stir fry - 283 przepisów (strona:2/19)

Azjatycka wołowina z brokułami / Asian style beef with broccoli 188

sugar 1 tsp sesame oil ½ tsp salt 3 tbsp light soy sauce 1 tbsp dry white wine ⅛ tsp five spice powder ⅛ tsp tsp black pepper Ingredients for the stir fry: 1 large head of broccoli, cut into florets 2-3 tbs canned bamboo shoots, drained 2 tbsp oil 1 garlic clove, crushed 1 tsp fresh ginger, grated 350 g beef(...)seconds until the garlic and ginger is fragrant, add the broccoli and bamboo shoots and stir quickly. Mix the sauce again and pour it all into the pan. Stir fry until the sauce beginning to thicken, next add beef and stir fry for another 1 minute until the sauce thickens and coats the broccoli and beef. Season to taste

karmelowy
Stir-fry z kurczakiem, brokułami i papryką 176

Stir-fry to technika smażenia wywodząca się z kuchni chińskiej, w której przygotowana potrawa smażona jest w małej ilości tłuszczu i na dużym ogniu, będąc stale i intensywnie mieszaną – stąd częste określanie stir-fry jako „smażenia w ruchu”. To danie niezwykle szybkie w przygotowaniu, w którym warzywa zachowują jędrność, a mięso delikatność i soczystość. Tradycyjnie do stir-fry używamy woka

Even Better Food
Stir fry z wołowiną i prażonymi orzechami nerkowca 157

Stir fry to pochodząca z Chin technika gotowania, w której produkty wchodzące w skład dania smażone są na mocno rozgrzanym oleju i często mieszane. Składniki w daniach przygotowanych tą metodą zachowują swoje walory smakowe i odżywcze. Najodpowiedniejszym naczyniem do przygotowania stir fry jest wok, ale jeśli go nie posiadacie, możecie wykorzystać głęboką patelnię. Jeśli więc chcecie przygotować obiad(...)minut to danie typu stir fry jest idealne. Wystarczy wszystko posiekać i szybko usmażyć. Proponuję dziś Wam makaron smażony z wołowiną, do tego kilka warzyw, które zapewne znajdziecie w swoich lodówkach, uprażone orzechy nerkowca i mamy fajne, pożywne danie w azjatyckim stylu. Kombinujcie z warzywnymi dodatkami i wykorzystajcie to, co akurat macie pod ręką. Składniki: 250 g wołowiny (u mnie

Smakowity Blog Kulinarny
Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem / Spicy honey mustard chicken stir fry 238

papryką. Odkąd pierwszy raz dodałam masło orzechowe do sosu, stosuję je coraz częściej, jest pyszne, a mój połówek je uwielbia:) Polecam! Scroll down for recipe in English Miodowo-musztardowy stir-fry z kurczakiem (4 porcje) Składniki: 2 łyżeczki mąki kukurydzianej ½ szklanki bulionu drobiowego 3 łyżki masła orzechowego, najlepiej bez kawałków orzechów 4 łyżeczki soku z limonki 1 łyżka musztardy Dijon(...)Dodaj do warzyw kurczaka, wmieszaj sos i gotuj przez 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Podawaj danie z ryżem lub makaronem, posypane migdałami. Smacznego! English version Spicy honey mustard chicken stir fry (4 servings) Ingredients: 2 tsp cornstarch 1/2 cup chicken broth 3 tbsp smooth peanut butter 4 tsp lime juice 1 tbsp Dijon mustard 1 tbsp honey

karmelowy
Wołowina stir fry w sosie teriyaki 173

wielbicieli kuchni i smaków orientalnych. Według gustu – może być łagodne, ostre lub bardzo ostre. Zaletą dań tego typu jest szybkość ich przygotowania i możliwość indywidualnego doboru składników. Wołowina stir fry w sosie teriyaki. Składniki: - kawałek ładnej wołowiny ok. 600g Marynata: - ½ szklanki sosu sojowego - ¼ szklanki oleju sezamowego - 2 łyżki brązowego cukru - 1 łyżeczka świeżo startego imbiru - czosnek wędzony (ilość według(...)Potrawę podajemy posypaną uprażonym na suchej patelni sezamem. Podczas przygotowywania ważne jest utrzymywanie bardzo wysokiej temperatury woka. Wszystko smażymy szybko i krótko. Warzywa będą chrupkie, a mięso miękkie. Wołowina stir fry w sosie teriyaki podana z ryżem, to szybkie i proste danie obiadowe. Jego podstawą jest dobrego gatunku mięso i świeże warzywa. Niezwykle istotne jest krótkotrwałe smażenie w bardzo wysokiej

mojewypiekiinietylko
WARZYWA Z WOKA Z MAKARONEM RYŻOWYM 257

Stir-fry to dalekowschodnia metoda szybkiego smażenia, nie tylko szybka i... Artykuł WARZYWA Z WOKA Z MAKARONEM RYŻOWYM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Pikantne fajitas z kurczakiem / Spicy chicken fajitas 369

half of chopped parsley and 2 tablespoons of olive oil, stir and place in the fridge. Heat a large pan over high heat, add the chicken and stir fry until golden brown. Add the bell peppers, stir-fry gently until softened, add the onion and cook until translucent. Season the chicken with juice from 1 lime, salt and pepper(...)necessary), sprinkle with parsley and stir. Divide on plates and sprinkle with grated cheese. In the meantime, heat the oil in pan and fry the tortilla pieces until crispy. Place tortilla pieces on plates with chicken, add salsa and some sour cream and serve. Enjoy! Artykuł Pikantne fajitas z kurczakiem / Spicy chicken fajitas pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny

karmelowy
Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami / Chicken tempura with plum sauce and vegetables 177

excess. In batches add to the hot oil and fry, turning, until golden brown on all sides, 2 to 3 minutes. Remove and drain on paper towels. For the plum sauce in a saucepan, combine plum preserves, vinegar, brown sugar, garlic, ginger, pepper flakes, and 5-spice powder, and stir to combine. Bring to a boil, stir, reduce the heat(...)sugar, and set aside. In a large pan, heat the vegetable oil over high heat, add the ginger and cook, stirring, for about 30 seconds. Add the carrots and stir-fry until beginning to soften, 1 to 2 minutes, next add green beans, mushrooms and zucchini and stir-fry until beginning to soften, 1 to 1 1/2 minutes

karmelowy
Polędwiczka w pikantnym sosie pomarańczowym z mango / Pork with spicy orange sauce and mango 255

serving handful coriander leaves for garnish Preparation: Heat oil in a wok or deep pan over high heat. Add the garlic and pork, season with salt and pepper and stir fry for only about a minute. Add the peppers and stir fry for only about another 30 seconds. Remove the pork and peppers from the wok and set aside

karmelowy
Makaron z warzywami po wietnamsku, Bratysława 161

peppers into strips and chili into small squares. Drain off corn and bamboo shoots. Separate broccoli into flowerets, cut off stalk. Heat 2 tbs of sesame oil and stir-fry leek, onion, garlic. After a few minutes add mushrooms. Fry for a while and place in the pot with noodles. Next pour in 2 tbs of oil and stir(...)fry peppers, place in the pot with noodles. Follow the procedure with corn and bamboo shoots. Now boil broccoli for 4 minutes (should be crisp), add to the pot. Stir all the ingredients and season to taste with soy sauce. Before serving, sprinkle with toasted sesame seeds. Makes 4 big servings. The dish may be a bit time consuming

Qlinarnie i Qlinarnie
Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami i test woka firmy Ballarini 199

spinachsalt and peppertoasted sliced almonds, to servechopped coriander leaves to servePreparation:In a large, deep pan, preferably a wok, heat over high heat canola oil and add the chicken. Stir fry until nicely browned on each side.Next add the onion, chilli, broccoli and garlic, stir fry for a minute and sprinkle with flour and curry powder. Cook for a minute

karmelowy
Paprykarz wegetariański w naleśniku 139

środkowoeuropejska odmiana meksykańskiej kuchni. Co Wy na to ? Tanio, smacznie i w klimacie naszej kuchni. Zapraszamy zatem do wypróbowania naszej koncepcji. Zobaczcie jak to wymyśliliśmy.   Paprykarz z kiełkami stir fry w naleśniku (4-5 osób) Składniki: 3 duże papryki (żółta, czerwona, zielona) 1 papryczka chili 1 puszka czerwonej fasoli 8 średnich pieczarek 1/2 opakowania kiełków stir fry 1 duża

vegetanie
Dorsz miodowo - kokosowy 137

mianowicie zamarynowałam dorsza w miodzie i wiórkach kokosowych. Stał tak sobie chyba z godzinkę, potem zapiekłam w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem masła klarowanego. Do tego ryż z kiełkami stir fry (mieszanka kiełków cieciorki, soczewicy i fasoli mung) i pomidorki koktajlowe. Ryba wyszła inna, nam smakowała :) Składniki: 3 filety z dorsza 1 łyżka miodu wiórka kokosowe ryż kiełki stir fry sól

kruche babeczki
Stir fry z warzywami, kurczakiem w orzechach z makaronem gryczanym 199

technika gotowania, w której składniki są smażone na niewielkiej ilości  bardzo rozgrzanego oleju. Należy pamiętać, że wrzucamy już przygotowane , oczyszczone i pokrojone składniki i zaczynamy od tych najtwardszych. Stir fry jest smażeniem w ciągłym ruch w woku, może dlatego jest takie wygodne i nie musimy mieszać żadnymi łyżkami.  Składniki: 1 pojedyncza pierś kurczaka(...)makaronu SOBA ( to makaron gryczany) 1 czerwona papryka kiełki do stir fry ( możecie je dostać w każdym supermarkecie) ok 100 g brokuła  1 łyżka mąki ziemniaczanej pęczek szczypiorku 150 g prażonych posiekanych orzechów włoskich  1 dymka olej kokosowy do smażenia marynata do kurczaka 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 sprasowany ząbek czosnku

Niezły Młynek
Gotowanie z Ojami 139

warto sięgnąć po ten zestaw. Jedyne, do czego mogę się przyczepić to ilość mięsa, którego według mnie powinno być ciut więcej. Drugie w moim zamówieniu znalazło się azjatyckie danie Stir Fry z wieprzowiną, warzywami i makaronem Chow Mein i zdecydowanie był to strzał w 10! Nigdy wcześniej nie jadłam tego typu potrawy i na pewno znalezienie i kupienie poszczególnych składników(...)dwóch osób zajęłoby mi więcej czasu i pieniędzy niż w przypadku gotowego zestawu z Ojami. Stir Fry wyróżnia też wielkość porcji, gdyż spokojnie najedzą się nim 3 dorosłe osoby. Choć osobiście nie przepadam za wieprzowiną to danie trafia idealnie w moje kubki smakowe i na pewno jeszcze nie raz pojawi się na moim stole. Trzecim bonusowym daniem, którego próbowałam, było

Bez Cebuli