sosy - 72234 przepisów (strona:1492/4816)

Penne with Spinach Gnocchi 107

seeded and diced 1 garlic clove (crushed) Can whole peeled tomatoes, 1 tablespoon tomato paste, 1 teaspoon  sugar, 1 teaspoon dried oregano salt and black pepper. Olive oil Sos pomidorowy: 1 cebula (posiekana), 1 czerwona papryka (oczyszczona z nasion i posiekana), 1 ząbek czosnku (zgnieciony), Puszka pomidorów, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka oregano Sól(...)garlic and pepper ia a pan.  Add two tablespoon of olive. Cook 5 min. Add the tomatoes, tomato paste , bring to boil, stirring occasionally until tender. Aby zrobić sos pomidorowy dodaj cebulę, czosenk i paprykę na patelnię. Dodaj 2 łyżki oliwy. Gotuj 5 minut. Dodaj pomodory, przecier pomidorowy, poczekaj aż się zagotuje, od czasu do czasu pomieszaj. Put spinach

Smaki Przyprawy i Kolory
Sałatka z grillowanym kurczakiem i młodą kukurydzą 191

ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku świeżo zmielony kolorowy pieprz sól do smaku oliwa z oliwek Składniki na sos do sałatki: 1/2 cytryny 1 limonka oliwa z oliwek Wykonanie: W pierwszej kolejności zamarynuj mięso w oliwie oraz podanej mieszance przypraw, czosnku, cebuli i tymianku. Przykryj folią spożywczą i włóż(...)papryczkę w krążki.  Zamarynowane wcześniej mięso oczyść z cebuli i czosnku, usmaż na patelni grillowej. Odstaw do wystygnięcia, w tym czasie przygotuj tymianek oraz bazylię (obierz listki) oraz sos do sałatki. Wyciśnij sok z połowy cytryny oraz limonki, wymieszaj widelcem z oliwą z oliwek (w ilości według uznania).  Gotową sałatkę wymieszaj z sosem dopiero na krótko przed podaniem

Garniec Magalie
Orzeźwiająca sałatka ogórkowa 176

spójrzcie jak pięknie ta sałatka wygląda z kwiatem nasturcji, która nadaje jej zdecydowanego smaku, spróbujcie sami! Składniki: 3 świeże ogórki 1 duża czerwona papryka pęczek szczypioru kilka kwiatków nasturcji sos 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Ogórki obieramy, kroimy w grubszą kostkę. Paprykę opłukujemy, usuwamy nasiana, kroimy w kostkę(...)szczypior siekamy drobno. Wszystkie składniki łączymy w misce. Produkty na sos mieszamy dokładnie ze sobą, powstałym sosem polewamy sałatkę. Przed podaniem dodajemy opłukane kwiaty nasturcji delikatnie wymieszać. Smacznego

kgwjanczewo
Slow pizza z cukini 176

SKŁADNIKI: Na spód: 1 cukinia 1 duże jajko (najlepiej od szczęśliwych kur!) 1 mozzarella light (bądź nie) 2 łyżki otrębów (jakie macie/lubicie) przyprawy (wedle uznania, sól, papryka, oregano itp.) sos: przecier pomidorowy (około 200g) 2 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie dodatki: co się nawinie! niech was wyobraźnia poniesie :* Cukinię zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, umieścić w sitku, posolić(...)odstawić na kilkanaście minut. Co jakiś czas proponuję ją ''ugniatać'' aby pozbyć się jej naturalnych soków! Musi być koniecznie ich jak najmniej. Bardzo o to zadbajcie! ;) Sos pomidorowy: do miski wlać przecier, do niego dodać rozgniecione ząbki obranego czosnku, posolić, popieprzyć i dodać zioła prowansalskie. Po upływie ok 20 minut, odciśniętą cukinię  umieścić w misce, dodać do niej jajko

fitolarun.blogspot.com
Spaghetti Bolognese. 190

Przepisu na spaghetti bolognese nie mogłoby zabraknąć na moim blogu. Składniki: 400g mięsa mielonego, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, bazylia, puszka pomidorów, przecier pomidorowy lub kartonik sosu pomidorowego, makaron do spaghetti, starty ser żółty do posypania po wierzchu potrawy, ewentualnie (niecała) szklanka wody. Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie, z łyżką oleju - ilość makaronu w zależności od apetytu(...)solą, pieprzem i bazylią. Wcisnąć 3 ząbki czosnku. Gdy mięso jest już dobrze podsmażone dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy (80g) lub sok pomidorowy. Wymieszać i gdy się sos zagotuje jest już gotowy. Można dodać niecałą szklankę wody, ale wtedy dać ok.150g przecieru pomidorowego - wtedy sos nie jest aż tak bardzo gęsty i jest jego więcej. Tuż przed podaniem

W kuchni u Moniki
Naleśniki z farszem. 227

tych proporcji 11 cienkich naleśników) 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki mąki (ja używam tortowej), 2 szklanki mleka, szczypta soli. Ponadto: 200g przecieru pomidorowego, 2 łyżki bazylii, olej, sos majonezowo czosnkowy (  można wykorzystać ten przepis  lub swój ) Przygotowanie: Farsz: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć z łyżką przyprawy do gyrosa. Pieczarki i cebulę, pokrojone w kostkę(...)blaszkę do pieczenia, posypać po wierzchu startym  serem żółtym i włożyć do piekarnika (200stopni) na kilka minut ( tak by ser żółty się roztopił). Najlepiej smakują polane sosem majonezowo czosnkowym. Nie masz swojego przepisu na sos, zapraszam:   tu kliknij .       Smacznego

W kuchni u Moniki
Sałatka z awokado. 187

dwie mniejsze) 2 duże liście sałaty, łyżeczka pestek słonecznika, łyżka pestek dyni, łyżeczka oliwy z oliwek, 6 grubszych plasterków ogórka świeżego, 1 pomidor, 4 rzodkiewki, 1 awokado, gałązka bazylii. Sos: mała łyżeczka octu jabłkowego, łyżeczka oliwy z oliwek (extra virgin), 2-3łyżeczki soku z cytryny, odrobina soli, pieprz grubo mielony. Przygotowanie: Pestki słonacznika razem z pestkami dyni przyprażyć(...)ręczniki papierowe by je odsączyć. Sałatę poszarpać na małe kawałki. Resztę warzyw i awokado pokroić wedle własnego uznania. Sałatę wyłożyć na talerz, na nią warzywa i awokado. Polać sosem (sos: wszystkie składniki razem wymieszać). Posypać uprażonymi pestkami dyni i słonecznika. Na wierzch położyć gałązkę bazylii. Smacznego

W kuchni u Moniki
Sałatka z brokułem i jajkami. 232

Składniki: 1 większy brokuł,  5 jaj, dwie duże garście pomidorków koktajlowych, sos:  6 ząbków czosnku (ja miałam mniejsze ząbki) - wyciśniętych, 284 ml słodkiej śmietany ( jeżeli ktoś nie lubi gdy wszystko mu pływa, spokojnie można użyć połowy podanej ilości), 3 łyżki majonezu, pieprz, 65 g startego żółtego sera, łyżka ketchupu. Przygotowane: Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w osolonej(...)dookoła talerza. Jajka ugotować na twardo, obrać, ostudzić i pokroić na ćwiartki, poukładać poniżej brokuła dookoła talerza. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć i położyć na środku talerza. Wszystkie składniki na sos razem wymieszać (ja używam do tego blendera). Gotowym sosem polać składniki. Smacznego

W kuchni u Moniki
Naleśniki z mięsem mielonym. 165

szklanki mąki, szczypta soli, olej do usmażenia naleśników. Farsz: 500g mięsa mielonego,  1 cebula, 4-5 ząbków czosnku, vegeta (przyprawa uniwersalna,warzywko lub sól), pieprz, papryka czerwona, Sos: 300 ml gęstego soku pomidorowego lub przecieru pomidorowego z kartonika, 3 ząbki czosnku, bazylia lub 300ml gotowego sosu bolognese. Ponadto:  2-3 garście startego sera żółtego. Przygotowanie: Jajka, mleko(...)wyłożyć na placek naleśnika i zawinąć.   Naleśniki włożyć do naczynia żaroodpornego.  Do soku pomidorowego wcisnąć ząbki czosnku i wsypać bazylię ( bazylii dać dość sporo). Wymieszać i gotowy sos wylać na naleśniki.   Górę posypać startym serem żółtym. Włożyć do piekarnika do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok.25 min. Ja przykryłam naczynie żaroodporne. Smacznego

W kuchni u Moniki
Frykasy. 310

Frykasy są bardzo fajną przekąską na wieczory spędzane w domu przed telewizorem lub na wieczorne pogaduchy ze znajomymi. Mi oraz mojemu mężowi najlepiej smakują one z sosem majonezowo czosnkowym.  Składniki: 550 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej), 300ml ciepłej wody (ciut więcej niż szklanka), 7g suchych drożdży, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oregano, garść świeżej bazylii(...)200g przecieru pomidorowego - temperatura pokojowa, 135 g startego sera żółtego - temperatura pokojowa, 2 łyżki bazylii, jajko, kminek, majeranek lub ulubiona przyprawa do posypania na wierzch. Dodatkowo: Najlepiej smakują z sosem majonezowo czosnkowym. Możesz wykorzystać swój przepis, kupny sos lub skorzystać z mojego przepisu, który znajduję się  tu kliknij . Przygotowanie:   Mąkę wymieszać z solą, cukrem, posiekaną bazylią i oregano

W kuchni u Moniki
Roladki schabowe. 280

pieczarki, ogórka, cebulę i paprykę. Zawinąć i wykałaczkami pozaczepiać, tak by się nie rozwaliły. Na gorący tłuszcz włożyć roladki i podsmażyć - im mocniej będą podsmażone roladki, tym ciemniejszy będzie sos.  Ja pod koniec smażenia wyciągam wykałaczki, ale jeżeli nie jesteś pewna, że roladki są dobrze zawinięte i się nie rozwalą, zostaw je.  Gdy mięso ma już złocisty kolor(...)odlać tłuszcz gdy jest jego zbyt dużo. Zalać wodą, tak by zakryła mięso. Po kilkunastu minutach sprawdzić na smak sos. W razie potrzeby dosolić, popieprzyć . Można również dodać czerwonej papryki. Po ok.45-55 minutach zagęścić sos (woda rozrobiona z mąką). Smacznego

W kuchni u Moniki
Surówka z kapusty pekińskiej. 168

Także nic się nie zmarnowało :)  Składniki: 1/2 niedużej kapusty pekińskiej, 1 świeża pomarańczowa papryka, 1/2 świeżego ogórka, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 średnie pomidory, 1 duża marchew, gotowy sos do sałatek ( ja użyłam dwie paczki knora: grecki i paprykowo-ziołowy, jest intensywniejszy smak, ale jeden w zupełności wystarczy(...)prostu oliwy z oliwek, sól i pieprz. Przygotowanie: Kapustę pekińską, paprykę, ogórek, pomidory i szczypiorek pokroić. Marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sosem (sos przygotować według opisu na opakowaniu).  Smacznego

W kuchni u Moniki
Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem w sosie pieczarkowym. 239

300g świeżego szpinaku ( może być również mrożony), kilka suszonych pomidorów, 1 cebula, ok.700g piersi kurczaka, łyżka masła, 3 ząbki czosnku, pieprz, sól, słodka czerwona papryka, mąka, olej do smażenia. Sos pieczarkowy: 350g pieczarek,  1 cebula, łyżka masła, sól, pieprz, 1l bulionu, 220g serka topionego naturalnego lub śmietankowego (typu hochland, ja użyłam takich w trójkącikach). Przygotowanie:  Pomidory pokroić(...)dobrze i obtoczyć w mące. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Aby mieć pewność, że roladki się nie otworzą podczas smażenia, można owinąć je nitką lub zabezpieczyć wykałaczkami. Sos pieczarkowy: Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w kostkę i na łyżce masła podsmażyć z pieczarkami. Odrobinę osolić i popieprzyć. Dolać 1lbulionu. Po zagotowaniu dodawać po trochu serka

W kuchni u Moniki
Roladki z tortilli. 199

Roladki z tortilli są bardzo fajnym pomysłem na imprezową przekąskę. Dużym jej plusem jest to, że  do środka można dać swoje ulubione składniki. Moim ulubionym połączeniem jest sos majonezowo czosnkowy (przepis na sos majonezowo czosnkowy znajduje się tu  - należy jedynie zrobić bardziej gęsty), sałata, pomidory, oliwki i starty ser żółty. Sposób wykonania: Placek tortilli posmarować sosem majonezowo czosnkowym

W kuchni u Moniki
Obiadowa sałatka z pieczonymi ziemniakami i pieczoną piersią z kurczaka 186

cebula, 4 ząbki czosnku, oliwa z oliwek. Sałata: mix sałat ( 200g), 200g sera feta, kilkanaście pomidorków koktajlowych, kilka suszonych pomidorów z zalewy, olej ze słoika od pomidorów suszonych. Sos: 175g gęstego jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka ketchupu, sól, pieprz. Ziemniaki: 750g małych ziemniaków, 4 ząbki czosnku, 2-3 garście świeżego koperku, 5-6 łyżek oliwy, przyprawa do ziemniaków(...)powkładać. Mięso doprawić solą i pieprzem, naoliwić. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220stopni C i piec 30-40minut ( ja piekłam pod przykryciem i na ostatnie kilka minut odkryłam). Sos:  Jogurt naturalny wymieszać z ketchupem, wyciśniętymi ząbkami czosnku i solą oraz pieprzem. Surówka: Sałatę umyć, osuszyć. Dodać do niej przekrojone na pół pomidorki, pokrojony w kostkę ser feta, pokrojone

W kuchni u Moniki