pozostałymi składnikami. Pokroiłam w kostkę cebulę i podsmażyłam ją z papryczką chili. Dodałam kapary. Czarne oliwki. Suszone pomidory. Dodałam czosnek i przyprawy. Włożyłam wcześniej usmażony fenkuł i wlałam sos pomidorowy. Wymieszałam i poddusiłam sos. Ugotowałam makaron. Zalałam sosem i posypałam parmezanem. Można posypać startą fetą w zależności od gustu. Smacznego
potrawyregionalnePolecam dziś mięciutkie i chude mięso z indyka w sosie pieczarkowym. Składniki: mięso gulaszowe z indyka pieczarki parę suszonych grzybków cebula śmietana czosnek majeranek sól,pieprz zioła prowansalskie marchewka pietruszka makaron olej Mięso z indyka przyprawiłam czosnkiem i przyprawami. Polałam oliwą i odstawiłam na 2 godziny do lodówki. Następnie wstawiłam do piekarnika. Podlałam wodą. Piekłam w temp.180 stopni przez godzinę(...)pieczarki i cebulę. Dodałam również parę namoczonych wcześniej suszonych grzybków. Po usmażeniu przełożyłam wszystko do miseczki i zmiksowałam. Przełożyłam na patelnię i dodałam śmietanę. Wymieszałam i dodałam do sosu,który wytworzył się z pieczenia indyka. Nie wygląda to może zbyt pięknie... ale zapewniam,że powstałe smaki były rewelacyjne. Sos cudownie pachniał grzybami. Podawałam pokrojonego indyka z makaronem. Smacznego
potrawyregionalnejest chudą rybą atlantycką. Polecam jedzenie ryb ponieważ zawierają kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3,jod,selen,witaminę D,wapń i magnez. Proponuję dziś filety z soli z sosem koperkowym ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami. Zacznijmy od sosu. W miseczce wymieszałam jogurt grecki i sporo świeżego koperku. Dodałam sól,pieprz i sok z połowy cytryny. W garnku rozmroziłam szpinak(...)stopni. Filety z soli posoliłam,posypałam kolorowym pieprzem i skropiłam cytryną. Usmażyłam je na niewielkiej ilości oleju. Upieczone ziemniaki wyjęłam z piekarnika. Solę podałam na szpinaku,polaną sosem koperkowym i pieczonymi ziemniakami. Można ją posypać prażonymi płatkami migdałów. Smacznego
potrawyregionalnepołowa świeżego ananasa 3 łyżki wiórek kokosowych puszka mleczka kokosowego opakowanie jogurtu naturalnego/śmietany jogurtowej kawałek świeżego kawałka imbiru 3-4 ząbki czosnku łyżka ostrej pasty curry 3 łyżki sosu sojowego 1 szt. cebuli łyżka koncentratu pomidorowego olej sól ryż Pierś z kurczaka pokroiłam na małe kawałki. Posoliłam,dodałam starty imbir,sos sojowy i polałam odrobiną oleju. Wymieszałam i odstawiłam(...)niej pierś z kurczaka. Podsmażyłam ją wraz z cebulą a pod koniec smażenia dołożyłam starte ząbki czosnku. Wsypałam wiórki kokosowe, które oprócz smaku zagęszczą nam sos. Wlałam mleczko kokosowe i chwilę podgotowałam. Świeżego ananasa obrałam i pokroiłam w kostkę. Wrzuciłam go do garnka. Wymieszałam i chwilę poddusiłam. Gdy kurczak był już miękki wlałam jogurt naturalny. Najlepiej jeśli
potrawyregionalneowocu (tak też bywa klasyfikowany w książkach kucharskich: razem z owocami), jednak w rzeczywistości jest to warzywo z rodziny rdestowatych. Dziś polecam pierś z indyka z sosem rabarbarowym. Składniki na sos: • 4-5 łodyg rabarbaru • łyżka miodu • 1/4 szklanki cukru • 4 łyżki octu balsamicznego • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz pierś z indyka sól świeżo zmielony czarny(...)pieprzem. Smażyłam przez parę minut aż puścił sok i zmiękł. Wlałam ocet balsamiczny i jeszcze przez chwilę dusiłam. Usmażyłam pierś z indyka i pokroiłam ją na kawałki. Polałam sosem mięso. Smacznego
potrawyregionalneszt.pieczarek 1 szklanka bulionu 2 łyżeczki białego sezamu 1 łyżeczka czarnego sezamu 1 mała papryczka chilli grzybki mun 4-5 łyżek sosu sojowego (można więcej) 1-2 łyżki oleju sezamowego 2-3 łyżki oleju roślinnego 1/2 łyżeczki brązowego cukru Makaron włożyłam do osolonej, gotującej się wody i gotowałam przez(...)Dodałam pokrojoną cebulę, starty czosnek, imbir i papryczkę chilli. Dodałam marchewkę,selera i pietruszkę. Wsypałam plasterki pieczarek. Następnie plasterki pora. Do warzyw dołączyła zielona fasolka, grzybki mun. Warzywa polałam sosem sojowym, posypałam białym i czarnym sezamem, cukrem i podlałam bulionem. Na koniec dodałam brokuły. Pozostało już tylko włożyć ugotowany wcześniej makaron, polać olejem sezamowym i sosem sojowym. Smacznego
potrawyregionalneniej, a sałatka nabrała innego smaku. Składniki: sałata masłowa pomidor połowa czerwonej papryki połowa lub jedna mała czerwona cebula dymka pomarańcza kawałek sera feta parę cienkich plasterków wędzonego boczku Sos do sałatki: sok z pomarańczy oliwa z oliwek 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka miodu sól pieprz Grzanki: 2-4 kromki bułki 2 łyżki oliwy z oliwek(...)garść dymki. Pomarańczę sparzyłam. Obrałam ze skórki i wykroiłam z niej cząstki owoca. Dodałam ją do sałatki. Można, ale nie trzeba podsmażyć plastry wędzonego boczku. Dodaje on wyrazistości sałatce. Sos: Do miseczki wycisnęłam sok z pomarańczy. Dodałam musztardę i miód. Wlewałam małym strumieniem oliwę z oliwą i mieszałam.Doprawiłam solą i pieprzem. Powstał aksamitny i gęsty sos, którym polałam
potrawyregionalnePyszna, pełna warzyw i kolorowa sałatka brokułowa . Podana z sosem czosnkowym jest po prostu rewelacyjna. Składniki można oczywiście komponować wedle swoich smaków. Ja proponuję poniższy skład. Składniki na sałatkę: średniej wielkości brokuł 4 jajka 8-10 pomidorków koktajlowych 1 szt.zielonego ogórka pół czerwonej papryki kawałek białej części pora dymka pół czerwonej cebuli garść kaparów 10 czarnych oliwek Składniki(...)sos: 2 łyżki gęstego jogurtu bałkańskiego 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku sól świeżo zmielony czarny pieprz łyżeczka musztardy dijon (opcjonalnie) Brokuły ugotowałam na pół twardo w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Pamiętajcie ,że nie powinno się ich przykrywać-zachowają wtedy piękny zielony kolor. Po ich wystudzeniu, pokroiłam je na mniejsze kawałki i przełożyłam do salaterki. Dodałam
potrawyregionalnemiejscu by nie straciło swych zdrowotnych oraz smakowych walorów. Wcale nie musi być gorzka. W poniższej surówce nie wyczuje się goryczy. Połączenie jej ze słodkim jabłkiem, polanej sosem z dodatkiem czosnku jest naprawdę smaczną propozycją. Składniki: 3 cykorie 2 słodkie jabłka sok z połowy cytryny 30-50 g orzechów włoskich ( opcjonalnie) Składniki na sos: 200 ml śmietany(...)skórki i starłam na tarce o dużych oczkach. Można też pokroić je w drobną kostkę. Skropiłam je sokiem z cytryny aby nie ściemniały. W miseczce połączyłam składniki na sos. Polałam nim cykorię. Wymieszałam. Smacznego
potrawyregionalnepoliczkowe krowy czyli policzki wołowe . Są bardzo chude, ale twarde. Czas duszenia jednak działa na ich korzyść. Robią się wówczas delikatne i mięciutkie. A w połączeniu z chrzanowo-śmietanowym sosem są rewelacyjne. Polecam spróbujcie! Składniki: 0,5 kg wołowych policzków kawałek wędzonej słoniny w papryce lub łyżka smalcu 1-2 szt.marchewki 2-3 łodygi selera naciowego kawałek selera(...)czas duszenia się zmniejszy do około 1,5 h. Po uduszeniu wyjęłam z garnka policzki. Do warzyw wlałam bulion, śmietanę, chrzan i sok z cytryny. Wszystko zmiksowałam na aksamitny sos. W razie potrzeby doprawić do smaku. Przełożyłam policzki do sosu. Teraz wystarczy ugotować np.kaszę jęczmienną lub inną ulubioną. Smacznego
potrawyregionalnejest tak znany, natomiast w Niemczech zajadają się tym cennym warzywkiem. Jest nieodzownym składnikiem kuchni portugalskiej i holenderskiej. Makaron papparedelle z jarmużem, suszonymi pomidorami w sosie śmietanowo serowym, jest pyszną propozycją na obiad. Składniki: na około 4 porcje 500 g makaronu pappardelle 0,5 kg świeżego jarmużu 300 g śmietany 18% ( w razie(...)pleśniowy. Rozkruszyłam go i mieszałam, aż cudownie się rozpuścił. Ser ma swój niepowtarzalny smak. Dlatego teraz można doprawić danie. Pozostało już tylko dodać śmietanę. Gdy uznacie,że sos jest za gęsty- możecie wlać trochę wody z ugotowanego makaronu. Ugotowany makaron wymieszałam z sosem. Na talerzu posypałam parmezanem i gotowe. Można zajadać. Smacznego! Inne propozycje
potrawyregionalneSKŁADNIKI: 6 podudzi z kurczaka 4 łyżki miodu (ja użyłam lipowego) 3 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sól - do smaku świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki PRZYGOTOWANIE: W miseczce dokładnie wymieszać składniki na marynatę. Podudzia umieścić w woreczku do pieczenia. Wlać marynatę i dokładnie wymieszać mięso. Wstawić do rozgrzanego piekarnika(...)minut. Ja podałam z ryżem i sosem słodko-kwaśnym. (tu znajdziesz przepis na sos KLIK
ClauditteMissCookingpietruszki szczypta soli do smaku świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki oleju lub oliwa z oliwek 11 - 12 kawałków sera cheddar - kostka ok 1x1 cm Na sos 500 g opakowanie przecieru pomidorowego - passata 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano 2 - 3 ząbki czosnku lub czosnek suszony sól(...)wymieszać pomidory, czosnek, natkę pietruszki, pokrojoną w kostkę cebulę, oregano, sól i pieprz. Przełożyć na patelnie, podgrzać. Wolnowar nagrzać zgodne z instrukcją. Na dno misy wylać połowę sosu, ułożyć pulpeciki, zalać pozostałym sosem. Gotować w ustawieniu high 2 - 2,5 godziny. Podawać z ryżem , kaszą lub kluskami. Smacznego
Stare GaryMój synek uwielbia makaron w każdej postaci. Tym razem przygotowałam makaron pełnoziarnisty rurki z sosem dyniowym z dodatkiem szałwii. Sos jest prosty a wyszedł wyrazisty i świetnie pasował do makaronu. Składniki: 1 cebula 1 łyżka masła 2 szklanki musu z dyni 200 ml śmietanki 30% ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki imbiru garść świeżych liści szałwii sól pieprz(...)przez około 10 minut, następnie dodać śmietanę, całość doprowadzić do wrzenia i zmiksować blenderem. W razie potrzeby doprawić. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Makaron polać lub wymieszać z sosem a następnie posypać świeżo startym parmezanem
Mama Gotujepropozycję pysznego dania:) Ostatnio dostałam od firmy Proeco Polska wspaniałe koncentraty . Dzisiaj miałam w planie rybę więc postanowiłam wykorzystać koncentrat Curry . Rybę upiekłam w piekarniku z sosem curry , do tego podałam pyszne karmelizowane marchewki dla przełamania ostrości i ryż jaśminowy z olejem kokosowym firmy Olejowy Raj . Obawiałam się co dzieci powiedzą na sos curry bo jest dość ostry , syn był(...)pokrojoną w piórka cebulę , dodać sok z cytryny , posolić i dusić aż marchewka lekko zmięknie. Następnie dodać cukier trzcinowy i delikatnie skarmelizować. Na talerz ułożyć porcję ryby z sosem , ryż i karmelizowane marchewki . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili