Bardzo szybki, łatwy i smaczny sos pomidorowy. Idealny zarówno do pizzy jak i np.do makaronu(...)mięsa. Przepis pochodzi z książki Jamie Oliwer w domu. Podaję składniki na mniejszą ilość , wystarczającą np. na 4-6 pizz. Ilości możemy zwiększyć , wówczas uzyskamy większą ilość sosu np.do makaronu. Polecam ! Składniki: - 1 puszka pomidorów 400g - 1-2 ząbki czosnku - listki oberwane z ok.1/3 bazylii - sól himalajska lub morska - świeżo mielony czarny pieprz - oliwa z oliwek - ok.2-3 łyżki
Smaczne Zdrowepiątek obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji przygotowałam Cannelloni z dynią i szpinakiem SKŁADNIKI: makaron Cannelloni dynia Hokkaido szpinak w liściach biały ser czosnek, sól, pieprz, papryka słodka, papryka chilli, masło, słonecznik sos beszamelowy Do takiego Canneloni należy wykonać dwa farsze. Oczyszczoną i obraną dynię należy przysmażyć na masełku. Dynię dusimy tak długo, aż będzie miękka. Przyprawiamy solą(...)masełku z czosnkiem. Po ostygnięciu dodajemy biały ser i uprażony słonecznik. Dokładnie mieszamy. Faszerujemy rury makaronu pół na pół dynią i szpinakiem. Układamy w naczyniu i oblewamy sosem beszamelowym. Makaron pieczemy 30-40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Na pierwsze 20 minut naczynia można przykryć folią aluminiową. a pod koniec kruszymy gorgonzole i pozwalamy się jej trochę
MarciochaKucharzyZapraszam :) Składniki : Paczka makaronu rurki ( ja użyłam z Makaronów Polskich ) 0,5 kg mielonego mięsa 1 cebula duża 2 sosy serowe z pomysłu na . Winiary. około 7 dużych pieczarek 1 szklanka dowolnego sosu pomidorowego np: Pudliszki. pieprz, sól do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka płaska ostrej papryki 250 ml śmietanki 12 % 2 szklanki startego żółtego sera(...)śmietanki rozmieszać sosy Winiary. Następnie dodać gęsty sos pomidorowy i jeszcze raz wymieszać. Warstwy : Połowa makaronu. Szklanka sera żółtego startego Mięso z pieczarkami Reszta makaronu 1 szklanka sera żółtego Sos pomidorowo - serowy Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Podawać polane sosem pomidorowym lub ketchupem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliMakaron z pieczarkami , to makaron tagliatelle z aromatycznym sosem pieczarkowym powstałym z uduszonych razem z czosnkiem i tymiankiem pieczarek, z odrobiną natki pietruszki, białego wina (można zastąpić bulionem) i śmietanki oraz delikatnie zagęszczony parmezanem dla wzmocnienia smaku i aromatu. Prosty i szybki obiad. Mało skomplikowany, ale sycący. Składniki: (2 porcje) 250 g makaronu tagliatelle (używam świeżego, gotującego się(...)dusić około 5 minut. W między czasie wrzucić makaron do gotującej się i osolonej wody, i ugotować al dente, 1 minutę krócej niż zaleca producent na opakowaniu (makaron podczas mieszania w gorącym sosie jeszcze się dogotuje). Z patelni zdjąć pokrywkę, pieczarki przyprawić solą i pieprzem (uważać z solą, jeśli używać będziemy bulionu zamiast wina). Wlać wino lub bulion. Zwiększyć ogień
Moja Delicjasosy cztery sery Winiary 400g szynki 2 duże cebule 2 pęczki natki pietruszki 400g makaronu tagliatelle 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 trójkąty sera typu brie Sosy przygotowuję według wskazówek na opakowaniu. Makaron gotuję w osolonej wodzie, aż będzie al'dente, odcedzam i odstawiam(...)Cebulę obieram, siekam i szklę na niewielkiej ilości oleju. Szynkę kroję w drobną kostkę, dorzucam do cebuli i przesmażam razem. Natkę pietruszki drobno siekam. Ugotowany makaron, cebulę z szynką, sos i natkę pietruszki mieszam razem, przekładam do naczynia do zapiekania. Na wierzchu układam ser typu brie. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika, piekę w 180 stopniach około 25-30 minut
W kuchni Karmel-itkiUltra szybki obiad z serii "dania studenckie naprędce". Makaron z semoliny z pszenicy twardej durum w lekkim sosie pomidorowym z ziołami. Pachnie włoskimi popołudniami i smakuje wyśmienicie - w sam raz na tak paskudnie deszczowe popołudnie! Składniki: (na 2 porcje) 160g makaronu z semoliny (polecam PASTALSOLE - Capunti alla Puttanesca) 1 puszka (400g z sokiem) obranych włoskich pomidorów w soku pomidorowym(...)Czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z pokrojonymi w kostkę oliwkami i kaparami dodajemy do makaronu. Zioła i natkę pietruszki szatkujemy drobno i również wrzucamy na patelnię. Makaron z sosem doprawiamy sproszkowaną papryką, świeżo mielonym pieprzem i - właściwie gotujemy, bo sos jest rzadki - ok. 5 minut na dużym ogniu, aby nieco odparować wodę, często mieszając. Gotowe
Spektrum SmakuSkładniki: 450 g szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 300 g makaronu Penne 3 mniejsze cebule ser Feta 3 łyżki śmietany pół szklanki bulionu warzywnego 300 g piersi z kurczaka sól, pieprz, tymianek 10 plasterków wędzonego boczku łyżka smalcu Przygotowanie: Do rondla włożyć szpinak, wlać odrobinkę wody i na wolnym ogniu roztopić. Przyprawić solą, pieprzem, kilkoma kroplami cytryny. Wlać(...)kurczaka też pokrojonego w paski. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą tymianku i zmiażdżonym czosnkiem i dobrze podsmażyć. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy się zeszkli dodać szpinakowy sos, wymieszać. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, polać sosem szpinakowym, posypać fetą i............. Smacznego
Gaździnka warzySzybko ,smacznie i tanio. Do sosu można użyć dowolnego makaronu np. spaghetti. Składniki kilka grubo pokrojonych plastrów bekonu 400 g makaronu fettuccine 3 żółtka jaj 250 ml gęstej śmietany 40 g startego parmezanu szczypiorek Przygotowanie Makaron gotujemy al dente. W tym czasie bekon smażymy na chrupko. Przygotowujemy sos. Żółtka mieszamy ze śmietaną i serem. Makaron odcedzamy i mieszamy razem
R'n'G KitchenDziś przedstawię przepis na standardowe danie obiadowo - makaronowe. Makaron w sosie pomidorowym z ziołami. Nic prostszego i nic smaczniejszego. Smakuje z każdym rodzajem mięsa i makaronu. To konkretne, o którym zaraz napiszę, powstało ze zmielonej szynki wieprzowej. Ze względów technicznych (łatwość spożycia dla małoletnich Ciapciaków) użyte zostały świderki, a przygotowywała je wspominana już nie raz Siostra Ewa. Oto powody tytułowego
Kuchnia po mojemuzamiast sałaty. W Polsce nie jest tak znany, natomiast w Niemczech zajadają się tym cennym warzywkiem. Jest nieodzownym składnikiem kuchni portugalskiej i holenderskiej. Makaron papparedelle z jarmużem, suszonymi pomidorami w sosie śmietanowo serowym, jest pyszną propozycją na obiad. Składniki: na około 4 porcje 500 g makaronu pappardelle 0,5 kg świeżego jarmużu(...)swój niepowtarzalny smak. Dlatego teraz można doprawić danie. Pozostało już tylko dodać śmietanę. Gdy uznacie,że sos jest za gęsty- możecie wlać trochę wody z ugotowanego makaronu. Ugotowany makaron wymieszałam z sosem. Na talerzu posypałam parmezanem i gotowe. Można zajadać. Smacznego! Inne propozycje z j a r m u ż e m ROLADKI Z KURCZAKIEM JARMUŻEM I KAPARAMI
potrawyregionalnecieplnej (mięso, twarde warzywa) skończywszy na miękkich warzywach liściowych, które szybko poddają się temperaturze (szczypior, szpinak, kapusta pekińska, kapustki bok choy, zioła) i dodaniu do całości sosu, a jeśli jecie danie z makaronem – również jego. Przez długi czas używałam prostego, taniego blaszanego woka. Niestety, to nie jest najlepszy sposób na dobre stir fry. Łatwo zawartość przypiec i to dosłownie(...)krewetki i ser tofu. Smażymy razem około 2-3 minut. Dorzucamy selera naciowego i bakłażana, smażymy do miękkości bakłażana około 2-3 minut, mieszając. Dorzucamy kapustę, szczypior, miękki makaron, wlewamy naszykowany sos. Smażymy całość, mieszając, 2-3 kolejne minuty i od razu podajemy. W tym przepisie możecie łatwo zwiększyć ilość swoich ulubionych składników. Ta porcja to lekki obiad dla dwóch
Karo in the KitchenPyszne i bardzo szybkie w wykonaniu klopsiki duszone w pomidorowym sosie podane z ulubionym makaronem :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje klopsików: 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1/2 łyżeczki czosnku w proszku sól, świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 500 g passaty pomidorowej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)dusimy przez 15 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze około 7 minut. W między czasie makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. 3. Na talerze wykładamy makaron, na nim kładziemy klopsiki i polewamy sosem z patelni. Całość posypujemy posiekanymi listkami świeżej bazylii i parmezanem. Podajemy od razu. Smacznego
My Culinary Artnajczęściej w tygodniu na stole.Z dodatkiem mięs , świeżych warzyw , tuńczyka czy też samych świeżych ziół są tym, co kocham najbardziej!__________________________________________________________________________________________Dziś mam dla Was przepis na fantastyczny makaron z kalmarami w sosie pomidorowym!Smak obłędny! Zapach również!Podobny jadłam właśnie we Włoszech , w starej restauracji nad Tybrem … i właśnie dziś postarałam się odtworzyć go przyprawiając całym sercem!Ps. udało(...)sobie wymarzyłam!… a to chyba dzięki temu włożonemu sercu!Produkty potrzebne do tej włoskiej, kulinarnej przygody sprezentowała mi Agencja Blomedia , zapraszając przy tym na fantastyczny konkurs!____________________________________________________________________________________________SKŁADNIKI:* makaron casarecce – 200 g* oliwa z oliwek – 100 ml* duża cebula – 1 szt* kalmary – 150 g ( rada poniżej! )* bulion rybny – 100 ml* czerwone wino
Ostra na Słodkopieczarek - czerwona papryka - starta mozzarella - 20 g sera żółtego - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki masła Sos: - 300 ml śmietany 18% - 2 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - 10 dag sera żółtego - płaska łyżeczka ziół prowansalskich - łyżeczka przyprawy oregano Sposób przygotowania: Makaron gotujemy na pół twardo. Odcedzamy. Mięso mielone smażymy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno pokrojone(...)warstwy: makaron, mięso, pieczarki z papryką, kalafior, kukurydzę i posypujemy startą mozzarellą zalewamy połową sosu i układamy ponownie 2 warstwę składników i na samą górę nakładamy trochę makaronu. Zalewamy resztą sosu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 st przez 30 min. Po15 minutach nakładamy starkowany ser i dalej pieczemy
Pan i Pani Smith w kuchnimąż zjadł i poprosił o dokładkę, więc śmiem twierdzić, że warte jest uwagi. Spaghetti z sosem parówkowym SKŁADNIKI: 1 cebula 4 parówki 1/2 papryki czerwonej 4-5 pieczarki oliwa 4 łyżki pomidorów krojonych 1/3 natki pietruszki sól i pieprz do smaku 25 dag makaronu spaghetti durum PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Natkę pietruszki siekamy. Paprykę(...)pomidory. Dodajemy natkę pietruszki - mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem - gotujemy razem 5 minut. Makron gotujemy 8 minut w lekko osolonej wodzie - odcedzamy. Na talerze nakładamy makaron, a następnie sos - podajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki