pysznym sosie z papryką i grzybami. Zapach był tak apetyczny, że nie mogliśmy doczekać się obiadu. Takie potrawy nam najbardziej smakują z kaszą, która świetnie łączy się z sosem, ale makaron czy ziemniaki też pasują więc przygotujcie to co lubicie. Jako dodatek wystarczyły nam ogórki małosolne. Alkohol dodany w niewielkich ilościach do duszonych czy pieczonych potraw bardzo podnosi smak dania(...)Udka duszone z pieczarkami i żubrówką były bardzo delikatne i pyszne. A jeśli zostanie Wam po imprezie trochę wina w butelce możecie je zamrozić i potem wykorzystać właśnie do sosu. Zobacz też przepis na Gulasz z indyka z kurkami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzażółtka 4-5 łyżeczek przyprawy do spaghetti carbonara Kamis pieprz czarny w młynku Kamis sól morska w młynku Kamis 2 łyżki oleju rzepakowego parmezan tarty Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sitku. Śmietanę przelać do naczynia dodać żółtka oraz przyprawę do spaghetti i wymieszać. Cebulę oczyścić i pokroić w kosteczkę(...)minutach dodać boczek pokrojony w cieniutkie paseczki i razem z cebulką podsmażyć na złoto. Wlać śmietanę i mieszając podgrzewać, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodać makaron, wymieszać w sosie. Doprawić pieprzem i solą morską. Przed podaniem posypać tartym parmezanem
Ala piecze i gotujeDzisiaj przepis na przepyszne i bardzo łatwe do zrobienia masełko, które idealnie nadaje się na kanapki, ale również jako np sos do makaronu. Uwielbiam pieczone warzywa, a zblendowane na gładkie masełko smakują mi jeszcze bardziej, wybierzcie swoje ulubione warzywa i dodatki, i przygotujcie swoją wersję, na pewno wam posmakuje, a oto moja propozycja. Składniki : 2 bakłażany średniej(...)średnie marchewki 1 duży korzeń pietruszki 6-7 ząbków czosnku 5 pomidorów suszonych oliwa zioła do smaku (ja użyłam pieprz, tymianek, mieszankę 18 ziół, czosnek granulowany, słodką paprykę) sos sojowy Przygotowanie : Warzywa pociąć w mniejsze kawałki ułożyć na blaszce, posypać ziołami, dodać odrobinę oleju i sos sojowy, wymieszać i piec aż będą bardzo miękkie w temperaturze
zdrowa vege kuchniaLasagne to danie dla tych, którym od czasu do czasu kalorie nie straszne. Nie namawiam, żeby jeść ją na obiad w każdy weekend, bo raz na
bistro mamamój dzisiejszy obiadek, który przygotowuje się bardzo szybko. Zobaczcie sami. Składniki: 500 g makaronu penne, 2 puszki tuńczyka ja używam w sosie własnym Jeden brokuł, 5 łyżek majonezu, można użyć 2 łyżek majonezu i 2 łyżek jogurtu naturalnego, Sól pieprz Przygotowanie: W garnku wstawiamy wodę na makaron, solimy ją, a gdy zacznie wrzeć wsypujemy makaron
cookplczosnku jalapeno lampka cydru ok. 50 g gorgonzoli olej do smażenia sól pieprz ziołowy grana padano Nastawić wodę na makaron. Posolić i ugotować al dente. Równolegle z gotowaniem makaronu przygotować sos na patelni. Cukinie pokroić na talarki. Dynię bez skóry pokroić na cienkie plastry. Rozdrobnić czosnek, kabanosy i jalapeno. Szalotkę pokroić w kostkę. Oliwki pokroić na połówki. Rozgrzać olej. Wrzucić(...)szalotkę. Zeszklić. Wlać cydr i odparować. Dorzucić na patelnię rozdrobnioną gorgonzolę i oliwki. Wlać ok. 150 ml wody. Dusić aż gorgonzola się roztopi. Doprawić solą i pieprzem. Odcedzić makaron i wrzucić go na patelnię. Ewentualnie dolać wodę spod makaronu. Wszystko razem wymieszać. Wykładać na talerze. Posypać jalapeno i startym grana padano. ----------- Podobne: Spaghetti z cukinią i boczniakami Świderki
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki makaron, 300g mięso mielone z indyka, 500g cebula, 1 duża sztuka koncentrat pomidorowy, 3 łyżki śmietanka 12%, 100g mąka pszenna, 3 łyżeczki sól ,pieprz, bazylia Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelnie wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę, chwilę smażymy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy mięso mielone, smażymy 10-15 minut. Po tym czasie(...)dodajemy koncentrat i jeszcze chwilkę dusimy. Mieszamy śmietanę z mąką i jeśli potrzeba dolewamy odrobinę wody. Wlewamy śmietanę do mięsa, krótko zagotowujemy. Doprawiamy bazylią, pieprzem i solą. Gotowym sosem zalewamy makaron
Gotowanie moimi oczamiWreszcie nadeszła pora na pyszne, młode i jędrne szparagi. Szybkie w przygotowaniu a jakże pięknie prezentujące się na talerzu. Można je piec, grillować, gotować. Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami. Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów. Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta. Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam zielone szparagi(...)Najlepiej jest je gotować w wysokim garnku tak aby główki wystawały z wody. Zmiękną i tak pod wpływem pary. Dzisiejsze danie robi się błyskawicznie a smakuje obłędnie. Wystarczą szparagi, makaron trochę ulubionych świeżych ziół i parmezan. Polecam na lekki obiad lub kolację. Składniki: (na 3-4 porcje) około 20 szt. zielonych szparagów 200-300 g makaronu np.maccheroni, pappardelle lub innego
potrawyregionalneRozdzielić ząbki czosnku i wycisnąć upieczony czosnek do miski z pokrojonymi pomidorami. Dodać pietruszkę, bazylię, masło, pozostałą oliwę i doprawić solą i pieprzem, jeżeli to konieczne. Podawać gorący makaron z sosem i posypać parmezanem. PASTA Z SOSEM Z GRILLOWANYCH POMIDOROW is a post from: naRuszcie.pl The post PASTA Z SOSEM Z GRILLOWANYCH POMIDOROW appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieAnki-nieweganki:) (od siebie dodałam oliwki). Mega prosty, zdrowy (mnóstwo cennego likopenu) i szybki sposób na makaron - mój ulubiony od paru lat. Trzeba tylko pamiętać, aby nie rozgotować makaronu (ma być al dente) bo inaczej wyjdzie zupa pomidorowa… Składniki: 3 ząbki czosnku 1-2 cebule oliwa 6-7 obranych ze skórki pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 4-5 kulek(...)Rozgrzej oliwę w szerokim garnku. Podsmaż warzywa. Pokrój pomidory w większe kawałki, wrzuć do garnka, dodaj zioła i duś około 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj sos z makaronem i od razu podawaj, np. z oliwkami. Kończy się rzeszowski MULTIMEDIA HAPPY END czyli Festiwal Filmów Optymistycznych (to już 11. edycja!). Kilka tytułów wartych polecenia: Niebo (2012?, Paweł
Qlinarnie i Qlinarniehartujemy w zimnej wodzie z lodem. Do garnka z gotującą się wodą dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i sól. Gotujemy makaron penne al dente (od czasu do czasu mieszając). Ugotowany makaron odcedzamy. Piersi kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe, cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego (mniej więcej 2 łyżki), dodajemy trochę masła, kurczaka doprawiamy solą(...)gałki muszkatołowej. Szparagi kroimy na równe słupki i wrzucamy na patelnię z sosem. Gdy śmietana się delikatnie zredukuje, dodajemy kurczaka i dalej redukujemy sos. Delikatnie mieszamy. Do zredukowanego sosu dodajemy makaron i pokrojone pomidorki koktajlowe. Doprawiamy pieprzem i pozostałą ilością natki pietruszki. Całość delikatnie mieszamy, następnie wykładamy na talerze
Brzuszki Łakomczuszkigłyżka masła100 ml śmietany2 ząbki czosnkułyżka sosu rybnegosól, pieprzWykonanie:Owoce morza przekładamy na patelnie, by powoli, w temperaturze pokojowej zaczęły się rozmrażać. dynię kroimy w plastry grubości kilki milimetrów, wraz z rozdrobnionym czosnkiem i łyżką masła dodajemy na patelnię.W tym czasie najlepiej jest włączyć wodę do ugotowania makaronu, który wrzucamy do wrzątku i przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)się płyn z frutti di mare oraz z warzyw, to wspaniały znak! Zależy nam na możliwie najmniejszej redukcji płynów, ponieważ wspaniale połączą się ze śmietanką tworząc sos, który obklei się wokół makaronu :)Składniki doprawiamy solą, pieprzem, sosem rybnym.Rukolę rozdrabniamy, by była wygodniejsza w jedzeniu, nie ciągnęła się i wraz ze śmietanką dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy i doprawiamy
Taste Of My Daygorzki. Dodajemy pokrojone w kostkę mielone, podsmażamy króciutko, a następnie wlewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy sos solą, pieprzem, mieloną papryką oraz suszonymi ziołami: bazylią, oregano jeśli ktoś lubi także ziołami prowansalskimi. Patelnię przykryć i dusić pod przykryciem dosłownie parę minut.W tym samym czasie możemy ugotować makaron w osolonej(...)wodzie. Makaronu nie przelewamy po ugotowaniu zimną wodą, tylko po odlaniu wody zostawiamy go w garnku i wlewamy do niego przyrządzony sos. Dokładnie mieszamy, by każda nitka makaronu pokryła się przepysznym sosem. Po przełożeniu na talerz, ścieramy ser i dekorujemy świeżą bazylią.Przepyszne i bardzo szybkie danie dla 2 osób
upichcicZapraszam na aromatyczne, jesienne śniadanie! Jajko z płynnym żółtkiem ułożone na "gniazdku" z dyni makaronowej oraz gorącym sosie pomidorowym z cynamonem i kuminem. Dynię makaronową nie jest łatwo kupić. Usłyszałam o tej nietypowej odmianie już kilka lat temu, ale na moim targu jej nie sprzedawali. Więc gdy w zeszłym tygodniu zobaczyłam jej podłużną żółtą sylwetkę wdzięczącą się na wystawie(...)niezła frajda, przynajmniej dla mnie :) Dopiero po powrocie z dynią makaronową do domu zaczęłam się zastanawiać, co z niej przygotować. A możliwości jest wiele, a najpopularniejsze to dyniowy makaronu z sosem i dynia zapiekana z dodatkami (myślałam nawet o serze gorgonzola, śmietanie i szpinaku). Jednak od pewnego czasu marzyła mi się szakszuka. Gorący sos pomidorowy pełen aromatycznych przypraw
Chilli Czosnek i Oliwałyżeczki dżemu z papryczek przepis tutaj (klik) (opcjonalnie 1 świeża papryczka chili) makaron wstążki z czosnkiem niedźwiedzim (ilość według uznania) sól, pieprz Wykonanie: Krewetki obieramy z pancerzyków. Obrane krewetki oczyszczamy (wyjmujemy jelito poprzez nacięcie grzbietu krewetki), tak oczyszczone odkładamy (dodamy do sosu na samym końcu), a same skorupki, wraz z głowami wrzucamy na patelnię. Do pancerzyków dodajemy śmietanę, pomidory(...)krewetki i gotujemy do momentu, aż będą różowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu z krewetkami dodajemy ugotowany al dente makaron. Od razu podajemy na talerze, żeby makaron nie wpił sosu. Smacznego
IMPRESJA SMAKU