jedna cebula-5-6 ogórków konserwowych-puszka kukurydzy konserwowej-przyprawa kebab-gyros-przyprawa do mięs-olej Dodatkowo na sos:-naturalny gęsty jogurt 150 ml-serek naturalny 300 g-2 duże łyżki majonezu-kawałek świeżego ogórka-przyprawa tzatziki Kurczaka kroimy w cienkie paski, posypujemy przyprawą kebab-gyros i przyprawą do mięs, skrapiamy olejem, mieszamyi pozostawiamy(...)pekińską, paprykę i cebulę. Do kapusty pekińskiej możemy dodać nieco pokrojonego w kostkę świeżego ogórka.Przygotowane produkty umieszczamy w osobnych naczyniach. Na dno salaterki nakładamy niewielką ilość sosu a następnie przystępujemy do układania warstw sałatki w następującej kolejności:-kapusta-papryka-mięso-kukurydza-ogórek-cebula-sosTak powtarzamy układanie kolejnych warstw aż do wyczerpania produktów.Ważne jest tylko
Maminek kulinarnyNiespecjalnie przepadam za tym sosem na co dzień... Ale trzeba przyznać, że jako dodatek do grilla stanowi świetne orzeźwienie i urozmaicenie. Składniki: ok 350 g bardzo gęstego jogurtu - duży kubek lub trochę więcej 1 średni ogórek świeży pęczek koperku sok z 1/2 sporej cytryny 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz Jogurt przełożyć(...)miski. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny. Dorzucić posiekany koperek i ogórka startego na jarzynówce. Wymieszać całość i doprawić solą i pieprzem. Tzatziki najlepiej zrobić kilka godzin wcześniej. Sos wtedy się doskonale przegryzie. Należy go podawać schłodzonego, wtedy smakuje najlepiej. Koniecznie należy użyć gęstego jogurtu. Z innym jogurtem zrobi się nazbyt rzadki. Nie należy również dodawać śmietany
Ze smakiem bez glutenulekkim ostudzeniu obtocz w płynnej części panierki, a następnie w płatkach. Smaż na głębokim tłuszczu z obu stron do uzyskania złotego i apetycznego koloru. Podawaj z ulubionym sosem (u mnie najczęściej sojonez , tzatziki lub keczup) i, ewentualnie, pieczywem. Możesz również podawać z ziemniakami i surówką na niedzielny obiadek. Smacznego! Artykuł Nuggetsy sojowe bezglutenowe – wegański fastfood pochodzi z serwisu Blendman.pl
Blendmangęsty jogurt naturalny- duży kubek łyżka ketchupu sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy tzatziki Wykonanie jest banalne. Robimy sos z jogurtu,ketchupu i przypraw. Na placku tortilli rozsmarowujemy sos, następnie około 4cm od brzegu układamy pojedyncze liście sałaty lodowej, na to pasek plastrów wędliny - 2 plastry- następnie 2 plastry sera żółtego i rozsmarowujemy cienko sos, zwijamy CIASNO jak naleśnika. Przekrawamy
Kubki smakupotrzebne będą: ostry nóż i dwie pałeczki lub ołówki, garść ulubionych ziół np. tymianek i rozmaryn oraz tłuszcz - polecam gęsi smalec lub oliwę. Można je podawać z sosami np. z chrzanowym lub tzatziki, wszelkiego rodzaju pastami ( pasta z bakłażana ) lub jako dodatek do innych potraw. Składniki: 4 ziemniaki, 3 łyżki smalcu gęsiego lub oliwy, gałązki świeżego tymianku i rozmarynu
SzczyptaSmaQwybrałam tę z fetą. Smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Podałam je ze śmietaną, ale możemy też do ich podać sos feta, sos jogurtowo-ziołowy lub tzatziki. Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Placuszki z cukinii
Kulinarne przygody Gatitypół bułeczki (u mnie: 2-3 minuty i 170 stopni C). Sos Do jogurtu dodajemy 2 ząbki rozgniecionego czosnku (można dodać czosnek granulowany albo przyprawę tzatziki) doprawić sola i pieprzem . Następnie wszystko mieszamy i sos gotowy
Sylwetka Od Kuchni....czyli dania główne z warzyw i dodatki warzywne do obiadu. Bakłażany faszerowane mięsemMakaron z sosem a'la ratatouillePieczone bakłażany z tzatzikiPieczone pomidory z ProwansjiPlacki z pomidorów
Chilli Czosnek i Oliwabyć każdy rodzaj) kolendra, opcjonalnie pietruszka 2 łyżki oliwy Sałatka: mix sałat pomidor ogórek oliwki czarne oliwa z oliwek sos koperkowo ziołowy Sos: pół szklanki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1 łyżka przyprawy do tzatziki 1 łyżka posiekanego koperku 1. Każdą część kroimy na połowę. Marynujemy ok. 2 godzin w oliwie, przyprawie do kurczaka, soli i pieprzu. Następnie rozgniatamy wałkiem(...)kolendrą. Pieczemy w piekarniku 15-20 minut. 2. Na talerz układamy garść sałaty. Na nią kroimy pomidora, ogórek i oliwki. Sos koperkowo ziołowy mieszamy z oliwą i polewamy nim sałatę. 3. Jogurt, majonez, przyprawę tzatziki mieszamy razem i dodajemy koperek. 4. Danie podajemy z ryżem. Jeśli mój przepis pobudził Twój zmysł smaku, zostaw w komentarzy po sobie ślad
Mój Smak na ŻycieBabka ziemniaczana była bardzo popularnym daniem w rolniczych częściach wschodnich regionów Polski, zamieszkanych przez ludność białoruską. Utarte i doprawione ziemniaki wstawiało się do rozgrzanego pieca
Smakowity Blog KulinarnyPrzepis na klasyczne tzatziki pojawił się na blogu w zeszłym roku. Tym razem chciałam Wam przedstawić moją wersję tego popularnego dipu. Tzatziki po polsku to nic
PatiGotujedużej łyżce ciasta i smażyć placuszki do zarumienienia. Następnie przewrócić i zarumienić z drugiej strony. Każdy placuszek nie powinien być grubszy niż 1 cm. Podawać z sosem czosnkowym i ziarnami słonecznika, opcjonalnie tzatziki. Pysznie smakuje samodzielnie oraz jako dodatek do dań głównych. Zobacz też: Cukinia warzywem pełnym walorów
Better Life By Auntie Jugorące lato, gdy nie chce się stać w kuchni a ma się ochotę na coś smacznego. Zupa swoim składem i konsystencją przypomina greckie tzatziki. Nie jest jednak używana jako sos tylko jako pierwsze danie obiadowe. Z doświadczenia powiem, że w zupełności może wystarczyć jako cały obiad
Milion SmakówProste i nie wymagające zachodu danie ! Czosnek, oliwa i rozmaryn... idealny tercet dla ziemniaków. Z reguły podaję je z sosem jogurtowo-ziołowym lub z
Kulinarne przygody Gatityłyżka mąki Graham – typ 1850 (ok. 15 g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - 2 łyżki natki pietruszki (ok. 8 g), - przyprawy: sos sojowy, imbir, papryka chili, sól i pieprz. Tzatziki: - 1/2 ogórka (ok. 55 g), - ząbek czosnku, - łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - łyżka koperku (ok. 8 g), - 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 40 g), - przyprawy: sól, pieprz(...)Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku sosem sojowym, szczyptą imbiru, chili, soli, pieprzu. 6. Formujemy kotlety (przed formowaniem kotletów dłonie smarujemy olejem) i wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczeniem. 7. Kotlety pieczemy w 200 stopniach C ok. 30 min. (po ok. 20 min. obracamy kotlety na drugą stronę). 8. Przygotowujemy tzatziki: ogórka obieramy i trzemy na tarce
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach