sos z suszona - 500 przepisów (strona:13/34)

Pasztet warzywny z migdałami 150

blenderze lub rozdrabniaczu 100 ml oleju rzepakowego 2 marchewki 2 pietruszki 1 por (biała część) 3 laski selera naciowego 3 łyżki sosu sojowego 2 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonej pietruszki 0,5 łyżeczki lubczyku spora szczypta gałki muszkatołowej sól i czarny pieprz do smaku Wykonanie: Pora kroimy na talarki, seler w kostkę

psgotujemy
Surówka z kapusty pekińskiej z suszonymi pomidorami 133

kostkę, a ogórki i rzodkiewkę w pół talarki. Pietruszkę drobno posiekać, wszystko wrzucić do miski z kapustą i wymieszać. Olej z suszonych pomidorów wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać surówkę, wymieszać. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Szynka faszerowana morelami i śliwkami 145

idealnie nadaje na świąteczny obiad...polecam. Składniki : 1,2 kg  szynki b/k   5 dkg suszonych śliwek 5 dkg suszonych moreli Marynata : 1/2   główki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz majeranek czerwona papryka w proszku Sposób przygotowania : Mięso umyć, osuszyć, przełożyć do pojemnika ( z pokrywką). W miseczce połączyć oliwę

Gosia gotuje
Kotleciki mięsno gryczane z sosem pieczarkowo koperkowym 175

sosu sojowego ciemnego, pęczek świeżego koperku, pieprz czarny mielony do smaku, sól do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Sos pieczarkowy: W rondelku zagotowujemy 0,7 l wody z zielem angielskim, liściem laurowym, ząbkami czosnku  i mini suszoną papryczką chili. Na dużej patelni rozgrzewamy ok. 4 łyżki oleju i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Połowę cebuli(...)plasterki, jak kto lubi) i dodajemy do cebuli, podsmażamy. Podsmażone pieczarki przekładamy do gotującej się wody, dolewamy bulionu i dusimy pod przykryciem. Z mąki robimy zasmażkę. Śmietankę mieszamy z sosem sojowym i dolewamy do pieczarek. Całość mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną w wodzie 1 płaska łyżkę zasmażki, tyle tylko, żeby sos nam zgęstniał. Dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem

Moniki Smakołyki
Schab po cygańsku 127

pozostał pod niezmienioną nazwą. Fajna alternatywa dla kotletów. SKŁADNIKI: (4 porcje) 4 duże, ładne kotlety schabowe sól pieprz olej SOS: 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów (dobrej jakości) sól pieprz rozmaryn (może być suszony) cukier (1/2 łyżeczki) -(opcjonalnie-ale zimowe pomidory kochają cukier) 2-3 małe ogórki konserwowe PRZYGOTOWANIE: Kotlety obsmażamy na tłuszczu, na złoty kolor(...)minut). Na pozostały tłuszcz dodajemy drobno posiekaną cebulę, po chwili czosnek. Po 3-4 minutach dodajemy pomidory plus 1/2 łyżeczki cukru (czasami nawet więcej-zależy od kwaskowatości pomidorów). Powstały sos, doprawiamy sola, pieprzem, rozmarynem (inne zioła też wskazane). Do gorącego sosu, dodajemy nasze kotlety. Dusimy. Mięso musi być miękkie. Gotujemy makaron, ryż lub kaszę. Na koniec danie posypujemy pokrojonymi ogórkami

Kopystką po garach
Pizza bez drożdży + film 130

duże pieczarki 1 czerwona cebula 5-6 pomidorków paprykowych lub koktajlowych 100 g plastrów salami 150 g startego żółtego sera sos 250 g pomidorów z puszki ( krojonych) 1/2 łyżeczki soli płaska łyżeczka cukru kryształu 2 łyżeczki suszonego oregano 2- 3 łyżki oliwy z oliwek przepis Pomidory przelewamy do większej miski, doprawiamy solą, cukrem oraz suszonym oregano i wlewamy(...)minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st C. Oczyszczone pieczarki oraz cebulę kroimy w cienkie plastry, pomidorki na mniejsze cząstki. Na upieczonej pizzy równomiernie rozprowadzamy porcję wcześniej przygotowanego sosu a następnie układamy poszczególne dodatki: plastry salami, pieczarki, cebulę oraz pomidorki, na końcu pizzę posypujemy startym żółtym serem. Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp

Smakowite Dania
Papryki faszerowane ryżem, szpinakiem i ziołami 160

świeżego szpinaku 300 g ugotowanego ryżu 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej mięty 1 łyżeczka suszonego oregano pietruszka i dowolne świeże zioła do smaku trochę fety  - opcjonalnie sól, pieprz, papryka w płatkach do smaku oliwa z oliwek sos 700g  passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku ok 250 ml bulionu sól, pieprz, oregano, mięta do smaku 2 łyżki

Stare Gary
Sałatka z kiełkami 134

klik , klik lub klik duża garść szpinaku baby  2 pomidory garść kiełków pikantnej rzodkiewki garść kiełków lucerny SOS: 2 łyżki oliwy z pestek winogron 1- 1,5 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól ziołowa świeżo zmielony pieprz suszona bazylia WYKONANIE: Szpinak i sałatę opłukać, dobrze osączyć (robię to w wirówce do sałaty). Sałatę podrzeć na mniejsze(...)wygodne do jedzenia kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki. Do sałaty i pomidorów dodać kiełki rzodkiewki i lucerny, delikatnie wymieszać. Składniki sosu dobrze wymieszać do utworzenia emulsji (w miseczce lub zakręcanym słoiczku), polać sałatkę tuż przed podaniem

Kuchenne zapiski Edyty
Sos grzybowy 139

Cudowny, aksamitny sos o wyrazistej barwie i smaku. Można polewać nim kopytka, gryczaną kaszę lub pieczone mięso.  Składniki: -200 g  suszonych grzybów  -jedna cebula -łyżka masła  -łyżka mąki kartoflanej -sól, pieprz Grzyby dokładnie płuczemy i  zalewamy 3 szklankami wody. Moczymy co najmniej przez godzinę. Odcedzamy grzyby na sicie. Wywar cedzimy przez gazę lub lnianą(...)godziny, na wolnym ogniu. Następnie zdejmujemy rondel z ognia, odlewamy większość wywaru i grzyby wraz z cebula miksujemy blenderem. Nie musi to być dokładnie zmiksowane. Ja lubię jak w sosie pływają małe kawałki grzybów. Wlewamy z powrotem resztę wywaru i dokładnie mieszamy. Mąkę kartoflaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody i podprawiamy sos doprowadzając do zagotowania. Pamiętajmy, aby sos cały

Kulinarne przemyslenia
Pasta orzechowo-pomidorowa do chleba, Bagels (Seinfeld) 156

dodać do swojej diety (tylko 3 orzechy pokrywają zalecane dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega 3). Składniki: 1 ½ szklanki orzechów włoskich ½ słoika suszonych pomidorów (+ opcjonalnie: kilka łyżek oleju z pomidorów) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego po 2 łyżki: sosu sojowego, soku z cytryny sól, pieprz Podpraż orzechy na suchej patelni. Przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i zblenduj/zmiksuj na gładką pastę

Qlinarnie i Qlinarnie
ROSÓŁ ORIENTALNY Z KREWETKAMI I KURCZAKIEM 148

składniki: 1 filet z kurczaka 200 g małych krewetek 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 3 cm imbiru świeżego 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 1 łyżka sezamu 1/2 puszki groszku zielonego 1 pęczek szczypiorku 3-4 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki oleju 1 limonka (skórka + sok) sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 op. makaronu chińskiego Mie Wykonanie

Kuchnia MagdaLeny
Racuchy drożdżowe z morelami 254

fosforu i skarbnicą potasu. Sprawdzą się w wersji i na słodko, i na wytrawnie. Nadają się do ciast, knedli, pierogów, deserów, sosów, sałatek, nalewek, wspaniale komponują się z mięsem, idealne na dżemy, czy konfitury… i nie tylko. Suszone morele to wspaniała przegryzka. Racuchy drożdżowe z morelami. Składniki: - 410 g mąki luksusowej (typ 550) - 2 jajka - 1 żółtko(...)nadmiernym dosładzaniem tych owoców. One wspaniale smakują, gdy ograniczymy to wątpliwe „poprawianie” smaku. Gorąco polecam i życzę smacznego. Na blogu znajdziecie też inne przepisy z morelami na: Sos morelowy Placek jogurtowy – truskawkowo morelowy Kruchy placek morelowo budyniowy         Wydrukuj przepis The post Racuchy drożdżowe z morelami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Naleśniki z kurczakiem w sosie parykowo-pomidorowym 176

łyżeczki kurkumy  1/2 łyżeczki garam masali 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżka mąki 1/2 szklanki wody Sos paprykowo-pomidorowy: 2  czerwone papryki  1 puszka pomidorów bez skórki 250 g sól , pieprz i suszone oregano do smaku 1 łyżka masła Dodatkowo: 150 g gęstej śmietany listki pietruszki Ciasto na naleśniki: 1,5 szklanki mąki pszennej(...)Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni wysmarowanej  olejem. Podawać  z gorącym farszem zwinięte jak tradycyjne naleśniki, (choć oczywiście można równie dobrze np.w formie trójkąta ) , polane sosem i gęstą śmietaną, udekorowane listkami pietruszki. Smacznego

Gosia gotuje
Szynka wieprzowa w białym winie 133

marchwie 2 spore cebule szklanka wytrawnego lub półwytrawnego białego wina sól, pieprz olej do smażenia Marynata: 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 4 łyżki białego wytrawnego, bądź półwytrawnego wina 2 lub 3 zmiażdżone ząbki czosnku pół garstki suszonych i świeżych ziół (można po prostu użyć czubrycy/ziół prowansalskich i kilku małych gałązek świeżego rozmarynu i cząbru) łyżeczka chilli w proszku(...)kruchości mięsa). Po wyjęciu szynki na talerze, polecam (choć tym razem tego nie zrobiłam) warzywa, które prawdopodobnie i tak będą rozgotowane, przetrzeć przez sito/zmiksować razem z winnym sosem. Można też ewentualnie zagęścić go w rondelku odrobiną podsmażonej na maśle mąki pszennej. Mnie aż ślinka się pieni

Kuchenna Kontrrewolucya
Placki z cukinii nadziane serem z sosem grzybowym 125

cukinia 1 duża cebula 1 jajko 2 łyżki mąki 6 plastrów sera salami pokrojonego na 5 (maszynka do krojenia) Sos: 300 g maślaków 1 cebula 1 łyżka masła 2 łyżki słodkiej śmietany 18 % 2 ząbki czarnego czosnku 1 łyżeczka suszonego lubczyku natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cukinię obieramy, podobnie(...)mąką, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy cienkie placki, na nich układamy po plasterku sera, przykrywamy kolejną warstwą placka. Smażymy na rumiano z obu stron. Sos: Posiekaną cebulę i oczyszczone maślaki, pokrojone w kostkę dusimy na rozgrzanym maśle. Studzimy, blendujemy i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy lubczyk, posiekaną natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, do smaku doprawiamy solą

R'n'G Kitchen