sosy - 72234 przepisów (strona:1497/4816)

Fit minipizze z płatkami owsianymi 155

mąki pszennej 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych  1 szklanka ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 1/4 szklanki mleka łyżeczka soli 3-4 łyżki oleju aromatyzowanego (bazylia,czosnek,chili) Sos: Puszka pomidorów świeże oregano, bazylia i czosnek łyżeczka cukru łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz Dodatki do pizzy: Mozzarella z zalewy Ser feta Bób świeży Rucola Kalarepa Pomidor Czerwona cebula Przygotowanie(...)dodajemy olej. Gdy masa będzie zwarta odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni. Z pomidorów z puszki, oregano, bazylii i przeciśniętego przez praskę czosnku robimy sos - czyli po prostu blenderujemy. Doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, cukrem, solą i pieprzem. Bób gotujemy do miękkości i obieramy z łupinek, chyba że lubimy je także zjadać. Świeżego pomidora, obraną

Karczma Honorietty
Tarta ze szpinakiem i wędzonym łososiem podana z czerwonym lagerem 140

minut - do złotego koloru. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.  Nadzienie: 2 opakowania mrożonego szpinaku, który wyjmujemy wieczorem i pozwalamy mu przez noc się rozmrozić 225g wędzonego łososia Sos beszamelowy: 4 ząbki czosnku mąka pszenna olej roślinny mleko suszony koperek suszona natka pietruszki gałka muszkatołowa pieprz kolorowy W rondelku podgrzewamy olej roślinny i wrzucamy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę(...)gałki muszkatołowej.  Kolejno dolewamy mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Dodajemy suszonego koperku i natki pietruszki. Na przestygnięte ciasto wkładamy rozmrożony i solidnie odciśnięty szpinak, kawałki łososia i zalewamy sosem beszamelowym. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Wstawiamy blaszkę na ok 15-30 minut do nagranego do 180 stopni piekarnika.  Czas zapiekania zależy od wielkości blaszki i grubości warstwy

Karczma Honorietty
Zrazy z ryżem, cebulą i ogórkiem kiszonym w pomidorowym sosie 211

Polskie zrazy w nowej odsłonie – z dodatkiem ryżu i sosem delikatnie pomidorowym. Bardzo konkretny i syty obiad. 1 kg karkówki 2 ogórki kiszone 4 cebule Przyprawa do karkówki Sól, Pieprz 70 g ryżu Mąka do obtoczenia mięsa + 1 łyżeczka do sosu 300 ml bulionu wołowego 4 ziela angielskie 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Cebulę kroimy(...)podsmażone mięso. Na patelni po smażeniu mięsa podsmażamy resztę cebulki. Dokładamy do mięsa, doprawiamy ostrą czerwona papryką. Dusimy do miękkości. Gdy mięso jest już miękkie, wyjmujemy je na półmisek. Sos zagęszczamy mąką z odrobiną wody oraz koncentratem pomidorowym

VioletoweKucharzenie
Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym 354

Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym Tradycyjna surówka z białej kapusty z marchewką i jabłkiem znają chyba wszyscy. Najlepiej smakuje w towarzystwie naszego ukochanego, pospolitego schabowego:) A dzisiaj na moim stole zawitała biała kapusta ale bez jabłka, za to z prażonym słonecznikiem, kukurydzą i sosem czosnkowym. Surówka nabrała mocy, innego smaku i od razu schaboszczak smakował o niebo lepiej(...)Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. Kukurydzę odsączyć na sicie. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, połączyć z majonezem i jogurtem, posolić i popieprzyć do smaku. Połączyć warzywa, słonecznik i sos, dobrze wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę. Smacznego

na moim stole...
Czarne spaghetti z krewetkami w sosie maślano-winnym 187

Dziś zapraszam na makaron barwiony sepią podany z krewetkami, czosnkiem i pomidorkami cherry w sosie maślano-winnym <3  Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu barwionego sepią 6 surowych krewetek królewskich 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 10 pomidorków cherry 2 łyżki soku z cytryny 75 ml białego wina(...)cytryny, smażymy kolejne 3 minuty. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy chilli, solą i świeżo mielonym pieprzem. 3. W między czasie przygotowujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Krewetki wyciągamy z sosu i odkładamy na chwilę na bok. Makaron wrzucamy do sosu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerze, na wierzchu układamy po 3 krewetki, całość posypujemy parmezanem. Smacznego

My Culinary Art
Górka cielęca duszona w sosie śmietanowym 144

dlatego, że nie jest ona zbyt często dostępna, no i jest droga ). Ale jak gdzieś mi się trafi to korzystam z tego. I dzięki temu dzisiaj przedstawiam cielęcinę w sosie śmietanowym. Składniki: Górka cielęca Sól Vegeta Pietruszka z czosnkiem ( suszone ) Masło klarowane Olej woda 300 ml śmietany Wykonanie: Cielęcinę przyprawiamy solą, vegetą i suszoną pietruszką z czosnkiem. Lekko zwilżamy olejem(...)stron. Po chwili podlewamy 100 wody i śmietaną. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Bardzo dobrze jest do tego wykorzystać szybkowar. Gdy mięso będzie gotowe, wyjmujemy je z garnka. Sos przyprawiamy ewentualnie solą ( jeżeli śmietana się zwarzy można cały sos przez chwilę zmiksować ) i odparowujemy do pożądanej ilości i gęstości. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Szaszłyki z grilla aromatyzowane lubczykiem podane z sosem barbecue 198

dań z grilla. Poza tradycyjnymi kiełbaskami postanowiłam przyrządzić szybkie, ale jakże pyszne szaszłyki aromatyzowane świeżym lubczykiem. Warzywa, kiełbasa i lubczyk... wspaniałe połączenie. A tzw. "kropką nad i" był sos barbecue od Folwark , który idealnie sprawdził się do moich szaszłyków. Spróbujcie, zapraszam. Takie szaszłyki są naprawdę proste w wykonaniu, a mają niepowtarzalny smak. Składniki: (dla ułatwienia podaję przepis na 2 szaszłyki(...)ilość składników proszę dostosować do potrzeb) 1 czerwona papryka 2 gałązki świeżego lubczyku 2 kiełbasy śląskie 1/2 małej cukinii patyczki do szaszłyków do podania sos barbecue od Folwark Przygotowanie: Paprykę tniemy na 4 pasy, każdy kroimy na kawałki wielkości kiełbasy. Kiełbaskę kroimy na około 0,5 cm kawałki. Małą cukinię tniemy na plastry ( ,jeśli nasza cukinia jest większa każdy plaster

Słodkie okruszki
Filet z kurczaka z grilla na egzotycznie słodko 281

raczej egzotycznie. O ile czosnek, cebula czy ziele angielskie są bardzo znajome dla podniebienia mieszkańców naszej części Europy, to już limonka, owoce kolendry, imbir, brązowy cukier i słodko-kwaśny sos chili zawsze niosą dla nas jakiś powiew egzotyki. Zwłaszcza jeśli połączymy je ze sobą w jednej potrawie, którą na domiar wszystkiego podamy z opisywaną niedawno lub koktajlem tropikalnych owoców(...)m.in. z tropikalnymi owocami. Drukuj Składniki (dla 4 osób) ok. 1 kg średnich (po 250-300g) filetów z kurczaka Marynata 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka owoców kolendry 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki brązowego

Kulinarna Pokusa
Pieczona marchewka w pomarańczowo-miodowej glazurze 162

Bardzo prosta i fajna propozycja w postaci młodej marchewki pieczonej w słodkiej glazurze na bazie soku pomarańczowego i miodu, podanej z chrupiącymi tostami maczanymi w powstałym sosie (stąd taka spora ilość płynów). Marchewki z tostami (czasami z ryżem) stanowią dla mnie samodzielne danie (głównie jako kolacja), a pomijając chleb, można zaserwować je jako przepyszny dodatek do dań głównych, zapakować(...)wyciśniętego soku z pomarańczy, oliwy, miodu, soli i świeżych ziół. Piec około 45-50 minut, z czego pierwsze 10 minut piec pod przykryciem. Marchewkę przełożyć na talerz, a sos powstały z pieczenia marchewek przelać do miseczki. Ciepłe marchewki podawać z grzankami z chleba, maczając je w sosie. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Piersi kurczaka z kukurydzą i szczypiorkiem (na słodko) 149

wspólnego z Chinami :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 50 g masła czosnkowego 1 limonka szczypiorek 1 dymka 25 g cukru brązowego 2 łyżki sosu sojowego jasnego sól, pieprz papryka ostra Pierś umyć, osuszyć i pokroić w paski. Polać sosem sojowym i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Szczypiorek i dymkę umyć oraz drobno posiekać. Do woka(...)dodać sok z limonki. Całość chwilę przesmażyć. Mięso z powrotem przełożyć do woka. Dodać przecedzoną kukurydzę i szczypiorem. Całość jeszcze chwilę smażyć. Pod koniec całość posmakować i ewentualnie doprawić sosem sojowym lub przyprawami. Podawać z ryżem

Ugotować
Grzanki z polędwicą wieprzową w cydrze oraz chipsami z jabłka i szynki parmeńskiej podane z Porterem bałtyckim 113

balans między smakami równoważy się po... wypiciu łyka odpowiednio dobranego do tego dania piwa czyli portera bałtyckiego. Porter bałtycki to typ piwa, który świetnie komponuje się z mięsnymi sosami, wędzoną szynką, dojrzewającym serem oraz ciemnymi winogronami. Uznałam, że świetnym pomysłem na przystawkę do tego trunku będzie słodko-wytrawna grzanka, gdyż piwo świetnie pasuje do mięsnego oraz lekko słodkiego smaku. Jeśli(...)osób):   Polędwica wieprzowa z cydrze: 200 gram polędwicy wieprzowej 500 ml cydru 1/2 pęczka świeżego tymianku 1/2 pęczka mięty 1 gałązka rozmarynu 1 szklanka bulionu marynata: 3 łyżki sosu sojowego + 1 łyżka syropu klonowego + szczypta pieprzu 1 łyżka oliwy z oliwek Pasta z suszonych pomidorów: 7-8 suszonych pomidorów 10 listków świeżej bazylii pieprz szczypta soli 2 łyżki oleju

Mango Papaja
Karkówka pomidorowa 124

jest słodka i krucha - pycha! KARKÓWKA POMIDOROWA Składniki: - 1,5 kilograma karkówki - 500 gram pieczarek (opcjonalnie) - 3 duże cebule - 100-150 mililitrów wody - 150 gram koncentratu pomidorowego - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki cukru - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżeczka suszonego czosnku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka ostrej papryki - pieprz - sól(...)obtaczamy mięso w mące. Podpiekamy na patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokrojoną w piórka oraz pieczarki w plasterkach podduszamy na tłuszczu po mięsie. Wykładamy na mięso. Zalewamy sosem przygotowanym z wody, sosu sojowego, cukru i koncentratu pomidorowego. Pieczemy około 1 godziny i 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Indycze podudzia na parze, marynowane w masie jogurtowej z ziołami, szalotką i czosnkiem 132

PARZE, MARYNOWANE W MASIE JOGURTOWEJ Z ZIOŁAMI, SZALOTKĄ I CZOSNKIEM Składniki: - 2 podudzia indycze - 1 duży jogurt lub śmietana (słodka albo kwaśna - ja wybrałam słodką, bo robiłam jeszcze sos na zasmażce) - świeże zioła: tymianek, bazylia, pietruszka - kolendra suszona - 1 główka czosnku - 3-4 szalotki - suszona trawa cytrynowa - łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Podudzia myjemy i osuszamy. W misce odpowiednio dużej(...)albo w specjalnym garnku do gotowania na parze, albo urządzeniu, albo pojemniku do mikrofalówki. Zdejmujemy gdy mięso jest mięciutkie i bez problemu odchodzi od kości.  Ja dodatkowo zrobiłam sos z pozostałości marynaty. Na łyżce masła podsmażyłam łyżkę mąki. Gdy zrobiła się puszysta dodałam marynatę. Chwilę gotowałam, cały czas mieszając. Sosem polałam mięso i fasolkę szparagową. Smacznego i do napisania

Życie zamknięte w smaku
Sałatka a'la grecka 178

gram pomidorków koktajlowych - 1 zielony ogórek (niewielki) - przyprawy: oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn - oliwa z oliwek - woda - sok z cytryny - 1 łyżeczka cukru - 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Najpierw mieszamy sos, żeby miał szansę zespolić wszystkie składniki. Przyprawy mieszamy z 3 łyżkami oliwy z oliwek, 3 łyżkami wody, odrobiną soku z cytryny, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i łyżeczką cukru. Odstawiamy(...)etap można przejść "na lenia" i po prostu użyć gotowego sosu do sałatek.) Rwiemy sałatę i kroimy warzywa: paprykę w kostkę, cebulę w piórka, oliwki na pół, pomidorki na pół, ogórka w kosteczkę. Do warzywnej mieszanki dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Krem bananowy z sosem karmelowym i cynamonem + wywiad 167

Bardzo smaczny, bardzo prosty w przygotowaniu deser. Nie jest za słodki, ani mdły. A sos karmelowy, po prostu... niesamowity! :) Poza przepisem czeka na Was kilka niespodzianek. Po pierwsze - zmiana szaty graficznej bloga. Nie wiem, jak Wam, ale mi podoba się bardzo. Szarość, pomarańcz i biel to kolory mojej kuchni, więc jest odrobinkę tak, jakbym zapraszała Was do domu :) Po drugie(...)wspominałam o radiowej rozmowie. Dzisiaj ją Wam udostępniam, jeżeli macie ochotę - posłuchajcie :) WYWIAD DO ODSŁUCHANIA KREM BANANOWY Z SOSEM KARMELOWYM I CYNAMONEM Składniki: - 100 gram cukru, najlepiej brązowego - 45 gram masła - 550 mililitrów śmietanki kremówki - 4 banany - pół cytryny - cynamon Przygotowanie: Cukier, masło oraz 150 mililitrów śmietanki podgrzewamy do rozpuszczenia cukru, ciągle mieszając. Gotujemy przez około dwie minuty i odstawiamy

Życie zamknięte w smaku