zainspirują Was do urozmaicenia świątecznego stołu w tym roku:) Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami Świąteczne choinki bezowe(...)Śledzie wigilijne Obłędne Śledzie w sosie curry Piernikowe ciasteczka z białą czekoladą wg. Marthy Stewart Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy Pierogi ze szpinakiem, grzybami i serem cheddar
karmelowyDziś zaserwowałem Haneczce coś w azjatyckim klimacie. Prosto, smacznie, czyli jak przystało na rumcajsową kuchnię. Składniki: 500g karkówki wieprzowej 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu chilli 1 średnia cebula Przygotowanie: Karkówkę kroimy w cienkie paski. Wrzucamy do miski, dodajemy sos sojowy i chilli. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na przynajmniej 2 godziny do lodówki. Cebule kroimy w kostkę
Gotuj z Rumcajsemsmażenia do smaku : 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki oregano 1 mała papryczka chili pieprz czarny , pieprz cayenne (papryka ostra) sól opcjonalnie sos tabasco Ja lubię zupę meksykańską dość pikantną więc obficie użyłam ostrych przypraw :). Link do filmu z przygotowania : Zupa meksykańska https://www.youtube.com/watch?v=JKONYOCYj2w Przygotowanie : Odnośnie soi , jeżeli nie możemy kupić(...)patelni z przyprawami i podaję z ziemniaczkami i surówką . Przygotowanie zupy meksykańskiej : Mięso obsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około 10 minut . Następnie obsmażone mięso przekładam razem z sosem do garnka , dodaję do mięsa 1,5 l czystego wywaru mięsno – warzywnego , dodaję paprykę słodką , oregano , tymianek i mieszam . Garnek stawiam na gazie i gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem
Uwaga Babcia Gotujepasuje do wielu potraw . Będziemy potrzebować : 1 kapusta pekińska ( około 500 – 600 g) 1 jabłko ( około 300 g) 1 por (biała część ) 1 łyżka soku z cytryny na sos: 5 łyżek oleju 2 łyżki octu winnego jabłkowego 1 łyżeczka miodu szczypta kminku mielonego szczypta tymianku sól Link do filmu z przygotowania : Surówka z kapusty pekińskiej https://www.youtube.com/watch?v=TwKGllUsTnA Przygotowanie(...)kapusty pekińskiej . Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach , starte jabłko skrapiam sokiem z cytryny i dodaję do miski z kapustą pekińską i porem . Teraz przygotuję sos : do miseczki daję olej , ocet winny , łyżeczkę miodu , kminek , tymianek , dużą szczyptę soli i całość dokładnie mieszam . Sosem polewam surówkę i mieszam . Tak przygotowaną surówkę odstawiam na około 30 minut
Uwaga Babcia Gotujemielenia mięsa ) . Cebulę kroję w kostkę . Czosnek kroję w drobniutką kostkę . Teraz na rozgrzanym oleju na patelni obsmażam mięso przez około 10 minut . Następnie obsmażone mięso razem z sosem przekładam do garnka dodaję cebulę , czosnek , przyprawy : listek laurowy , ziele angielskie , sól ( dużą szczyptę ) , pieprz (dużą szczyptę ) , pieprz cayenne . Dodaję do garnka około 100 ml wody Garnek stawiam na gazie(...)całość duszę pod przykryciem przez około 40 minut do miękkości mięsa . Na początku sosu ( płynu ) jest nie wiele ale po chwili duszenia zrobi się go o wiele więcej . Jeżeli podczas duszenia cały sos by wyparował a mięso nadal było by twarde to należy dodać odrobinę wody i nadal dusić . Uduszone miękkie mięso przekładam razem z cebulą i czosnkiem do miski
Uwaga Babcia Gotujefiletów śledziowych matias 1 – 2 ziemniaki (około 200g) 1 jabłko (około 200 g) 150 g ogórków kiszonych 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek rzodkiewki 2 jajka ugotowane na twardo na sos : 5 łyżek majonezu (około 150 g) 2 łyżeczki musztardy sól , pieprz Link do filmu z przygotowania : Sałatka śledziowa z rzodkiewką i jabłkiem https://www.youtube.com/watch?v=gWTp5puJP0U Przygotowanie : Przed przygotowaniem sałatki(...)skórki , przekrawam na pół usuwam gniazda nasienne i kroję w drobną kostkę . Wypłukane i osuszone papierowym ręcznikiem filety śledziowe kroję w paseczki o szerokości około 1 centymetra . Przygotowanie sosu : 8. Do majonezu dodaję musztardę doprawiam solą (dwie szczypty- ilość soli zależy jak słone mamy filety śledziowe ) ) i pieprzem ( dwie szczypty ) i dokładnie mieszam . Końcowe przygotowanie sałatki śledziowej
Uwaga Babcia Gotujelekki obiad . Będziemy potrzebować : 300 g makaronu kokardki 1 brokuł (około 500 g) 1 opakowanie sera feta (270 g) 1 pęczek szczypiorku 1 mały pęczek natki pietruszki na sos : 3 łyżki kopiaste majonezu (100 g) 3 łyżki kopiaste jogurtu naturalnego (100 g) 1 łyżka octu winnego jabłkowego mała szczypta soli pieprz Link do filmu z przygotowania : Sałatka z serem feta(...)drobno siekam . Umytą natkę pietruszki drobno siekam Wystudzony brokuł kroję na mniejsze kawałki . Do miseczki daję jogurt , majonez ,ocetm doprawiam małą szczyptą soli , dużą szczyptą pieprzu , całość dokładnie mieszam – sos jest gotowy . Teraz do salaterki przekładam zimny makaron , pokrojony brokuł , ser feta , szczypiorek , natkę pietruszki całość polewam sosem i delikatnie mieszam. Tak przygotowaną sałatkę odstawiam do lodówki na około
Uwaga Babcia Gotujeciasto: 300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 100 ml wody 100 ml mleka 2 łyżki oleju (około 27 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli szczypta cukru na sos: 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka oregano sól do smaku dodatki na pizzę takie jakie lubimy ja użyłam : salami ser żółty mozzarella patelnia z pokrywką Link do filmu z przygotowania(...)rozciągam go na całą powierzchnię dna patelni – aby łatwiej było mi przenieść ciasto nawijam je na wałek i przenoszę. Do przecieru dodaję oregano, szczyptę soli i dokładnie mieszam – sos jest gotowy Smażenie pizzy : Patelnię z pizzą przykrywam pokrywką i stawia na gazie, płomień mam ustawiony na nie najmniejszy ale też nie na średni taki pośrodku :) (palnik zależy od wielkości patelni
Uwaga Babcia Gotujeodsączam na durszlaku z zalewy. Selera odsączam z zalewy na durszlaku. Ugotowane na twardo jajka kroję w kostkę. Jabłko obieram i usuwam gniazda nasienne. Jabłko kroję w kostkę. Przygotowanie sosu: do majonezu dodaję cukier, musztardę, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Końcowe przygotowanie sałatki: Do salaterki daję wszystkie składniki sałatki, polewam sosem i dokładnie mieszam . Sałatką
Uwaga Babcia GotujePrzygotowanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Umyty i osączony szpinak kroję na mniejsze kawałki. Czosnek kroję w drobniutką kostkę. Sery żółte ścieram na tarce o średnich oczkach. Przygotowanie sosu i szpinaku: Na patelnię z rozgrzanym masłem daję czosnek, szpinak i smażę około 3 minut. Do miseczki przekładam śmietanę dodaję starte żółte sery, doprawiam sola i pieprzem i całość dokładnie(...)mieszam – sos jest gotowy . Końcowe przygotowanie zapiekanki ze szpinakiem : Składniki zapiekanki możemy wymieszać w misce lub w naczyniu żaroodpornym. Do makaronu dodaję usmażony szpinak i mieszam. Następnie dodaję sos i całość bardzo dokładnie mieszam, górę wyrównuję i zapiekam. Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i zapiekam około 20 minut – naczynia nie przykrywam. Zapiekanka
Uwaga Babcia Gotujerodzaju mięsiwa pieczonego lub smażonych. Będziemy potrzebować: 1 główka sałaty zielonej 1 pęczek rzodkiewki 2 ogórki sałatkowe (około 400 g) 4 pomidory (około 600 g) 1 pęczek szczypiorku na sos: 4 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny szczyptę cukru sól, pieprz do smaku Link do filmu z przygotowania: Sałatka na grilla lub do obiadu https://www.youtube.com/watch?v=UJZISvIQvg4(...)kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki (można w pół plasterki lub na ćwiartki). Umyte pomidory kroję razem ze skórką w pół plasterki. Umyty szczypiorek drobno siekam . Teraz przygotuję sos, do soku z cytryny dodaję olej lub oliwę, szczyptę cukru, sól i pieprz do smaku i całość dokładnie mieszam. Tak przygotowanym sosem polewam sałatkę i mieszam. Sałatka jest gotowa można
Uwaga Babcia GotujePrzygotowanie: Oczyszczoną marchew ścieram na tarce o drobnych oczkach. Obrane jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach. Obraną rzodkiew ścieram na tarce o grubych oczkach. Koperek drobno siekam. Przygotowanie sosu: do jogurtu dodaję łyżeczkę musztardy, szczyptę cukru i doprawiam solą, całość dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Końcowe przygotowanie surówki: Do salaterki przekładam wszystkie składniki surówki, dodaję sos i całość dokładnie
Uwaga Babcia Gotujepuszka fasoli czerwonej (puszka 400 g) 4 ogórki kiszone około 300 g pomidorów 1 puszka tuńczyka w kawałkach około 20 oliwek 1 strąk papryki pęczek szczypiorku na sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz kaszkę kuskus zalałam 300 ml wrzącej wody Link do filmu z przygotowania: Kaszka kuskus z tuńczykiem https://www.youtube.com/watch?v=2_Pavhvi8YM Przygotowanie: Najpierw przygotuję(...)Oliwki kroję na mniejsze kawałki. Czerwoną fasolę przekładam na durszlak i dokładnie płuczę pod bieżącą wodą i odsączam. Kukurydzę również odsączam z zalewy na durszlaku. Tuńczyka odsączam. Teraz przygotuję sos: Do miseczki daję 3 łyżki majonezu i 3 łyżki jogurtu naturalnego, doprawiam solą i pieprzem i całość dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Końcowe przygotowanie sałatki: Do salaterki z wystudzoną kaszką
Uwaga Babcia Gotujeczerwone pieczone papryki 1 ząbek czosnku 2 czerwone cebule 2 puszku pomidorów 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 chilli 2 pęczki kolendry 150 ml mleka kokosowego ok 50 ml sosu sojowego ok 50 ml sosu ostrygowego 2 łyżki papryki słodkiej sol i pieprz do smaku oliwa do smażenia Przygotowanie: Siekamy czosnek, cebulę, chilli i podsmażamy na chrupko na patelni z oliwą(...)garna. Na tej samej patelni podsmażamy pomidory z imbirem i pieczoną papryką ( paprykę obieramy ze skórki). Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu doprawiając sosem sojowym i ostrygowy. Dodajemy paprykę słodką ( jeżeli chcecie więcej ostrości dodajcie jeszcze chilli). Jeżeli smak jest bardzo wyrazisty dodajemy mleko kokosowe. Wszystko gotujemy jeszcze ok 5 minut i wrzucamy łososia pokrojonego
Niezły Młynek