Krewetki z makaronem w sosie śmietankowym to pyszne, aromatyczne i łatwe do przyrządzenia danie. Krewetki są wykwintnym przysmakiem spożywanym w wielu krajach. Możemy je przyrządzać na wiele sposobów i podawać w różnych formach. Doskonale smakują zarówno jako danie główne, jak i dodatek. Pyszne krewetki mogą stanowić doskonałe urozmaicenie i wzbogacenie naszej diety. Idealnie pasują na przyjęcia, wyjątkowe kolacje oraz(...)patelni pojawiła się woda z krewetek, odlać ją łyżką stołowa.Gotowe krewetki odstawić z ognia, dodać śmietankę, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Makaron gorący wyłożyć do talerzy, polać sosem z krewetkami i posypać starkowanym serem. Oczywiście ilość składników można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od upodobań i smaku. Polecane przepisy: Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem, pieczone udka
Smaczne Potrawyużyłam wołowiny. Składniki: 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 75 gr mięsa mielonego (wołowiny) 1 duży pomidor pokrojony w kostkę 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny Zielenina do ozdoby Na patelni lub w woku podsmażyć czosnek, następnie dodać pastę curry i wołowinę. Wszystko energicznie wymieszać. Smażyć przez(...)chwilę. Następnie dodać pomidora a potem kolejno sos rybny, sok z cytryny oraz cukier. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Pamiętajcie sos rybny jest bardzo słony, dodawajcie go ostrożnie. Najlepiej serwować z ryżem ugotowanym na sypko
Smaki Przyprawy i Koloryprzy piwie :-) 1 łyżka kuminu 1 łyżeczka musztardy ostrej 1 łyżka papryki 1 łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku 1 łyżeczka chili sól i pieprz 1 kg żeberek wieprzowych 200g sosu barbecue Mieszamy wszystkie składniki marynaty oprócz sosu barbecue. Wcieramy w żeberka i zostawiamy do zamarynowania na minimum 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i pieczemy żeberka przez 2 godziny(...)przewracając raz w połowie. Na 15 minut przed końcem pieczenia smarujemy sosem barbecue. żeberka powinny być miękkie i klejące. Smacznego
Smaki Przyprawy i Koloryseeded and diced 1 garlic clove (crushed) Can whole peeled tomatoes, 1 tablespoon tomato paste, 1 teaspoon sugar, 1 teaspoon dried oregano salt and black pepper. Olive oil Sos pomidorowy: 1 cebula (posiekana), 1 czerwona papryka (oczyszczona z nasion i posiekana), 1 ząbek czosnku (zgnieciony), Puszka pomidorów, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka oregano Sól(...)garlic and pepper ia a pan. Add two tablespoon of olive. Cook 5 min. Add the tomatoes, tomato paste , bring to boil, stirring occasionally until tender. Aby zrobić sos pomidorowy dodaj cebulę, czosenk i paprykę na patelnię. Dodaj 2 łyżki oliwy. Gotuj 5 minut. Dodaj pomodory, przecier pomidorowy, poczekaj aż się zagotuje, od czasu do czasu pomieszaj. Put spinach
Smaki Przyprawy i Koloryostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku świeżo zmielony kolorowy pieprz sól do smaku oliwa z oliwek Składniki na sos do sałatki: 1/2 cytryny 1 limonka oliwa z oliwek Wykonanie: W pierwszej kolejności zamarynuj mięso w oliwie oraz podanej mieszance przypraw, czosnku, cebuli i tymianku. Przykryj folią spożywczą i włóż(...)papryczkę w krążki. Zamarynowane wcześniej mięso oczyść z cebuli i czosnku, usmaż na patelni grillowej. Odstaw do wystygnięcia, w tym czasie przygotuj tymianek oraz bazylię (obierz listki) oraz sos do sałatki. Wyciśnij sok z połowy cytryny oraz limonki, wymieszaj widelcem z oliwą z oliwek (w ilości według uznania). Gotową sałatkę wymieszaj z sosem dopiero na krótko przed podaniem
Garniec Magaliespójrzcie jak pięknie ta sałatka wygląda z kwiatem nasturcji, która nadaje jej zdecydowanego smaku, spróbujcie sami! Składniki: 3 świeże ogórki 1 duża czerwona papryka pęczek szczypioru kilka kwiatków nasturcji sos 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Ogórki obieramy, kroimy w grubszą kostkę. Paprykę opłukujemy, usuwamy nasiana, kroimy w kostkę(...)szczypior siekamy drobno. Wszystkie składniki łączymy w misce. Produkty na sos mieszamy dokładnie ze sobą, powstałym sosem polewamy sałatkę. Przed podaniem dodajemy opłukane kwiaty nasturcji delikatnie wymieszać. Smacznego
kgwjanczewoSKŁADNIKI: Na spód: 1 cukinia 1 duże jajko (najlepiej od szczęśliwych kur!) 1 mozzarella light (bądź nie) 2 łyżki otrębów (jakie macie/lubicie) przyprawy (wedle uznania, sól, papryka, oregano itp.) sos: przecier pomidorowy (około 200g) 2 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie dodatki: co się nawinie! niech was wyobraźnia poniesie :* Cukinię zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, umieścić w sitku, posolić(...)odstawić na kilkanaście minut. Co jakiś czas proponuję ją ''ugniatać'' aby pozbyć się jej naturalnych soków! Musi być koniecznie ich jak najmniej. Bardzo o to zadbajcie! ;) Sos pomidorowy: do miski wlać przecier, do niego dodać rozgniecione ząbki obranego czosnku, posolić, popieprzyć i dodać zioła prowansalskie. Po upływie ok 20 minut, odciśniętą cukinię umieścić w misce, dodać do niej jajko
fitolarun.blogspot.comPrzepisu na spaghetti bolognese nie mogłoby zabraknąć na moim blogu. Składniki: 400g mięsa mielonego, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, bazylia, puszka pomidorów, przecier pomidorowy lub kartonik sosu pomidorowego, makaron do spaghetti, starty ser żółty do posypania po wierzchu potrawy, ewentualnie (niecała) szklanka wody. Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie, z łyżką oleju - ilość makaronu w zależności od apetytu(...)solą, pieprzem i bazylią. Wcisnąć 3 ząbki czosnku. Gdy mięso jest już dobrze podsmażone dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy (80g) lub sok pomidorowy. Wymieszać i gdy się sos zagotuje jest już gotowy. Można dodać niecałą szklankę wody, ale wtedy dać ok.150g przecieru pomidorowego - wtedy sos nie jest aż tak bardzo gęsty i jest jego więcej. Tuż przed podaniem
W kuchni u Monikitych proporcji 11 cienkich naleśników) 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki mąki (ja używam tortowej), 2 szklanki mleka, szczypta soli. Ponadto: 200g przecieru pomidorowego, 2 łyżki bazylii, olej, sos majonezowo czosnkowy ( można wykorzystać ten przepis lub swój ) Przygotowanie: Farsz: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć z łyżką przyprawy do gyrosa. Pieczarki i cebulę, pokrojone w kostkę(...)blaszkę do pieczenia, posypać po wierzchu startym serem żółtym i włożyć do piekarnika (200stopni) na kilka minut ( tak by ser żółty się roztopił). Najlepiej smakują polane sosem majonezowo czosnkowym. Nie masz swojego przepisu na sos, zapraszam: tu kliknij . Smacznego
W kuchni u Monikidwie mniejsze) 2 duże liście sałaty, łyżeczka pestek słonecznika, łyżka pestek dyni, łyżeczka oliwy z oliwek, 6 grubszych plasterków ogórka świeżego, 1 pomidor, 4 rzodkiewki, 1 awokado, gałązka bazylii. Sos: mała łyżeczka octu jabłkowego, łyżeczka oliwy z oliwek (extra virgin), 2-3łyżeczki soku z cytryny, odrobina soli, pieprz grubo mielony. Przygotowanie: Pestki słonacznika razem z pestkami dyni przyprażyć(...)ręczniki papierowe by je odsączyć. Sałatę poszarpać na małe kawałki. Resztę warzyw i awokado pokroić wedle własnego uznania. Sałatę wyłożyć na talerz, na nią warzywa i awokado. Polać sosem (sos: wszystkie składniki razem wymieszać). Posypać uprażonymi pestkami dyni i słonecznika. Na wierzch położyć gałązkę bazylii. Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: 1 większy brokuł, 5 jaj, dwie duże garście pomidorków koktajlowych, sos: 6 ząbków czosnku (ja miałam mniejsze ząbki) - wyciśniętych, 284 ml słodkiej śmietany ( jeżeli ktoś nie lubi gdy wszystko mu pływa, spokojnie można użyć połowy podanej ilości), 3 łyżki majonezu, pieprz, 65 g startego żółtego sera, łyżka ketchupu. Przygotowane: Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w osolonej(...)dookoła talerza. Jajka ugotować na twardo, obrać, ostudzić i pokroić na ćwiartki, poukładać poniżej brokuła dookoła talerza. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć i położyć na środku talerza. Wszystkie składniki na sos razem wymieszać (ja używam do tego blendera). Gotowym sosem polać składniki. Smacznego
W kuchni u Monikiszklanki mąki, szczypta soli, olej do usmażenia naleśników. Farsz: 500g mięsa mielonego, 1 cebula, 4-5 ząbków czosnku, vegeta (przyprawa uniwersalna,warzywko lub sól), pieprz, papryka czerwona, Sos: 300 ml gęstego soku pomidorowego lub przecieru pomidorowego z kartonika, 3 ząbki czosnku, bazylia lub 300ml gotowego sosu bolognese. Ponadto: 2-3 garście startego sera żółtego. Przygotowanie: Jajka, mleko(...)wyłożyć na placek naleśnika i zawinąć. Naleśniki włożyć do naczynia żaroodpornego. Do soku pomidorowego wcisnąć ząbki czosnku i wsypać bazylię ( bazylii dać dość sporo). Wymieszać i gotowy sos wylać na naleśniki. Górę posypać startym serem żółtym. Włożyć do piekarnika do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok.25 min. Ja przykryłam naczynie żaroodporne. Smacznego
W kuchni u MonikiFrykasy są bardzo fajną przekąską na wieczory spędzane w domu przed telewizorem lub na wieczorne pogaduchy ze znajomymi. Mi oraz mojemu mężowi najlepiej smakują one z sosem majonezowo czosnkowym. Składniki: 550 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej), 300ml ciepłej wody (ciut więcej niż szklanka), 7g suchych drożdży, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oregano, garść świeżej bazylii(...)200g przecieru pomidorowego - temperatura pokojowa, 135 g startego sera żółtego - temperatura pokojowa, 2 łyżki bazylii, jajko, kminek, majeranek lub ulubiona przyprawa do posypania na wierzch. Dodatkowo: Najlepiej smakują z sosem majonezowo czosnkowym. Możesz wykorzystać swój przepis, kupny sos lub skorzystać z mojego przepisu, który znajduję się tu kliknij . Przygotowanie: Mąkę wymieszać z solą, cukrem, posiekaną bazylią i oregano
W kuchni u Monikipieczarki, ogórka, cebulę i paprykę. Zawinąć i wykałaczkami pozaczepiać, tak by się nie rozwaliły. Na gorący tłuszcz włożyć roladki i podsmażyć - im mocniej będą podsmażone roladki, tym ciemniejszy będzie sos. Ja pod koniec smażenia wyciągam wykałaczki, ale jeżeli nie jesteś pewna, że roladki są dobrze zawinięte i się nie rozwalą, zostaw je. Gdy mięso ma już złocisty kolor(...)odlać tłuszcz gdy jest jego zbyt dużo. Zalać wodą, tak by zakryła mięso. Po kilkunastu minutach sprawdzić na smak sos. W razie potrzeby dosolić, popieprzyć . Można również dodać czerwonej papryki. Po ok.45-55 minutach zagęścić sos (woda rozrobiona z mąką). Smacznego
W kuchni u MonikiTakże nic się nie zmarnowało :) Składniki: 1/2 niedużej kapusty pekińskiej, 1 świeża pomarańczowa papryka, 1/2 świeżego ogórka, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 średnie pomidory, 1 duża marchew, gotowy sos do sałatek ( ja użyłam dwie paczki knora: grecki i paprykowo-ziołowy, jest intensywniejszy smak, ale jeden w zupełności wystarczy(...)prostu oliwy z oliwek, sól i pieprz. Przygotowanie: Kapustę pekińską, paprykę, ogórek, pomidory i szczypiorek pokroić. Marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sosem (sos przygotować według opisu na opakowaniu). Smacznego
W kuchni u Moniki