sosy do makaronów - 5147 przepisów (strona:66/344)

Zielone spaghetti z suszonymi pomidorami. 164

oliwie z pestkami dyni 2 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów jeden mały por 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek oregano, bazylia, pieprz, ostra papryka, sos sojowy Zaczynamy oczywiście od nastawienia wody na makaron i gotujemy go al dente. Odcedzamy i przelewamy oliwą extra vigrin. W trakcie, gdy gotuje się makaron, kroimy w kostkę seler, por i suszone pomidory razem(...)lekko przesmażamy. Dodajemy puszkę pomidorów z sokiem pomidorowym i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy przyprawy i czosnek. Jeszcze chwilę razem dusimy i wrzucamy do garnka z makaronem dokładnie mieszając, aby sos dobrze okleił nitki makaronu. Gotowe :) Przekładamy na talerze i posypujemy startym serem w typie parmezanu. To kolejna propozycja na obiad w 30 min., na pewno będzie Wam smakował

vegetanie
Pasta alla bolognese dla dorosłych 314

cały smak. Niby zwykły i znany sos dla większości z Was, a jednak inny. Do tego białe wino i kochani mężczyźni możecie się popisać z wieczorną kolacją. Porcja dla 4 osób.Składniki:500 g mielonego mięsa wołowego680 g pasty pomidorowej  - Passata Rustica firmy CIRIO50 ml koniaku200 ml piwa pszenicznego500 g makaronu casarece 1 cebula czerwona3 ząbki czosnkugarść(...)wody wyparuje. Dodajemy pastę pomidorową, sos tabasco i świeżą bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.  Podajemy makaron z sosem i starkowany serem Lazur. Idealnie komponuje się z białym winem. Włoską kolację możemy zrobić sobie w naszym domu.  Smacznego!Zespół Blomedia.pl  zaopatrzył Niezły Młynek

Niezły Młynek
Spaghetti bolognese 181

się troszkę napracować.   Kombinowałam z przyprawami, dodatkami. Za każdym razem wychodził inny sos.   Aż w końcu udało mi się stworzyć ostateczną wersję sosu bolognese, która jest idealna.   Bardzo dobrze smakuje z makaronem spaghetti jak również jako farsz do lasagny. Idealnie nadaje się również do faszerowania warzyw. Sos jest gotowy po 30 min, jednak po dłuższym czasie gotowania(...)puszcze i koncentrat. Gotuję na małym ogniu najlepiej ok. 1,5-2 godzin. Przed samym końcem dodaję garść świeżej, posiekanej bazylii. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Sos można wymieszać z makaronem lub polać gorący makaron wyłożony na talerzu.   Na koniec posypuję serem

Passion of Cooking
Kolorowe spaghetti 158

podsmażamy drugą połówkę pokrojonej w kostkę cebuli i pomidory z puszki i przyprawy: sól, oregano. Podlewamy wodą i dusimy.Całość łączymy na jednej patelni i sos jest już gotowy!Teraz czas na ugotowanie makaronu: w tym przypadku kolorowy makaron wstążki :) Czyli nie takie zwykłe spaghetti :)Ser żółty ścieramy na tarce.Makaron polewamy sosem, posypujemy serem i ziołami dalmatyńskimi.  Obiad - palce

Lawendowe Niebo
Lasagne bolognese ze szpinakiem 347

żeby się nie zlepiły) i gotować je około 3 minut, po czym wyciągnąć i rozłożyć na talerzu. Układanie warstw: Na spodzie naczynia żaroodpornego ułożyć 3 płaty makaronu, posmarować je warstwą sosu beszamelowego, nałożyć warstwę mięsa mielonego. Na mięso mielone ponownie nałożyć 3 płaty makaronu, posmarować je beszamelem, nałożyć warstwę szpinaku (całość) i ponownie ułożyć 3 płaty makaronu. Makaron posmarować beszamelem(...)nałożyć pozostałe mięso mielone i ponownie 3 płaty makaronu. Górę posmarować pozostałym sosem beszamelowym i posypać serem. Na koniec górę lasagne i boki polać sosem pomidorowym, nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego, włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać 40-50 minut. Gotowe mięso mielone. Gotowy szpinak. Gotowy sos beszamelowy i potarty ser. Wyciągnięta prosto z piekarnika lasagne. Smacznego

Passions hobbies life
Spaghetti z groszkiem i kozim serem 237

Makaron z groszkiem w kremowym sosie z koziego sera, kremówki i jogurtu. Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu spaghetti 25 g (2 plastry) wędzonego boczku 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki białego wina 50 ml śmietany 30% 50 ml jogurtu naturalnego 1/4 bulionu warzywnego 100 g koziego sera kremowego 1 szklanka groszku, rozmrożonego skórka otarta(...)Zalać winem, jogurtem, śmietaną i bulionem. Zredukować o połowę. Dodać groszek oraz ser kozi. Mieszać, aż ser się rozpuści. Dodać skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Gotowy sos wymieszać z makaronem, posypać natką pietruszki

Moja Galeria Smaku
Makaron z pomidorami i mascarpone 299

jakości. Ja najbardziej lubię malinowe, ale mogą być też inne odmiany. Mascarpone nadaje pomidorom kremowej tekstury i głębokiego smaku. Sam smak sosu przypomina gęstą pomidorówkę we włoskim stylu – z dodatkiem parmezanu i bazylii. Sycące i pyszne. Makaron z pomidorami i mascarpone: 300 g niewielkiego makaronu np. kolanka, rurki 5 średnich pomidorów malinowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy(...)mascarpone i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (al dente). Gdy makaron się ugotuje, dodajemy do sosu starty parmezan i dużą garść porwanych na mniejsze części listków bazylii. Wrzucamy makaron i gotujemy go w sosie jeszcze minutę. Od razu podajemy przybrany bazylią – możemy

Poezja smaku
ZWIĄZEK AZJATYCKO-WŁOSKI. 179

Coś PYSZNEGO. SKŁADNIKI:- cebulki, małe, czerwone.- oliwki zielone,- oliwki czarne,- indyk/wędlina z indyka,- papryka marynowana,- papryka czerwona,- grzybki shitake (kup tutaj - SKWORCU),- kiełki fasoli Mung,- makaron ryżowy (nitki/wstążki),- sos sojowy (bezglutenowcy pomijają),- czosnek (NIE chiński),- przyprawy: czarny pieprz, papryka słodka, papryka ostra.- odrobina serka (może być topiony, kanapkowy itd)/ilość składników zależy od Was. My dodawałyśmy(...)odrobinę oliwy. Mieszamy. Jeśli zostanie Wam makaron - nie martwcie się, na drugi dzień jest tylko lepszy.- ścieramy ser, może być zwykły żółty bez wyjątków. Możecie podawać: makaron, na niego "sos" i na górę serek, ale równie pyszne będzie po wymieszaniu. GRZYBKI SHITAKE - Co to takiego?Twardnik Japoński nazywany po polsku "uchem brzozy". Jego "naturalnym środowiskiem" są tereny Azji

Wypisz Wymaluj
SPAGHETTI Z POMIDORAMI, ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ,OLIWKAMI I KAPARAMI 158

Spaghetti !!   Kto nie jadł go chociaż raz?! Ten włoski specjał można podawać na wiele sposobów  z różnymi sosami  i innym makaronem. A za każdym podaniem można wyczarowywać inne - zaskakujące naszych domowników i gości danie. Fantazja i inwencja zależy od nas prawda?...;-)  Proponuję poniższą wariację...  Na gorącej patelni podsmażyłam   pokrojoną cebulkę,zielone i czarne(...)nabrał gęstości i przeszedł smakiem- posoliłam,dodałam pieprzu i pęczek pokrojonej świeżej bazyli. Po usmażeniu wszystko zmiksowałam blenderem i uzyskałam piękny o gęstawej konsystencji sos, pachnący bazylią i pomidorami. Ugotowałam al dente makaron do spaghetti nr.4 Lubelli który następnie wymieszałam z sosem. Wyłożyłam spaghetti na talerz  i posypałam startym parmezanem. Smacznego

potrawyregionalne
Jedzonko do pracy #2 166

wystarcza na dluzej, niz porcja frytek, po ktorej robie sie glodna juz po godzinie!  Śniadanie: Omlet chiński (3 jajka roztrzepane z 1 łyżką sosu sojowego) i sałatka rozmaitości (sałata, ogórek, pomidor, rzodkiewka, dymka). Lunch: Makaron z brokułem(...)makaron i brokuła ugotować al dente, na patelni przesmażyć drobno posiekaną cebulę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać 150g serka Philadelphia, podlać mlekiem dla uzyskania w miarę rzadkiego sosu, dodać makaron i podzielonego na małe różyczki brokuła, doprawić do smaku solą i pieprzem, ostra papryka oraz mielonymi migdałami (1 czubata łyżka).  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Sos z pieczonych pomidorów 217

Przy ostatnim pieczeniu pomidorów część z nich brzydko mi się rozpadła, niestety nie nadawały się do podania w  całości. Postanowiłam więc je zmiksować i wyszedł mi rewelacyjny sos do makaronu, do mięsa, do warzyw, do pizzy...  Część sosu zamknęłam w słoikach, będzie jak znalazł, żeby urozmaicić zimowe obiady słonecznym letnim aromatem. Sos z pieczonych pomidorów Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Poniedziałkowy "fit" - Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem w sosie pomidorowym 373

jednak w zimie pomidory świeże nie smakują jak dla mnie tak dobrze.  Takie obiady przygotowuję kiedy mam mało czasu a chce zjeść coś domowego i zdrowego. Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem w sosie pomidorowym SKŁADNIKI (propozycja na 2 porcje): 100 g makaronu świderki Czaniecki z mąki z pełnego przemiału 1 filet z kurczaka (ok 260-280g) 1 puszka pomidorów(...)gładki krem, wlewamy na patelnię oraz dodajemy pokrojone na paseczki suszone pomidory. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, podduszamy kilka minut, mieszamy z posiekaną drobno natką pietruszki. Sos z mięsem podajemy z makaronem. Z szerokiej gamy makaronów z oferty firmy Czaniecki dziś do przygotowania dania wybrałam świderki z mąki z pełnego przemiału. Takie pełnoziarniste makarony właśnie dzięki ziarnom pszenicy durum

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaron z sosem brokułowym 171

Składniki makaron spaghetti, 500g brokuł, 1szt śmietanka 30%, 300ml masło, 1 łyżka czosnek, 2 ząbki gałka muszkatołowa, 1/2 łyżeczki sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek, chwilkę smażymy. Wlewamy śmietankę i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. W między czasie obgotowujemy brokuła w osolonej wodzie przez 5 minut. Odsączamy(...)przykryciem 10 minut. Po tym czasie odkrywamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż śmietanka się zredukuje i sos będzie gęsty. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron zalewamy sosem, delikatnie mieszamy

Gotowanie moimi oczami
MAKARON Z SOSEM PESTO 139

pyszny zielony sos pochodzi z Włoch  a głównym jego składnikiem jest bazylia. Ja niestety po bazylię nie pojechałam aż do tego pięknego kraju lecz kupiłam  zieloną i świeżą w sklepie. Zmiksowałam ją razem z orzeszkami włoskimi.  (w oryginale powinno się dodać orzeszków piniowych)  ząbkiem czosnku,parmezanem   i oliwą z oliwek. Przyprawiłam solą i pieprzem(...)najlepiej gotować al dente w lekko osolonej wodzie  z dodatkiem oleju, który zapobiega jego sklejaniu. Na patelni podsmażyłam na oliwie z oliwek starte trzy ząbki czosnku. Dodałam makaron i sos. Wszystko wymieszałam. Po nałożeniu na talerz  posypałam danie parmezanem. Można go zastąpić innym drobno startym i twardym serem. Smacznego

potrawyregionalne
Spaghetti z boczkiem i śmietaną (ala Carbonara) 215

Taki sos, z tym, że zamiast boczku była szynka jadłam u Moniki z innym makaronem. Tak mi posmakował, że postanowiłam również go zrobić ale z makaronem spaghetti. Sos rewelacyjny, polecam. Składniki: 150 g wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 180 g śmietany 18% sól pieprz 250 g makaronu spaghetti Wykonanie: Boczek pokroić w słupki, cebulę pokroić w kostkę, czosnek

Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania