sosy - 72234 przepisów (strona:1475/4816)

Wegańska pizza 149

wody. Dzięki dodanemu olejowi ciasto będzie ładnie odchodziło od rąk, a później od blachy. Przygotowane ciasto odkładamy na chwilę, żeby podrosło. 4. Ciasto rozgniatamy na blasze. Na wierzch kładziemy sos pomidorowy (gotowiec, lub mieszanka keczupu czy sosu bbq z koncentratem pomidorowym, ja wykorzystałam też ostatnio pastę z pieczonej papryki i też było super!). 5. Zazwyczaj pizzę robimy bez sera, jeśli(...)jednak posiadamy ser, to możemy odrobinę położyć na nasz sos. Dodajemy ulubione warzywa. Posypujemy ziołami prowansalskimi (+ opcjonalnie serem wegańskim - jeżeli ktoś nie ma sera, a posiada nieaktywne płatki drożdżowe, to również się nadadzą) i wstawiamy do piekarnika na jakieś 30-40 minut w temp. około 200*C 6. Zajadamy się ze smakiem! :) Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Makaron w sosie dyniowym 178

właściwie na pożegnanie sezonu dyniowego, wraz z  Gin ,  Mirabelką ,  Mopsem , Zuzią  postanowiłyśmy przygotować kluski z dynią - interpretacja dowolna. Zdecydowałam się zrobić makaron w pysznym, kremowym sosie z dyniowego pure. Sos jest aksamitnie gładki, aromatyczny i lekko pikantny. Danie jest przepyszne, gorąco  wszystkim polecam! Składniki :  250g ulubionego makaronu (np. muszelki, u mnie kokardki) 2 ząbki(...)czarny pieprz, dodać serek Philadelphia i dokładnie wymieszać, aż ser się rozpuści. Gotować przez kolejne kilka minut. Doprawić do smaku, ewentualnie dosolić. Dodać makaron, wymieszać, aby dokładnie pokrył się sosem i podgrzał. Natychmiast podawać.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Aventino - dobry start 134

starówki - ponad 3 miesiące istnienia. Moje pierwsze wrażenie? Naprawdę przystępne ceny, obsługa ogarnięta i zapoznana z kartą. Aventino - dobry start Menu - ciekawy wybór. Tym razem wybraliśmy makaron bucatini z sosem pomidorowym na ostro z boczkiem i pecorino oraz domowe tortellini z szynką parmeńską w sosie śmietanowym . Makaron i sos doskonały w swej prostocie, no i na Boga, al dente

Right Behind The Kitchen
Ławica Czesia czyli muszle nadziewane aromatycznym mięsem 155

patelnia). Kto smażył mięso mielone, ten wie, że trzeba tylko troszkę poświęcić czasu na rozdrobnienie mięsa na małe kawałki. Mięso mięsem ale pora na obróbkę cieplną moich ulubionych składników sosu pomidorowego. Średnią kostkę selera i jedną średnią marchewką starłem na grubych oczkach na tarce. Z kolei dużą cebulę cukrową pokroiłem w kostkę (naprawdę słodziutka ;). Oczywiście całość podsmażyłem na oliwie(...)wszystko 5-10 minut. Warzywa potraktowałem jescze 1 opakowaniem papryki słodkiej w proszku oraz taką samą ilością ziół prowansalskich. Ten ostatni mix ziół świetnie nadaje się zarówno do sosu na ciepło jak i do aromatycznego vinegrettu. Oczywiście całość próbujemy, próbujemy i jeszcze raz próbujemy. Jak tylko jesteśmy zadowoleni z naszego sosu, łączymy go z mięsem. Cel na tym etapie

Right Behind The Kitchen
Beef burger 183

Śledząc wiele stron poświęconych kulinarnym doznaniom nierzadko natrafiam na co raz to nowe wersje hamburgerów. Kolejne wersje klasycznych kanapek prześcigają się swoją wielkością, rodzajem mięsa jaki został użyty, dodatkami, sosami. Jedno jest pewne - każdy ma jakieś mięso - mniej lub bardziej doprawione i usmażone. Niektórzy smakosze tego jedzenia uwielbiają chrupiącą bułkę, inni miękką jak tą klasyczną podawaną w korporacji(...)podwójne zmielenie mięsa. Za 60 dag zapłaciłem ok. 16 zł, co daje ok. 4-6 burgerów. Wyrabiamy mięso na jednolitą i gładką masę, dodając: 1 jajko, kilka łyżek sosu Worcestershire , płaską łyżeczkę soli, pieprz, kilka łyżek dobrego ketchupu i oleju, łyżeczkę ostrej musztardy. Na tym etapie doprawianie to jedna wielka niewiadoma. Dlatego po dokładnym wyrobieniu mięsa, kawałeczek smażymy na patelni

Right Behind The Kitchen
Polędwica wołowa, psiamać! 107

grubości) chciałem mieć krwistą więc smażyłem mniej więcej 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu ściągamy mięso na deskę aby odpoczęło chwilę. W tym czasie robimy sos - wlewamy odrobinę białego wina na gorącą patelnię - to, co "przywarło" podczas smażenia odejdzie z niej tworząc sos. Na koniec dodajemy łyżeczkę masła. Sos gotowy. Serwujemy.  Psiamać! Diabelsko dobre

Right Behind The Kitchen
Sałatka z kaszy pęczak, prażonych orzechów laskowych, klasycznym winegretem na mini sałacie rzymskiej 172

wymieszać z ostudzona kaszą. Doprawić solą i pieprzem. Orzechy laskowe pokroić od niechcenia na spore kawałki, przełożyć na suchą i zimną patelnię, podprażyć na złoty kolor.  Robimy najprostszy sos winegret (przepis) 1 porcja czegoś kwaśnego (ocet z białego wina, ja użyłem soku z cytryny) i 3 porcje dobrej oliwy extra virgin (zanim połączymy te dwa składniki, możemy uprzednio "kwas(...)posolić i doprawić cukrem - energicznie mieszając rozpuścimy te dodatkowe rzeczy). Sos można przygotować w misce lub w małej butelce - po prostu potrząsając nią. Pamiętajmy, że po pewnym czasie ocet od oliwy oddzieli się.  Wypełnić liście sałaty rzymskiej kaszą z papryką, posypać orzechami i szczypiorkiem.  Przygotowany winegret można zostawić gościom w buteleczce - niech sami zdecydują ile sosu dodać

Right Behind The Kitchen
Ostatnie podrygi bobu z grillowaną kaszanką i sosem z pieczonej papryki 152

pamiętać, że świeży bób niedługo zniknie ze sklepów gdyż jego zbiory kończą się pod koniec sierpnia. Zatem do sklepów i do dzieła! Ostatnie podrygi bobu z grillowaną kaszanką i sosem z pieczonej papryki Sos z pieczonej, żółtej papryki Zaczynamy od włożenia do piekarnika (ok. 230 stopni, termoobieg) żółtej papryki - pieczemy aż na większość skórki niemalże przypali się na złoto-czarno(...)pestek. Miksujemy blenderem upieczona paprykę - dolewamy trochę wody aby łatwiej uzyskać gładki krem - odstawiamy masę do rondelka na mały płomień. Od czasu do czasu mieszamy, tym samym redukując sos. Doprawiamy przed samym podaniem odrobiną soli. Grillowana kaszanka na boczku Wędzony boczek kroimy w wąskie paski i wrzucamy na zimna patelnię do grillowania aby wytopić nadmiar tłuszczu oraz aby uzyskać chrupkość

Right Behind The Kitchen
Pizza z boczniakami, papryką i cebulą 172

pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Dodać pokrojone pomidory. Przyprawić solą i ziołami prowansalskimi. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż pomidory zmiękną, a sos się zredukuje. W międzyczasie cebule obrać i drobno posiekać (część pozostawić w talarkach). Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Boczniaki umyć i pokroić na mniejsze kawałki(...)przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć kilka minut, aż boczniaki lekko zmniejszą swą objętość. Ciasto rozwałkować na obsypanym mąką blacie. Przełożyć na formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Spód posmarować sosem pomidorowym. Następnie ułożyć boczniaki, paprykę i talarki czerwonej cebuli. Wierzch pizzy posypać startym, żółtym serem. Przygotowaną pizzę zapiekać ok. 15 minut w 195ºC (ciasto powinno lekko zarumienić się od spodu

Ugotować
Gulasz leśny – aromatyczna wieprzowina z grzybami 195

mało — dolejcie odrobinę wrzącej wody żeby nie przerywać duszenia. Gdy mięso będzie już miękkie, do gulaszu dodajemy ogórki kiszone i całość dusimy jeszcze 10 minut. Po tym czasie sos można delikatnie zagęścić. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy kolejno składniki, rozpuszczamy trzy łyżki masła. Wsypujemy pełną łyżkę mąki pszennej, z lekkim czubem i całość smażymy, stale mieszając, około minuty(...)zasmażki wlewamy sos z rondla (2 łyżki wazowe wystarczą) i mieszamy, żeby pozbyć się grudek. Całość wlewamy do gulaszu, dokładnie rozprowadzamy i gotujemy jeszcze 5-7 minut, aż sos widocznie zgęstnieje. Sprawdzamy czy dopieprzyć bądź dosolić. Jeśli trzeba — przyprawiamy. Gulasz jest pyszny ze świeżym chlebem, pyzami, śląskimi kluskami lub plackiem ziemniaczanym . Zjedzcie go tak, jak lubicie. Ta porcja to danie

Karo in the Kitchen
Zapiekane ciabatty faszerowane pieczarkami w sosie kebeb-gyros 198

Jesień obfituje w zimne dni, dlatego na moim stole często goszczą ciepłe śniadania czy kolacje. Jeśli lubicie pieczarki, to naprawdę zachęcam do spróbowania. Zapiekane ciabatty faszerowane pieczarkami w sosie kebab-gyros, to idealna szybka propozycja, która nada się również na niespodziewane przyjęcie czy kibicowanie przed telewizorem. Spróbujcie. Składniki: 2 ciabatty 3 duże pieczarki 1 mała szalotka 1/2 plasterka dowolnego(...)żółtego sera 1 łyżka sosu kebab-gyros 1-2 łyżeczki masła odrobina zielonej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W ciabattach robimy nacięcia na kształt rąbu, wydrążamy środek w obrąbie figury. Pieczarki obieramy i kroimy kostkę. Szalotkę również kroimy w kostkę. Szalotkę smażymy chwilkę na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Całość doprawiamy

Słodkie okruszki
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym. 178

Karkówka to jedno z moich ulubionych mięs- można ją przyrządzać na wiele sposobów!Dziś przygotuję ją w sosie  słodko-kwaśnym. Pamiętajcie, żeby zamarynować mięso będzie soczyste           i kruche! SKŁADNIKI: 1 kg. karkówki 2 marchewki 1 pietruszka 3-4 krążki ananasa z syropu 1 mała papryka czerwona 2-3 pomidory z puszki lub świeże(...)wina inne wg.upodobań WYKONANIE: przygotowujemy marynatę: oliwa, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, vegeta, mięso kroimy na plastry, zbijamy siekaczem do mięsa i macerujemy w marynacie (najlepiej przez noc), przygotowujemy sos: marchewkę, pietruszkę, paprykę kroimy w cienkie paski, pomidory, cebulę i ananasa w kostkę, wszystkie składniki smażymy na lekkim ogniu na klarowanym maśle,dodajemy wino, ocet winny w razie potrzeby podlewamy

Kuchnia Beaty
Pierś kurczaka w sosie cytrynowo-kaparowym 129

Pierwszy raz przepis na pierś kurczaka w sosie cytrynowo-kaparowym zobaczyłam na Pintereście. Urzekło mnie zdjęcie, które nie było stylizowane, ale sprawiło, że od razu zrobiłam się głodna. Przepis przypomina ten na kurczaka piccata, ale zamiast wina jest sos na bazie śmietanki. efekt? Niezwykle aromatyczne danie, które od tej pory jest jednym z ulubionych mojego Męża. A jemu wcale(...)łatwo dogodzić…     Składniki: podwójna pierś kurczaka 1 cytryna Czytaj dalej... Artykuł Pierś kurczaka w sosie cytrynowo-kaparowym pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Grzanki z karmelizowaną gruszką i gorgonzolą oraz o tym, dlaczego powinniśmy zrezygnować z nadmiernego spożywania soli 151

oraz przypraw o wyrazistym lub pikantnym smaku, takich jak czarny pieprz, czosnek, imbir, chili, słodka papryka, kumin czy gałka muszkatołowa. Ziołem doskonale poprawiającym smak wywarów przeznaczonych na zupy i sosy jest lubczyk. Aby unikać nadmiaru sodu w spożywanych posiłkach powinniśmy zrezygnować z żywności przetworzonej, takiej jak dania w proszku (błyskawiczne zupy i sosy), słone przekąski (chipsy, paluszki, krakersy, solone orzeszki(...)soli, ale także z dodawanych do niej substancji dodatkowych, kryjących się pod tajemniczymi symbolami, takimi jak chociażby:  E621 – glutaminian sodu (wzmacniacz smaku wchodzący w skład zup w proszku, sosów czy przypraw), E211 – benzoesan sodu (konserwant dodawany do przetworów owocowych i warzywnych, konserw rybnych, napojów gazowanych), E250 – azotyn sodu (konserwant stosowany w produkcji wędlin i wędzonych przetworów mięsnych), E331 – cytrynian

Smakowity Blog Kulinarny
Pulpety w sosie koperkowym 155

Moja propozycja na dzisiejszy obiad to pulpety w sosie koperkowym. Mniam!   Pulpety w sosie koperkowym Składniki: 80 dkg łopatki wieprzowej, bułka, 1/2 szklanki mleka, jajko, cebula, sól, pieprz, mąką, 2-3 łyżki posiekanego koperku, 1/2 szklanki śmietany, szklanka wywaru, masło. Wykonanie: Mięso musimy zmielić. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do czasu aż bułka nasiąknie nim. Cebulę obieramy, kroimy(...)pieprz i lekko zwilżonymi rękoma formujemy puplety. Pulpety obtaczamy w mące i podsmażamy z obu stron. Następnie przekładamy do garnka z wodą i dusimy pod przykryciem około 35 minut. Sos koperkowy: Do przygotowanego wywaru dodajemy mąkę wymieszaną z 1/2 szklanki wody i śmietanę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy koperek.     Smacznego

paapilotkaa

Proponowane wyszukiwania