mięsem nie przepadam ,ale wszelkie pulpety i te gołąbki uwielbiam .Może dlatego że poza mięsem mają w sobie też warzywa i dużo sosu . Składniki: ilość zależy od wielkości . 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 200 g kapusty białej kilka łyżek ryżu ugotowanego na sypko cebula 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 marchewki ,ugotowane i pokrojone drobno pół papryki(...)surowa,pokrojona na drobno sól ,pieprz,najlepiej świeżo mielony majeranek,do smaku zioła prowansalskie Sos : 400 g pomidorów z puszki 4 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego 200 ml wody sól ,pieprz mała cebulka papryka pokrojona na drobno 2 marchewki ugotowane i pokrojone Cebulkę kroimy i podsmażamy .Kapustę kroimy na drobno. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie,doprawić do smaku i formować gołąbki .Obtoczyć
Ladylaura.bardzo rozgotował się, ale i tak było pyszne. Przepis jest na 4-5 porcji. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonki warzyw po chiński 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki 2 szklanki wody 2-3 woreczki ryżu(...)oleju podsmażyć mięso, aż wyparuje woda. Dodać curry i jeszcze chwilkę smażyć na rumiano. Wsypać warzywa i podsmażać do momentu rozmarznięcia. Następnie dodać 1,5 szklanki wody, przyprawy i sos sojowy. W pozostałej wodzie rozrobić mąkę, aby nie było grudek i dodać do warzyw. Gotować do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Posolić i doprawić pieprzem wedle uznania. Podawać ułożone
talerz przyjemnościPyszny, prosty makaron w sosie śmietanowym z dodatkiem szalotki, czosnku i dużej ilości ziół z boczkiem i parmezanem to danie gotowe w 15 minut na każdą okazję. Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu (użyłam szpinakowego mini penne) 100 ml śmietanki 30% 80 gram surowego boczku 1 ząbek czosnku 1 szalotka 1 lampka białego wina garść świeżego tymianku 15 gram(...)dodajemy posiekany drobno czosnek i szalotkę. Całość smażymy 2-3 minuty. Dodajemy posiekane drobno zioła oraz lampkę wina. Całość chwilę dusimy, doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu i dodajemy śmietankę. Sos gotujemy do momentu aż nieco zgęstnieje. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i posypujemy parmezanem tuż przed podaniem. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaSkładniki: Na sałatkę: 2 duże garście rukoli pół czerwonej cebuli 50g wędzonego łososia sałatkowego pół czerwonej lub pomarańczowej papryki pół opakowania kukurydzy konserwowej 5-6 kostek sera feta Na sos: 6 łyżek oleju 2 łyżki octu winnego ząbek czosnku 1,5 łyżeczki miodu sól, pieprz W misce mieszamy rukolę, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, kawałki łososia, pokrojoną w kostkę paprykę(...)oraz kukurydzę. Składniki na sos mieszamy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy składniki sałatki i mieszamy. Na wierzchu układamy kostki sera feta. Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkapietruszki mały pęczek rzodkiewek ewentualnie sól do smaku Przygotowanie : Sałatę pokroić w "makaron", rzodkiewki, paprykę i ogórki oraz cebulę pokroić w kostkę Składniki wymieszać, dodać natkę, ewentualnie posolić, polać sosem i ponownie wymieszać. Sos : Do soku z połowy cytryny dodać 2 łyżki oliwy, łyżkę musztardy oraz łyżkę miodu. Najwygodniej wstrząsnąć w małym słoiczku :) kto lubi mniej ostry sos niech
Proste Potrawymarchewkę obrać i ugotować, nie rozgotowując. Cebulkę pokroić w piórka i poddusić na maśle. Ostudzone warzywa oraz kiełbasę pokroić w talarki. Śmietankę i jajko dokładnie wymieszać i doprawić (powstaje sos). W naczyniu żaroodpornym, dobrze wysmarowanym masłem układamy warstwę ziemniaków, wykładamy połowę marchewki oraz kiełbasy. Wylewamy połowę sosu. Następnie układamy ponownie warstwę ziemniaków, marchewki i kiełbasy i wylewamy pozostałą część sosu
Ania i Marcin gotująpalnika. Masę mieszamy i formujemy płaskie kotlety. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju kokosowym (u mnie bezzapachowy), po kilka minut, do lekkiego przyrumienienia. Podajemy jako samodzielne danie, np. z sosem pieczarkowym lub jako dodatek do innych dań. U mnie wersja z sosem pieczarkowym, oraz podsmażonymi całymi pieczarkami. Sos przygotowuję z pokrojonych w cienkie paski pieczarek, podsmażonych na oleju kokosowym
Smaczne ZdrowePierwszy raz użyłam Nowości firmy Kieleckiego Majonezu "SOS CURRY". Jestem zachwycona. Dodałam go do sałatki z kuskusem i indykiem. Sałatka w mgnieniu oka zniknęła ze Świątecznego stołu. Polecam w 100 %. SKŁADNIKI: 4 Łyżki Kaszy Kuskus 2 sznycle z Indyka Surowe 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pora 10 dag sera żółtego 5 ogórków konserwowych słoiczek Kieleckiego Sosu Curry przyprawy(...)sałatka. Następnie dodaję kaszę. Wszytskie składniki kroję w kostkę. Pora obieram i myję następnie kroję w cieniutkie. małe paseczki. Wszystkie składniki mieszam ze sobą. Na koniec dodaję sos. Dokładnie mieszam. Dodaję pieprzu. Całość wkładam do lodówki min 30 min przed podaniem. SMACZNEGO
Gotowanie Patkipapryka (1 green paprika) 1 czerwona papryka (1 red paprika) 1 żółta papryka (1 yellow paprika) Pół cukinii (half of courgette ) 1 duża cebula (1 big onion) 2 łyżki sosu sojowego (2 tbs of soya sauce) 2 łyżki sosu rybnego (2 tbs of fish sauce) sok z połówki limonki (1 tbs of lime juice) szczypta cukru (a pinch of sugar(...)Przygotowanie (Recipe) Filet z kurczaka pokroić w paski. Z sosu sojowego, rybnego, soku z limonki i cukru przygotować marynatę. Zalać nią kurczaka i marynować około 30 minut. Chicken fillet cut into strips. Soya sauce mixed with fish sauce, lime juice and sugar to prepare the marinade. Pour over chicken and marinate it for about 30 minutes. Zamarynowanego kurczaka usmażyć
Jacob Tasteswymieszać około 500 ml wody, koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek z cebulą oraz przyprawy. Całość zagotować. Żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego (z listkami i zielem angielskim), posypać fasolą i zalać sosem. Piec (pod przykryciem) w temperaturze 180 stopni do miękkości (około 70 minut), (Fasola powinna być całkowicie pokryta sosem, w razie potrzeby dorobić sosu lub w trakcie pieczenia podlewać wodą.) (*) Niektóre
Di gotujeprzyrządziłam ją z octem balsamicznym z musem z malin w tym temacie idę właśnie w tą stronę. Nie klasyka z cebulką i jabłkiem, ale na rukoli, z owocami i sosami na bazie kremowego octu balsamicznego, to smakuje mi najbardziej, ponieważ są lżejsze i to dla mnie totalnie inny wymiar smaku. Uwielbiam. Wam proponuję chociaż raz przygotować jedną z moich propozycji(...)wątróbkowych, a zakochacie się w takim smaku. Dziś proponuję sos balsamiczny z czekoladą. Dobrze przeczytaliście, właśnie z czekoladą, rewelacja! Składniki na 2 osoby: kilka wątróbek drobiowych 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego 2 garście rukoli mleko do namoczenia wątróbek mąka do obtoczenia wątróbek kilka owoców jeżyn (użyłam mrożone, które wcześniej rozmroziłam) kilka owoców malin (użyłam mrożone, które wcześniej rozmroziłam) 1/2 szklanki
Blondynka Gotujeduże upieczone (albo ugotowane) buraki 2 -3 ogórki konserwowe albo kiszone 150 g sera feta albo bałkańskiego (ser solankowy) 1 pęczek natki pietruszki albo 1 łyżka suszonego lubczyku sól sos: 1/4 szklanki oleju ryżowego albo oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka pieprzu Kaszę pęczak płuczemy następnie gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku (wg zaleceń producenta). Ugotowaną kaszę(...)studzimy. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Upieczone albo ugotowane wcześniej buraki, obieramy z łupin i i kroimy w kostkę. W kostkę kroimy także ogórki oraz ulubiony ser solankowy. Dodajemy posiekaną natkę, sos następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Sałatka gotowa! Do swojej sylwestrowej wersji dodałam 2 łyżki mielonego ostropestu. Sałatka dobrze prezentuje się w wysokich lampkach do wina
Bon Appetit MałgorzatyProste i smaczne kawałki polędwicy wieprzowej z dodatkiem pieczarek, cebuli i sosem musztardowym. Danie idealne na szybki obiad. Taką polędwicę możecie podać z ziemniakami lub ryżem oraz pieczonymi warzywami. Obowiązkowo przed samym podaniem całość posypcie posiekaną zieloną pietruszką. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (wagowo co najmniej 0,5 kg) 200 g pieczarek 1/2 cebuli, np.czerwonej 2 łyżki musztardy(...)wlać odrobinę oliwy z oliwek i z obu stron przesmażyć kawałki mięsa. Do podsmażonych polędwiczek dodać przesmażone pieczarki. Na sam koniec śmietanę wymieszać z brandy i musztardami. Sos wlać do polędwiczek. Całość dusić na małym ogniu przez około 25-30 minut. Ewentualnie można dolać odrobinę wody (wszystkie polędwiczki powinny być przykryte sosem). Przed podaniem posypać posiekaną zielona pietruszką
UgotowaćSkładniki: 4 tortille 100 g serka śmietankowego 4 duże plastry szynki babuni garść świeżych liści szpinaku Składniki na sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej 1/2 łyżki miodu CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Składniki na sos mieszamy ze sobą. Na desce układamy pierwszą tortillę, smarujemy 1/4 śmietankowego serka. Kładziemy plaster szynki babuni, smarujemy 1/4 przygotowanego sosu
My Culinary ArtMega zdrowa i pyszna sałatka z pieczonymi burakami i delikatnym sosem musztardowo-miodowym. Przygotowanie takiej sałatki nie wymaga dużo pracy, wystarczy upiec wcześniej tylko buraki. Kto nie zna smaku pieczonego buraka proponuję spróbować, zapewniam gotować ich nigdy więcej nie będziecie. Podczas pieczenia wszystkie witaminy i smak pozostają w buraku, a do tego burak nie traci koloru. Sałatka jest lekka(...)godziny (czas zależy jak duże mamy buraki). Po upieczeniu wystudzić, obrać i pokroić w niezbyt grube słupki. Wymieszać miód, musztardę, oliwę i sok z cytryny, aby powstał jednolity sos. Sałatę i buraki polać sosem i doprawić solą i pieprzem do smaku
Kuchcik gotuje