jeden, jedyny przepis na czerwone buraczki! :) Wprowadziłam nieco zmian, żeby zaostrzyć i dostosować nieco do naszych gustów smak buraczków. Okazały się doskonałe i na pewno powtórzę przepis na jakimś domowym przyjęciu. Składniki: 4 duże upieczone lub ugotowane buraczki marynata do buraczków: 3 łyżki octu winnego, 3 łyżki oliwy, cukier, sól, pieprz do smaku oraz zioła prowansalskie i majeranek według(...)wymieszać z łyżką majonezu. 4 . W miseczce wymieszać ocet biały balsamiczny z odrobiną soli, pieprzu, 1/2 łyżeczki cukru do rozpuszczenia składników, dodać roztarte żółtka, oliwę i wymieszać na gładki sos. Wlać do miski z farszem, dokładnie połączyć. 5 . Farszem napełniać buraczki, schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Udekorować pozostałym majonezem i koperkiem
Kuchnia Prezydentowejmożna. Sycące i proste do zrobienia danie typu comfort food, gotowe w ciągu 15 minut, łącznie z przygotowaniami. Czas: 15-20 minut Poziom trudności: łatwe Amerykańskie gospodynie i gospodarze domowi (housewives i housebands) uwielbiają jedzenie w stylu comfort food – łatwe do zdobienia, szybkie i pożywne. Fast food – tylko zdrowy. W Polsce jakoś nie ma jeszcze mody na takie gotowanie(...)pomidory, najlepiej malinowe, albo bawole serca. Poza sezonem puszka pomidorów (całych, nie siekanych) 250 g noodli, czyli pszennego makaronu chińskiego 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki sosu sojowy 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka miodu lub łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka oleju sezamowego Papryczka chili lub łyżka ostrego sosu Pęczek bazylii Pęczek szczypioru
Niedzielny kucharzOto moja propozycja na lżejszy, owocowo-czekoladowo-śmietanowy tort a’la Big Milk Trio z owocowym wykończeniem: mocno nasączony, nie za nadto słodki. Sprawdza się dobrze
Domowe ciastaSkładniki: kapusta biała 1 główka, olej 1 łyżka, kasza biała gryczana 4 saszetki, kiszona kapusta 30 dag, mielone drobiowe 50 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, jajka
W Mojej Kuchni Lubięwarto się czymś zainspirować. I tak było tym razem. Wracałam z pracy do domu, przeglądałam gazetę, trafiłam na przepis z krewetkami z piwa marcowego i natychmiast zadzwoniłam do mojego domowego „dostawcy” aby przedstawić listę zakupów. Tym razem się jednak nie zawiodłam i może dzięki temu coś jeszcze kiedyś z tej gazetki ugotuję. Przepis jest bardzo prosty i trudny(...)minuty. Zdejmujemy krewetki na ręcznik papierowy aby odsączyć je z tłuszczu. Usmażone partie przykrywamy folią aluminiową albo talerzem aby chronić przed wystygnięciem. Serwujemy gorące. Podajemy np. z sosem tatarskim. Ja używam ulubionego słodko-kwaśnego azjatyckiego sosu śliwkowego. Do tego cząstki cytryny do skropienia krewetek. Ciasto jest cienkie i delikatne, a krewetki soczyste i miękkie. Polecam
OstryKęsUdka z kurczaka z makaronem i brokułami, pyszny obiad Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu dania na obiad i to właśnie takie jest ! Udka z kurczaka
Kuchnia na wzgórzuFrytki z batata – to idealna alternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. Co je wyróżnia od tradycyjnych? Przede wszystkim to, że ziemniaki są słodkie lecz przy dobrym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Placki z marchewki i cukinii, przepis na danie do pudełka Pomysł na te placki znalazłam w jednej z gazet, która ostatnio trafiła w moje ręce. Placki
Kuchnia na wzgórzuDojrzewająca w słońcu czerwona papryka połączona z wyrazistą, ostrą cebulą, pomidorami i aromatycznymi przyprawami tworzą idealny dodatek do każdego dania mięsnego oraz potrawy z makaronem. Składniki
Szalona Kuchnia Ewelinyzmodyfikowany Dodałam nieco zielonych winogron , malutkich bo własnych , na zdjęciu wyglądają jak groszek ale są pyszne i słodkie Powolne pieczenie i wcześniejsza marynata ze słodkiego ,czerwonego, wina czereśniowego ( oczywiście domowej ,własnej roboty ) , sprawia ,że kurczak jest wyśmienity. Dodatkowo , ta potrawa , ma jeszcze tą zaletę ,że odgrzewana smakuje równie wybornie , jak nie lepiej . Uwielbiam takie jednogarnkowce , zresztą moje dzieciaki także Składniki(...)winogrona , marchewkę , resztę wina z zalewy . Doprawiamy cukrem , solą do smaku , wkładamy listki laurowe , szczelnie zamykamy . Pieczemy w nagrzanym piekarniku 2 godziny, w temperaturze 170 C . Po tym czasie ,sos, powinien być, lekko gęsty, a kurczak i warzywa, mięciutkie i aromatyczne . Można serwować na gorąco , od razu lub odgrzać, następnego dnia . Proste i pyszne danie . Smacznego ! Artykuł Kurczak zapiekany
Ogrodnik w podróżyCześć :D Czasami czyszczenie lodówki kończy się obłędem....oj może rozwinę :D Czyszczenie lodówki może skończyć się nowymi inspiracjami do popełnienia potraw powodujących obłęd kubków
Pieprzyć z FantazjąWiosna nadeszła, za oknem piękna pogoda, dzięki której człowiekowi od razu chce się żyć. To wtedy mam więcej energii i nie marzę o rozpoczęciu dnia od
Fabryka pomysłówŻółty ser + majonez + czosnek – połączenie banalnie prostych składników, które zaskoczy smakiem i szybko zostanie rozchwytane przez Twoich gości? W połączeniu z chrupiącymi krakersami stanowią
Kulinarne S.O.S.jakiś czas, robię dłuższą przerwę tutaj na blogu, zapadam się w czytane książki pijąc hektolitry pachnącej herbaty, komputer i telefon mogą nie istnieć. Takiej trzeba mi jesieni, domowej, cichej... Wracam dzisiaj do Was z potrawą pachnącą jeszcze lepiej niż herbata. To wegańska potrawka z buraków, pełna jesiennych warzyw i wina. Jest tak pełna smaków, że chce się jeść(...)przykryciem dusimy ok 40 minut. Buraki powinny w tym czasie zmięknąć. Dorzucamy upieczone warzywa, przecier i fasolę. Zalewamy woda tak przy przykryła zawartość garnka. Gotujemy dalsze 15 minut by sos zgęstniał. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. kaszą, ryżem czy tak jak ja jadłam z ziemniakami. Posypujemy natką lub inną zielenią (np. szczypiorkiem). A w tle przepięknie wydana i świetna
Dzieje kuchennej Wiewióry