Składniki: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 500 - 700 g schabu bez kości 1 por 2 marchewki 500 ml wody 3 łyżki sosu sojowego przyprawy: szczypta oregano, pieprzu i ostrej czerwonej papryki 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mąki pszennej 2 łyżki śmietany kremówki 30 % (opcjonalnie) W garnku rozgrzać olej(...)oliwą, dodać pokrojonego w paski pora. Poddusić kilka minut, dodać ząbek czosnku. Podsmażyć chwilę. Zalać gorąca wodą, dodać sos sojowy oraz przyprawy. Zagotować. Schab pokroić na pół centymetrowe plastry. Dodać do sosu, zagotować. Zmniejszyć ogień na średni i dusić przez 30 minut. W międzyczasie schab przewrócić na drugą stronę. Marchewkę pokroić w plasterki, dodać do garnka
Moja Galeria SmakuWyjąć mięso na deseczkę i poczekać aż wystygnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso po ostudzeniu kroi się z łatwością na porcje bez ryzyka , że się rozpadnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pozostały sos i warzywa w garnku zmiksować mikserem. Pokrojone mięso włożyć znowu do garnka z sosem i podgrzać. Podawać na gorąco z sosem lub na zimno . SMACZNEGO
zielonacukinkaciepło jak i na zimno. Składniki: 1 kg filetów z morszczuka olej Panierka: 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól pieprz Sos: 1 szkl. bulionu z jednej kostki puszka ananasów 1 słoik papryki konserwowej 2-5 łyżek magii 8 marchwi 6 ząbków czosnku 4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka curry 2 łyżki(...)obsmażyć na oleju.Przełożyć do bulionu i pogotować do miękkości. Dodać cukier, curry, ocet, magii. Wszystko chwilę poddusić.Zagęścić mąką pszenną. Paprykę i ananasy pokroić w kostkę. Dodać do sosu. Rybę podawać z sosem na gorąco lub na zimno
Cukiernia PychotkiPrzygotowanie tej sałatki zajmuje dokładnie chwilę - jednakże warto przygotować ją trochę wcześniej i pozwolić jej trochę poleżeć w lodówce tak aby przeszła smakiem czosnku zawartego w sosie. Na drugi dzień smakuje znakomicie :) Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 400 g żółtego sera w kostce pęczek natki pietruszki 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Przygotowanie(...)Fasolę przekładamy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do miski. Ser żółty kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy i mieszamy razem z resztą składników. Przygotowujemy sos: musztardę mieszamy z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem i odstawiamy sałatkę do lodówki. Smacznego
Taste TherapyKURCZAKOWO SZPINAKOWE TAGLIATELLE / CHICKEN SPINACH TAGLIATELLE Kolejne wydanie włoskiej prostoty! Makaron, sos z kilku składników i fenomenalne danie gotowe w pół godziny. Banalnie proste i do zrobienia przez każdego, smakuje za każdym razem zaskakująco – taka mała ilość składników i pracy a taki efekt! Another edition of Italian simplicity! Pasta, sauce made of few ingredients and a phenomenal dish(...)się udusi dodaj na patelnię jogurt grecki wymieszany z serem pleśniowym pokrojonym w kawałki, posiekanym czosnkiem i przyprawami. Mieszaj i smaż na średnim ogniu aż ser się rozpuści i sos osiągnie pożądaną konsystencję, woda z jogurtu musi prawie w całości odparować. Do gotowego sosu wrzuć świeżo ugotowany makaron i mieszaj na patelni jeszcze chwilę. Chop the onion finely and glaze
Martyna Cooksczosnek solo 2 cytrynowe trawy 2 łyżki zielonej pasty curry 1 doniczka dorodnej kolendry + do posypania 2 puszki kokosowego mleka 3 łyżki soi tajskiej, jasnej 2 łyżki rybnego sosu 1 brokuł 100 g świeżego szpinaku 2 łyżki kokosowych wiórków 2 łyżki oleju Pokrój por w grubsze plasterki. Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj(...)kapustę, por i czosnek podsmaż przez 2 minuty. Podziel udka na mniejsze kawałki i zrumień na patelni. Przełóż do garnka, dodaj pastę curry, oba sosy, zgniecioną trawę. Wlej kokosowe mleko i gotuj curry przez 35 minut. Na 10 minut przez końcem dodaj różyczki brokułu, a na samym końcu gotowania szpinak, tak aby lekko zwiędnął. Dopraw sos soją jeśli jest
codojedzeniamakaronu pełnoziarnistego farfalle ok. 10 sztuk pomidorków koktajlowych cherry 1 pojedyncza pierś z kurczaka łyżka ziół prowansalskich, sól, pieprz łyżka oliwy Na sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka majonezu odrobina cukru, soli i pieprzu Sposób przyrządzenie: Pierś z kurczaka natrzeć oliwą, solą, pieprzem i ziołami. Grillować(...)stron. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Sałatę umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Składniki na sos wymieszać. Mięso pokroić w małe części. Wszystkie składniki wymieszać. Przed podaniem polać sosem
pieprzny smaczekczasu w kuchni. O ile owsianka bez cukru jest ok, o tyle ciastka wyszły jednak ZBYT ;) Dlatego rozpuściłam w garnuszku pół tabliczki IChoc nugatowej i uratowałam ciastka polewając je SOSEM NUGATOWYM. I tak, teraz mogę powiedzieć, że to dobre ciastka są, mięciutkie ale trzymają fason, po kilku godzinach nadal lekko wilgotne i naprawdę bardzo smaczne. Podsumowując - mamy tu ciastka(...)owsiane, bananowo-kakaowe z orzeszkami ziemnymi i sosem nugatowym, zrobione z resztek owsianki, bez dodatku tłuszczu, cukru (z wyjątkiem sosu), mąki, proszku do pieczenia i takich tam. Wszystko jest w głowie? Jest :) Do jutra
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEniewielką ilością oleju patelnię i smaż ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli. Dorzuć na patelnię pokrojony w kostkę ser wymieszany z jogurtem, czosnkiem i przyprawami, zmniejsz ogień i redukuj sos aż uzyskasz odpowiednią konsystencję, taką aby sos z łatwością połączył się z makaronem. W międzyczasie wstaw wodę na makaron i ugotuj go al dente wg instrukcj na opakowaniu. Odcedź(...)płucz zimną wodą tylko wrzuć od razu na patelnię i mieszaj aż makaron połączy się z sosem. Na rozgrzaną patelnię, najlepiej grillową, wrzuć mięso i smaż (w zależności od grubości) 1-1,5 minuty z każdej strony, żeby mięso było średnio wysmażone. Zdejmij z patelni i odstaw, żeby odpoczęło, na bok, najpierw niech poleży chwilę na jenej stronie, jak zacznie
Martyna Cookschrupiąca, pobudza do życia, i tak na dobrą sprawę jest lekko śródziemnomorska, gdyż Włosi do swoich sałat używają octu jabłkowego i tu z pomocą przyjdzie nam Develey z sosem winegret, w którego składzie jest ocet jabłkowy. Właściwie składnikami może być wszystko na co macie ochotę. Ja wygrzebałam z lodówki parę rzeczy i tak oto powstała moja pierwsza typowo wiosenna(...)Czas przygotowania to zaledwie 15 minut, a sałatki z półmiska wystarczy spokojnie dla 2 osób. Składniki mix sałat pomidory bazylia ogórek por papryka dymka czerwona cebula rzodkiewka czarny sezam sos sałatkowy winegret Develey Z podanych składników skomponuj sałatkę. Możesz ją delikatnie posolić jeśli chcesz. Nie musisz dodawać oliwy ani żadnego innego oleju. Sos winegret wystarczy. Polej nim sałatkę
Z Kuchni Do Kuchniporcję farszu,zawinąć. Gołąbki układać jeden obok drugiego w garnku . Wlać 1/2 - 1 szkl. rosołu Dusić około 20 minut w szybkowarze ,w garnku 35-40 minut. Podawać z sosem brukselkowym. Sos brukselkowy Składniki : 350-400 g brukselki -2 łyżki masła -szkl. śmietanki 36% 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 2 ząbki czosnku sól pieprz do smaku 2 ziarna(...)pomidorowy i dusić wszystko razem 6-8 minut. Nie gotować długo, tylko do uzyskania jednolitej, niezbyt gęstej konsystencji. Dodać śmietankę i wszystko razem wymieszać do połączenia .Sos gotowy do gołąbków ,lub do makaronu.:)) Smacznego
w mojej kuchniMarynata: 1/2 szklanki białego octu winnego 2 łyżki cukru sól i biały pieprz do smaku Sos musztardowy: 3 łyżki musztardy 1 szklanka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz Przygotowanie : Śledzie opłucz i pokrój na dwu centymetrowe kawałki. Przygotuj marynatę: wszystkie składniki wymieszaj w rondelku i zagotuj na wolnym ogniu, ostudź Zimną marynatą zalej pokrojone śledzie i odstaw pod przykryciem(...)godz. do lodówki Przygotuj sos, mieszając podane składniki. Osącz zamarynowane śledzie, zalej z sosem musztardowym. Odstaw na całą dobę do lodówki. przepis stąd
Proste Potrawymakaronów i możemy wybierać według kształtu, koloru lub użytej mąki. Dzięki temu też możemy eksperymentować w kuchni przygotowując z nich pyszne dania. Ja zrobiłam kolorowe spaghetti z pysznym pomidorowym sosem z dodatkiem zielonego groszku. Palce lizać. Składniki: 250 g makaronu Spaghetti Tricolore Primo Gusto 500 g przecier pomidorowy śródziemnomorski Primo Gusto 0,5 puszki groszku konserwowego 1 mniejsza cebula(...)maśle klarowanym. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlać przecier pomidorowy i podsmażać do częściowego odparowania płynu. Dodać odsączony z zalewy groszek, przegotować i zdjąć z pieca. Doprawić sos do smaku. W osolonej wodzie ugotować makaron al dente według czasu podanego na opakowaniu. Na talerz nałożyć porcję makaronu i obficie polać sosem pomidorowym z groszkiem. Inspiracja
Ala piecze i gotujesłoiku to zapraszam tutaj. Na szybko tylko przypomnę, że dzięki temu, że sałatka jest w słoiku dłużej zachowuje świeżość wszystkich użytych do niej warzyw. Łatwiej jest ją przechowywać, a sos pozostaje na spodzie więc wszystkie składniki nie namakają i nie robią się wodniste. Dodatkowym plusem sałatki w słoiku jest jej kuszący wygląd, a jak wiadomo jemy najpierw “oczami”. Krewetki(...)food, łatwe i szybkie do zrobienia – wystarczy tylko czosnek i pietruszka. Wykorzystam tutaj kilka krewetek z tego przepisu . Po ich przygotowaniu na spodzie brytfanny zostaje nam dużo pysznego sosu, którego możemy użyć jako dressing do naszej sałatki. Makaron shiritaki to moje ostatnie odkrycie. Uzyskuje się go z korzenia rośliny Konnyak, sam jest bez smaku więc łatwo przyjmuje aromat potraw
PaleoLifesalami) Farsz: dwa opakowania świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżka masła 400 g chudego twarogu śmietankowego (zmielonego) 100 g sera z niebieską pleśnią 1 młoda cukinia Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody 1,5 szklanki mleka pół szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżeczki ziół do pizzy sól i pieprz Farsz: Masło stopić(...)straci na objętości, zdjąć z ognia i w y mieszać z twarogiem. Doprawić solą i pieprzem. Cukinię zetrzeć razem z łupą na tarce do mizerii w bardzo cienkie plastry. Sos beszamelowy: Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę z mlekiem. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, sól i pieprz
Czerwień i błękit