Czas na rybkę i to nie byle jaka bo rekina:) tak dokładnie nie przesłyszeliście się. Jakiś czas temu można było kupić w pewnej sieci sklepów takie steki, a ze ja lubię nowe smaki i eksperymenty to steki zagościły w naszej lodowce, a potem na patelni. Bardzo łatwo się je przyrządza, a smak jest inny od wszelkich ryb. Coś pomiędzy kurczakiem
Bernika - moj kulinarny pamietnikWyjątkowe danie kuchni amerykańskiej. Słynny rib eye to stek z najlepszej części antrykotu wołowego z charakterystycznym oczkiem tłuszczu. Najlepszy jest z mięsa rasy Aberdeen Angus. Mięso jest delikatne mimo sporej ilości tłuszczu, która podkreśla jego smak. Z tego też powodu najlepszy jest z grilla, a sezon już się zbliża. Można go przyrządzić jedynie z solą i pieprzem, ale tym razem
Milion SmakówNiesamowicie krucha i soczysta. Bardzo łatwa w przygotowaniu. W końcu ulubiona pora rodaków ;) Składniki 1 kg karkówki wieprzowej 250 ml sosu do steków 50 ml oleju
R'n'G Kitchenpełny brzuch, to jeszcze bym posiedziała przy grillu – sama przyjemność patrzeć jak ulubione mięso, warzywa, ryby na Twoich oczach zmieniają swój kolor, kształt , a w rezultacie smak! Oprócz pysznej Zupy Tom Yum przygotowałam ukochanego tuńczyka oraz krewetki i dorsza . Było lekko, było pysznie, było zdrowo! Zobaczcie! MARYNOWANY TUŃCZYK W SEZAMIE SKŁADNIKI: * stek z tuńczyka – ok. 150 g * czarny(...)Czosnek ucieramy z posiekaną chili, pastą tamaryndową, cukrem kokosowym i sosem rybnym. Smarujemy przygotowane, pokrojone w kawałki filetu z dorsza, odstawiamy na ok.10 minut. Po tym czasie układamy na grillu TomYang BBQ i grillujemy kilka minut z każdej strony! Smacznego! Jak widzicie urządzenie jest fantastyczne! Przygotowywanie potraw na nim to sama przyjemność – radość z grillowania jest olbrzymia a zapachy
Ostra na SłodkoSkład: proteina sojowa niemodyfikowana genetycznie, oliwa, przyprawy, kwas askorbinowy (witamina C) – przeciwutleniacz. Zawiera soję, gorczycę, śladowe ilości selera i glutenu. Firma: Primavika. Cena: ok. 9 zł
Qlinarnie i Qlinarnienaprawdę warto! Ja korzystam z Ikeowej patelni ‘Grilla’. Zrobiona jest z grubego, dobrze przewodzącego ciepło odlewu aluminium i pokryta teflonem. Ma fajny patent z odpinaną rączką. Można na niej coś zgrillować, po czym włożyć bez rączki do piekarnika i albo tylko trzymać w cieple do czasu podania, albo dopiec (np. steki). Po 3 latach używania już widać że powłoka
Karo in the Kitchengodzin. Marynata Hawajska Wyspa Idealna do marynowania steków wołowych, drobiu, ryb lub mięsa wieprzowego. Pasuje idealnie również do fastrygowania mięsa podczas grillowania/wędzenia. Składniki: 1/3 szklanki sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka miodu 2 łyżki świeżo startego imbiru Marynatę przygotować mieszać wszystkie składniki. Egzotyczne smaki potraw z grilla – wyjątkowe marynaty is a post from: naRuszcie.pl The post
naRuszcieSzybki i przepyszny obiad, dlatego polecam i zamieszczam przepis. Pewnie nie jeden czytelnik bloga zakupi mięso z kangura i nie będzie wiedział jak je przyrządzić, dlatego
Moje Małe Czarowaniemiłośników przysmaków z grilla- nastał trudny czas :) Uff,dobrze, że są patelnie grillowe-wiem, to nie to samo...ale zawsze jakieś wyjście:) SKŁADNIKI: 6 plastrów ładnej karkówki Marynata: 200-250 ml oliwy 100 ml czerwonego, wytrawnego wina 1/2 niewielkiej cebuli 2-3 małe ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do karkówki 1/2 łyżeczki przyprawy do steków Sól Pieprz 1/2 łyżeczki ostrej
Kopystką po garachPyszne danie obiadowe dla mięsożerców do których my się zaliczamy. Mogę nie jeść mięsa długo ale jak mnie najdzie ochota wtedy solidny kawał mięsa muszę pożreć
Moje Małe CzarowanieMiał być dzisiaj stek :D ale niestety czy stety będzie pstrąg. W Lidlu akurat jest promocja, a rybki zdrowe są :P SKŁADNIKI: 2 świeże pstrągi masło, czosnek pieprz, sól rukola 1 gruszka gorgonzola orzechy włoskie oliwa z oliwek, masło, ocet balsamiczny Oczyścić pstrągi, odciąć głowy, posolić. Do środka włożyć 2 plasterki masła i czosnek. Jeśli ktoś ma to polecam jeszcze(...)rozmaryn (nam zbrakło :) ) Położyć na nagrzany grill na 4. Smażyć około 10 minut. Rukole opłukać. Pokroić gruszkę na cienkie plasterki i poddusić na miękko na masełku. Na rukoli ułożyć gruszki pokruszoną gorgonzolę i orzechy włoskie. Doprawić oliwą z oliwek, octem balsamicznym i trochę pieprzem. Całość z rybką smakuje znakomicie :D Smacznego
MarciochaKucharzymega smakuje, ale Sylwia akurat za ostrym jedzeniem mniej przepada. Pewnie kiedyś i ostra wersja pojawi się na blogu Gdzieś czytałem, że kalafior ( śmieszne słowo ) to taki wegański stek, ale aż tak bym się nie rozwijał, lecz muszę przyznać, że ten pieczony kalafior jest naprawdę taki dobry, że buty spadają Twardy, chrupiący, rumiany i odpowiednio doprawiony – czego(...)czosnku (starty/przeciśnięty) 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka oregano ( ½ szklanki rosołu lub wody ) Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kalafiora myjemy, obieramy i odcinamy liście (idealnie nadają się na grilla). Przyprawy i oliwę mieszamy ze sobą. Wsadzamy kalafiora do naczynia żaroodpornego, smarujemy dokładnie marynatą. Podlewamy wodą albo jeszcze lepiej rosołem i pieczemy przez około 50 minut ( lub odrobinę dłużej
PaleoLifeherbaciarnia Dziwiszówka, "Kwadrans" albo "U Fryzjera" Pod Kogutem lub Vincent Kuchnia & Wino.Lublin: Zielony Talerzyk. Cafe Velo Kardamon, Auriga, Św.Michał - pub regionalny, Stół i Wół, Kuźnia (zwłaszcza steki), Caffe Trybunalska, Mandragora, Ąka110 km dalej znaleźliśmy się w Sandomierzu, znanym ze swojego pięknego rynku, krzemienia pasiastego i Ojca Mateusza. :) Cały dzień zwiedzania, pełno chodzenia, odpoczynku i oczywiście jedzenia. Sandomierz(...)utrudnienia. Jedna z restauracji znajdowała się na pierwszym piętrze, a my byliśmy z moją 10 miesięczną chrześnicą w wózku, więc ostatecznie knajpka odpadła. W drugiej podawali wszystko z grilla, za to trzecia wyglądała dość hmm, biednie. W związku z tym, że byliśmy już bardzo głodni, postanowiliśmy, że siądziemy tam, gdzie będziemy mieć najbliżej. Padło na Coctail Bar. Hmm jak sama
Słodkie PrzyjemnościWorcestershire. Doprawić musztardą, papryką, solą i pieprzem. Mieszać aż całość będzie miała gładką konsystencję. Aby zmniejszyć słodkość sosu można zmniejszyć ilość cukru. Wykorzystując ten sos np. do steków polecamy zwiększyć ilość sosu Worcestershire. Domowy sos barbecue II Ten sos może być doskonałą bazą na eksperymentowanie i dobieranie własnych proporcji czy dodawania innych składników. Polecamy go również w innej również niezwykle(...)cebuli w proszku, czosnku w proszku, soli koszernej i pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gotować przez prawie godzinę. Ten sos doskonale pasuje nie tylko do dań z grilla. Jest rewelacyjnym dodatkiem np. do pizzy z szynką i ananasem. The post Bardzo popularne domowe sosy barbecue appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieWielu z Was to danie – makaron ryżowy z łososiem może wydać się dziwne, ze względu na nietypowe połączenie składników. Większości makaron ryżowy kojarzy się z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!