sos tzatziki - 611 przepisów (strona:26/41)

Surówka z rzodkiewek i papryki w sosie tzatziki 158

kilka drobiazgów i surówka gotowa. Może być ona dodatkiem do obiadu i oczywiście świetnie pasuje do naszego narodowego grilla. Składniki: Pęczek rzodkiewek ½ zielonej papryki ½ czerwonej cebuli ½ długiego ogórka Sos w proszku tzatziki Jogurt naturalny Sól Wykonanie: Rzodkiewki i ogórka ścieramy na tarce jak do mizerii. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Całość lekko solimy. Sos tzaziki przygotowujemy z na bazie

Smaki Ewy
Szaszłyki z piekarnika – grillowanie w domu 331

zarówno gotowane czy odsmażane ziemniaki, frytki jak i ryż. Zjedzenie ich z chlebem to najszybsza opcja – nie trzeba już niczego więcej przygotowywać. Przydadzą się jedynie ketchup, musztarda, domowy sos BBQ i tzatziki . SKŁADNIKI 2 czerwone papryki 2 duże czerwone cebule 300g wołowiny (antrykot, łata, udziec) 400g kiełbasy wędzonej z szynki 250g wędzonego boczku 400g piersi z indyka 1 mała cukinia

Karo in the Kitchen
SOS A'LA TZATZIKI Z CUKINI I IMBIRU DO RYB I MIĘS Z GRILLA 170

Bardzo wyrazisty sos a' la tzatziki na bazie cukini i imbiru,bardzo orzeźwiający.Polecam do ryb i mięs grillowanych.  1 jogurt typu greckiego 0.5 małej startej na tarce że skórką cukini 0.5 cm.startego na tarce imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy Odrobina soku z cytryny Sól i świeżo zmielony pieprz ***************************************** Startą cukinię lekko solimy i odstawiamy(...)minut,odcedzamy z soku ,dodajemy do niej jogurt naturalny,starty imbir,oliwę,wyciśnięty czosnek oraz sok z cytryny dla smaku.Mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.Odstawiamy sos do schłodzenia do lodówki.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Drobiowy kebab z rusztu, czyli weekendowe grillowanie na RODOS i znowu tortillki 200

dużej piersi z kurczaka 7 placków pszennych typu tortilla 1 papryka 1/2 cebuli 4-5 liści sałaty lodowej 1 nieduży ogórek zielony 1-2 pomidory 200 ml sosu czosnkowego typu Tzatziki (tu znajdziesz przepis) 1 łyżeczka mieszanki przypraw tureckich do mięs 1/2 łyżeczki chili mielonego 1-2 łyżki oliwy Przygotowanie: Umytą pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i solidnie nasoliłam(...)czas skroić warzywa na prostą lekką sałatkę.  Kiedy mięso było już gotowe, a grill wytracał temperaturę pozostało podgrzać na nim pszenne tortille i nałożyć składniki, zalać świeżym, aromatycznym sosem jogurtowo - czosnkowym, złożyć i pałaszować. Ja osobiście mogłabym nic innego z grilla nie jeść. Nasz Chrześniak Bartek z resztą też. Był zachwycony i zjadł podwójną porcję. Cały czas zastanawiam się

Kuchnia po mojemu
Cevapcici podane z ajvarem, tzatzikiem i chlebkiem lavash 179

Dzisiaj kolejna odsłona smaków typowo wakacyjnych, mimo że za oknem zimno i ponuro. Proponuję bardzo prostą potrawę rodem ze słonecznej Chorwacji - doskonałe, aromatyczne mięso cevapcici podane z pysznymi sosami: ajvar i tzatziki oraz chlebkiem lavash. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram mielonej wołowiny, 250 gram mielonej jagnięciny, 1 średniej cebuli, pęczka natki pietruszki, pęczka natki kolendry, pęczka natki mięty(...)wrzecionowate kotlety, które nie powinny być grubsze niż około 3 cm. Kawałki mięsa grillowałem na mocno rozgrzanym grillu przez około 4 minuty z każdej ze stron. Następnie przygotowałem pyszny sos ajvar. Przekrojonego na pół bakłażana, dwie czerwone papryki i trzy ząbki czosnku wraz z łupinkami umieściłem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni z włączonym termoobiegiem na 20 minut

Wyprawy kulinarne
Łosoś marynowany a la gravlax 220

Najczęściej jemy go jednak po prostu na chlebie. Dodatki takie, jak lubimy lub mamy akurat ochotę - świeży lub wymieszany ze śmietaną chrzan, kropla jogurtu lub śmietany z cytryną, sosu musztardowego, tatarskiego, tzatziki lub choćby vinegrette.  Zróbcie sobie, jest naprawdę niezastąpiony! Przepis dedykuję Asi i wstawiam na specjalne jej życzenie, gdyż podczas pobytu u nas zachwycała się nieustannie smakiem tego(...)jednak gorąco polecam poczekać! :) 5 . Wodę wylewamy, odwijamy łososia, ściągamy dokładnie koperek i nadmiar przypraw, osuszamy ręcznikiem papierowym, przed podaniem kroimy w cieniutkie plasterki i serwujemy z dowolnym sosem lub samego. Łososia przechowuję w lodówce, owiniętego rącznikiem papierowym i folią spożywczą, nawet do 3 tygodni. Dłużej u mnie nie leżał. ;) UWAGA: Dla nielubiących koperku - jest to bardzo ważny składnik

Kuchnia Prezydentowej
Nowe menu sezonowe - Stekówka - steki i burgery 114

Jeśli nie lubicie steków i burgerów to w menu znajdziecie też genialne owoce morz, i naprawdę warto ich tam spróbować! 🦐🐟🦑 👉 Stek bavette z dodatkiem sosu demi-glace i ziemniak konfitowany podany na tzatzikach. To danie już wkrótce ma zagościć w karcie, tym bardziej cieszę się, że mogłam spróbować go wcześniej. Łata wołowa(...)jest bardzo często wykorzystywaną częścią krówki, a szkoda, bo ma spory potencjał. Szef kuchni postanowił to wykorzystać i podał nam te pyszności z gotowanym kilka dni sosem demi-glace i konfitowanym ziemniakiem z tzatzikami. O tzatzikach pisałam już przy okazji festiwalu burgerów - są bezbłędne! Do tego pełen smaku sos i delikatne mięso - no mniam! Nie nazwałabym siebie stekowym psychofanem

Cooking Monster
PLACUSZKI WARZYWNE 161

rzadkie - u mnie do w/w składników 4 łyżki.  Dodać przyprawy , wymieszać, posmakować i smażyć po jednej łyżce ciasta na rozgrzanej patelni.  Podawać np. z  tzatzikami  lub innym sosem

pieprzny smaczek
Placuszki ze skórek bobu i sera halloumi 157

niedużym ogniu po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste. Odsączyć je z nadmiaru tłuszczu przekładając je na papierowy ręcznik. Podawać gorące lub ciepłe np. z dodatkiem sosu czosnkowego lub tzatziki. Smacznego! Artykuł Placuszki ze skórek bobu i sera halloumi pochodzi z serwisu Olalacooking.com

olalacooking
Łódeczki ze szpinakiem 127

przez około 20 minut, aż się zarumienią. Na 2 minuty przed końcem pieczenia każdą z łódeczek posypujemy mozzarellą. Podajemy gorące w towarzystwie różnych dipów lub sosów np. z sosem czosnkowym lub tzatzikami . Smacznego Artykuł Łódeczki ze szpinakiem pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Przepis #23 Babka z brokułem w środku 115

kawałki mozarelli.  Całość przykrywamy drugą częścią ciasta.  Pieczemy w piekarniku przez nastepne 15 - 20 minut w temperaturze 160 stopni.  Babkę można podawać na przykład z sosem czosnkowym lub tzatziki - świetnie uzupełnią naszą potrawę. Danie jest bardzo delikatne w smaku oraz kruche. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego

Health-Fit-Life
Greckie placki pomidorowe (tomatokeftedes) 165

tłuszczu na ręczniku papierowym, ale niestety tomatokeftedes mają luźniejszą konsystencję od naszych placków ziemniaczanych, więc przy zdejmowaniu na docelowy talerz mogą się porwać :( Podawać np. z jogurtem greckim, sosem czosnkowym lub tzatzikami.  I jeszcze widoczek na Meteory, masyw skał w centralnej Grecji (zdjęcie wykonała moja siostra - dziękuję). Grecja - Meteory ----- Podobne: Placki cukiniowo-ziemniaczane Placki wielowarzywne Rozgrzewające placki dyniowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Kartacze Joanny Jakubiuk 226

ziemniaczanych warsztatów kulinarnych  zorganizowanych przez Europlant . Podlaskie kartacze faszerowane dwoma rodzajami mięsa podane z wysmażonym boczkiem. Możecie je przygotować także tylko z wieprzowiny a zamiast boczku podać sos czosnkowy lub tzatziki.  Składniki: 2  kg surowych ziemniaków   1  kg gotowanych  ziemniaków   5 00 g mięsa wieprzowego mielonego   500 g mięsa wołowego mielonego

SzczyptaSmaQ
Cukinia i feta 230

Dzis znow cukinia poszla pod noz. Poczatkowo planowalam z niej zrobic cos zupelnie innego, cos co nadaje sie na upalny dzien. Ale upal skonczyl sie wraz

Przysmaki Karolki
Kebaby z grilla 198

Zresztą mięso można dowolnie modyfikować dodając rożne przyprawy, robiąc je z grilla, z patelni czy w piekarniku. Za każdym razem są udane i pyszne. Podaje je zawsze z sosem czosnkowym albo tzatziki. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania