Sezon na papryki jest w pełni, postanowiłam to wykorzystać i przygotować spaghetti z sosem paprykowym. Sos jest pyszny, aromatyczny i bardzo paprykowy - fantastyczny dla wszystkich fanów tego warzywa. Wraz ze mną danie z makaronu z dodatkiem papryki przygotowała Malwina . Składniki : 4 czerwone papryki 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki słodkiej i pikantnej papryki szczypta(...)dokładnie zmiksować po czym przetrzeć przez sito, przełożyć do garnka, lekko podgrzewać i doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką (słodką i ostrą) oraz płatkami chilli. Chwilę gotować, aby sos zgęstniał, dodać makaron, wymieszać aby pokrył się sosem i natychmiast podawać. Smacznego
Codzienne GotowanieUwielbiam kuchnię chińską, uwielbiam sos sojowy, makaron ryżowy, słodko-kwaśne smaki a przede wszystkim woka. Dlaczego? Bo to najbardziej uniwersalne narzędzie, w którym można przygotować pyszne a jednocześnie szybkie danie. Dziś na pewno go użyję... Składniki: 200 g makaronu błyskawicznego Mi-Xao 1 pierś z kurczaka 15 g suszonych grzybów mun szczypior 1 cebula dymka 2 łyżki jasnego sosu(...)dodaję czosnek, marchew, smażę moment, dodając kolejno grzyby i pędy bambusa oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Po około 5 minutach odstawiam na bok. Makaron wrzucam na olej i smażę energicznie mieszając przez chwilę dodając do tego sos sojowy. Wszystko razem mieszam. Na sam koniec na dosłownie minutę wrzucam szczypior. Podaję z surówką z białej kapusty. Smacznego
Bike By Lifesolą i pieprzem, zalewamy śmietaną, dodajemy miód, serki topione oraz parmezan, blendujemy na krem smażymy kurczaka makaron gotujemy al dente do kurczaka dodajemy przesmażonego pora oraz makaron, mieszamy Podajemy na gorąco, na kleksie sosu, oprószony świeżo tartym parmezanem:) SMACZNEGO
Luźna Kuchniałyżki oliwy z oliwek ok 8 sztuk suszonych pomidorów 1 łyżeczka ziół do dań włoskich ok 30g sera np parmezan lub Asiago Allevo Sposób przygotowania: Przed przygotowaniem sosu, gotujemy wodę na makaron z 1 płaską łyżką soli i łyżką oliwy z oliwek. Na 3 łyżkach oliwy z oliwek smażymy posiekany drobno czosnek. Dodajemy przecier pomidorowy, sos pomidorowy z wędzonym boczkiem(...)oraz pastą z papryczki chili. Doprawiamy solą i jeśli chcemy- pieprzem do smaku. Gotowy sos mieszamy z ugotowanym makaronem i już na talerzu posypujemy porcję startym na małych oczkach serem. Wszystkie produkty możecie zakupić w sieci sklepów Lidl, podczas włoskiego tygodnia, który już niebawem się kończy
Kuchnia w czekoladziedominuje on w potrawie ale dodaje smaczku a dodatek w postaci papryczki chilli nadaje całości subtelnej pikanterii. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki "Złota księga makaronów".SKŁADNIKI500 g makaronu spaghetti*2 łyżki oliwy z oliwek6 zmiażdżonych ząbków czosnku1 pokrojona czerwona cebula2 płaty piersi z kurczaka, grubo pokrojone2 puszki całych pomidorów z sokiem¼ łyżeczki soli1 mała, suszona papryczka chilli, pokruszonapół pęczka(...)przez połowę czasu podanego na opakowaniu.Ułożyć makaron w naczyniu żaroodpornym, na niego położyć równomiernie liście szpinaku a następnie polać sosem mięsno-pomidorowym. Delikatnie wymieszać łyżką aby makaron połączył się z sosem. Posypać pozostałym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekać 20-25 minut, aż wierzch się zrumieni. Podawać od razu.*Zamiennie można użyć makaronu
Złote przepisypełnię szczęścia uważał bigosik przywieziony od mamy. Natomiast kiedy było więcej czasu - sami gotowaliśmy pyszne dania.. I tak podążając za wspomnieniami pojawił się na moim stole makaron z brokułem w sosie serowym. Przygotowanie obiadu zajmuje tyle czasu co ugotowanie makaronu, a zaspokoi naprawdę wielki głód :) Proporcja na dwie osoby: - opakowanie mrożonego brokuła* - 4 plasterki szynki** - 1 łyżka masła(...)mąką delikatnie zasmażając. Rozprowadzamy mlekiem i mieszając zagotowujemy do zgęstnienia sosu. Zmniejszamy ogień, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, ser, sok z cytryny, pieprz i sól do smaku. Do sosu dodajmy brokuły i makaron. Delikatnie wszystko mieszamy i podajemy. * w sezonie zastępujemy świeżym ** lub boczku/ulubionej wędliny - ewentualnie rezygnujemy z wędliny - danie jest równie pyszne *** aby brokuł po ugotowaniu zachował swoją soczystą barwę
kawawszklanceCześć ! Mam dziś dla Was propozycje na szybki i pyszny obiad. Co powiecie na makaron penne ze szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym ? Gwarantuję, że pokochacie to danie Składniki: makaron penne 100 g szpinaku (świeże liście) 1 łyżka drobno startego grana padano Składniki na sos: 1 żółta cebula – pokrojona w drobną kostkę 2 – 3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę(...)szczypta słodkiej mielonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 – 2 łyżki drobno startego grana padano Wykonanie: Szpinak przepłucz pod wodą, osusz i usuń twarde łodyżki. Makaron ugotuj al dente. Sos: W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem, cukrem i słodką papryką. Całość gotuj
Moja pasja smakutrzeba z nim robić, żeby od razu zjeść, świetnie odnalazło się w super szybkim spaghetti z tym tofu właśnie. Wystarczy w czasie gotowania wody na makaron zacząć robić ekspresowy i przepyszny sos z soku pomidorowego (by biedronka, najsmaczniejszy sok pomidorowy jak dla mnie) czyli: - wlać karton soku do głębokiej patelni, postawić na średnim ogniu, dosypać trochę pieprzu, wycisnąć ząbek czosnku(...)mięknie, rozpada się i świetnie zagęszcza sos, jednak tym razem dodatkiem białkowym miało być tofu), - na koniec dodać łyżkę oleju kokosowego albo oliwy z oliwek i sos gotowy. Kiedy makaron już ugotowany, wystarczy pokrojone wcześniej w kostkę tofu dodać do sosu i lekko przemieszać, całość dopełnić świeżymi listkami bazylii i mamy naprawdę dobre, lekkie danie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDzisiaj "Światowy Dzień Makaronu", z tej okazji przygotowałam szybki, pyszny makaron z kurczakiem i sosem Alfredo. Danie popularne, mało składnikowe, a sos jest na tyle pyszny że można go zjeść z samym makaronem bez żadnych mięsnych czy warzywnych dodatków. Sos Alfredo to połączenie masła, śmietany i parmezanu. Klasyka. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktego przepisu wyszły 2 naczynia żaroodporne średniej wielkości. Makaronowa zapiekanka SKŁADNIKI: makaron rurki -500 g olej -3 łyżki kiełbasa cienka -1 pętko pieczarki -1/2 kg cebula -3 szt ser żółty -100 g jajka szt 4 oregano -1 łyżka tłuszcz sól i pieprz SOS POMIDOROWY koncentrat pomidorowy- 1,5 słoiczka kostka drobiowa -1 szt ser żółty starty(...)żółty zetrzeć na tarce o dużych otworach. SOS POMIDOROWY Do gorącej wody dodać kostkę drobiową, koncentrat pomidorowy i starty ser, dobrze wymieszać. Wszystkie składniki wymieszać z makaronem i sosem pomidorowym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do 180 stop. zapiekać do rozpuszczenia się sera. Podawać zaraz po przygotowaniu. Jak ktoś lubi można polać zapiekankę
Kuchnia Danusiząbki czosnku 5 cm kawałek świeżego imbiru 2 garści orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni 2 łyżki sosu chili 1 łyżka sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego olej do smażenia około 200 g makaronu do dań z woka Przygotowanie: Oczyszczoną wołowinę kroimy w cienkie plasterki w poprzek włókien mięsa. Paprykę oczyszczamy, kroimy w podłużne paski. Obieramy marchewki i imbir(...)można smażyć mięsa zbyt długo, bo zrobi się twarde. Odkładamy je na talerz. Na patelnię wrzucamy marchewkę, imbir i cebulki, smażymy przez około przez 2-3 minuty. Dodajemy makaron, mięso, sos rybny, sojowy, chili, mieszamy i chwilę podgrzewamy. Na koniec dodajemy orzechy i posiekany szczypiorek z dymki. Nakładamy na talerze i podajemy
Smakowity Blog Kulinarnyłyżki przecieru pomidorowego2 łyżki startego żółtego sera1 łyżeczka oregano (suszone)1 łyżeczka bazylii (otarta)Sól, pieprz do smakuOlej do smażeniaPrzepis:Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. W tym czasie przygotowujemy sos:1. Cebulę oraz pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę oraz pieczarki.3(...)minut. 4. Dodajemy na patelnię krojone pomidory i koncentrat. Całość często mieszamy i trzymamy na średnim ogniu ok. 10 minut.5. Do sosu dodajemy ulubione przyprawy i doprawiamy go do smaku. 6. Po odcedzeniu makaronu nakładamy go na talerz, wierzch posypujemy oregano i bazylią.7. Na tak przygotowany makaron nakładamy sos.8. Wierzch posypujemy startym żółtym serem
Emcia PichciMakaron podany z sosem serowym papryką i chrupiącym boczkiem. Bardzo smaczne danie i bardzo szybkie. Na jego przygotowanie potrzebujemy dosłownie tyle czasu, no może paru minutek więcej, ile gotuje się makaron :) Więc możemy się zasycić w kilka minut. Polecam :) Składniki ( dla 4 osób ) - makaron u mnie świderki ok. 35-40 dkg - papryka czerwona - boczek wędzony 25 dkg. - sól(...)wlewam na patelnię z boczkiem i papryką, doprawiam gałką muszkatołową i wegetą. Mieszam. Jeśli jest za gęsty to dodaje troszkę przegotowanej, gorącej wody. Gorący makaron wykładam na talerze i polewam aromatycznym, również gorącym sosem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródBoczniak to mój ulubiony grzyb, prawie zawsze przygotowywałam go jak kotlet schabowy albo flaczki. Tym razem postanowiłam przygotowując sos do makaronu kierując się wyłącznie instynktem. Wyszedł absolutnie fantastyczny sos, daję mu pięć gwiazdek i zaliczam do ulubionych. Porcja dla 3 osób: 300 g boczniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 3/4 szklanki słodkiej śmietany 1 łyża mąki(...)dodać boczniaki, przyprawy i dusić do miękkości grzybów. Następnie wlać śmietankę, rozgnieciony czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Zagęścić łyżką mąki rozmieszaną w 1/3 szklance zimniej wody. Podawać z makaronem
Jadło i czytadłoDanie z kuchni włoskiej. Porcino czyli prawdziwki w połączeniu w makaronem i sosem śmietanowym, cóż chcieć więcej :) Składniki 400 g makaronu wstążki ( np. tagliatelle, papardelle ) 350 g prawdziwków 150 g wątróbek drobiowych 50 g boczku 1 ząbek czosnku 1 cebula pół szklanki białego wina pół szklanki śmietany 22 % 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 3 łyżki masła Przygotowanie Grzyby(...)łyżki oliwy, przesmażyłem boczek, cebulę i czosnek. Dodałem grzyby, dusiłem około 10 minut na małym ogniu. Gdy grzyby puszczą sok, dodałem pokrojone wątróbki, smażyłem jeszcze chwilę. Wlałem wino, odparowałem sos na średnim ogniu. Wlałem połowę śmietany, doprawiłem solą i pieprzem. Podgrzewałem na małym ogniu, aż sos zgęstniał. Makron ugotowałem al. dente w dużej ilości osolonej wody. Po odcedzeniu, osączyłem, wymieszałem
R'n'G Kitchen