gorącej wody 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka wegety na czubku łyżeczki pieprzu 4 łyżki przecieru pomidorowego, domowego lub z kartonu trochę mąki trochę oleju Wykonanie: Szynkę pokroić na plastry. Obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. Przyprawy wrzucić do rondelka, dodać przecier i gorącą wodę. Wymieszać(...)pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć razem kilka minut. Podsmażone pieczarki dodać do szynki. Dusić pod przykryciem w sumie około 1,5 godziny. W między czasie sprawdźcie jak smakuje sos, bo być może trzeba go jeszcze przyprawić. Gotowy sos można zagęścić mąką
Agusiowe smakołykiewentualnie cielęciny (ale z każdego rodzaju mięsa są pyszne!), podaje się z jasnym chlebem, przypominającym naszą bułkę wrocławską (ja uwielbiam je z tureckim chlebem), do tego obowiązkowo ajvar i sos typu tzatziki, często sałatkę z pomidorów i cebuli. Przynajmniej tak jadłam je wiele razy w Chorwacji i tak podawało się je w moim domu. Koniecznie spróbujcie(...)jagnięcego (lub tylko wołowego - 500g wtedy) UWAGA - proszę nie robić z gotowego mielonego ze sklepu, tylko zmielić np- łopatkę lub karkówkę, to ważne!!! 3 łyżki ajvaru pikantnego (miałam oryginalny, domowy, prosto z serbskiej wioski!) 1 duża łyżka ostrej musztardy 1 duża cebula biała 1 duża cebula czerwona 4-5 ząbków czosnku 1-2 łyżki vegety (ważne!) 1 płaska łyżka pieprzu
Kuchnia PrezydentowejChipsy boczkowe, chipsy mięsne w dwóch smakach, jerky classic oraz mini kabanoski i mini paróweczki z sosem – to oferta mięsnych przekąsek od Henryka Kani, która wchodzi na sklepowe półki. Spółka szybko chce nią zdobywać rynkowe udziały. A narzędzie ma ku temu idealne, bo większości produktów z oferty przekąskowej Kani, nie ma w swoim portfolio żaden inny producent w Polsce oraz(...)przekąsek: Syta i smaczna przystawka z wykorzystaniem kabanosów. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. W środku żółty ser i słodka kukurydza, które jeszcze wzbogaciły smak. Polecam na domowe obiady lub rodzinne spotkania. 500 g mięsa mielonego z indyka 1 duża biała cebula 3 jajka 4 łyżki bułki tartej 10 mini kabanosów klasycznych Maestro Henryk Kania ½ puszki
VioletoweKucharzeniepomidorowym sosie. Jednogarnkowe Risotto PRZEPIS TUTAJ Szybki, tani oraz bardzo smaczny obiad jednogarnkowy ryżem w roli głównej. Klopsiki w sosie pomidorowo-paprykowym z makaronem PRZEPIS TUTAJ klopsiki w sosie pomidorowo-paprykowym z makaronem. Bardzo smaczny, szybki i pożywny obiad z jednego gara 😉 Leczo z mięsem mielonym PRZEPIS TUTAJ Gęsta potrawa z papryką, cukinią i mięsem mielonym- czyli smakowite i treściwe(...)rodziny! Filet z kurczaka w cieście serowym PRZEPIS TUTAJ Kruche i soczyste mięso z kurczaka smażone w cieście serowym to pomysł na prosty, tani, szybki i bardzo smaczny obiad! Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami PRZEPIS TUTAJ Smaczne i szybkie danie które sprawdzi się na obiad, kolacje a nawet imprezę. Jeżeli zależy nam na czasie to możemy użyć gotowych, kupnych
Blog z ApetytemBędąc w Berlinie nie można nie spróbować tamtejszego przysmaku w postaci currywursta. W końcu mało które danie na świecie doczekało się zarówno patentu, jak i własnego
Fabryka pomysłówbędzie moja obowiązkowa sezonowa pozycja co roku. Proste, lekkie i pełne smaku. Bulion warto robić co weekend i w tygodniu wykorzystywać jako bazę do dań głównych, zup i sosów. Wtedy risotto będzie gotowe w pół godziny – w tygodniu mało kto ma czas na dłuższe gotowanie. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, dlatego warto korzystać, póki są one w dobrej(...)składniki: 1 pęczek zielonych szparagów (500 g) 1 niepełna szklanka mrożonego groszku 1 i 1/2 szklanki ryżu do risotto (np. arborio) 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej domowego) 100 ml białego, wytrawnego wina 3 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki tartego parmezanu + do posypania 1 łyżka zimnego masła sól morska świeżo mielony pieprz kilka listów rukoli lub rukwi
Poezja smakuktóry trafił do Holandii z azjatyckich kolonii i używany jest do mięsa, ryżu, ale przede wszystkim do frytek. W jego skład wchodzi oczywiście masło orzechowe, ale też sos sojowy, pikantne przyprawy: imbir, sambal, czosnek. Można do niego dołożyć też smażoną cebulkę, sezam, kiełki soi, mleczko kokosowe. Niektórym Polakom smakuje takie połączenie od pierwszego razu, inni nie mogą się przełamać. Warto(...)zdrową żywnością. Najczęściej w formie całych orzeszków razem ze skorupkami. I nie trzeba do produkcji masła mieć specjalnych urządzeń, wystarczy mocny blender i spora porcja dobrej jakości fistaszków. Zrób domowe masło orzechowe >> Masło można dosłodzić lub posolić, jednak neutralne będzie bardziej uniwersalne i oczywiście zdrowsze. Jeśli jednak chcemy je podać dzieciom jako zamiennik niezdrowych kremów, możemy dodać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawpisie pokażę Wam jak robię szakszukę ( shakshukę ), chyba najbardziej znaną tunezyjską potrawę. Szczególnie, że mój Mąż stwierdził, że jest genialna :) Shakshuka (lub shakshouka ) to jajka gotowane w aromatycznym, pikantnym sosie pomidorowym z dodatkiem czosnku, papryki i przypraw. Pochodzi z Tunezji, ale dużą popularność zyskała również w innych krajach północnej Afryki i w Izraelu. Szakszuka to potrawa pożywna i zdrowa. Poleca(...)dynią makaronową oraz szakszukę kalafiorową . Tunezyjska szakszuka ( shakshuka ) Składniki / na 4 porcje: 2 łyżki oliwy 2 duże papryki (czerwone lub zielone) pokrojone w paski 2 łyżeczki pasty harissa ( domowej lub ze sklepu) - można zastąpić 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczką mielonej słodkiej papryki, 1/2-1 łyżeczką chilli w płatkach i 1 łyżeczką mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 4 ząbki
Chilli Czosnek i Oliwakurczaka to wersja raczej ostatnich lat, związana ze zdrową modą na lżejsze odżywianie. Kurczaka używano, ale wtedy występował poćwiartowany w kawałkach w towarzystwie plastrów boczku i niewielką ilością sosu. Cóż, lekkie to danie nie jest, już widzę Wasze miny - słonina, skwarki i kwaśna śmietana zagotowana z mąką! :) Już w trakcie gotowania paprykarza miałam spore obawy o mój żołądek, nieprzyzwyczajony nawet(...)żołądki wyraźnie odczuwały potrawę jeszcze kilka godzin, wyraźnie więc nie jest ona lekkostrawna. Ale raz na jakiś czas dla takiego smaku można się poświęcić. ;) Wiem na pewno, że dla domowej wersji wprowadzę kilka zasadniczych zmian, żeby mogła częściej serwować węgierski paprykarz bez obaw o wątrobę i błyskawiczne tycie. Paprykarz węgierski Składniki: 5-6 niedużych ziemniaków 350 g łopatki cielęcej 100g
Kuchnia PrezydentowejCześć! Te roladki z ciasta francuskiego podbiły nasze serca zresztą i nie tylko nasze. Smakowały naszym gościom, co było dla mnie szczególnym uznaniem :) Banalne
Pieprzyć z Fantazjągłodni. Ale byli głodni. Szybki przegląd lodówki uświadomił mi, że zbyt dużego pola do kulinarnych popisów nie mam. Jakieś resztki warzyw, kawałek kurzego biustu, kilka plasterków wędliny i domowe masło . Na szczęście zawsze mam w domu spory zapas mleczka kokosowego i przypraw. Powstało więc błyskawiczne, proste czerwone curry z kurczaka Znajomym bardzo smakowało, więc mam nadzieję, że Wy także(...)cienkie półplasterki 2 cm kawałek świeżego obranego imbiru 2 zielone papryczki chili 3-4 liście limonki kafir 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżka brązowego cukru 1,5 łyżki sosu rybnego 3 łyżki oleju do smażenia opcjonalnie 1 mała marchewka pokrojona w cienkie plastry Proste czerwone curry z kurczaka - przygotowanie wariant dla tradycjonalistów Na patelni rozgrzewam olej, dodaję czerwoną
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataHummus to potrawa przypominając dip wywodząca się z Egiptu i krajów arabskich. Służy do smarowania pieczywa i jest przygotowywana z przetartej ciecierzycy . Hummus staje się obecnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!była obróbka itd. Mamy w naszym mieście wyśmienitą, tradycyjną piekarnię, która nie używa żadnych spulchniaczy, czy konserwantów. Pieczywo jest jednym słowem naturalne. Pomimo tego czasem nas najdzie na zrobienie domowych wypieków. Dziś jest ten dzień. Czego potrzebujemy? -300 gram mąki pełnoziarnistej, żytniej lub pszennej; stawiam na żytnią -250 gram mąki gryczanej -37 gram świeżych drożdży -400 ml maślanki; temperatura pokojowa(...)uzyskuję ją w ten sposób: suszone owoce namaczam przez dobę w syropie z jagód, przelewam przez sito i zostawiam do ponownego wysuszenia. Smak, aromat obłędny. Można dodawać do sosów, wypieków; co kto lubi. Do 1/3 porcji maślanki wkruszamy drożdże i posypujemy cukrem. Mieszamy do jednolitej konsystencji odczekujemy pół godziny, by drożdże zaczęły pracować. Do, najlepiej szklanego naczynia, przesypujemy obie mąki
BaRepasFrużelina malinowa...pyszny dodatek do gofrów i nie tylko...pomysł podpatrzyłam u Dorotki.. 500 g owoców leśnych (mogą być dowolne owoce) 3 łyżeczki żelatyny
Moje domowe kucharzenie