Pycha! Zapraszam Was na wspólne gotowanie! Dzisiaj kuchnia włoska! Pyszna, soczysta, smakowita i kolorowa! Uwielbiam dobry makaron z sosem pomidorowym (takim moim ;-) ), a jak są tam jeszcze chrupiące krewetki to jestem w niebie ;-)))! Zapraszam! SKŁADNIKI: - paczka ulubionego makaronu (kup najlepiej włoski) - paczka pomidorków koktajlowych - 1 ząbek czosnku - 4 - 6 szt suszonych pomidorów - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy z oliwek
SMYKWKUCHNIUwielbiam makarony wszelkiego rodzaju, dlatego często pojawiają się na moim stole. Dziś przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na makaron w sosie śmietanowym z najbardziej lubianą przeze mnie rybą czyli łososiem. składnik: ok 250 g filetu z łososia, 200 g makaronu ze szpinakiem i pomidorami (ten zakupiłam w sklepie Piotr i Paweł), 4 łyżki śmietanki 30%, 4 łyżki jogurtu greckiego
Cukier&Puderśredniej wielkości cebula 2 łyżki tartej bułki ząbek czosnku przyprawa do kuchni włoskiej (albo suszona bazylia i oregano) 3-4 suszone pomidory sól, pieprz, oliwa z oliwek łyżeczka cukru makaron spaghetti Przygotowanie Cebulę bardzo drobno posiekać (ja nie mam cierpliwości i robię to w malakserze). Wymieszać z mielonym mięsem. Dodać tartą bułkę, pół łyżeczki soli, przyprawy. Formować maleńkie klopsiki (dłonie(...)mięsne kuleczki przyrumieniły się z każdej strony. Kiedy klopsiki się zezłocą, zalać je sosem pomidorowym, poddusić razem 5 minut. Sos jest gotowy J Teraz wystarczy ugotować makaron wymieszać z sosem, na wierzchu ułożyć klopsiki. Z tego przepisu wyjdą 4 porcje (o ile ugotujecie odpowiednią ilość makaronu
Kulinarne InspiracjePrzepis z książki "Smacznie i oszczędnie" (podarunek od Lidzi :* pod choinkę). Sos pasuje do każdego rodzaju makaronu ,mnie jednak najbardziej smakuje penne. Składniki 300 g makaronu penne (lub innego) 3 łyżki oliwy z oliwek 2 marchewki 1/2 pora (biała część) cebula pietruszka 4 pomidory 3 ząbki czosnku sól ,pieprz chilli w płatkach (może być w proszku) Przygotowanie Makaron gotujemy(...)dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy sparzone i pokrojone w kostkę pomidory (bez nasion) ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,sól ,pieprz ,chilli i dusimy jeszcze około 10 min. Do sosu wkładamy osączony makaron ,mieszamy i lekko podgrzewamy
R'n'G Kitchenpapryki lub płatków chili 2 łyżki brązowego cukru szczypta białego pieprzu oliwa do smażenia świeża kolendra, dymka, orzechy (opcjonalnie do przybrania) Przygotowanie : Makaron zalej gorącą woda i odstaw aby nasiąkły. Przygotuj sos pad thai - w niewielkiej miseczce dokładnie wymieszaj pastę z tamarynowca, brązowy cukier, sos rybny, pieprz kajeński i biały pieprz. Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki(...)Przesmaż chwilę, aż cebula się zeszkli i dodaj kurczaka. W razie potrzeby, gdy wok będzie zbyt suchy dolej odrobinę wody, dodaj groszek. Gdy kurczak będzie usmażony dodaj makaron ryżowy oraz sos pad thai. Wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszaj smaż przez kilka minut. Pod koniec dodaj kiełki fasoli i groszek cukrowy i smaż jeszcze przez chwile. W razie potrzeby dopraw
Codzienne GotowanieOśmiornica mrożona 6 ząbków czosnku, 1 chili, 6 łyżek oliwy, 2 średnie cebule, 200 ml wina białego półwytrawnego, 250 g makaronu (frastagliate lub tagliatelle), Ośmiornicę rozmrażać w lodówce, trwa to około 24 godzin. Ośmiornicę dokładnie umyć w zimnej wodzie. Wypchnąć dziób i go usunąć. Wyciąć całą okolicę dzioba – mocno wypchnąć i wyciąć. Dokładnie umyć worek czernidłowy. W garnku(...)dawać więcej, wywar z ośmiornicy jest słony. Pod koniec duszenia cebuli dodać rozgnieciony czosnek i posiekane chili. Przesmażyć chwilę. Wlać przecedzony wywar i wino. Gotować aż sos zrobi się gęsty. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ośmiornicę pokroić, wyrzucić kawałek z oczami. Macki pokroić w kawałki długości około 2-3 cm. Do sosu dodać ośmiornicę i makaron. Mieszając
królestwo garówOśmiornica mrożona 6 ząbków czosnku, 1 chili, 6 łyżek oliwy, 2 średnie cebule, 200 ml wina białego półwytrawnego, 250 g makaronu (frastagliate lub tagliatelle), Ośmiornicę rozmrażać w lodówce, trwa to około 24 godzin. Ośmiornicę dokładnie umyć w zimnej wodzie. Wypchnąć dziób i go usunąć. Wyciąć całą okolicę dzioba – mocno wypchnąć i wyciąć. Dokładnie umyć worek czernidłowy. W garnku(...)dawać więcej, wywar z ośmiornicy jest słony. Pod koniec duszenia cebuli dodać rozgnieciony czosnek i posiekane chili. Przesmażyć chwilę. Wlać przecedzony wywar i wino. Gotować aż sos zrobi się gęsty. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ośmiornicę pokroić, wyrzucić kawałek z oczami. Macki pokroić w kawałki długości około 2-3 cm. Do sosu dodać ośmiornicę i makaron. Mieszając
królestwo garówprzygotowaniu łosoś z sosem porowym i kawiorem – doskonały zarówno na szczególną okazję, jak i na co dzień. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 filety z łososia (po 250-300g) 300g pora (dolna i środkowa część) 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżki masła 150ml (pół)wytrawnego białego wina 150ml bulionu warzywnego sól 200g makaronu wstążki (fettuccine, tagliatelle(...)łyżek oliwy. Po odcedzeniu dodajemy do niego 1 łyżkę masła i mieszamy tak długo, aż się rozpuści i zostanie wchłonięte przez makaron. Łososia podajemy na ciepło z makaronem i sosem porowym, udekorowanego czerwonym kawiorem w ilości wedle upodobań. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże kulinarne - Kuchnia francuska Zainspirowany przez Podróże kulinarne - Kuchnia francuska Kulinarna Pokusa #gallery-170 {margin: auto;} #gallery
Kulinarna PokusaDziś zapraszam na szybko letni obiad, czyli kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili. Jego przygotowanie trwa tyle i będzie się gotował makaron. Do zrobienia sosu wykorzystałam świeże zioła: bazylię, oregano i natkę pietruszki. natomiast, żeby nadać daniu nieco charakteru dodałam pokruszone płatki chili. Kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili(...)chili i smażymy przez 2-3 minuty. Cukinia powinna zostać lekko twarda, czyli al dente. W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie ze wskazówkami producenta na opakowaniu. Makaron odcedzamy i od razu mieszamy z sosem śmietanowym, dodajemy warzywa, mieszamy i przekładamy na talerze, posypujemy startym serem
Kulinarne przygody GatityMój synek uwielbia makaron w każdej postaci. Tym razem przygotowałam makaron pełnoziarnisty rurki z sosem dyniowym z dodatkiem szałwii. Sos jest prosty a wyszedł wyrazisty i świetnie pasował do makaronu. Składniki: 1 cebula 1 łyżka masła 2 szklanki musu z dyni 200 ml śmietanki 30% ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki imbiru garść świeżych liści szałwii sól pieprz(...)dyni. Gotować przez około 10 minut, następnie dodać śmietanę, całość doprowadzić do wrzenia i zmiksować blenderem. W razie potrzeby doprawić. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Makaron polać lub wymieszać z sosem a następnie posypać świeżo startym parmezanem
Mama Gotujepapryką ostrą oraz pieprzem, pieczarki smażymy na osobnej patelni na maśle z odrobiną oliwy, na złoty kolor, doprawiamy solą, słodką papryką oraz gałką, dodajemy je do pikantnego sosu pomidorowego na patelnię wrzucamy makaron, mieszamy podajemy gorący oprószony świeżo tartym parmezanem:) SMACZNEGO
Luźna Kuchniakilka łyżek śmietany, zmłotkowany pieprz, sól i wymieszać. Makaron ugotować w osolonej wodzie z kilkoma łyżkami oliwy. Odcedzić i przelać zimną wodą. Pestki z dyni uprażyć na patelni. Makaron polać sosem dyniowo-gruszkowym, posypać pestkami i jeszcze odrobiną zmłotkowanego pieprzu. Fajnie zaostrza słodki smak. Koniec. PS.: Radzimy wykorzystać klasyczny makaron #glutenfull. Nie oszukujcie się – żaden inny nie smakuje równie
GRUBY WAŁEKBigos Gołąbki w liściach winogron z kurkami Kapusta z grzybami Krem z kurek Krokiety Kurki w cieście naleśnikowym Kurki w sosie śmietanowym Makaron z borowikami Makaron z kurkami Marynowane kurki Marynowane opieńki Pierogi z kapustą i grzybami Placki z kurkami ze śmietaną Placki ziemniaczane z sosem grzybowym Pyzy z kurkami Rolada z grzybami i kurczakiem Sakiewki z kurkami Tagliatelle
Aga w kuchnibazylii sól, pieprz kolorowy 400g makaronu penne Makaron gotuję według receptury na opakowaniu. Następnie odcedzam i odstawiam w ciepłe miejsce, by zbytnie nie wystygł. W czasie gotowania makaronu przygotowuję sos. Obieram, siekam i szklę cebulę na oleju. Dolewam wódkę i czekam, aż alkohol odparuje, ciągle mieszając. Czosnek obieram i dorbno siekam, dodaję do cebuli z wódką. W kolejnym
W kuchni Karmel-itkismakuKapustę pekińską drobno kroimy. Makaron zalewamy wrzątkiem, po 8 minutach odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy sos: oliwę mieszamy z octem i musztardą oraz przyprawami. Dokładnie mieszamy. Makaron mieszamy z kapustą, sosem i ziarnami słonecznika. Gotowe :)sałatka z chińskim makaronem
Bon Appetit Małgorzaty