Bataty pieczone z sosem serowym – lunch do pracy Bataty czyli słodkie ziemniaki, leżą na półkach w sklepach i niektórych przerażają.. co to jest ? A
Kuchnia na wzgórzuDzisiaj prezentuję Wam prosty przepis na sos pieczarkowy. Jego przygotowanie zajmuję tylko chwilę. To doskonały dodatek do obiadu. Polecam!!! SKŁADNIKI: 400g pieczarek, 1 cebula, 3 łyżki masła, 1/2 szklanki wody, 1,5 łyżeczki kminku, 1/2 łyżki suszonego koperku. 1 łyżeczka domowej przyprawy warzywnej, 2 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki śmietany 30%, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki oraz cebulę obieram(...)Wsypuję kminek, suszony koperek oraz przyprawę warzywną. Duszę na małym ogniu około 20 minut. 2. Śmietany razem mieszam. Wlewam do pieczarek. Mieszam i duszę jeszcze przez 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem
Tradycyjna kuchnia Kasikonfitury z polskich owoców. Deser z czerwonej fasoli i wiśni był strzałem w 10tkę! Oblegane było stoisko Domowego Sanatorium – dystrybutora marki Kuvings Polska, który dostarczył tego dnia najwyższej jakości wyciskarki ślimakowe. To na nich przygotowywane były super koktajle czy sosy. Ale, co najważniejsze Kuvings Polska ogłosił dla nas konkurs na najciekawsze relacje gdzie nagrodą jest właśnie
Słodkie okruszkiNie uwierzycie, ale wbrew pozorom to danie jest idealne dla leniuchów! Przede wszystkim dla mnie. Osobiście wolę przygotować takie danie, niż smażyć schabowego, dlaczego? Szybka akcja
Blondynka Gotujeprzed podaniem pokroić na niezbyt grube plastry i podgrzać je w przygotowanym sosie, ponieważ dzięki temu wołowina nie będzie sucha. Składniki na porcję dla 4-5 osób: 1 kawałek miękkiej wołowiny (około 1 kg) 2 małe cebule 1 duża, czerwona papryka 3 szklanki wody + 2 łyżeczki domowej wegety 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz 2 listki laurowe 4 kulki ziela(...)cebulę, paprykę, listki laurowe, kulki kolorowego pieprzu i ziele angielskie. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć. Na sam koniec przełożyć mięso i wszystko zalać wodą wraz z dodatkiem domowej wegety. Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 1 poziom ciśnienia. Dusić 60-65 minut (czas liczymy od momentu, gdy para będzie wydobywać się stałym strumieniem; w tym momencie należy zmniejszyć ogień
UgotowaćDomowa wędlina zawsze smakuje znakomicie, a zbliżające się święta są najlepsza okazją, aby zagościła na naszych stołach. Dzisiaj propozycja przedświąteczna na polędwicę z sosem pieczeniowym z nutą pomarańczy i żurawiny. Mięso wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Sos świetnie je uzupełnia. Przy okazji chciałam Was zachęcić do zajrzenia na stronę Ambition ( klik ), gdzie znajdziecie mnóstwo przepisów
Bon appetit mon amieKokosowa granita, czyli domowe lody kokosowe Granita z mleka kokosowego to cudowna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Z dodatkiem odrobimy soku z cytryny lub limonki, podana z sosem czekoladowym, stanowi świetny deser na upalne popołudnie. Kokosowa granita - potrzebne składniki: 2 małe puszki pełnotłustego mleka kokosowego 1/4 szklanki cukru (lub miodu) 1/4 szklanki wody 1/2 limonki lub 1/4 cytryny (sok i skórka
KorniszonkiDomowa Pizza a dokładnie domowe Ciasto , które jest puszyste ,grube , idealne. 🍕 🍕 🍕 🍕 Ciasto na suchych drożdżach , które zawsze się udaje i zawsze świetnie smakuje ;) Moja pizza na białym cebulowym sosie z duszoną wołowiną;) Smacznego ;) zapraszam również do polubienia mojej strony https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ będzie mi bardzo miło ;) o Tak ;) 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 Składniki na Ciasto na formę
Gotowanie PatkiNaturalny ocet jabłkowy jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju marynat do warzyw i mięsa lub jako składnik sosów do sałatek. Okazuje się, że przygotowanie w domu octu jabłkowego jest banalnie proste. Potrzebna nam będzie woda, odrobina cukru i oczywiście jabłka. Ja dodatkowo dałam też listek laurowy i rozmaryn. Warto jednak pamiętać, że podczas przygotowania octu trzeba zachować maksimum higieny. Wszystkie(...)Jeśli podczas procesu fermentacji pojawi się pleśń, nasz ocet trzeba od razu wylać. Gotowy ocet powinien być mętny i pięknie pachnieć jabłkami. Można go długo przechowywać z zamkniętej butelce. Domowy ocet jabłkowy Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania Składniki: 1000 g jabłek 1000 ml wody 4 łyżki cukru 2 gałązki rozmarynu 2 listki laurowe Wykonanie: Jabłka bardzo dokładnie myjemy. Jabłek
Kulinarne przygody GatitySkładniki: jajka 12 sztuk "L", ryba w puszce w pomidorach 1 sztuka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, koperek 1/2 pęczka, sos majonezowy chrzanowy - ile potrzeba, szczypiorek,papryka
W Mojej Kuchni Lubiętych, którzy lubią dobrze zjeść, tradycyjne i czasem trochę już zapomniane potrawy. Na ozorki w sosie chrzanowym tylko do Nowego Sącza. Pyszna kaszanka z kapustą i ziemniakami. Tak, w Ratuszowej smaczne są również ziemniaki. Gołąbki prawie idealne (jak wiadomo, moje domowe są idealne ;) ). Jeżeli zawitacie do Nowego Sącza na dłużej, a jest tu co zwiedzać i oglądać, czy tylko przejazdem
królestwo garówzmian przyzwyczajeń znajdziecie na portalu http://www.rodzinawformie.pl/.Dziś proponuję zdrowy wypiek pełnoziarnisty przygotowany we własnym zaciszu domowym. Łatwe i bardzo przyjemne muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym, nie za słodkie i bardzo sycące. Można podawać je posypane cukrem pudrem, sosem karmelowym lub konfiturą jabłkową. Pyszne!Scroll down for recipe in EnglishPełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym
karmelowyOstatnio oglądaliśmy z Madzią program „Gotuj sprytnie jak Jamie” :) Świetny program pokazujący jak w prosty sposób można zaoszczędzić na jedzeniu. Tym razem w naszej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rozwałkować wyrobione ciasto i przełożyć na przygotowane blaszki. Potem posmarować sosem pomidorowym i ułożyć ulubione dodatki. Dodatki należy przygotować sobie wcześniej tak by w momencie położenia ciasta na blachę były w zasięgu ręki - chyba że lubicie grubszy spód, wtedy można chwilę poczekać po wyłożeniu ciasta na blaszkę. Pyszna domowa pizza w mniej niż 30 minut? Tak! Polecam! Składniki(...)ciasto. Blachy do pizzy (ja najczęściej robię pizzę na blachach prostokątnych) wysmarować oliwą i natrzeć czosnkiem. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować. Wyłożyć ciasto na przygotowane blaszki. Posmarować sosem pomidorowym, ułożyć ulubione dodatki i posypać startym serem. Piec ok. 10-12 minut w mocno nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 230 ° C lub w specjalnym programie do pieczenia chleba/pizzy, najlepiej
maniapieczeniamasła 125 ml mleka 100 g sera pleśniowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sos z kurek 400-500 g kurek 1 duża cebula 150 g boczku wędzonego 200 ml śmietanki 30% 100 g masła sól, pieprz Dodatkowo kapusta włoska 50 g masła 1 szkl gorącej wody 1 łyżka domowej kostki rosołowej Ziemniaki ugotować i odcedzić. Utrzeć z masłem, serem pleśniowym(...)rozgrzanej patelni z masłem zrumienić boczek, pokrojony w drobną kostkę. Dodać cebulę i zeszklić. Wsypać kurki i krótko podsmażyć. Podlać śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Gdy sos się nieco zredukuje przelać go do miseczki. Kule z puree z ziemniaków podawać polane sosem kurkowym. Kule z puree z ziemniaków By Published: Total time: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients: Thinly
Pieguskowa Kuchnia