włoski makaron w kształcie dużej rury - jakieś 3 cm średnicy. Najczęściej bywa podawany nadziewany, a można go nadziać wszystkim :) Dzisiaj najprostsza wersja z sosem bolognese ;)Cannelloni z sosem bologneseSkładniki:opakowanie makaronu cannelloniporcja mięsa mielonegosos do spaghetti bolognese (w torebce)cebula3 ząbki czosnkusos beszamelowyser żółtySos beszamelowy:3 łyżki masła4-5 łyżek mąkiszklanka zimnego mlekapieprzsólgałka muszkatołowaPrzygotowanie:Sos beszamelowy, bo od niego najlepiej(...)było grudek. Gdy masło połączy się z mąką, wlewamy powoli zimne mleko i mieszamy.Doprawiamy i gotujemy aż zgęstnieje. I beszamel jest gotowy ;) Na całe opakowanie makaronu trzeba przygotować podwójną ilość beszamelu. Sos bolognese robimy na dużej patelni. Na oleju z pestek winogron podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy do nich mięso mielone i całość
Lawendowe Niebobyła w promocji, bardzo dobrej promocji - razem z "Jamie 15 minut" kosztowała 12F ;) prawda, że takiej okazji nie można było przepuścić;) A wracając do przepisu... Makaron jest wyśmienity! Pyszny, słodki sos ze świeżych pomidorów z dodatkiem migdałów i rodzynek, kwaskowych kaparów i ostrego czosnku, a skoro pomidory to nie może obyć się bez bazylii. Wszystko to tworzy wyśmienitą kompozycję(...)ząbki czosnku 2 łyżki kaparów (czubate) 50g mielonych migdałów 60ml oliwy extra virgin liście z pęczka bazylii (kilka zostawić do dekoracji) sól i pieprz parmezan (opcjonalnie) Makaron ugotować al dente. W międzyczasie przygotować sos: wszsytkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka, dodać sos, dokładnie wymieszać, można
Codzienne Gotowaniecieciorkowych kulek dodałam startej dyni, cynamonu i kurkumy, aby nadać im jesiennego charakteru i pięknego żółtego koloru. Falafele podałam z aromatycznym sosem pomidorowo-grzybowym przez co przypomina danie kuchni włoskiej. Dobrze skomponuje się z bułką lub makaronem spaghetti. Połączenie suszonych grzybów i pomidorów to dla mnie odkrycie. Ten niezwykle prosty, ale przepyszny patent na sos zapożyczyłam od Jamiego Olivera(...)tłuszczu. Usmażone falafele podawaj gorące z sosem pomidorowo-grzybowym. Pasuje do nich pieczywo, ryż, mogą być też pieczone ziemniaki, a także makaron (uzyskamy wtedy coś w rodzaju wegańskiego makaronu z sosem pomidorowym i klopsikami). Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaKolejne danie z cyklu „szybkich bardzo” można do niego użyć praktycznie każdych warzyw a sekret potrawy tkwi w sosie. Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu typu wstążki 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 2 marchewki 250 g fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku Sos: 4 łyżki masła orzechowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu balsamicznego łyżeczka soli(...)bardzo mocno podgrzać, wrzucić zmiażdżone ząbki czosnku, marchew i fasolę. Cały czas mieszać, smażyć 2-3 minuty, dodać paprykę i smażyć kolejne 3 minuty. Do warzyw dodać sos i odsączony makaron, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejne 3 minuty. Gotowe! Jest pysznie! Smacznego
greenscarfdostępnymi sobie racjami wojskowymi. I tak powstała znana nam wszystkim Carbonara, którą w klasycznej wersji przyrządza się z boczku, żółtek, parmezanu, oliwy i pieprzu. Ja mój sos wzbogaciłam odrobiną śmietany. Składniki:500g makaronu spaghetti150g boczku100ml śmietany4 żółtka50g sera parmezansól, pieprzszczypiorekPrzygotowanie:Makaron gotujemy w osolonej wodzie.Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, stale mieszając, aż się zarumieni.W(...)patelnię z boczkiem wlewamy pół szklanki wody z gotującego się makaronu, zmniejszamy płomień i dodajemy jajka ze śmietaną i serem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy patelnię z ognia.Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Drobno siekamy szczypiorek i posypujemy nim gotowe danie
Smakowity Blog KulinarnyPiątek, piatunio :) Tuńczyk się kłania :) Duży plus - szybko i smacznie :) Składniki: 20dag makaronu puszka tuńczyka w sosie własnym 1 cebula puszka pomidorów krojonych łyżeczka koncentratu pomidorowego pół papryki czerwonej natka pietruszki kiełki do posypania sól, pieprz, bazylia 20dag żółtego sera Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Paprykę i cebule(...)drobno kroimy. Dusimy przez 5 minut w garnuszku. Dodajemy tuńczyk z sosem, pomidory i od czasu do czasu mieszając dusimy kolejne 5 minut. Dodajemy koncentrat, pietruszkę i przyprawy. Sos wykładamy na makaron, posypujemy startym żółtym serem i kiełkami. SMACZNEGO
ChilliJemywiadomo makarony u nas goszczą często, a dzisiaj kolejny pomysł na coś pysznego z jego udziałem :) Makaron spaghetti jest jednym z moich ulubionych makaronów dlatego też pojawiają się różne wariacje z nim właśnie. Połączenie sosu bolognese z oscypkiem świetnie komponowało się w całości. Danie to niby proste jednak bardzo efektowne i smaczne. Spaghetti bolognese z oscypkiem SKŁADNIKI(...)ogniu - doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Makaron spaghetti gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 8 minut, odcedzamy. Oscypka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na talerze nakładamy makaron i sos, następnie posypujemy startym oscypkiem i dekorujemy posiekaną natką pietruszki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikońcu jednak się zmobilizowałam i przygotowałam pyszne i sycące jedzonko. Śniadanie - tortilla z sałatą, szynką, jajkiem i pomidorem z dodatkiem majonezu, soli i pieprzu. Pomidorki koktajlowe. Lunch - Makaron pappardelle z brokułem w sosie z gorgonzoli. Brokuła (średnie główka) podzielić na małe różyczki i ugotować al dente. W międzyczasie na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć ząbek czosnku wycisnięty przez praskę(...)niej makaron i ugotować al dente. Brokuła delikatnie wymieszać z sosem, jeżeli sos jest zbyt gęsty dodać odrobinę wody od gotowania brokuła. Makaron odcedzić, dodać do sosu, delikatnie wymieszać doprawić do smku solą i piperzem. Gotowe. Smacznego
Codzienne Gotowanieostrość: średnia, aby zwiększyć ostrość należy zwiększyć ilość czosnku, imbiru i chili. Składniki: 200g makaronu ryżowego 1 łyżka oleju do smażenia 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego imbiru 1/2 papryczki chili 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego por papryka czerwona 4 łyżki sezamu 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka cukru brązowego sól do smaku Wykonanie(...)trakcie smażenia do warzyw dodajemy sezam. W miseczce tworzymy sos - mieszamy sos sojowy z octem ryżowym i cukrem. Do gotowych warzyw dodajemy makaron wyciągnięty z wody i zalewamy sosem. Ważne aby makaron nie stał długo, ponieważ się poskleja i będzie go trudniej wymieszać. Doprawiamy solą. Smacznego
Apetyt na Zielonewolnym ogniu. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem odrobiną cukru i świeżym tymiankiem. Międzyczasie nastawiamy makaron i gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Gdy makaron się już ugotuję a sos już zmiękł makaron prosto z wody wrzucamy do naszego sosu. Całość wymieszamy, aromaty się połączą. Układamy na talerzu nasze spaghetti dodajmy rzeżuchę oraz oliwki całość posypujemy parmezanem. Zajadamy :) jest tu tylko kilka
Basia w kuchnibędzie dzisiaj na obiad? - Klopsiki. - Huurrrra, klopsiki! słyszałeś Franek? Klopsiki! - Hulllla, topsiki! Ja lubiem topsiki! 30 minut później... - Mamo, ale czemu z takim sosem te klopsiki? - No z pomidorowym, najlepszy taki do klopsików. - A makaron dlaczego ten ugotowałaś? - A jaki inny miałam dać? - To już nie mogłaś zrobić normalnego sosu do spaghetti? Wiem, że nie zachęcę wielu takim dialogiem(...)ziemniaczaną (najlepiej trochę rozcieńczoną zimną wodą, aby uniknąć grudek). Doprawiamy do smaku papryką, bazylią, solą i pieprzem. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera. Na talerze nakładamy ugotowany makaron, polewamy gorącym sosem i dodajemy klopsiki. Klopsiki można również podgrzać razem z sosem pomidorowym w jednym rondlu. Smacznego
bistro mamaowocami morza. Warto pamiętać, że co niektórzy nie przepadają za mięczakami, skorupiakami czy małżami, ponieważ przeraża ich sam widok. W poniższym daniu kawałki owoców morza są "poukrywane" w makaronie i sosie śmietanowym, więc na pierwszy rzut oka nikt się nie zorientuje, że danie składa się z owoców morza. Składniki: 1 opakowanie owoców morza (250 g) pół szklanki śmietany(...)posklejał). Gdy owoce morza będą już miękkie, dodać śmietanę. Wszystko ze sobą wymieszać, posypać zieloną pietruszką i jeszcze chwilę gotować (tzn. tak długo, aż sos lekko zgęstnieje). Na sam koniec dodać ugotowany makaron i wszystko ze sobą połączyć. Od razu podawać
Ugotowaćkolejny , niesamowicie smaczny przepis na danie , które możecie przygotować zarówno na obiad , jak i na ciepłą kolację .Zachwyceni będą nie tylko wielbiciele kuchni włoskiej.Połączenie makaronu … z niezwykle aromatycznym sosem pesto , delikatną mozzarellą i soczystymi pomidorkami , zapieczone w formie keksa zyska wielu zwolenników! Typowe składniki – nietypowy sposób podania!SKŁADNIKI:- makaron świderki – 300 g- ser mozzarella(...)moździerzu,tak by składniki były wymieszane,ale nie roztarte na gładko.Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.KEKS:Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju smakowego.Odcedzamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.Mieszamy z przygotowanym pesto zwracając uwagę,by sos dokładnie obtoczył makaron.Formę keksową delikatnie natłuszczamy i obsypujemy odrobiną bułki tartej.Mozzarellę i pomidory kroimy w plasterki.Do formy wkładamy
Ostra na Słodkooliwek Paprykę czerwoną obtoczoną w niewielkiej ilości oliwy z oliwek kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20 minut na 220 stopni C. Makaron wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy al. dente przez mniej więcej 3-4 minuty. Następnie odcedzamy i przelewamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Cukinię myjemy i kroimy w plastry(...)celu odparowania sosu, następnie dodajemy plastry łososia wędzonego pokrojone na mniejsze kawałki (2 plastry pozostawiamy do dekoracji). Makron przekładamy na patelnię z sosem. Na talerze wykładamy cukinię, następnie makaron z sosem, dekorujemy pozostawioną papryką, kaparami (rozchylamy zewnętrzne listki na zewnątrz i uzyskujemy „różyczki”), świeżym koperkiem i resztą wędzonego łososia. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkiprzekładamy do dużej miski. Teraz najważniejszy moment. Przygotowany sos z jajek i śmietanki wlewamy cały na raz do gorącego makaronu, jak najszybciej odstawiamy miskę i energicznie mieszamy makaron z sosem koło 2 min. Voilà spaghetti carnonarra jest gotowe do jedzenia! Smacznego i powodzenia przy mieszaniu
Kuba Gotuje