cebulę i czosnek, później dodajemy kurki (te większe przekrawamy na mniejsze cząstki), wlewamy wino i bulion, i czekamy aż się zredukuje.(Wszystko smażymy około 7-10 minut). Makaron polewamy sosem serowym z kurkami, przyprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i posiekanym świeżym tymiankiem. Kurki duszone w sosie z serków topionych
Bon Appetit Małgorzatypieczonego mięsa. Wychodzi go nieco więcej, niż potrzeba do sałatki, ale na pewno się nie zmarnuje:) Ja zjadłam resztę ze świeżym pieczywem. Myślę, że sprawdzi się także jako sos do makaronu - w końcu jest bardzo zbliżony do pesto. Sałatka z pomidorów i mozzarelli w letnim sosie ziołowym na podstawie przepisu z książki Kulinarny ogród Jeanne Kelley
Chilli Czosnek i Oliwaprocencie imituje smak sera, mięsa, jajek.. Nie inaczej było w tym przypadku. Taka potrzeba musiała zostać zaspokojona i powstał "serowy" sos dyniowy. Przepis na 6 porcji. Jedna (ok. 320g) to 400kcal. Składniki: - 1kg dyni - 400g ekologicznego makaronu żytniego razowego - wstążka SYMBIO - 130g orzechów nerkowca SYMBIO - 3 ziemniaki - 2 cebule - 15g płatów drożdżowych - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka papryki ostrej(...)wraz z cebulami gotujemy do miękkości. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Ugotowane warzywa odcedzamy, umieszczamy w misie blendera i miksujemy wraz z resztą składników (oczywiście prócz makaronu). Makaron polewamy sosem lub mieszamy go z nim w misce. Smacznego
Be Fit Be Strongczasie gdy gotował się w osolonej wodzie makaron (200 g) penne pełnoziarnisty od Lubella, szybko przygotowałam pesto. Podprażyłam na suchej patelni słonecznik i sezam, połowę odłożyłam. 100 g rukoli przełożyłam do pojemnika blendera, dodałam podprażone ziarna słonecznika i sezamu, 1/2 łyżeczkę pieprzu ziarnistego, trochę soli, 4 łyżki oliwy, 1 łyżkę sosu sweet chilli i szybko zmiksowałam, powstało pyszne, zielone pesto(...)słonecznika i sezamu, obłożyłam pomidorkami. No i co mam powiedzieć? Jedynie to, że penne z pesto z rukoli było PYSZNE!!!!!!!! Bo pesto to bardzo prosty i bardzo smaczny sos do makaronu, jego zawartość zależy od nas. Na blogu jest juz przepis na pesto z pietruszki i rukoli- Makaron z zielonym pesto, Bakłażan grillowany z czerwonym pesto The post Penne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSmaczna i sycąca zapiekana z dwoma rodzajami makaronu. Uwielbiam połączenie szpinaku, kurczaka i sosu beszamelowego. 11 rurek makaronu Cannelloni 150 g makaronu Casarecce 1 puszka kukurydzy (285 g) 150 g czerwonej fasoli z puszki 300 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła Sól Pieprz 500 g piersi z kurczaka Przyprawa do kurczaka Sos beszamelowy: 1 łyżka masła(...)pieprzem. Mieszamy szpinak, kurczaka, kukurydzę oraz fasolę. Przygotowanym farszem napełniamy surowe rurki cannelloni. Formę lub naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie masłem. Na dno wykładamy makaron Casarecce, następnie układamy rurki, boki wypełniamy pozostałym farszem. Całość zalewamy sosem beszamelowym (w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy aby powstała nam jasna zasmażka; stopniowo dolewamy mleko tak aby powstał sos o konsystencji śmietany
VioletoweKucharzeniesera Oliwa z oliwek Przyprawy: sól, pieprz, chili, oregano Makaron spaghetti dla 4 osób Nastawiamy duży garnek z wodą oraz doprowadzamy do wrzenia, solimy i gotujemy makaron. W między czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w plastry i smażymy na średnim ogniu. Marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach, podobnie robimy z korzeniem pietruszki(...)chwilkę podsmażamy. Dorzucamy pomidory i groszek oraz oregano z chili. Mieszamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Jeśli powstało nam zbyt mało sosu to dodajemy nieco przecieru pomidorowego rozpuszczonego w wodzie. Makaron odcedzamy i umieszczamy ponownie w garnku. Dorzucamy przyrządzany sos i mieszamy całość. Podajemy na ciepło posypane serem. Smacznego
Kolizje Smakówpotrawę z troszkę innymi dodatkami - obiecuję, że będzie pysznie! PENNE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I KURCZAKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM Składniki na porcję dla 4 osób: pęczek obranych zielonych szparagów (najlepiej robić to obierakiem do warzyw) pół pęczka pietruszki drobno posiekanej opakowanie makaronu penne (lub innego ale raczej grubego) 400 ml śmietany 30% podwójna pierś z kurczaka, pokrojona w paski gałka muszkatołowa(...)razem gotujemy. Szparagi kroimy na kilku centymetrowe słupki i wrzucamy do śmietanki. Gotujemy chwilę i dodajemy kurczaka - czekamy aż sos się troszkę zredukuje. Po ok 5 minutach mieszamy sos z makaronem, resztą natki pietruszki i pomidorami. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniprzy garnkach, lub kiedy nie mam wyszukanych produktów. Przepis podsunęła mi moja już nieżyjąca ciotka. Wszystkim w rodzince smakuje - a to najważniejsze :) Składniki - tuńczyk w kawałkach w sosie własnym - cebula 2 sztuki - makaron ( u mnie świderki ) - śmietana 12% - mąka - domowa wegeta Wykonanie Makaron gotuję w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu. Cebulę kroję w bardzo drobną kosteczkę. Otwieram puszkę tuńczyka(...)osobnym garnuszku mieszam śmietanę z odrobina wody i łyżką mąki. Następnie powstałą mieszannę wlewam do rondelka z tuńczykiem, mieszam, doprawiam wegetą. Gotuję jeszcze jakieś 3 minuty.Gdy sos jest za gęsty dolewam odrobinę wody. Makaron odcedzam, wykładam na talerze i polewam sosem. Gotowe. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogróddiecie nie musimy rezygnować z makaronu, mięsa czy też sosu. Ważne by wybierać dobre składniki. Zamiast zwykłego makaronu wybieramy z pszenicy durum. Tłuste mięsa zamieniamy na pieczoną lub gotowaną pierś z kurczaka, a ciężkie sosy majonezowe na te z jogurtu naturalnego. Dzisiaj kolejna propozycja na lekką sałatkę. Tym razem będzie pożywna i idealna do zabrania ze sobą na uczelnie(...)pracy. Do tego lekki sos, który możemy przelać do osobnego pojemnika. Smacznego! Składniki : * szklanka ugotowanego makaronu kolanka * filet z piersi kurczaka * szklanka drobno posiekanej kapusty białej * pół zielonego ogórka * garść czarnych oliwek * łyżka oliwy z oliwek * ulubione zioła i przyprawy * rzeżucha Sos : * pół dużego jogurtu naturalnego * 3 łyżki ketchupu * pieprz czarny świeżo mielony * szczypiorek
Magiczne Życie Martymniej składników, tym pyszniej!Składniki (2 porcje)1/2 opakowania makaronu do spaghetti (u mnie pełnoziarnisty)1 puszka pomidorów1 duża cebula1 ząbek czosnku250g mięsa mielonego2 łyżki przecieru pomidorowego (lub koncentratu) 5 czarnych oliwekparmezan do posypania2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka słodka/ostra, dużo bazylii, czosnek granulowany, majeranekPrzygotowanie:Sos:W jednym garnku na oliwie podsmażamy 1/2 posiekany ząbek czosnku(...)dlatego podczas gotowania często go próbuję, by wyczuć odpowiedni moment. Makar odcedzamy, ja nie dodaję zimnej wody, ale małą łyżeczkę oliwy i bazylii. Wszystko mieszam. Wykładamy makaron na talerz, polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.Szybki, tradycyjny, całkiem zdrowy przepis bez dodatku mąki, oleju, czy gotowego sosu spaghetti :) Naczelny nawet się nie zorientował, że nie dodałam "białego" makaronu
Kitchens Alphabetfarsz i użyty sos zawierają względnie dużo wody (ewentualnie również tłuszczu), to możemy ewentualnie uniknąć wstępnego obgotowania cannelloni. Jeśli jednak tak jak w przepisie poniżej sos i farsz są względnie „suche”, należy jednak obgotować makaron przez kilka minut w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy – i to bez względu na opinię producenta. Z drugiej strony nie mówimy o jakimś długim(...)left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa i posiekana wołowina Zaczynamy od posmażenia warzyw... ...do których dodajemy wołowinę i całość dusimy W międzyczasie obgotowujemy cannelloni Nadziany makaron układamy w brytfance... ...po czym dokładnie przykrywamy sosem pomidorowym Zapiekamy przez ok. 45 minut Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym Post Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusasię waliło i paliło, to coś przyrządzę. I udało się. Danie było gotowe z 20 minut, ale naprawdę rewelacyjne - doskonałe na taki gorący dzień jak dzisiaj. Zapraszam na makaron mafalde z sosem z sera gorgonzola i szpinakiem, podanym ze świeżymi pomidorami. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram makaronu mafalde, 250 gram świeżych liści szpinaku, 150 gram sera gorgonzola(...)był on rozgotowany, przy czym moim zdaniem do tego dania akurat bardziej pasują makarony bardziej masywne, świetnie sprawdziłby się tagliatelle albo maccheroni. Ugotowany makaron odcedziłem na durszlaku i dodałem do znajdującego się na patelni sosu. Całość dokładnie wymieszałem, podgrzewając jeszcze przez kilkadziesiąt sekund, po czym wyłożyłem na talerze. Udekorowałem wcześniej przygotowaną sałatką pomidorową, którą ułożyłem dookoła makaronu
Wyprawy kulinarneprzetartych pomidorów; sos beszamelowy; oliwa do smażenia; sól, pieprz, oregano; 1 pomidor (do dekoracji); trochę sera żółtego do posypania (może być mozzarella); Sos beszamelowy: 2 łyżki masła; 1,5 szklanki mleka; 2 łyżki mąki; sól; Wykonanie: Makaron ugotować i wystudzić.Do makaronu dodać roztrzepane jajka i fetę pokrojoną w małą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę-podsmażyć pokrojoną w kostkę(...)smaku i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Wysokie naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Wyłożyć do niego połowę makaronu, na makaron wyłożyć mięso mielone, a na mięso dać resztę makaronu. Całość zalać sosem beszamelowym. Na wierchu ułożyć plasterki pomidora, posypać oregano i startym żółtym serem. Piec, nie przykrywając naczynia przez około 35-45 minut w temperaturze 180 0 C, do zrumienienia
In my kitchenBardzo smaczny makaron fusilli z soczystym kurczakiem i majerankiem. Idealne i szybkie danie na kolację lub obiad. Składniki: 2 filety z kurczaka 3 łyżki sosu pomidorowego 300 g makaronu Fusilli 1 łyżeczka majeranku sól, pieprzu Przygotowanie : W rondelku zagotowujemy 500 ml wody, solimy ją 0,5 łyżki soli i dodajemy makaron fusilli gotujemy 11-15 minut i odcedzamy. Kurczaka myjemy(...)osuszamy na papierowym ręczniczku. Smażymy na rozgrzanej patelni, aż kurczak lekko się zarumieni, dodajemy jedną chochlę wody, w której się gotuje makaron. Kurczaka solimy, pieprzymy i dodajemy sos pomidorowy, dusimy pod przykryciem ok. 5-10 minut. Do makaronu dodajemy kurczaka i majeranek, wszystko dobrze mieszamy.Makaron serwujemy posypany serem lub zieleniną. Smacznego
Kuchnia Łukasza