składniki na 4 porcje Składniki: 2 garście rukoli 1 dojrzała mango 200 gram truskawek sos: 6 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny sól, pieprz składniki sosu połączyć w jednolitą masę Sposób wykonania: Na talerze rozłożyć rukolę, pokrojone mango w kostkę i truskawki w ćwiartki. Polać sosem. Podawać
Darcia w kuchniwyciągnięte z oliwy suszone pomidory. Na zimną patelnię dodałem 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojone salami i suszone pomidory. Całość zalałem 5 łyżkami oliwy. Można użyć do przygotowania sosu oliwy, w której znajdowały się pomidory, albo też zwyczajnej oliwy z oliwek. Makaron wrzuciłem do wrzącej wody i gotowałem według przepisu na opakowaniu, tak aby ugotowany był al'dente(...)trzy minuty przed zakończeniem gotowania makaronu zacząłem smażyć suszone pomidory, czosnek i salami na dość dużym ogniu. Po ugotowaniu makaronu odcedziłem go i dodałem na patelnię, gdzie znajdował się sos. 25 dużych listków świeżej bazylii dość grubo posiekałem i również dodałem do sosu. Wyłączyłem gaz pod patelnią i całość dokładnie wymieszałem. Po nałożeniu na talerze udekorowałem wyciętymi przy pomocy obieraczki
Wyprawy kulinarnemnie pulpetów z kaszy jaglanej, którą uwielbiam. Spróbujcie koniecznie. Składniki: szklanka kaszy jaglanej suchej jedna podwójna pierś z kurczaka Kawałek cebuli marchewka jajko sól ,pieprz ,oliwa ,zioła prowansalskie sos: 600 g passaty sól ,pieprz awokado do dekoracji Sos wlewamy do garnka i miksujemy ,doprawiamy, doprowadzamy do wrzenia . Kaszę gotujemy w dwóch szklankach wody 10 minut. Marchewkę gotujemy aż zmięknie.Ścieramy(...)kurczaka ,marchewkę i jajko i doprawiamy do smaku .Mieszamy do połączenia składników i formujemy małe kuleczki ,które układamy na patelni i obsmażamy je delikatnie z każdej strony. Następnie dodajemy sos pomidorowy i dusimy je kolejne 15 minut
Ladylaura.małych, oczyszczonych kalmarów (ok. 500g) oliwa z oliwek sos 1 mała cukinia 2 drobno posiekane cebule 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 ząbki czosnku 50ml ouzo lub raki puszka krojonych pomidorów w przecierze 1 łyżka świeżego soku z cytryny 1 łyżeczka drobnego cukru koperek sól i pieprz nadzienie 100g kaszy z amarantusa 1 łyżka koperku siekanego 1 łyżka(...)ouzo i gotować 2 minuty. Następnie dodajemy pomidory, sok z cytryny, cukier, szczyptę soli, 200 ml wody i od czasu do czasu mieszać. Gotować ok 5 min. Wkładamy do sosu podsmażoną cukinię i kalmary, dociskając je trochę, żeby zanurzyły w sosie. Przykryć patelnię pokrywką i gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. Gotowa danie posypać natką pietruszki inspirowałam się przepisem
Gotowanie jest łatwewszystkich na blogach gęsina, rogale marcińskie. A ja odmiennie schab w sosie curry pokazuję. Przepis na gęsinę będzie troszkę spóźniony.. Przewiduję ją zrobić jutro, a więc na blogu pojawi się w czwartek. Lepiej późno niż wcale :) Jednak powiem Wam, że schab jest również bardzo smaczny i warto go przygotować. Miękki zanurzony w sosie przez co nie jest suchy(...)wody i dusić chwilę pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie mięciutkie. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Schab w sosie curry
O kuchni z uczuciemmogą nadrobić "urodą". W tym wypadku sałatka z ziemniaczków aromatyzowana limonką i ziołami doda ośmiornicy "rumieńca". Celowo wybrałam jasny ocet balsamiczny (a nie ciemny), aby zachować jasny, klarowny kolor sosu powstały w trakcie pieczenia z oliwą. Ziarna kolendry mają zupełnie inny aromat niż świeża kolendra. Jest lekko cytrusowy, więc jeśli nie lubisz natki kolendry, nie obawiaj się ziaren kolendry, które(...)trakcie pieczenia. Usunąć listek laurowy i ziele angielskie. Pokroić macki ośmiornicy na mniejsze kawałki na talerzu, by "złapać" sok które muszczą przy krojeniu. Podać z powstałym w trakcie pieczenia sosem i okiem "złapanym" przy krojeniu (jest bardzo aromatyczny). Można lekko posypac natką. Do ośmiornicy idealnie pasuje sałatka z przyprawionymi ziemniaczkami : Sałatka ziemniaczana: wystudzone ziemniaki obrać ze skórek i pokroić
Sztuka gotowania w/g SamiryPieczemy pasztet 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy pasztet 40 minut w 160°C. Pasztet wstawiamy po wystudzeniu do lodówki. Przygotowujemy sos do pasztetu: rozpuszczamy w rondelku 1 łyżkę miodu, wlewamy ok. 100 ml wina i wsypujemy suszoną żurawinę, gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje, tzn. płyn się zredukuje. Pokrojony(...)plastry pasztet z gęsi podajemy z sosem żurawinowym. Smacznego! The post Gęsi pasztet z żurawiną appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwłożyć tłuszcz, mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Po dwóch godzinach pieczenia wlać wino i piec jeszcze godzinę. Mięso wyjąć z naczynia i trzymać w cieple, sos wytworzony podczas pieczenia przecedzić do garnuszka. Sos odparować do 1/4 objętości. Dodać zimne masło, wymieszać. Zdjąć sos z ognia. Mięso pokroić w plastry. Podałam z ziemniakami i galaretką z pigwy
królestwo garówsamodzielnie. Orzeszki ziemne wsypujemy do naczynia blendera. Dodajemy łyżkę oliwy. Solimy. Blendujemy aż powstanie jednolita masa. Masło orzechowe przekładamy do rondelka. Dolewamy szklankę wody. Podgrzewamy mieszając aż uzyskamy jednolity sos. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na oliwie aż będzie prawie miękka. Brokuła dzielimy na różyczki lub jeszcze mniejsze kawałki. Gotujemy w posolonej wodzie przez ok. 2 min. Gotujemy(...)makaron. Do dyni dodajemy ugotowanego brokuła i sos orzechowy. Podgrzewamy wszystko mieszając przez ok 5 min. Makaron wykładamy na talerze. Dodajemy
Weganka gotujewarzywnym nadzieniem smażone na głębokim tłuszczu to chrupiąca przekąska, którą można zajadać zarówno na ciepło jak i na zimno. Sajgonki możemy dowolnie modyfikować a najlepiej smakują podane z ulubionym sosem. składniki na 30 sztuk 50 dag mielonego mięsa wieprzowego 30 arkuszy papieru ryżowego 3 liście kapusty pekińskiej 100 g makaronu ryżowego 4- 5 łyżek sosu sojowego 25 g suszonych grzybów(...)pozostałych składników farszu. Obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i również dodajemy do miski, wbijamy jajko i całość doprawiamy ostrą papryką, sporą ilością czarnego pieprzu oraz sosem sojowym, wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Papier ryżowy namaczamy na kilka sekund w talerzu z letnią wodą po czym rozkładamy na desce do krojenia. Na papier nakładamy łyżkę nadzienia i bardzo
Smakowite Daniaravlax z wiśniówką, znakomita przekąska na co dzień i od święta, pomysł na świąteczne danie, podany z sosem jogurtowo-chrzanowym z dodatkiem kiszonych buraków. Czasami znakomite potrawy są bardzo proste w przygotowaniu, czemu częściej nie podawać ich na stół? Sprawdźcie ten przepis koniecznie :) Czas przygotowania: Składniki: 300 g surowego łososia ze skórą, 2 buraki starte na tarce, 3 łyżki soli(...)morskiej, 3 łyżki brązowego cukru, 1 pęczek koperku, 30 ml wiśniówki, skórka z połowy cytryny, Sos chrzanowy z kiszonymi burakami 180 g gęstego jogurtu, 3 łyżki soku z kiszonych buraków, 2 plastry kiszonych buraków (opcjonalnie), 1 łyżeczka chrzanu, cukier, sól i pieprz do smaku. Jadalna ziemia 50 g pumpernikla, 10 g orzechów włoskich, 1 łyżka tartego parmezanu. Do przybrania
SzczyptaSmaQProsty, bardzo smaczny, a przede wszystkim ciekawy sposób na rybę- ryba duszona na warstwie aromatycznego sosu pomidorowego. Ja wybrałam polędwicę z mintaja, ale każda ryba sprawdzi się w tym połączeniu, bo przecież zarówno cytryna jak i pomidory bardzo lubią się z rybami, każdymi :) Sos gęsty, aromatyczny dzięki dodatkowi białego wina, bazylii oraz czosnku, delikatnie słodki za sprawą ketchupu fajnie balansuje(...)suszoną bazylią, słodką papryką, solą oraz pieprzem, dodać ketchup, wymieszać i gotować- na małym ogniu bez przykrycia- przez około 5-7 minut, aż pomidory lekko zgęstnieją i uzyskają konsystencję sosu. Na wierzchu pomidorowej pulpy ułożyć rybę i dusić- pod przykryciem, na małym ogniu- około 8-10 minut. Smacznego! :) Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w sklepie: www.sklep.dajar.pl
Kraina Miodem Płynącapropozycja na naprawdę ciekawy posiłek dla całej Rodziny. Pożywna kasza jęczmienna z aromatycznymi i rozpadającymi się w ustach kawałkami łososia, którego zamarynowałam w czosnku , imbirze i odrobinie sosu sojowego. Do tego dodałam czerwoną cebulkę, zielony groszek, chrupiący seler naciowy, pomidorki koktajlowe, garść kolendry i ... soczyste ziarenka granatu, które są "kropka nad i" w tym daniu :) Jeśli tylko możecie(...)chili 450 ml wody (lub bulionu warzywnego) 1/2 - 3/4 łyżeczki soli (do smaku) 100 g mrożonego groszku zielonego 10 cm selera naciowego 300 g filetu z łososia 1 łyżka sosu sojowego 1-2 cm korzenia imbiru 1 duży ząbek czosnku 8 pomidorków koktajlowych ziarenka z 1 granatu pieprz do smaku 4 łyżki siekanej kolendry WYKONANIE: Filet z łososia pokrój
Słodko-Słony Świat Ilonyjednak ja proponuję 50 g mąki gryczanej oraz 50 g mąki kukurydzianej 2 łyżki stołowe kakao (prawdziwe, gorzkie) Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego kakao, mieszamy, aż powstanie gęsty sos czekoladowy. Nie martwcie się, jeśli sos się "zwarzy" - składniki połączą się podczas kilku minut gotowania na małym ogniu, w ostateczności po dodaniu go do ubitych jajek w kolejnym etapie(...)zagotowaniu, zostawiamy do przestygnięcia. Jajka (w całości) ubijamy z cukrem na sztywną piankę, a następnie powoli wlewamy sos czekoladowy, przesianą mąkę oraz ekstrakt waniliowy. Foremkę (jeśli nie jest silikonowa ;)) smarujemy masłem i oprószamy kaszą manną. Następnie wlewamy masę czekoladową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175 st. przez 30 min. Spód brownies gotowy! Brawo! Gdy nasza bomba
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!zawierającą cebulę i mięso, dolewamy 2-3 szklanki wody (warzywa intensywnie "piją" wodę, więc aby otrzymać odpowiednią konsystencję, musimy dolewać trochę wody - w zależności od tego, jaki chcemy, aby sos był) i dusimy na małym ogniu, często mieszając. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz dodajemy po 2 łyżeczki słodkiej papryki, curry i kurkumy. Całość dusimy przez około 30 minut(...)która świetnie pasuje do dyni i podkreśla jej smak. Co nieco o tej niezwykle aromatycznej przyprawie możecie przeczytać tutaj , gdzie została ona wykorzystana do przygotowania pikantnego kurczaka. Sos jest dość gęsty, ale wyśmienity! Smakując, czujemy wszystkie smaki - od słodkiej marchewki, przez aromatyczne curry, ostry imbir, aż do pikantnego garam masala z nutą cynamonu ;) Idealnie komponuje się z makaronem
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!