następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć chwilę aż odparuje woda z pieczarek. Doprawić solą, pieprzem. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, następnie podsmażone pieczarki i na wierzch wlać sos. Wszystko zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż sos zrobi się lekko rumiany. sznycle z karkówki zapiekane w sosie
O kuchni z uczuciemSzybka i lekka sałatka dla wszystkich, którzy lubią kalarepę. Składniki: 1/2 kalarepki sałata masłowa papryka czerwona 200 g sera żółtego 3-4 ogórki kiszone Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka octu balsamicznego sól, pieprz, cukier Przygotowanie Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, sałatę rwiemy na drobne kawałki, resztę składników kroimy w kostkę. Składniki na sos łączymy(...)sobą. Sałatkę mieszamy dokładnie w misce i polewamy sosem
e-PrzepisyKulinarnełyżki oleju tłoczonego na zimno nierafinowanego, - sól, pieprz. Wykonanie: Bardzo prosty przepis :) Cukinię pokroić w cienkie paski jak spagetti (najłatwiej przy pomocy mandoliny lub spiralizera). Pozostałe składniki (na sos) wrzucić do blendera i zmiksować na sos, ja to zrobiłam na małych obrotach, żeby pozostały grudki :) "Makaron" wykładamy na talerz, polewamy sosem i już mamy gotowy obiad :) Dodatkowo posypałam go startym
Co na wege obiad?łososia wędzonego w plastrach – 100 g serka mascarpone – 2 łyżki musztardy francuskiej – 2 łyżki natki pietruszki Składniki nadzienie z tuńczykiem: – 1 puszka tuńczyka w sosie własnym – 1 łyżka majonezu – 0.5 puszki kukurydzy – 0.5 awokado – sól, pieprz – kilka pomidorków koktajlowych Składniki nadzienie z pastą jajeczną i rzodkiewką: – 2 jajka ugotowane(...)nadzienia kurkowego: zostawiamy 8 małych kurek w całości. Resztę drobno szatkujemy, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kremówkę w takiej ilości, aby zrobił nam się gęsty sos. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i odrobiną cukru, zostawiamy do ostygnięcia. Dla nadzienia z łososiem: łososia drobno kroimy, zostawiając niewielką ilość, by przyozdobić 8 babeczek (patrz zdjęcia). Mieszamy z kilkoma
Pociąg Do KuchniPrawdziwy sos tatarski, bez konserwantów, sztucznych dodatków. Żaden z gotowców go nie zastąpi. Rewelacyjny do mięs, wędlin, pasztetów, jajek. Niektórzy jedzą go łyżkami. Składniki: 5 ogórków konserwowych (ok. 170-180 g) 160 g marynowanych grzybków (najlepiej maślaków) 60 g białej części pora 3 czubate łyżki majonezu (osobiście używam tylko i wyłącznie majonezu Pegaz, ale wiem, że jest dostępny głównie(...)webkit-transform: scale(1.2); transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Sos tatarski prawdziwy pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnimąki pszennej • 150 ml ciepłej wody • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant • 1 pełna łyżeczka soli • pół łyżeczki cukru • 1 łyżka oliwy z oliwek Sos pomidorowy: • puszka pomidorów • 1 łyżka oliwy z oliwek • oregano świeże lub suszone • ząbek czosnku • sól, pieprz, cukier Dodatki: kilka plastrów szynki parmeńskiej, ewentualnie innej szynki suszonej kilka pieczarek około 150 g mozzarelli(...)Ciasto powinno powiększyć swoją objętość 2-krotnie (około 1,5 godziny, chyba, że nie będzie mogli się doczekać tak jak ja i wstawicie ciasto do łazienki włączając farelkę ;) ). Przygotować sos: pomidory wrzucić na głęboką patelnię razem z oliwą. Doprawić solą, pieprzem i ziołami oraz odrobiną cukru. Gotować na wolnym ogniu przez około 8-10 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić
Pociąg Do Kuchnimiesza się z delikatnym posmakiem limonkowego karmelu. Składniki: – 6 przegrzebków – sok z 1 limonki/ cytryny – 1 łyżka oleju – 3 łyżeczki brązowego cukru – 1 łyżeczka sosu rybnego, można ewentualnie zastąpić sojowym – 1 łyżka sosu sojowego jasnego – 1 papryczka chili – 2 zielone dymki – świeża mięta Wykonanie: Olej dodać na patelnię. Gdy będzie lekko(...)rozgrzany dodać sosy, posiekane chili, cukier – smażyć na mocnym ogniu, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodać przegrzebki. Smażyć z każdej strony po 2 minuty (małży św. Jakuba nie wolno przesmażyć, bo będą gumiaste; można sprawdzić, czy są gotowe lekko naciskając palcem – powinny być sprężyste). Karmelizowane przegrzebki czyli małże św. Jakuba, albo jak kto woli – karmelizowane scallopsy (brzmi
Pociąg Do Kuchniłyżki soli (najlepiej morskiej gruboziarnistej) – skórka otarta z 1 cytryny – sok z połowy cytryny – oliwa – ocet balsamiczny – opcjonalnie rzeżucha i chleb pełnoziarnisty oraz sos chrzanowo-śmietanowy (4-5 łyżek kwaśnej śmietany 18%, 2 łyżeczki ostrego chrzanu, sok z 1/2 cytryny, odrobina oliwy, trochę soli – wymieszać i odstawić do lodówki) Wykonanie: W misce wymieszać cukier(...)wódkę, sól i skórkę z pomarańczy i cytryny; jeśli rezygnujecie z sosu chrzanowo-śmietanowego, dodajcie też chrzan do tej marynaty (ja tak robię). Koperek włożyć do drugiej miski z zimną wodą i przechowywać w lodówce. Filety z łososia włożyć do marynaty, dobrze pokryć łososia mieszaniną; filety z łososia złożyć razem (skórą na zewnątrz), dokładnie (ciasno) owinąć folią spożywczą i włożyć
Pociąg Do Kuchnizrobi wrażenie na Twoich gościach. Pamiętaj proste dania mogą wyglądać wykwintnie. Porcja dla 2 osób Składniki: 6 pałek kurczaka 2 ząbki posiekanego czosnku 60 ml sosu sojowego 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 0,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków 2 łyżki sezamu 0,5 łyżeczki pasty z kolendry 0,5 łyżeczki startego imbiru ( może być(...)Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy następnie lekko nacinamy z obu stron i smażymy, aż kurczak się zarumieni na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie w oddzielnej miseczce łączymy sos sojowy, czosnek, pastę z kolendry, ziele, angielskie, liść laurowy, przyprawę 5 smaków, chilli i imbir. Taką mieszanką zalewamy kurczaka i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 30 minut co jakiś
Niezły Młynekznane i lubiane. Najbardziej znane to spaghetti bolognese lub carbonara. Ja do spaghetti podchodzę na zasadzie "co mam w lodówce to się nada" i jest zawsze pysznie :) Przygotowując czerwony sos (pomidorowy) do makaronu zwracam szczególną uwagę na użyte do niego przyprawy. Już jakiś czas temu odkryłam wyśmienite połączenie smaków: rozmaryn, imbir i szafran. Moim zdaniem cudownie podkreślają smak sosów(...)przecier pomidorowy. Dodajemy cukier oraz sól i pieprz do smaku. Dusimy pod przykryciem przez czas gotowania się makaronu. Ugotowany makaron odcedzamy i nakładamy na talerze. Możemy go polać oliwą. Sos do spaghetti podajemy na stół i każdy nabiera sobie ile chce. Całość możemy posypać tartym parmezanem. Smacznego
Pyza i Surówkagarście świeżego szpinaku 1 papryczka chilli 1 bakłażan 1 duża czerwona cebula 300 g cieciorki na parze ( może być z puszki ) 250 g sera halloumi odrobina oliwy sos sok s połowy cytryny 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka miodu sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Szpinak myjemy i osuszamy(...)stron, możemy je przeciąć jeszcze na 4 części, ale jeżeli nie chcecie podajcie w całości. Tak samo tniemy halloumi smarujemy go oliwą z obu stron i grillujemy. Wszystko zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Smacznego
Niezły MłynekZapiekanka to bardzo dobry pomysł na obiad. Polecam, szczególnie tym, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Wystarczy wrzucić do naczynia ulubione warzywa, makaron, może mięso, zalać sosem lub śmietanką, zapiec i gotowe. U mnie dzisiaj zapiekanka z fasolką szparagową :) Chyba jedna z moich ulubionych. SKŁADNIKI: 4 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane w mundurkach 2 piersi z kurczaka(...)fasolki szparagowej, ugotowanej al dente 200 g świeżego szpinaku 150 g startego żółtego sera (ostrego) 200 ml śmietanki 30 % 2 szalotki 2 ząbki czosnku sól pieprz papryka mielona słodka sos sojowy gałka muszkatołowa świeży tymianek olej A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem papryką i sosem sojowym. Mięso usmażyć na rozgrzanym
Kuchnia w opałachszklanki oleju 50 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 200 ml soku pomidorowo-warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki bulionu warzywnego sól pieprz słodka papryka oregano zioła prowansalskie Sos beszamelowy: 8 dag masła 8 dag mąki 1 litr mleka sól pieprz utarta gałka muszkatułowa Drobno posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, startą marchewkę, pokrojone pieczarki podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone(...)łyżką. Chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy rondek z ognia, wlewamy zimne mleko i ponownie na małym ogniu mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Cały czas mieszając (beszamel łatwo się przypala) gotujemy sos, aż zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku. Cukinię kroimy w cienkie w plastry - wzdłuż. Do formy wysmarowanej tłuszczem wlewamy trochę beszamelu i układamy na przemian: cukinię, sos mięsny, beszamel, ser - do wyczerpnia
Salonik smakówgrzankami jako lekką przekąskę w środku dnia lub przygotować na przyjęcie gości. Na obecne upały idealna. Składniki: 1 sałata lodowa 1 podwójna pierś z kurczaka 2 kiwi 2 pomarańcze sos 4 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki tymianku szczypta estragonu 1 łyżeczka miodu sól pieprz Wykonanie: Pierś z kurczaka ugotować w osolonej wodzie i pokroić(...)kostkę Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Kiwi obrać i pokroić w półplasterki Pomarańczę obrać i podzielić na cząstki. Wszystkie składniki sosu razem wymieszać. Na talerzu ułożyć warzywa mięso i owoce i polać sosem. orzeźwiająca sałatka z kurczakiem
O kuchni z uczuciem