Conchiglioni czyli makaron w kształcie dużych muszli jest wręczo stworzony do wariacji w kuchni :) Można z niego wyczarować pyszne i efektowne dania. Uwielbiam nadziewać go przeróżnymi pysznościami ( kurczak, dynia, sery, mięso mielone, bakłażan, kurki i wiele wiele innych), a później zapiekać w jeszcze pyszniejszych sosach. Dziś przedstawiam wersję z kurczakiem, szuszonymi pomidorami i mozarellą z aromatycznym pomidorowym sosem. Śmiało możecie(...)cukrem, octem balsamicznym. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty dodać do niego łyżkę wody z gotowania makaronu, ponieważ w trakcie zapiekania sos mocno zgęstnieje, a makaron wchłonie wodę i zmięknie. 5. Kurczaka usmażyć ( nie trzeba dodawać oleju, bo jest w marynacie). W środku powinien być mocno różowy, tak by w trakcie pieczenia się
DefinicjaSmakuzagotować ciągle mieszając. Pulpety krótko obsmażyć dookoła i wrzucić do sosu. Gotować ok 10 -12 min. delikatnie mieszając. Makaron spaghetti ugotować al'dente, odcedzić, do garnka z makaronem przelać sam sos, wymieszać, Podzielić na porcje , następnie rodzielić pulpeciki
Gotowanie jest łatweWyśmienity makaron należy podawać z pysznym sosem. Sezon grzybowy trwa, borowiki, maślaki i kurki tylko czekają aby je ktoś znalazł. Połączenie grzybów, kabanosów i słodkiej śmietanki wyszło znakomicie!. Składniki: 30 dag makaronu 15 dag kabanosów świeże grzyby leśne, ilość wg. uznania 3 ząbki czosnku 200 ml słodkiej śmietany sól pieprz świeża natka pietruszki oliwa z oliwek plaster bakłażana, opcjonalnie(...)podlewamy niewielką ilością wody i dusimy z przyprawami. Gdy woda się zredukuje, a grzyby zmiękną wlewamy śmietankę, dusimy przez kilka minut. Na sam koniec dodajemy świeżą natkę pietruszki.3. Makaron podajemy polany sosem
Apetyczna babeczkaDziś przedstawiam Wam przepis na pyszny sos słodko - kwaśny, jeden z bardziej lubianych przez mojego mężczyznę :)) składniki: makaron spaghetti ( oczywiście możecie wybrać inny) 2 cebule 1 duża marchew pół dużej czerwonej papryki 2 piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek sos: ok 1 szklanki wody nie cała łyżka mąki ziemniaczanej ( wszystko zależny od tego jak gęsty sos lubicie(...)warzyw. W między czasie przygotowujemy sos: Do rondelka wlewamy ocet, cukier, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, posiekany drobno czosnek , imbir, sól, oraz wodę z mąką ,mieszamy i zagotowujemy . Sos przelewamy na patelnie, mieszamy. Makaron nakładamy do miseczek i polewamy sosem. SMACZNEGO
Cukier&Puderdobrze warzywa ze słoika i również dajemy na patelnię. Doprawiamy ziołami, pieprzem i papryką. Na koniec możecie do sosu dodać startego żółtego sera lub doprawić sosem sojowym. Wlewamy sos do makaronu, dobrze mieszamy i podajemy na talerze. Na danie układamy po kilka oliwek dla smaku. Możecie je wcześniej wrzucić do sosu, aby się zagrzały, jednak nie jest to konieczne
vegetanieSpaghetti z pesto pietruszkowo-czosnkowym i chili...Długie, cienkie nitki makaronu oblepione aromatycznym sosem.Pachnące pietruszką i czosnkiem.Ostre, dzięki chili.Komu porcję?Zapraszam!Składniki:500 g makaronu
Gospodyni Miejskasmaku i ostry. Oto moje danie - zrobiłam frytki inaczej - smażona marchewka, seler i cukinia - maczane w sosie LUTENICA. Polecam sos jako dodatek do gulaszy warzywnych i mięsno-warzywnych, sosów do makaronu, ryby po grecku, dań z grilla. Moja opinia: Jako że kocham ostrą kuchnię, sos LUTENICA przypadł moim kubkom smakowym do gustu. Jest słodko - ostry, z wyraźnym posmakiem grillowanej
kolorowotorcikowoPoproszono mnie o przetestowanie nowego produktu firmy Lubella pod nazwą "Szybko z patelni". Dostałam 3 różne paczuszki zawierające makarony i sosy w proszku do nich - świderki z pieczarkami, świderki w szpinaku i pikantne rurki. Makarony tego producenta znam i cenię od dawna więc postanowiłam wypróbować i to, chociaż opcja sproszkowanego dodatku jakoś mnie nie zachęcała
Smaczna Pyzasobie skompletować, bo nic nie zastąpi zapachu oleju sezamowego połączonego z octem ryżowym i sosem sojowym.Goraco polecam, w przepisie nie ma soli poza tą do ugotowania makaronu, pozostałą słoność daje właśnie sos sojowy. Przepis jest inspiracją dania Nigelli Lawson . Składniki: 250g makaronu gryczanego soba ( dostępny w internecie i dużych marketach) 200 g sera tofu 50 g ziaren sezamu(...)łyżeczki octu ryżowego 5 łyżeczek sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 4 łyżeczki oleju sezamowego 2 cebule dymki kilka gałązek kolendry kilka płatków chili 1 łyżeczka startego świeżego imbiru Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dante w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju. Odcedzić, nie przelewać wodą. Wrzucić do miski. Dodać ocet ryżowy, 2 łyżeczki oleju sezamowego, sos sojowy
Gosia gotujeczarnym świeżo mielonym pieprzem. Całość pozostawiłem na małym ogniu na około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż do uzyskania dość gęstego sosu. Wnętrze naczynia żaroodpornego wysmarowałem oliwą. Ułożyłem z nim płaty makaronu, dokładnie je wyścielając. Następnie posypałem makaron warstwą tartego sera mozarella, a następnie niewielką ilością parmezanu. Następnie dodałem warstwę sosu bolońskiego, równomiernie(...)rozprowadzając. na sos boloński ułożyłem kilka łyżek serka mascarpone w postaci regularnie rozmieszczonych "kleksów". następnie ułożyłem drugą warstwę makaronu - dociskając znajdujące się niżej składniki. Na warstwie makaronu ponownie ułożyłem ser mozarella, parmezan, sos boloński i serek mascarpone. Na wierzch ułożyłem ostatnią warstwę makaronu, którą posypałem serem. Całość umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 45 minut. Po wyjęciu
Wyprawy kulinarneLubię makaron i sosy śmietanowe i polędwicę. Co z tego, że tuczą. Lubię i już. Poza tym, że lubię węglowodany, uwielbiam świeże zioła. Mam nadzieję, że jak wrócę do domu, nie okaże się, że M. zabił to, co wyhodowałam na parapecie... ;) To danie ma przyjemnie delikatny, imbirowy smak. Sos jest aksamitny. Na samo wspomnienie cieknie mi ślinka. Och... PASKI POLĘDWICZEK(...)świeżego rozmarynu - 115 gram masła Przygotowanie rozmarynowego tagliatelle: W garnku gotujemy lekko osoloną wodę z 2 łyżkami oliwy i rozmarynem. Wrzucamy makaron. Gotujemy al dente. Polewamy rozpuszczonym masłem lub podsmażamy chwilkę na patelni. Podajemy z polędwiczkami i sosem śmietanowym. Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuzamrażalniku odkryłam kilka woreczków z kurkami (jak ja je uwielbiam!), więc szybko pomyślałam o dodatkach i ugotowałam sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami. Do tego makaron i trochę wina. Pyszne jedzenie, nie tylko na codzienny obiad. Składniki: 1 pierś z kurczaka 250 g kurek 1 cebula 1 opakowanie ulubionego makaronu (u mnie muszelki) 200 ml białego wina(...)cebulę oraz wino. Smażyć przez chwilę, aż w większości odparuje i na koniec dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Dusić, aż sos zgęstnieje. Sos wymieszać z makaronem i podawać od razu
Pasja Smakufaszerowane pieczarkami 3. Dorsz z kaszą gryczaną i papryką 4. Makaron ryżowy z pesto jarmużowym i tuńczykiem 5. Jajecznica na słodko z masłem orzechowym 4 1. Jajecznica ze szczypiorkiem, pomidorem i cebulką + 3 wafle ryżowe 2. Jesienny zielony koktajl 3. Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z ryżem jaśminowym 4. Kasza gryczana z 2 jajkami w koszulce(...)Jogurt z orzechami i płatkami owsianymi 5. Ryżowa pizza z patelni 9 1. Mini protein cakes 2. Czekoladowa babeczka z lodami kokosowymi 3. Makaron z sosem pomidorowym 4. Wafle ryżowe z masłem migdałowym 5. Placuszki proteinowe 10 1. Wafle ryżowe z jajkiem, awokado i warzywami 2. 4 kawałki dietetycznej babki marchewkowej 3. Oczyszczająca zupa jaglana
Czarnawisienkawszelkie nowości w tym zakresie zawsze przykłuwają moją uwagę. Już od jakiegoś czasu zabierałam się za zrobienie zapiekanki w formie nadziewanych muszli. W końcu udało mi się zakupić makaron (o dziwo nawet w hipermarketach nie zawsze jest dostępny) , więc zostało mi jedynie wymyślenie co dalej z nimi zrobić ... Zwykle nadziewam Cannelonni, więc muszle wydały mi się miłą(...)patelni podsmażyć pozostałą cebulę. Dodać pomidory z puszki i dusić około 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy , czosnek, cukier, ocet i przyprawy. Dusić do momentu aż powstanie gładki sos. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu (aldente). Do naczynia żaroodpornego wlać łyżkę oliwy i rozprowadzić po całym dnie. Sos pomidorowy wylać na dno naczynia. Muszle faszerujemy najpierw mięsem, potem nakładamy
Mania Gotowaniaszpinak, rozduszony ząbek czosnku, ser i miksujemy na pesto/ przyprawiamy wg. smaku ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy ponownie do garnka dodajemy pesto ze szpinaku i całość mieszamy, aż sos oblepi makaron. SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość