sosy - 72234 przepisów (strona:1455/4816)

żeberka cielęce duszone w warzywach 172

żeberka duszone Pora roku jest  odpowiednia, by na obiad zaserwować solidny mięsny kawałek. A jeżeli delikatne cielęce żeberka, podamy w aromatycznym warzywnym sosie, to zwykły posiłek zmieni się w prawdziwą ucztę. składniki dla czterech osób mięso i marynata 4  ładnie spore kawałki żeberek cielących każdy o wadze  około 300 g sól, pieprz 2 łyżki octu jabłkowego(...)Całość dokładnie mieszamy ze sobą, tak aby nie było grudek i wlewamy z powrotem do garnka z mięsem  ( z garnka wcześniej wyjmujemy ugotowane warzywa). Wstrząsamy garnkiem łącząc składniki sosu, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie zagotowujemy. Mięso gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty a następnie  żeberka nakładamy na talerze, polewając sosem i podając z ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym 141

Surówka jest smaczna i szybka do przyrządzenia. Możemy podać ją do obiadu do drugiego dania. Składniki surówki doskonale się łączą z sosem czosnkowym z ziołami włoskimi firmy Fanex , który nadaje doskonały smak. Składniki: Pół kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 cebula czerwona Pół papryki czerwonej Pół papryki zielonej Pół papryki żółtej Pół pęczka natki pietruszki Saszetka sosu czosnkowego z ziołami włoskimi(...)Kapustę pekińską drobno siekamy, marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, paprykę oczyszczamy kroimy w paski, natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy sos czosnkowy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Surówkę wstawiamy na godzinę do lodówki

Bajeczna Kuchnia
Pulpeciki w sosie własnym 181

Pyszne, mięciutkie pulpeciki wieprzowe w aromatycznym sosie własnym. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na pulpeciki: olej do smażenia 1 cebula, drobno posiekana 1 mała marchewka, starta na małych oczkach 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 czerstwa bułka namoczona w mleku, odsączona 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, świeżo mielony pieprz mąka do obtaczania(...)wszystko, stawiamy na ogniu i gotujemy bez przykrycia 40 minut, od czasu do czasu mieszając. 5. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyławiamy wszystkie pulpeciki, listki, grzybki i ziarenka ziela. Do sosu dodajemy musztardę, mąkę i bardzo dokładnie mieszamy. Doprowadzamy sos do wrzenia i gotujemy przez 7 minut na najwyższym ogniu. Zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem, z powrotem umieszczamy

My Culinary Art
Churros (chrust) 117

Ponad rok temu pierwszy raz jadłam Churros w Paryżu z ogromną ilością sosu czekoladowego na bazie Nutelli. Pokochałam ten smak i byłam przekonana, że ten smaczny deser nie jest to wykonania w domowych warunkach. Jednak liczne przepisy na przeróżnych stronach internetowych zachęciły mnie do wykonania tego deseru i dziś dzielę się przepisem na pyszny, chrupiący chrust z Wami! Składniki(...)duże talerze pełne churros): 250 ml mleka 50 gram masła 200 gram mąki szczypta soli 3 jajka 2 łyżki cukru sos czekoladowy: 50 gram czekolady deserowej, 50 ml kremówki, 20 ml mleka cukier puder + szczypta cynamonu 1 litr oleju rzepakowego do smażenia Mleko podgrzewam z masłem, solą i cukrem. Dodaję przesianą mąkę i całość mieszam do momentu aż masa wyraźnie

Mango Papaja
Zapiekany makaron z brokułem 184

makaron z brokułem Jeśli lubicie zapiekanki i to nieskomplikowane, proste i szybkie w przygotowaniu, to jest to propozycja zdecydowanie dla Was. Ugotujcie Wasz ulubiony makaron, dodajcie ugotowany brokuł, zalejcie sosem śmietanowo -serowym i gotowe. Jest to świetna alternatywa na piątkowy, bezmięsny obiad. Składniki: opakowanie ulubionego makaronu 500 g brokułu 200 g żółtego sera 100 g mozzarelli 200 g śmietany(...)żółtym i mozzarellą, dodać ostudzoną cebulę, pieczarki i czosnek, doprawić solą i pieprzem.  Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem. Wsypać połowę makaronu, następnie ułożyć połowę brokuł i wylać połowę sosu. Wysypać drugą połowę makaronu, pozostały brokuł i zalać wszystko sosem. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego

na moim stole...
Cannelloni z mięsem mielonym 182

czosnku, garść świeżej Bazyli ( lub suszonej), 2 łyżeczki oregano, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 3-4 łyżki oleju lub oliwy, 1 puszka pomidorów ( pokrojonych), 0,4l przecieru pomidorowego, sól, pieprz, Sos beszamelowy: 3 łyżki masła, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 0,5 l mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa,   Dodatkowo:   makaron cannelloni, 150 g żółtego sera   Wykonie: Na rozgrzanym(...)masło. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek.   Następnie wlewamy mleko. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.   Jeżeli sos będzie bardzo gęsty należy dolać więcej mleka. Gotowym farszem napełniamy nie ugotowany makaron i układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wcześniej smarujemy masłem lub olejem.   Wierzch makaronu polewamy dokładnie

Passion of Cooking
Kurczak w sosie winno serowym z warzywami 459

Już dawno nie robiłam kurczaka w sosie na bazie wina sera topionego i śmietany, a że w lodówce leżakowała jeszcze jedna marchewka i cukinia to wszystko poszło do garnka razem :) Może przepis wygląda na długi i pracochłonny ale taki nie jest jak jedno się podsmaża ja kroje drugie itd , a na koniec wszystko się miesza i chwilę podgrzewa i już(...)mamy gotowy sos :) Składniki 0,5 kg piersi z kurczaka 2 serki topione w serdlu (jeśli mamy normalne w kostce to też mogą być te w serdlu się szybciej roztapiają) 1,5 szklanki białego wina (lub szklanka wina i 1/2 szklanki wody) 1/2 opakowania dużej śmietany 18% 1/2 gęstego jogurtu greckiego 1 cebula 1 duża marchewka 1/2 cukinii

Piekielna Kuchnia Pati
Zapiekanka makaronowa z polędwicą i sosem pieczarkowym. 160

Witajcie :) dzisiaj tak na szybko bo grypa mnie rozkłada,  zostawiam Wam zapiekankę makaronową z Sosem pieczarkowym Orzech , pyszną Fasolą Bonduelle , suszonymi Pomidorami od firmy Becla i Polędwicą od Tradycyjnego Jadła Zapraszam :)   Składniki : 1 paczka makaronu kokardki 1  sos pieczarkowy Orzech 1  puszka fasoli na parze Bonduelle 1 łyżka suszonych pomidorów Becla 200 g polędwicy Tradycyjne Jadło(...)startego parmezanu 1 cebula 2 łyżki klarowanego masła Wykonanie: Makaron ugotować all dente. Polędwicę podsmażyć z cebulką i pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami na maśle.  W garnku zagrzać sos pieczarkowy, dodać podsmażoną polędwicę,fasolę z puszki,  roztrzepane jajka, 1/2 szklanki sera. Przełożyć wszystko do makaronu i wymieszać, przyprawić do smaku solą , pieprzem i szczyptą chili. Ja tym razem

Sama słodycz i szczypta chili
Kurczak z makaronem chińskim i cukinią 192

filet z piersi kurczaka  1/2 cukinii  50g makaronu chińskiego  1/2 cebuli czerwonej  1 łyżka oliwy extra vergine  1 łyżka octu ryżowego  2 łyżki sosu sojowego mikro liście rzodkiewki  świeża kolendra  świeża bazylia Przyprawy :  pieprz czarny  pieprz cayenne  Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Polewamy oliwą(...)parowarze na 20 minut. Cukinie na 2 poziomie również na folii dokładamy na 10 minut przed końcem parowania kurczaka.  Do miseczki przekładamy cebule, zioła, wlewamy ocet ryżowy, sos sojowy i wszystko mieszamy. Makaron chiński zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i po 3 minutach odcedzamy. Po wyłączeniu parowaru sos z miseczki przekładamy na talerz i na nim układamy mięso. Cukinie łączymy

Parowar Faceta
Tęczowa sałatka z musztardowym dressingiem. 133

Składniki Sałatka: 1/3 małej główki czerwonej kapusty 5 marchewek 200 g pomidorków koktajlowych 1 ogórek 1 żółta papryka 1 zielona papryka 1 łyżka sezamu 1 łyżka pestek dyni/słonecznika Sos musztardowy: 4 łyżki musztardy Dijon 4 łyżki octu jabłkowego sok z 1 cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka curry 3/4 szklanki wody 1. Kapustę(...)drobne paski. Marchewki obierz, następnie (najlepiej obieraczką) także pokrój w cienkie paski. Ogórka pokrój w plasterki, pomidory w ćwiartki. Wszystkie warzywa wymieszaj i posyp sezamem oraz pestkami. 2. Przygotuj sos - wszystkie składniki połącz ze sobą np. w słoiku. Sałatkę polej sosem i wymieszaj

Powiedz dietom nie
Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku – zawsze soczysta 496

właśnie… Zobaczcie, jak w prosty sposób naszykować piersi z kurczaka tak, żeby zostały zawsze soczyste. Takiego kurczaka upieczonego ‘w punkt’ ciężko zrobić, jeśli jednocześnie szykujemy do obiadu jeszcze sałatkę, sos, ziemniaki, dodatki… Zwiększamy płomień pod patelnią, szybciej, szybciej… I przy jedzeniu mięso okazuje się suche i przesmażone.   Sposób w który radzę sobie z tym mięsem jest prosty(...)minut. Gdy mięso osiągnie wewnątrz wymaganą temperaturę wyjmujemy je z piekarnika na deskę, dajemy mu 5 minut odpocząć, żeby soki rozeszły się po mięsie i przestały buzować. Sos pozostały na patelni można wykorzystać jako sos do podania, zagęszczając go zimnym masłem, dowolną mąką czy śmietaną. Albo zjeść samą pieczoną, soczystą i sprężystą pierś z sałatką i lekkim jogurtowym dressingiem. Prosty

Karo in the Kitchen
Sałatka samo zdrowie 123

zdrowie Składniki: - opakowanie mieszanki sałat  - kilka liści sałaty lodowej - 100 g oliwek zielonych - 270 g serka feta (może być sałatkowo-kanapkowy) - 250 g pomidorków koktajlowych - 1 czerwona cebula - Sos sałatkowy francuski Prymat - 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Sos sałatkowy Prymat wsypujemy do miseczki i mieszamy z oliwą i 3 łyżkami wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Mieszankę sałat wsypujemy(...)kroimy na pół a cebulę w drobną kostkę i dokładamy do mieszanki. Serek kroimy w kostkę ok. 0,5 cm i również dodajemy do sałaty. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem, mieszamy i przekładamy do salaterki. Podajemy np. do potraw mięsnych z grilla. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Placuszki karmelowe z sosem waniliowym 126

Placuszki na osłodę brzydkich dni które niedługo zamienią się w piękną białą zimę. Placuszki karmelowe z sosem waniliowym Składniki: - 50 g czekolady karmelowej  - 2 jajka - 200 g mąki pszennej - 250 g jogurtu naturalnego - 20 g proszku do pieczenia - 60 ml mleka Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy mąkę, jogurt, proszek, mleko i dokładnie mieszamy rózgą. Białka ubijamy(...)masy. Czekoladę trzemy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z masą. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron na średnim ogniu. Przed podaniem polewamy przygotowanym sosem waniliowym. Sos waniliowy Składniki: - 1 laska wanilii - 500 ml śmietany kremówki - 0,5 łyżki masła Przygotowanie: Masło roztapiamy w garnku, dodajemy śmietankę, laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, wyjmujemy nożem ziarenka i razem

Kulinarne życie
Pesto pietruszkowo bazyliowe 194

Pesto to wspaniały włoski sos, który doskonale komponuje się z rybami, mięsem, makaronem, ryżem… i nie tylko. Składniki na przygotowywane tradycyjnie pesto rozgniata się drewnianym tłuczkiem w marmurowych moździerzach – stąd nazwa pesto, gdyż „pestare” znaczy „rozgniatać”. Moje pesto nie będzie tradycyjne, bo przygotowane w blenderze, a składniki użyłam takie, jakie akurat miałam. Pesto pietruszkowo bazyliowe(...)migdały, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odrobinę oliwy – miksujemy. Dodajemy starty ser i stopniowo wlewamy oliwę cały czas miksując. Doprawiamy solą i sokiem z limonki. Pesto pietruszkowo bazyliowe jest sosem wyjątkowo aromatycznym, który wspaniale się komponuje jako dodatek do bardzo wielu potraw. Przygotowany w większej ilości przekładamy do słoiczka i zalewamy wierzch oliwą. Przechowujemy w lodówce, jak długo? U mnie

mojewypiekiinietylko
Cannelloni pod beszamelem 165

czas. Pomysłów na farsz jest wiele. Mięso mielone, szpinak z fetą i czosnkiem, wersja wegańska z kaszą jaglaną i pieczonymi warzywami. Tutaj przedstawiam wersję z mięsem mielonym duszonym w sosie w stylu bolognese, zapieczoną pod delikatnym beszamelem. Składniki: Farsz: 500g mięsa mielonego (najlepiej z szynki wieprzowej lub łopatki wieprzowej) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łodyga selera naciowego 400g(...)ostygnięcia. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy, a gdy składniki się połączą dolewamy powoli mleko, cały czas intensywnie mieszając, tak aby nie powstały grudki. Jeśli sos jest za gęsty, dodajemy jeszcze mleka. Gotowy beszamel doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rurki cannelloni faszerujemy mięsem i układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym wcześniej połową sosu beszamelowego

Jacob Tastes

Proponowane wyszukiwania