sosy domowe - 500 przepisów (strona:25/34)

makaron z tuńczykiem w pomidorach 105

Cześć :D Następny słoneczny piękny dzień za nami <3 Dość owocny też przyznam. Ogród już calutki posadzony. Pomidory, papryka, ogórki, selery, pory. Wszystko.....prawie.....aksamitki

Pieprzyć z Fantazją
gołąbkowa zapiekanka... 193

Składniki: ryż 2 woreczki, mięso mielone 1/2 kg, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, bazylia 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2

W Mojej Kuchni Lubię
Jak przygotować idealne zielone pesto? Pesto z rukoli z makaronem. 168

Pesto to zimny, zielony sos o charakterze stricte śródziemnomorskim. Wywodzi się z Genui, miasta we Włoszech. Oryginalne, podstawowe pesto przyrządzane jest na bazie bazylii, istnieje jednak kilka odmian tego sosu. Według mnie jest to danie, które nie wymaga tego, aby kurczowo trzymać się receptury, ale należy kierować się swoimi upodobaniami i tym co lubimy. Jest doskonałym materiałem do eksperymentów. Żeby(...)cytryny i oczywiście sól oraz pieprz do smaku. Takie pesto to istna feeria smaków i aromatów, a jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia i granice dobrego smaku, naszego smaku. Gotowe, domowe pesto spokojnie wytrzyma w lodówce kilka dni, możemy sięgać po nie wedle potrzeb i używać do różnych potraw. Jak? Mieszając z makaronem, smarując ciabattę, dodając do sałatki caprese lub łyżkę

Fitsweet.me
Burgery z czarnej fasoli z sosem tzatziki 134

Według przeciwników wegetariański burger to profanacja, może być tylko z mięsa, i to wołowego. Ja się zupełnie nie zgadzam z tą teorią. Odpowiednio doprawiony kotlet na

Fabryka pomysłów
Kulki serowe lableh marynowane w oliwie i przyprawach 138

Znów wracam do przepisów na serki jogurtowe. Kiedy okazuje się, że serek jogurtowy suszyliśmy kapkę dłużej lub po prostu leży nam w lodówce i wiemy, że

Kuchnia domowa Ani
Pulled pork – szarpana wieprzowina , kuchnia Tex-Mex 190

Pulled pork – szarpana wieprzowina , kuchnia Tex-Mex Pulled pork , jest to bardzo popularny w ostatnim czasie , street food. Potrawa swe korzenie ma w USA , dokładniej

Ogrodnik w podróży
cannelloni z mięsem z pomidorami... 198

Składniki: cannelloni 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, mięso mielone 1/2 kg, przyprawa do makaronów 1 opakowanie, pomidory 3/4

W Mojej Kuchni Lubię
Mniszek lekarski – czas na syrop i sałatki 142

zagotować, żeby nie pozbawić go cennych witamin. Miodek kilka razy oziębić, żeby sprawdzić, czy jest odpowiednio gesty. Syrop ten jest sprawdzony, zawsze mam go w swojej naturalnej apteczce domowej. Doskonale sprawdza się jako lek na gardło i kaszel, stosuje go cała rodzina, dzieci też. Wystarczy w czasie infekcji spożywać 1-3 łyżeczek dziennie, żeby poczuć się lepiej. Sałatka z młodych(...)wymoczyć w zimnej, osolonej wodzie (moczyć ok. 30 minut). Osuszyć. Warzywa pokroić, jajko ugotować na twardo. Na półmisku ułożyć listki, pomidora, pokrojone w ósemki jajko i posypać szczypiorem. Polać sosem przygotowanym z oleju, octu i przypraw.   Jak widać mniszek lekarski nie jest zwykłym chwastem. Spróbujcie sami jak smakuje Artykuł Mniszek lekarski – czas na syrop i sałatki pochodzi

Strefa Zdrowego Żywienia
Pieczona szynka pikantna 117

Ostatnio mamy zajawkę na domowe wędliny. Zatem pewnie co jakiś czas nowy przepis w tym temacie będzie się tutaj pojawiał. Bo tak pomyśleliśmy, że chcielibyśmy możliwie jak najbardziej odciąć się od zakupów gotowych produktów w sklepie. Co możemy sami zrobić to robić będziemy. Teraz Madzia zrobiła pikantną szynkę. Wyszła rewelacyjnie! Nie trzeba żadnych podkręcaczy smaku stosować typu musztarda, czy chrzan(...)łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka przyprawy bałkańskiej (mieszanka czerwonej i zielonej papryki, gorczycy, pasternaku, kminku i soli) 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oleju Przyprawy dokładnie mieszamy z sosem i olejem. Mięso myjemy, wkładamy do głębokiej miski i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Zawijamy miskę folią spożywczą i chowamy

Marder&Marder Manufacture
PIZZA BIANCA 106

Lekka , zdrowa pizza  domowa ( bo ma tylko 220 kcl ) troszkę inna od zwyczajnej pizzy bo z twarogiem.Jednak w smaku jest wyborna.Polecam. Ciasto : *********************  1 paczka suchych drożdży 2 i 1/2 szkl.mąki pszennej po 1 łyżeczce soli i cukru szczypiorek 1 łyżka ziół prowansalskich Nadzienie : **************** 1 kostka białego sera 1 puszka krojonych pomidoròw 10 dag.startego(...)dodać przyprawy . Gotować 10 minut . 3 . Ser żòłty zetrzeć na tarce ,czosnek drobno posiekać , twaróg pokruszyć. 4 . Blaszkę wysmarować olejem i wyłożyć do niej ciasto . 5 . Polać sosem pomidorowym i posypać twarogiem oraz żòłtym serem . 6 .Piec ok.20 minut w 200 stopniach, po czym wyjąć z piekarnika i oprószyć drobno posiekanym koperekiem i szczypiorkiem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Solony Pan karmel krok po kroku 173

       Nie znam osoby, która by go nie lubiła, ulubieniec najmłodszych, słodki ciągnący się Pan Karmel. Wygląda a smakuje znacznie lepiej niż gotowe

Wylizany Rondel
Tort Caprese czyli włoski murzynek 179

Co kraj to inne ciasto czekoladowe. Amerykanie mają swoje wilgotne brownie, my mamy murzynka, a włosi? Włosi mają tort caprese. Pyszny, łatwy wypiek. Tort caprese moim

Ciasta z tradycjami
Pieczony schab – idealny na kanapki 1024

Zapomnijcie o sklepowych wędlinach z mnóstwem soli i wątpliwych dodatków! Najlepszy dla malucha jest upieczony w domu schab. Mięso jest tak pyszne, że i wy z

Dieta bez mleka
Naleśniki zapiekane z dynią, boczkiem, indykiem i serem kozim 172

Pierś z indyka kroimy w kostkę, dynię obieramy ze skórki, wydrążamy i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Boczek kroimy w kostkę. Jeśli nie macie pod ręką domowego bulionu możecie użyć ekologicznej kostki rosołowej bez dodatku soli, wzbogaci smak dania równie dobrze jak bulion. Na suchą patelnię wrzucamy boczek, podsmażamy go do momentu wytopienia tłuszczu i aż będzie(...)doprawcie wszystko sporą ilością pieprzu oraz soli, w razie potrzeby. Uwaga - sera koziego nie dodajemy podczas gotowania, a dopiero podczas faszerowania naleśników.  Do przygotowania zostały jeszcze naleśniki oraz sos beszamelowy. Te naleśniki nigdy mnie nie zawiodły, są smaczne i elastyczne, nie pękają. No i koniec z przesądem, że pierwszy naleśnik musi wylądować w koszu. Z tym przepisem wszystkie trafią

Cooking Monster