kładziemy na mocno rozgrzaną patelnię. Jeżeli chcemy uzyskać krwisty stek smażymy go ok półtorej minuty z każdej ze stron. Usmażony stek odkładamy, aby odpoczął na kratkę na ok 3 min. Następnie przed podaniem wstawiamy go do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 3-4 min. Mocno obsypujemy pieprzem i jeżeli lubimy podajemy z kawałkiem masła na wierzchu.Poniżej
Malinowe Pocałunkiopanujecie. Zdejmujemy wysmażone mięso na deskę i dajemy mu odpocząć 3-4 minuty, żeby soki równo rozeszły się po mięsie. Steki z polędwicy możemy dodatkowo zawinąć w folię aluminiową i potrzymać koło 4-5 minut w nagrzanym do 130stopni piekarniku. Kiedy już opanujecie w stopniu Was zadowalającym odpowiednie wysmażenie rostbefu i polędwicy, weźmiemy się za smażenie t-bone
Karo in the KitchenMała podpowiedź - jeśli nie przepadacie za wołowiną, możecie zastąpić ją np. filetem z kurczaka. Myślę, że taka buła ucieszy każdego :) SKŁADNIKI (na 2 osoby): 2 ciabatty 1 duży stek z antrykotu (około 250-300 g) lub dwa małe / grubości 1,5 cm 2 łyżki oleju (np. rzepakowego) 4 łyżeczki siekanego świeżego tymianku (lub 2 suszonego) sol i świeżo zmielony(...)jakieś 4-5 minut. CIABATTY Z WOŁOWINĄ: Ciabatty przekrój wzdłuż (tak, aby nie rozkrawać ich do końca) i podpiecz przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C lub na rozgrzanej patelni (rozcięciem do dołu). Steki lekko rozpłaszcz, uderzając w nie pięścią. Następnie posyp je solą i pieprzem oraz siekanym tymiankiem. Skrop je olejem. Przełóż na drugą stronę
Słodko-Słony Świat Ilonyobiad lub kolację , kanapka z wołowiną i pikantnym sosem. Podstawą kanapki jest dobrze przyrządzona wołowina. Może to być polędwica wołowa ale również i stek. Krucha i soczysta, mocno różowa w środku. Pieczona na ruszcie, w piekarniku lub na patelni. Jeśli się uda ją przyrządzić tak jak potrzeba to kanapka z wołowiną będzie najsmaczniejszym kulinarnym doznaniem. Kanapka z wołowiną Składniki
codojedzeniazwiędłych rzodkiewek sałata rzymska do podania Sposób przygotowania: Bagietkę zawinąć w zwilżony papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiec przez 10 minut. Wyjąć, odwinąć z papieru i odstawić, by odparowała. Na patelni rozgrzać olej, steki przyprawić solą i usmażyć z każdej strony po 2-3 minuty. Zdjąć z patelni i natrzeć rozmarynem i rozgniecionym czosnkiem, doprawić(...)Majonez i śmietanę zmiksować ze szczypiorkiem. Rzodkiewki zetrzeć na tarce i dodać do sosu, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Bagietkę przekroić wzdłuż, posmarować w środku sosem, nałożyć chrupiącą sałatę. Steki pokroić w plastry i nałożyć do bagietki. Czerstwe ciasto drożdżowe z owocami Składniki: kawałek czerstwego ciasta drożdżowego przejrzałe owoce: truskawki lub inne w zależności od sezonu 200 ml mleka
Smaki ArminePieczone żeberka w sosie barbecue, grilowania ryba, stek, kaszanka i warzyw – wszystko z grilla, tyle że zrobionego w domu, w piekarniku. To doskonała alternatywa dla klasycznego grilla. Pozdrowienia z Krainy Deszczowców! Właśnie zaczęliśmy długo wyczekiwaną majówkę, wymarzony wyjazd, pierwszy od miesięcy, gdyż wszystkie wcześniejsze urlopy trzeba było odwołać ze względu na ciągle, żłobkowe infekcje Miłosza. Opuszczaliśmy Warszawę przykrytą ciężkimi
Niedzielny kucharzciepło odlewu aluminium i pokryta teflonem. Ma fajny patent z odpinaną rączką. Można na niej coś zgrillować, po czym włożyć bez rączki do piekarnika i albo tylko trzymać w cieple do czasu podania, albo dopiec (np. steki). Po 3 latach używania już widać że powłoka zaczyna się starzeć (używam jej raz-dwa razy w tygodniu) i patelnię będę musiała niedługo
Karo in the KitchenTuńczyk podany na warzywach, polecamy. Składniki 2 steki z tuńczyka (około 300 g) mały bakłażan mała cukinia 2 małe papryki pomarańczowa i żółta 2 pomidory mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek do smażenia 2 gałązki świeżego rozmarynu po pół łyżeczki suszonych ziół - oregano, bazylii, tymianku czarny pieprz, najlepiej świeżo mielony sól Przygotowanie Warzywa umyłem(...)Smażyłem około 5 minut. Pomidory wymieszałem z podsmażonymi wcześniej warzywami - cukinią, bakłażanem i papryką, po czym przełożyłem do naczynia żaroodpornego i włozyłemdo piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Zapiekałem około pół godziny, aż sos się zredukował. Steki z tuńczyka umyłem. Doprawiłem czarnym pieprzem, solą oraz rozmarynem. Smażyłem na dobrze rozgrzanej patelni grilowej od 1,5 do 3 minut z każdej
R'n'G Kitchenporcje mięsa. Ponieważ my preferujemy steki dobrze wysmażone, więc będą właśnie tak przygotowane. Steki smażymy bez przykrycia, tylko jeden raz obracając – po ok. 10 minutach. Drugą stronę smażymy już krócej, wystarczy 5 minut. Następnie mięso przekładamy na blaszkę, polewamy sosem z patelni i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)minut (również bez przykrycia), co jakiś czas polewając sosem. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy na ok. 5 minut, aby się soki wchłonęły. Powyższy obrazek - dla tych co preferują inne stopnie wysmażenia - pochodzi z TEJ strony. Steki z jelenia z sosem Guinness to danie wybitne i… wyśmienite. Mięso, mimo że dobrze wysmażone jest bardzo delikatne, kruche i soczyste. Sos Guinness jest
mojewypiekiinietylkoprzed smażeniem. Posypać solą i pieprzem z dwóch stron, delikatnie wklepać przyprawy. Posmarować kamień odrobiną oliwy , następnie włożyć do piekarnika. Po ok 45 minutach, kamień ostrożnie wyciągnąć, położyć na bambusowej desce i posypać gruboziarnistą solą . Na rozgrzany kamień położyć steka . Podczas grillowania na kamieniu można odkrajać mniejsze kawałki i smażyć je dokładnie tak jak lubisz . Do przyprawiania mięsa używaj soli
KUCHNIA POLSKAkoziego sera ,lub ricotty-może byc więcej 1 szklanka śmietany light 1 / 2 filiżanki sera parmezan Druga była ze stekiem tuńczyka ,i plastrami pomidora,ale tak szybko znikła ,że brak fotki Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki i połowę wyłożyć do formy żaroodpornej piec w gorącym piekarniku przez 8-10 minut, do lekkiego zarumienienia Włączyć piekarnik
w mojej kuchnisłodka (może być wędzona) czosnek granulowany szczypta ostrej papryki odrobina curry tymianek oliwa z oliwek pesto brokułowe suszone pomidory Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Ze środka kalafiora wycinamy ok 2 cm plastry- to będą nasze steki. Posypujemy solą i pieprzem. Pozostałą część kalafiora dzielimy na różyczki, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami. Robię to intuicyjnie, więc ciężko
Czerwona Porzeczkagrillowej, a następnie przełożyć na inną patelnię, nakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 100 C na około 6 minut. Zdeglasować patelnię czerwonym winem. Zdeglasować – czyli wlać niewielką ilość płynu ( w naszym przypadku wina), po zdjęciu z patelni steków. Chodzi o odzyskanie przypalonych cząstek mięsa i aromatów w celu uzyskania sosu. O czym należy pamiętać
Kulinarny karnet Christopherauczty, bo kto by pogardził kawałem pysznego mięsa, a dokładnie stekiem?! Do tego cudowna surówka z pieczoną marchewką. No cudo! Przepis pochodzi z książki "Szczypta smaku". Składniki: NA STEKI:600 g rostbefu bez kości 1 szalotka 2 kieliszki czerwonego wytrawnego wina 2 goździki2 łyżki klarowanego masłaolej do smażenia pieprz i sól NA MARCHEWKĘ:3 średnie marchewki 2 cm imbirusok(...)mieszamy z sokiem z pomarańczy, pieprzem cayenne oraz oliwą. Marchewkę mieszamy z marynatą i odstawiamy na kilka minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Marchewkę rozkładamy na blasze z papierem do pieczenia i pieczemy ok 7 min. Rostbef kroimy na 4 steki, myjemy, osuszamy. Oprószamy grubo mielonym pieprzem. Smażymy na patelni grillowej - 3 minuty z każdej strony. Steki odkładamy na deskę
Brzuszki Łakomczuszkimalutko, ma być na patelni tylko poślizg. Smażymy burgery na bardzo, bardzo gorącej patelni (idealnie nadaje się patelnia żeliwna) i mocno rozgrzanym tłuszczu. Ja smażę je podobnie jak steki – odwracam burgery co 30 sekund do casu równego wysmażenia. Najbardziej lubię kruchą wypieczoną skórkę i jeszcze delikatnie różowy środek – medium, medium well-done. Klasyczne i większe burgery smażę(...)czerwona karmelizowana cebulka, wysmażony na chrupko bekon i zielona sałata. Do tego odrobina musztardy Dijon i majonezu. Frytki z piekarnika i szklanka piwa albo cola – nie odmówię Do dzieła! SKŁADNIKI na 6 małych burgerów (po 120g) 500g antrykotu (sezonowane steki rib eye) 300g łopatki wołowej mąka pszenna bekon łój wołowy olej ryżowy rafinowany olej kokosowy sól świeżo mielony pieprz Zapisz
Karo in the Kitchen