Sałatka Mad dog z pieczonym awokado, pizza z figami, soczyste sznycle z piekarnika, spaghetti z pieczoną cieciorką, kurczak escabeche – pięć dań pobudzających zmysły i apetyt. W każdym jest przynajmniej jeden afrodyzjak. Wypróbujcie;) W tym tygodniu na blogach zaroi się od walentynkowych przepisów, pomysłów na eleganckie, uwodzicielskie sposoby podania romantycznych kolacji, ciastek w kształcie serca, sadzonych jajek w serduszkowych foremkach(...)Wszystkie naturalne afrodyzjaki znalazły się w naszym menu na ten tydzień. Długo szukaliśmy przepisów, bo na hasło „dania na walentynki” trafialiśmy na wyszukane potrawy w stylu polędwica Wellington, czy steki T-bone. To na pewno dobre pomysły na romantyczną kolację, ale na lancze przez cały tydzień raczej nie. Szukaliśmy przepisów prostych, a jednak dość wyszukanych. W końcu nam się udało
Niedzielny kucharzteż powinno być traktowane – jak wołowina na stek. Smażenie będzie szybkie, ale dłuższe niż smażenie steków, to w końcu drób a nie wołowina. Dobrze zrobiona kaczka powinna być jak stek – różowa w środku, ścięta i dobrze wysmażona na zewnątrz. Żeby to osiągnąć, należy bardzo tłustą skórkę kaczki ponacinać pod kątem ostrym nożem – starajcie się nacinać samą skórkę i tłuszcz(...)skórką solimy. Sól wyciąga wodę, więc nie solimy mięsa żeby zostało kruche i soczyste, ale solimy skórę, żeby stała się chrupka i odwodniona. Zaczynamy szykowanie kaczki od rozgrzania piekarnika do 200⁰C. Smażę kaczkę zawsze na patelni grillowej – żeby móc odlewać z niej tłuszcz (który zostawiam do odsmażania ziemniaków, są wtedy jeszcze lepsze!) i żeby kaczka się w nim niepotrzebnie
Karo in the Kitchenmiesięcy, tym samym będąc świetnym materiałem na rozgrzewające zupy, sałatki, a nawet… kotlety ! Wystarczy je ugotować, zmielić, wymieszać z innymi składnikami (np. kaszą jaglaną i cebulą) i upiec w piekarniku. Będzie to świetny pomysł nie tylko dla wszystkich, którzy chcą przejść na lekkostrawną dietę, jak i dla wegetarian. Można także sięgnąć po warzywa kapustne , takie jak brukselka, jarmuż, kapusta biała(...)pieczona brukselka z sosem miso i sojowym, jest wyśmienitym daniem kuchni japońskiej, a plastry czerwonej kapusty w sosie BBQ, wraz z pieczonymi ziemniakami i sałatą, będą wegetariańską imitacją amerykańskich steków. Potrawy mięsne nie muszą być tłuste Najważniejsze, to wybrać odpowiedni rodzaj mięsa i przyrządzić je techniką, która wykorzystuje minimalne ilości tłuszczu. Do dań lekkostrawnych dobrze się sprawdzi kurczak, indyk, chuda
codojedzenianowe smaki? Mam coś dla Ciebie ;) Tosty z tortilli na ciepło z sałatką z tuńczyka.🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽 Składniki na 4 porcje: 🍽 4 placki tortillija użyłam pełnoziarnistej 🍽 1 puszka tuńczyka stek w sosie własnym 🍽 3 ogórki kiszone 🍽 4 plastry sera żółtego 🍽 1/2 pęczka kopru 🍽 sól i pieprz do smaku 🍽 2 łyżki ketchupu 🍽 1 łyżka majonezu Przygotowanie: 1. Tuńczyka odcedzam,przekładam(...)miski przekladam składniki sałatki, mieszam. 5. Na tortille kładę porcję sałatki,rozprpwadzam po placku. Zawijam dowolnie tak by sałatka nie wpłynęła. 6. Tortille przekladam do panini lub opiekacza lub piekarnika. Piekę ok 3-4 minut by tortilla była chrupiąca. Smacznego
Gotowanie Patkinaprawdę prosta w przygotowaniu. Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – kanapka ze stekiem – tacos ze stekiem – najlepszy domowy cheeseburger – stek z sosem whisky – makaron ze szparagami – sałatka ze szparagami i jajkiem KANAPKA ZE Szparagami i łososiem PRZYGOTOWANIE: 10 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 5-8 szparagów zielonych(...)PRZYGOTOWANIE: W garnku zagotuj wodę. Szparagi umyj, odłam końcówki i włóż do gotującej się wody dosłownie na 2 minuty. Bagietkę przekrój wzdłuż. Możesz wsadzić ją na chwilę do nagrzanego piekarnika, aby była bardziej chrupiąca, ale nie jest to konieczne. Z majonezu, musztardy, siekanego koperku zrób sos do kanapki. Na bagietce połóż szpinak, łososia, szparagi i polej sosem. Podawaj. Smacznego
nietylkopasta.plburaków piła bardzo często moja babcia, a ja wciąż marzę o pięknej i funkcjonalnej sokowirówce. Prawdziwym mistrzostwem były buraczki z suszonymi figami przygotowane przez Jurka Sobieniaka jako dodatek do steków, które jedliśmy podczas warsztatów kulinarnych w Krakowie. A Wy w jakiej postaci najbaradziej lubicie to warzywo? Sałatka z buraka z rukolą i orzechami Składniki: garść rukoli 1 ugotowany burak(...)buraka korimy na plasterki i układamy na rukoli. Posypujemy orzechami i skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Odstawiamy na kwadrans, aż smaki "przegryzą się". Buraczki można upiec w piekarniku, pokroić na plasterki i zamarynować w oliwie z octem balsamicznym, a później tylko rozłożyć na talerzu i posypać orzechami
Moja smaczna kuchniaStek z tuńczyka pieczony, podany z sosem musztardowym na winie i frytkami Składniki: 4 filety z tuńczyka (świeże lub mrożone) 2 łyżki oliwy sól morska biały pieprz Sos do tuńczyka: 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżka octu balsamicznego(...)słodkiej śmietanki sól morska biały pieprz 1 szczypta cukru Wykonanie: Filety umyć, osuszyć, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do nagrzanego piekarnika do 185 stopni na 20 minut. W osobnym garnku rozpuścić masło, dodać posiekaną szalotkę, czosnek, zarumienić. Podlać winem, zostawić do odparowania, dodać ocet balsamiczny, musztardę, po jednej szczypcie soli, pieprzu
Wino Francja KuchniaSushi bez zawijania, kalafiorowe steki, błyskawiczny kurczak, zapiekanka serowo-makronowo-kalafiorowa i wreszcie zupa instant z domowymi kostkami rosołowymi – tak wygląda menu na ten tydzień spakowane do 10 pudełek. Taka domowa dieta pudełkowa! Całość dla dwóch osób za 110 zł. W tym tygodniu wróciliśmy do gotowania w niedzielę, a właściwie do pieczenia w niedzielę. Co tu dużo gadać, pieczenie(...)ulubionym, sposobem przygotowywania posiłków – szybkim i zdrowym! A do tego sezon na kalafiora powoli się zaczyna i chcieliśmy wreszcie upiec go w całości i zjeść z jakąś pastą! Piekarnik idealnie nadaje się do przygotowywania kilku dań równocześnie. My upiekliśmy w tym samym czasie kalafiora w całości, drugiego podzielonego na różyczki, dwie papryki i kalarepkę. W planowaniu potraw na cały
Niedzielny kucharzsmaku plasterki pomidorów przełożyłam cienkimi plastrami pieczonych buraczków. Całość posypałam pokruszoną fetą i listkami kolendry. Przed samym podaniem skropiłam sosem winegret. Sałatka idealnie komponuje się z pieczonym kurczakiem, grillowanym stekiem lub burgerem. Podana z chrupiącym, opieczonym pieczywem może stanowić samodzielne danie. SKŁADNIKI na 2 porcje 2 średnie pomidory malinowe 2 pomidory żółte 6 pomidorków cherry 1 średni upieczony burak(...)cytryny 3-4 łyżki oliwy extra vergine świeżo zmielony czarny pieprz szczypta chili * polecam upiec większą ilość buraczków ( niezbyt dużych) i wykorzystywać je sukcesywnie do różnych dań . Piekarnik rozgrzewamy do 200°C bez termoobiegu. Buraczki myjemy, każdy oddzielnie zaijamy w kawałek folii aluminiowej. Układamy na blaszce i pieczemy około 1 godzinę ( w zależności od wielkości buraczków). Buraczki są gotowe
cool and mintypracą i życiem towarzyskim. Nie ma nic złego w korzystaniu z półproduktów np. warzyw w puszce i gotowego ciasta francuskiego, szybszych i sprytniejszy wersji dań np. risotto robione w piekarniku, czy potraw typu zrób to sam (jak np. zdekonstruowane tiramisu czy sałatka caprese), o ile oczywiście są smaczne. Ma być świeżo, co oznacza sezonowe składniki i pomysłowe odświeżanie starych przepisów(...)wersje klasycznych potraw, które wszyscy lubią i oczywiście błyskawiczne desery, które robi się dosłownie w sekundę. Co bym zjadła z tej książki? Sprytnym pomysłem jest podawanie mięsa np. steków z plackami ziemniaczanymi – jeśli mamy gotowe placki można zrobić obiad w 2 minuty. Dobrze wyglądają odświeżone klasyczne sałatki np. cezar czy nicejska i błyskawiczny creme brulle. Ciekawy jest pieczony
Ugotowane pozamiataneosolonym wrzątku, ale moim zdaniem jeszcze lepsza jest pieczona, z dodatkiem ziół i przypraw. Jest wtedy idealna na podwieczorek, choć równie dobrze sprawuje się jako dodatek do soczystego steka. Pieczona kukurydza z czosnkiem, masłem i rozmarynem: 4 surowe kukurydze 4 łyżki bardzo miękkiego masła 2 łyżki listków świeżego rozmarynu 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki(...)pieprzem, słodką papryką i drobno posiekanym rozmarynem. Jeśli lubimy, posypujemy kukurydzę płatkami chilli. Do miękkiego masła wyciskamy ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy. Smarujemy każdy kawałek kukurydzy po wierzchu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) na 20-25 minut. Aby lepiej się jadło kukurydzę, można przed pieczeniem nabić kawałki kukurydzy na drewniane patyczki do szaszłyków (namoczone wcześniej przez
Poezja smakusteków Bella- Bis sól, przyprawa w płynie do smaku Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na głęboką patelnię, dodajemy po łyżce przyprawy gajowego oraz do steków i podlewamy 1/2l wody. Dusimy ok 1 godzinę a następnie dosypujemy czerwoną soczewicę i ponownie dusimy przez kolejne 45 minut. 2. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki, paprykę w krótkie(...)doprawiamy do smaku solą i przyprawą w płynie. 4. Z bułek odcinamy wierzch (jak najcieńszy) i wydrążamy środki. Gorącym gulaszem napełniamy bułki i zapiekamy ok 8 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 150st C. Przyprawy Bella- Bis dostępne na stronie Producenta, zapraszam poniżej
Kuchnia w czekoladziePolacy i schabowe to jak Amerykanie i stek. Pomimo, że uwielbiam steki to także cały czas kocham mięso wieprzowe. Po 25 latach życia w Polsce stało się ono nieodłączną częścią mojego jadłospisu. Czasami kiedy napadnie mnie apetyt za dawnymi czasami i słowiańsko-germańską tradycją kulinarną, przyrządzam sobie zwykłego schabowego sznycla z ziemniakami i koprem. Czasami kiedy odzywa się we mnie(...)możecie zrobić i wy. Szczerze mówiąc na drugi dzień nabierają one pięknego aromatu palonej gryki. Pycha. Wypróbujcie. Można je podać z taką kapustą a na drugi dzień odgrzać w piekarniku bez dodawania dodatkowego tłuszczu. Sznycle gryczano-wieprzowe 4 kotlety schabowe o grubości ok. 1 cm 1 jajko 1/3 szklanki mąki gryczanej sól i pieprz do smaku Zebrać razem wszystkie skłądniki
Jem więc Jestemchudego boczku bez skóry 1/2 kg mielonej szynki wieprzowej 1 duża czerwona papryka 1 szklanka posiekanej natki pietruszki (użyłam mrożonej) 1 łyżka przyprawy gajowego 1 łyżka przyprawy do steków 3 ząbki czosnku sól, pieprz rękaw spożywczy nić spożywcza Sposób przygotowania: 1. Boczek- jeśli mamy ze skórą- myjemy i odcinamy spód z odrobiną tłuszczu. Rolada zdecydowanie lepsza jest chudsza, bez jego(...)posypujemy z każdej strony przyprawami, dodatkowo delikatnie solimy i pieprzymy. Ząbki czosnku zgniatamy i wrzucamy do środka. Odkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 160st C przez ok 3 godziny. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzieRAMSAY Przygotowane na grillu, według przepisu Gordona Ramsay'a, befsztyki z pikantnym sosem z czerwonej papryki. Jak radzi autor : wybierajmy wołowinę soczystą , lekko poprzerastaną tłuszczem o ciemnoczerwonej barwie - steki z takiego mięsa będą idealne na grilla. Mam nadzieję, że przepis spodoba się Wam, polecam! SKŁADNIKI: 4-6 kawałków polędwicy wołowej ( po około 200g każdy) 2 łyżeczki mielonej papryki (słodkiej(...)papryki i posypujemy ziarnami różowego pieprzu, całość polewamy winem oraz 2 łyżkami oliwy. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godzinę. Krok 2. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na blasze układamy papryki, polewamy 2 łyżkami oliwy, obkładamy ząbkami czosnku - pieczemy 15-20 minut, do momentu. gdy skóry warzyw zrumienią się i zmiękną - odkładamy do ostygnięcia
Moja Książka Kucharska