Naturalny ocet jabłkowy jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju marynat do warzyw i mięsa lub jako składnik sosów do sałatek. Okazuje się, że przygotowanie w domu octu jabłkowego jest banalnie proste. Potrzebna nam będzie woda, odrobina cukru i oczywiście jabłka. Ja dodatkowo dałam też listek laurowy i rozmaryn. Warto jednak pamiętać, że podczas przygotowania octu trzeba zachować maksimum higieny. Wszystkie(...)Jeśli podczas procesu fermentacji pojawi się pleśń, nasz ocet trzeba od razu wylać. Gotowy ocet powinien być mętny i pięknie pachnieć jabłkami. Można go długo przechowywać z zamkniętej butelce. Domowy ocet jabłkowy Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania Składniki: 1000 g jabłek 1000 ml wody 4 łyżki cukru 2 gałązki rozmarynu 2 listki laurowe Wykonanie: Jabłka bardzo dokładnie myjemy. Jabłek
Kulinarne przygody GatitySkładniki: jajka 12 sztuk "L", ryba w puszce w pomidorach 1 sztuka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, koperek 1/2 pęczka, sos majonezowy chrzanowy - ile potrzeba, szczypiorek,papryka
W Mojej Kuchni Lubiętych, którzy lubią dobrze zjeść, tradycyjne i czasem trochę już zapomniane potrawy. Na ozorki w sosie chrzanowym tylko do Nowego Sącza. Pyszna kaszanka z kapustą i ziemniakami. Tak, w Ratuszowej smaczne są również ziemniaki. Gołąbki prawie idealne (jak wiadomo, moje domowe są idealne ;) ). Jeżeli zawitacie do Nowego Sącza na dłużej, a jest tu co zwiedzać i oglądać, czy tylko przejazdem
królestwo garówzmian przyzwyczajeń znajdziecie na portalu http://www.rodzinawformie.pl/.Dziś proponuję zdrowy wypiek pełnoziarnisty przygotowany we własnym zaciszu domowym. Łatwe i bardzo przyjemne muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym, nie za słodkie i bardzo sycące. Można podawać je posypane cukrem pudrem, sosem karmelowym lub konfiturą jabłkową. Pyszne!Scroll down for recipe in EnglishPełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym
karmelowyOstatnio oglądaliśmy z Madzią program „Gotuj sprytnie jak Jamie” :) Świetny program pokazujący jak w prosty sposób można zaoszczędzić na jedzeniu. Tym razem w naszej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rozwałkować wyrobione ciasto i przełożyć na przygotowane blaszki. Potem posmarować sosem pomidorowym i ułożyć ulubione dodatki. Dodatki należy przygotować sobie wcześniej tak by w momencie położenia ciasta na blachę były w zasięgu ręki - chyba że lubicie grubszy spód, wtedy można chwilę poczekać po wyłożeniu ciasta na blaszkę. Pyszna domowa pizza w mniej niż 30 minut? Tak! Polecam! Składniki(...)ciasto. Blachy do pizzy (ja najczęściej robię pizzę na blachach prostokątnych) wysmarować oliwą i natrzeć czosnkiem. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować. Wyłożyć ciasto na przygotowane blaszki. Posmarować sosem pomidorowym, ułożyć ulubione dodatki i posypać startym serem. Piec ok. 10-12 minut w mocno nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 230 ° C lub w specjalnym programie do pieczenia chleba/pizzy, najlepiej
maniapieczeniasłodki, drugi nieco bardziej pikantny) zioła do pizzy, ok. 1 płaskiej łyżki sól i pieprz lub domowa jarzynka szklanka słodkiej śmietanki 18% 1 łyżka mąki 2 łyżki masła Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. W czasie gotowania wody na makaron zacząć przygotowywać sos. Masło stopić w średnim rondelku, wrzucić mąkę i chwilkę smażyć. Wlać szklankę wody i rozprowadzić mąkę
Czerwień i błękitmasła 125 ml mleka 100 g sera pleśniowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sos z kurek 400-500 g kurek 1 duża cebula 150 g boczku wędzonego 200 ml śmietanki 30% 100 g masła sól, pieprz Dodatkowo kapusta włoska 50 g masła 1 szkl gorącej wody 1 łyżka domowej kostki rosołowej Ziemniaki ugotować i odcedzić. Utrzeć z masłem, serem pleśniowym(...)rozgrzanej patelni z masłem zrumienić boczek, pokrojony w drobną kostkę. Dodać cebulę i zeszklić. Wsypać kurki i krótko podsmażyć. Podlać śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Gdy sos się nieco zredukuje przelać go do miseczki. Kule z puree z ziemniaków podawać polane sosem kurkowym. Kule z puree z ziemniaków By Published: Total time: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients: Thinly
Pieguskowa KuchniaColeslaw – popularna surówka obiadowa, w której podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta głowiasta. W zależności od kraju czy upodobań dodawane są rozmaite dodatki jak: marchew, jabłko czy ananas. Jako sos używany bywa majonez lub maślanka, musztarda albo ocet. Dodaje się również przyprawy i zioła.Od upodobań również zależy przygotowanie jak i proporcje składników." Tyle dowiecie się z portalu Wikipedia(...)ocet 2 łyżki. Opcjonalnie łyżeczka musztardy. -- Majonez przygotujemy z oleju, jajka, soli, cukru, octu i musztardy w 10 sekund- blenderem. Szczegóły jak ktoś chce znajdzie pod linkiem majonez-domowy-w-10-sekund. -- Kapustę i cebulę ucieramy na grubych oczkach, marchewkę na małych. -- Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, potem próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Następnie przekładamy do właściwej miski
chleba naszegoSkładniki: 700 g mięsa z udźca kurczaka 700 ml przecieru pomidorowego (przepis na domowy przecier tutaj ) 1/2 kapusty pekińskiej 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 4 ząbki czosnku 2 łyżki oregano sól pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki cukru natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso mielimy. Wbijamy do niego jajko, dodajemy kaszę manną oraz zmiażdżony czosnek i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem(...)niego delikatnie pulpeciki. Po 5 minutach gotowania (gdy mięso się zetnie) dodajemy poszatkowaną w paski kapustę pekińską. Delikatnie mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy cukier. Pulpeciki podajemy z ryżem lub gotowanymi ziemniakami. Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką pietruszki
Qchnia po prostuPulpeciki z indyka w sosie pomidorowym Co tu zrobić na obiad ? To odwieczne pytanie które pojawia się w mojej głowie. Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym
Kuchnia na wzgórzuSałatka z szynką i żółtym serem to bardzo prosta, składająca się dosłownie z kilku składników sałatka. Idealnie się sprawdzi na każdą imprezę, spotkanie ze znajomymi czy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kuchnia włoska z polską mają sporo wspólnego - dużo, smacznie i domowo. Co prawda daleko nam do tych rytuałów, posiłków w gronie rodzinnym, które stanowią kwintesencję każdego kolejnego dnia, jednak kulinarnie w miarę pasujemy do siebie. Sycące makarony, wyraziste sosy, mnóssssstwo pomidorów i... słodycze. No bo kto ich nie lubi? A łasuchy Polacy i Włosi w szczególności
W kuchni Karmel-itkiKurczak nadziewany mięsem jest idealny jako dodatek do pieczywa, można go również podać na ciepło, z sosem jako danie obiadowe. Jest bardzo smaczny, polecam.
Kulinarne Fantazje MarioliŚledzie w sosie musztardowym przygotowuje się ekspresowo, z tym, że długi jest za to czas oczekiwania. Jednak warto na nie czekać, bo są pyszne. Oczywiście o ile ktoś lubi śledzie. Ja uwielbiam, więc często po nie sięgam. Wolę zdecydowanie domową wersję, bo często w tych kupnych dominuje smak octu. W dodatku śledzie są zdrowe, więc warto je mieć w swoim(...)miski. Dodać jogurt naturalny, obie musztardy i majonez, wymieszać i doprawić niewielką ilością soli i pieprzu. Rybę dobrze odsączyć na sitku, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sosu. Wymieszać, nałożyć folię i włożyć do lodówki na co najmniej jeden dzień. Sałatkę można posypać przed podaniem posiekanym koperkiem lub natką pietruszki
Passions hobbies life