małą ilością śmietany, ale możecie swobodnie dodać 2-3 łyżki jeśli lubicie więcej „sosu”. Polecam Wam także:- – śledzie po kaszubsku – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze
nietylkopasta.plgryz. Dobrze komponują się z czerwonym winem.10. Hummus z południowych Włochczyli dip z ciecierzycy, migdałów i suszonych pomidorów. Możecie podać ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki.11. Empanadas z tuńczykiemChrupiące smażone pierogi z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów.12. Panna cotta z sosem malinowymA na deser proponuję małe porcyjki waniliowej panna cotty z dodatkiem sosu, który o tej porze
Chilli Czosnek i OliwaSmażymy 4 minuty do momentu zeszklenia się cebulki Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki: wino, suszone pomidory, miód, zielone oliwki sok, z cytryny - doprawiamy Przykrywamy i dusimy 15 minut Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę i gotujemy ok. 5 minut do zredukowania sosu Można podać z ryżem Smacznego :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchniaKruche i soczyste udka w pomidorowym sosie z aromatycznymi ziołami jest świetnym pomysłem na obiad. Pomidory mają słodkawy posmak dzięki dodatkowi miodu. 5 dużych udek Przyprawa do kurczaka 2 łyżki miodu 0,5 łyżeczki suszonej bazylii 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki lubczyku 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka maggi 150 g sera feta 125 g ryżu
VioletoweKucharzenieobieramy, przepuszczamy przez praskę i podsmażamy. Następnie dodajemy mrożony szpinak, przykrywamy rondelek i zagotowujemy. Suszone pomidory kroimy na mniejsze cząstki i dodajemy do szpinaku. Mieszamy. Na koniec dodajemy śmietankę, sól, pieprz - wszystko zagotowujemy. Makaron gotujemy wg zaleceń na opakowaniu i mieszamy z sosem. Smacznego
Taste Therapynocy zapomnimy. Pieczona w rękawie, podlewana wytworzonym sosem dopiero w trakcie przyrumieniania. Składniki: 1 kaczka o wadze ok 1,2kg 2 pomarańcze 2 jabłka 8 ząbków czosnku 1 czerwona cebula ½ szklanki bulionu drobiowego 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki miodu kilka gałązek świeżego tymianku sól, pieprz, majeranek suszony Sposób przygotowania: Kaczkę nacieramy olejem, oprószamy solą, pieprzem oraz majerankiem(...)Przed pieczeniem rozgrzewamy piekarnik do 180St C. Kaczkę pieczemy przez godzinę, a następnie przecinamy rękaw u góry, kaczkę smarujemy miodem i ponownie wstawiamy na 20 minut, podlewając ją wytworzonym sosem co kilk a minut , tak by się przyrumieniła. Podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladzieRazowy makaron z lekkim sosem grzybowym Składniki: 300 g makaronu razowego penne 60 g orzechów włoskich 300 g świeżych prawdziwków (mogą być mrożone) 2 średnie cebule ½ szklanki bulionu warzywnego ½ szklanki białego wina wytrawnego, 60 g orzechów włoskich 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki świeżych listków tymianku (ewentualnie ½ łyżeczki suszonych) ½ szklanki startego twardego sera typu(...)grzyby i wino. Po 1 minucie wlewamy bulion i gotujemy do momentu, aż grzyby będą miękkie. Dodajemy orzechy i tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Na talerze nakładamy makaron, polewamy sosem, posypujemy serem i posiekaną pietruszką. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama GotujeNigellissima". Zamieniłam składniki, zmodyfikowałam proporcje i otrzymałam super pyszny, tak bardzo MÓJ, wegański sos! Makaron z pesto ze świeżych pomidorów, migdałów i czosnku 500 g makaronu świderki sól 250 g pomidorów 2 ząbki czosnku 50 g płatków migdałowych 30 g rodzynek 3 suszone pomidory z zalewy 1/4 szkl. oliwy do podania: listki bazylii starty ser (można pominąć
Dzieje kuchennej Wiewióryprzetarciu lepiej usunąć tłuszcz. Jeżeli nie macie specjalnego separatora do tłuszczu, sos trzeba odstawić na jakiś czas w chłodne miejsce i dopiero po usunięciu warstwy tłuszczu, wykończyć. składniki ok 1700 g baraniego udźca, bez kości 8 - 10 ząbków czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu igiełki oberwane - lub łyżeczka suszonego 1 łyżeczka grubej soli 2 - 3 łyżki oliwy do duszenia(...)której smażyliśmy mięso wlać bulion, zagotować, zeskrobać wszystkie smaki. Zalać bulionem baraninę w wolnowarze. Przykryć i gotować w ustawieniu low ok 10 godzin. Gotowe mięso ostrożnie wyjąć, przykryć folią, Sos lekko przetrzeć przez sito, pozbawić tłuszczu. Przelać na patelnię, trochę odparować. Zabielić śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Jeżeli sos jest zbyt rzadki można zagęścić go mąką ( 2 łyżki mąki rozgnieść
Stare Garydać trochę więcej) pieprz bułka tarta lub mąka do obtoczenia klopsików Sos koperkowy: 1 pęczek koperku 1/2 strączka ostrej papryki (bez pestek!) ok. 1 szklanki kwaśnej śmietany 12% (można dać trochę mniej) sól pieprz szczypta chilli w proszku 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny (można pominąć) 2-3 łyżki mąki Wykonanie: Do miski wkładamy mielone(...)było grudek). Dolewamy kilka łyżek gorącego wywaru, w którym gotują się klopsiki i rozrabiamy. Śmietanę wlewamy do garnka z klopsikami, cały czas mieszając. Wywar powinien trochę zgęstnieć tworząc jasny sos. Wówczas doprawiamy go sokiem z cytryny, solą, pieprzem i chilli. Możemy dodać także posiekaną drobno żurawinę. Na koniec wrzucamy koperek. Klopsiki bardzo dobrze smakują z ryżem, ale można także podać
MyCookBook.plmąki typ 450 1 i 1/2 op. suszonych drożdży 1/3 szkl. wody 1/3 szkl. mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka cukru *NADZIENIE Plastry kiełbasy żywieckiej podsuszanej Mozarella ( 2 kulki) pomidorki koktajlowe * SOS POMIDOROWY 3 łyżki passaty pomidorowej 4 łyżki keczupu majeranek, oregano, bazylia, sól PRZYGOTOWANIE
Marcepanowa kuchniakcal 1 łyżka majonezu (25 g) – 166 kcal 1 łyżka sosu tatarskiego (20 g) – 79 kcal 1 łyżka oleju (10 g) – 88 kcal 1 szklanka wody smakowej (250 ml) – 47,5 kcal 1 filiżanka cappuccino (115 g) – 55 kcal jogurt suszona śliwka (195 g) – 150 kcal puszka zwykłej Coca-Coli
Powiedz dietom nieMięso jest idealnie miękkie, a do tego kruchutkie. Dzięki długiemu gotowaniu sos nabiera odpowiedniej konsystencji i bogatego smaku. Można podać go z ziemniaczkami, ryżem lub kaszą. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 2 łyżka oleju np. kokosowego 500 g łopatki wieprzowej sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1/2 szklanki białego wina(...)łyżka posiekanej natki pietruszki DO PODANIA : gęsta śmietana 18% lub jogurt naturalny WYKONANIE Mięso opłukujemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy w 1 cm kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym lubczykiem i oregano. Cebulę kroimy w piórka, czosnek i kiełbaskę w plasterki. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce (same pękną w odpowiednim miejscu) i kroimy na 3-4 cm kawałki
cool and mintykażdej strony na rumiano. Przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, opcjonalnie suszone grzyby i jeżeli nam zostało to cebulę i marchewkę. Zalać gorącą wodą i dusić do miękkości (około 1,5 godz). Gdy mięso jest miękkie to wyciągnąć je na półmisek, a sos zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą i zagotować. Artykuł ZRAZY WOŁOWE pochodzi z serwisu
Pieguskowa Kuchniamięsne, możemy je podać z dowolnymi sosami lub gulaszem lub w dowolnie wymyślony przez nas sposób - w każdej postaci z pewnością będą smakować wyśmienicie. Kotlety Ziemniaczane Magdy Gessler - Składniki: 1 kg ziemniaków (po obraniu) 1-2 łyżki śmietany 18% ok. 5 łyżek bułki tartej łyżka masła duże jajko sól, pieprz odrobina suszonego koperku olej do smażenia Kotlety Ziemniaczane(...)bułce tartej. Kotlety ziemniaczane smażymy na niewielkie ilości oleju, z obu stron, na złoty kolor (po ok. 2-3 minuty z każdej strony). Kotlety możemy podać z dowolnymi sosami. Moje posty
Słodka Strona