serbskiej. Głównym składnikiem jest właśnie papryka, drugim w kolejności bakłażany, a kolejnym pomidory. Miałam bardzo dużo papryki zebranej w sumie niedawno ze mojej szklarni (jakieś 2 tygodnie temu), cześć suszę w całości, dzięki czemu przez najbliższy rok nie musze kupować tej przyprawy, s chcąc doprawić potrawę właśnie papryką to na bieżąco ucieram ją w moździerzu z odrobiną soli- polecam spróbować(...)mądre księgo podają w przepisie pomidory, a ja użyłam soku pomidorowego, pominęłam tez ocet i czosnek, bo moja papryka była ostra i nie chciałam dodatkowego ognia dodawać. Ten gęsty sos dodaję do wszystkiego, smaruję nim pieczywo, dodaję do sosów, curry itd., a że jest pikantny to starczy mi na długo, więc ta wielogodzinna babranina mi się opłacała. Jak wspomniałam użyłam
greenscarfkolejny pomysł na obiad bez mięsa. Fasola z ciecierzycą duszone w sosie pomidorowym, warzywa i grillowany ser halloumi. Fasolę i ciecierzycę namoczyłam wcześniej i gotowałam do miękkości. Jednak spokojnie możecie użyć konserwowych. Ogromna oszczędność czasu. Do miękkich str ąków dodałam szklankę przecieru pomidorowego i dużą łyżkę suszonego majeranku. Ile przecieru dodać musicie sami zadecydować, bo to zależy od ilości
Kucharzycaspotkaniach np. w czasie świąt. Soczysty melon, miękka mozzarella i suszona, pełna aromatu szynka parmeńska, to składniki, które idealnie do siebie pasują. Bazyliowe pesto i domowy krem balsamico nadają sałatce charakteru i bardzo dobrze ją uzupełniają. W sytuacji gdy nie mamy czasu na przygotowanie własnego sosu balsamicznego sprawdzi się wygodny w użyciu, zawsze gęsty gotowy sos w butelce
cool and mintydość leniwy poranek przysłużył się przygotowaniu szakszuki czyli jajek sadzonych w sosie paprykowo-pomidorowym do których przygotowania użyłam przypraw Cykoria. Ilość składników podaję opcjonalnie, można dowolnie zmieniać proporcje : 2-3 duże dojrzałe pomidory 1 czerwona papryka 1-2 spore cebule Kawałek wędliny najlepiej wędzonej Pół łyżeczki suszonego czosnku granulowanego , świetnie podkręca smak potrawy Pół łyżeczki pieprzu ziołowego , który aromatyzuje
W garach u Gosikostkami sera. Wymieszaj miód z sokiem z cytryny i polej sosem sałatki. Całość posyp świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Chrup na zdrowie Składniki na 2 porcje 2 główki cykorii 100 g szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej 50 g sera typu feta lub gorgonzola (ewentualnie camembert) 50 g żurawiny suszonej 50 g orzechów włoskich 2 gruszki (najlepiej miękkie) 2 łyżki miodu
Eat me! Fit me!ostatni sposób jest bardzo dobrym pomysłem na zakonserwowanie siedzunia bo suszy się szybko a później w potrawie jest jędrny i bardzo aromatyczny. Po namoczeniu szmaciak wygląda jak świeży, ale jest bardziej sprężysty i nie taki kruchy co akurat w przypadku dodatku do dania duszonego jest zaletą. Sos zyskał cudowny, grzybowy zapach i smak. Przypomniały mi się jesienne wędrówki i zatęskniłam
Smaczna PyzaUwielbiam zbierać grzyby, nawet nie muszę ich jeść, że już nie wspomnę o ich czyszczeniu, ale mam w domu pożeraczy sosów, którzy z utęsknieniem czekają na sezon grzybowy. Sos z grzybów leśnych pasuje idealnie dla pajdy chleba, ryżu, kaszy czy placków ziemniaczanych i jesienią zawsze pojawia się w naszej kuchni. Jest bardzo prosty, a co za tym idzie bardzo smaczny(...)Składniki: - 1 kg grzybów mieszanych, daje borowiki szlachetne i ceglastopore, podgrzybki, maślaki, kurki i bielaczki - 250 ml słodkiej śmietany 12 % - 2 łyżki mąki pszennej - olej - 2 cebule - sól - pieprz - suszone zioła, majeranek i tymianek - natka pietruszki Dodatki i przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Grzyby umyć pod bieżącą wodą gąbką aby dokładnie usunąć ziemię i igliwie
Apetyczna babeczkasobie, a wrzucę do sosu, wymieszam i tak zapiekę. Jednak po ugotowaniu makaronu, okazało się, że urósł i rurki zmieniły się w prawdziwe rury. 250 g makaronu rurki 600 g mielonej łopatki 500 mil przecieru pomidorowego 3 jajka 2 łyżki oleju duża cebula 2 zabki czosnku 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka suszonej bazylii łyżeczka pieprzu ziołowego(...)wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. I teraz zaczyna się zabawa, wciskamy rurki, jedna przy drugiej, tak aby dotarła do dna i w każdej znalazło się mięso razem z sosem. Następnie między makaron wciskamy plasterki cukinii. Nakrywamy folią aluminiową, stawiamy do nagrzanego piekarnika ( 190 stopni). Po 30 minutach zdejmujemy przykrycie , posypujemy wierzch serem i zapiekamy kolejne 30 minut
Dieta moja pasjaProste danie obiadowe. Gęsty sos pieczarkowo-koperkowy. Proponuję podawać z makaronem lun kopytkami. Z przepisu wychodzą dwie porcje obiadowe. 200 g pieczarek 1/2 czerwonej cebuli 5 dużych plastrów wędliny z indyka 200 g śmietany 18% szczypta soli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego estragonu pęczek koperku olej do smażenia Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wędlinę pokroić w cienkie
Bullioćwiartki. Na dno blachy do pieczenia wlewamy 4 łyżki oleju, wsypujemy łyżeczkę soli i wrzucamy w to ziemniaki. Obtaczamy je dokładnie. Posypujemy ziemniaki lekko oboma wędzonymi paprykami i suszonymi ziołami. Na ziemniaki kładziemy zamacerowane odpowiednio wcześniej udka kurczaka, dodatkowo polewając je z wierzchu gęstą marynatą z dna (na pewno opadł tam czosnek i farfocle z pomarańczy), mięso jeszcze(...)posypujemy ziołami. Rozrzucamy plastry chorizo, cząstki cebuli, pomidorki, oliwki. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego na 170⁰C na środkową półkę, pieczemy dwie godziny. Ziemniaki na dnie uduszą się w sosie z kurczaka i aromatycznym tłuszczyku wytopionym z chorizo, zachowają kształt i nabiorą lekko cytrusowego aromatu . Pomidorki i cebula zmiękną, zrobią się bardzo słodkie, stracą ostrość i kwasowość. Całość jest idealnie
Karo in the Kitchenkostkę, w misce mieszam mąkę z pieczarkami, cebulą i suszonymi pomidorami, dodaję proszek do pieczenia, jajko, mleko i wodę, mieszam dobrze, przyprawiam, odstawiam na kilka minut, by ciasto odpoczęło, smażę na gorącym oleju z obu stron, odsączam nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję z dipami, ciepłymi lub zimnymi sosami. Smacznego
Zasmakuj Kuchniobrać, przekroić na pół włożyć do mięsa, dodać przyprawy, suszone jabłko, zalać winem i gorącą wodą, żeby mięso było na 2/3 przykryte płynem. Dusić na małym ogniu, aż będzie miękkie (ok godziny). Wątróbkę oczyścić z błon, dodać do mięsa, dusić jeszcze 20 minut. Mięso i cebulę wyjąć z sosu, ostudzić. Kajzerkę pokroić i namoczyć w sosie z mięsa. Wszystko
Obiad gotowyoliwy z oliwek 200 g pomidorów krojonych w sosie 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz tarty parmezan natka pietruszki Wykonanie: Dynię kroimy na pół. Wyciągamy pestki. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem. Dośrodka kładziemy kilka gałązek świeżego tymianku (lub suszonego). Dynię wkładamy do piekarnika i pieczemy do miękkości czas
Themo przepisyprzedstawiam Wam przepis na jeden z moich ulubionych makaronów - spaghetti alla putanesca , czyli "makaron ladacznicy". Tak jak dawne kobiety lekkich obyczajów, ja również cenię go za szybkość i prostotę - sos jest gotowy w czasie gotowania makaronu, a potrzebne składniki mam zazwyczaj w szafce kuchennej. Spaghetti alla puttanesca łączy w sobie najpopularniejsze włoskie produkty - pomidory, anchois, oliwki i papryczkę chilli(...)pomidorków koktajlowych, zamień je na suszone pomidory. Wystarczy dodać 6 sztuk pokrojonych w paski. Do makaronu możesz dodać też łyżkę kaparów odsączonych z zalewy. Przygotowanie spaghetti alla putanesca: Zagotuj wodę w dużym garnku, posól i wrzuć spaghetti. Gotuj al dente według instrukcji na opakowaniu (ok. 10 minut). Gdy makaron się gotuje, przygotuj sos. Na dużej patelni na średnim
Chilli Czosnek i Oliwarównież na zimno z dodatkiem keczupu czy sosu czosnkowego. Ciasto drożdżowe: 3 szkl mąki pszennej op. drożdży instant płaska łyżeczka cukru i soli jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szkl ciepłego mleka Nadzienie: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g startego żółtego sera 6 plastrów szynki 3 pomidorki suszone oregano Ciasto : Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać
Smakołyki Asi