sos tzatziki - 611 przepisów (strona:26/41)

KOTLETY JAJECZNE (keto, LCHF, paleo, wege, bez glutenu i laktozy) 589

potrzebujemy tylko jajek, przypraw i ziół typu szczypiorek, koperek czy natka pietruszki.  Doskonale smakują zarówno ciepłe, jak i zimne. Podaję je z warzywami i/lub różnego rodzaju sosami jak czosnkowy, koperkowy, tzatziki, curry itp. Kotlety jajeczne – składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 2 surowe jajka 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka natki pietruszki 30 g masła ghee lub innego tłuszczu(...)masę jajeczną łyżką w niewielkich porcjach na rozgrzany tłuszcz i przewracać po podsmażeniu z jednej strony delikatnie łopatką na drugą. Kotlety jajeczne idealnie smakują z różnego rodzaju sosami jak czosnkowy, majonezowy, koperkowy, tzatziki, curry, ketchup domowy itp. Z podanej porcji wychodzi 8-10 kotlecików w zależności od wielkości. — BTW całości bez cebuli i czosnku oraz dodatków

Ola la LCHF
Tzatziki 165

Opis tzatziki: Tzatziki jest to dip (inaczej sos) grecki. Ten sławny grecki sos na bazie jogurtu, ogórków, czosnku i ziół jest jednym z moich ulubionych. Świetny dodatek do warzyw, pieczywa i mięs np. grillowanych lub pieczonych, burgerów, szaszłyków, ale nie tylko! Najlepsze w sosie jest to, że jest on mega prosty a smakuje wybornie. Składniki: 400 g jogurtu greckiego(...)oliwek, posiekana miętę oraz koperek, dla lepszego smaku. Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Gotowy sos odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut, żeby składniki się połączyły smakiem. Sos podajemy schłodzony. Artykuł Tzatziki pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne - cookmag.pl

CookMag
Sałatka z tortellini 155

według przepisu na opakowaniu. Przełożyć do miski.Kukurydzę, czerwoną fasolę odcedzić i wrzucić do makaronu.Ogórek, cebulę i wędlinę drobiową obrać i pokroić w kostkę.Dodać sos koperkowo - ziołow, przyprawę tzatziki, majonez i dokładnie wszystko wymieszać.Smacznego

charlotte gotuje
Surówka z rzodkiewek i papryki w sosie tzatziki 146

kilka drobiazgów i surówka gotowa. Może być ona dodatkiem do obiadu i oczywiście świetnie pasuje do naszego narodowego grilla. Składniki: Pęczek rzodkiewek ½ zielonej papryki ½ czerwonej cebuli ½ długiego ogórka Sos w proszku tzatziki Jogurt naturalny Sól Wykonanie: Rzodkiewki i ogórka ścieramy na tarce jak do mizerii. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Całość lekko solimy. Sos tzaziki przygotowujemy z na bazie

Smaki Ewy
Szaszłyki z piekarnika – grillowanie w domu 317

zarówno gotowane czy odsmażane ziemniaki, frytki jak i ryż. Zjedzenie ich z chlebem to najszybsza opcja – nie trzeba już niczego więcej przygotowywać. Przydadzą się jedynie ketchup, musztarda, domowy sos BBQ i tzatziki . SKŁADNIKI 2 czerwone papryki 2 duże czerwone cebule 300g wołowiny (antrykot, łata, udziec) 400g kiełbasy wędzonej z szynki 250g wędzonego boczku 400g piersi z indyka 1 mała cukinia

Karo in the Kitchen
SOS A'LA TZATZIKI Z CUKINI I IMBIRU DO RYB I MIĘS Z GRILLA 148

Bardzo wyrazisty sos a' la tzatziki na bazie cukini i imbiru,bardzo orzeźwiający.Polecam do ryb i mięs grillowanych.  1 jogurt typu greckiego 0.5 małej startej na tarce że skórką cukini 0.5 cm.startego na tarce imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy Odrobina soku z cytryny Sól i świeżo zmielony pieprz ***************************************** Startą cukinię lekko solimy i odstawiamy(...)minut,odcedzamy z soku ,dodajemy do niej jogurt naturalny,starty imbir,oliwę,wyciśnięty czosnek oraz sok z cytryny dla smaku.Mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.Odstawiamy sos do schłodzenia do lodówki.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Drobiowy kebab z rusztu, czyli weekendowe grillowanie na RODOS i znowu tortillki 190

dużej piersi z kurczaka 7 placków pszennych typu tortilla 1 papryka 1/2 cebuli 4-5 liści sałaty lodowej 1 nieduży ogórek zielony 1-2 pomidory 200 ml sosu czosnkowego typu Tzatziki (tu znajdziesz przepis) 1 łyżeczka mieszanki przypraw tureckich do mięs 1/2 łyżeczki chili mielonego 1-2 łyżki oliwy Przygotowanie: Umytą pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i solidnie nasoliłam(...)czas skroić warzywa na prostą lekką sałatkę.  Kiedy mięso było już gotowe, a grill wytracał temperaturę pozostało podgrzać na nim pszenne tortille i nałożyć składniki, zalać świeżym, aromatycznym sosem jogurtowo - czosnkowym, złożyć i pałaszować. Ja osobiście mogłabym nic innego z grilla nie jeść. Nasz Chrześniak Bartek z resztą też. Był zachwycony i zjadł podwójną porcję. Cały czas zastanawiam się

Kuchnia po mojemu
Cevapcici podane z ajvarem, tzatzikiem i chlebkiem lavash 169

Dzisiaj kolejna odsłona smaków typowo wakacyjnych, mimo że za oknem zimno i ponuro. Proponuję bardzo prostą potrawę rodem ze słonecznej Chorwacji - doskonałe, aromatyczne mięso cevapcici podane z pysznymi sosami: ajvar i tzatziki oraz chlebkiem lavash. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram mielonej wołowiny, 250 gram mielonej jagnięciny, 1 średniej cebuli, pęczka natki pietruszki, pęczka natki kolendry, pęczka natki mięty(...)wrzecionowate kotlety, które nie powinny być grubsze niż około 3 cm. Kawałki mięsa grillowałem na mocno rozgrzanym grillu przez około 4 minuty z każdej ze stron. Następnie przygotowałem pyszny sos ajvar. Przekrojonego na pół bakłażana, dwie czerwone papryki i trzy ząbki czosnku wraz z łupinkami umieściłem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni z włączonym termoobiegiem na 20 minut

Wyprawy kulinarne
Łosoś marynowany a la gravlax 210

Najczęściej jemy go jednak po prostu na chlebie. Dodatki takie, jak lubimy lub mamy akurat ochotę - świeży lub wymieszany ze śmietaną chrzan, kropla jogurtu lub śmietany z cytryną, sosu musztardowego, tatarskiego, tzatziki lub choćby vinegrette.  Zróbcie sobie, jest naprawdę niezastąpiony! Przepis dedykuję Asi i wstawiam na specjalne jej życzenie, gdyż podczas pobytu u nas zachwycała się nieustannie smakiem tego(...)jednak gorąco polecam poczekać! :) 5 . Wodę wylewamy, odwijamy łososia, ściągamy dokładnie koperek i nadmiar przypraw, osuszamy ręcznikiem papierowym, przed podaniem kroimy w cieniutkie plasterki i serwujemy z dowolnym sosem lub samego. Łososia przechowuję w lodówce, owiniętego rącznikiem papierowym i folią spożywczą, nawet do 3 tygodni. Dłużej u mnie nie leżał. ;) UWAGA: Dla nielubiących koperku - jest to bardzo ważny składnik

Kuchnia Prezydentowej
Nowe menu sezonowe - Stekówka - steki i burgery 102

Jeśli nie lubicie steków i burgerów to w menu znajdziecie też genialne owoce morz, i naprawdę warto ich tam spróbować! 🦐🐟🦑 👉 Stek bavette z dodatkiem sosu demi-glace i ziemniak konfitowany podany na tzatzikach. To danie już wkrótce ma zagościć w karcie, tym bardziej cieszę się, że mogłam spróbować go wcześniej. Łata wołowa(...)jest bardzo często wykorzystywaną częścią krówki, a szkoda, bo ma spory potencjał. Szef kuchni postanowił to wykorzystać i podał nam te pyszności z gotowanym kilka dni sosem demi-glace i konfitowanym ziemniakiem z tzatzikami. O tzatzikach pisałam już przy okazji festiwalu burgerów - są bezbłędne! Do tego pełen smaku sos i delikatne mięso - no mniam! Nie nazwałabym siebie stekowym psychofanem

Cooking Monster
PLACUSZKI WARZYWNE 151

rzadkie - u mnie do w/w składników 4 łyżki.  Dodać przyprawy , wymieszać, posmakować i smażyć po jednej łyżce ciasta na rozgrzanej patelni.  Podawać np. z  tzatzikami  lub innym sosem

pieprzny smaczek
Placuszki ze skórek bobu i sera halloumi 150

niedużym ogniu po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste. Odsączyć je z nadmiaru tłuszczu przekładając je na papierowy ręcznik. Podawać gorące lub ciepłe np. z dodatkiem sosu czosnkowego lub tzatziki. Smacznego! Artykuł Placuszki ze skórek bobu i sera halloumi pochodzi z serwisu Olalacooking.com

olalacooking
Łódeczki ze szpinakiem 120

przez około 20 minut, aż się zarumienią. Na 2 minuty przed końcem pieczenia każdą z łódeczek posypujemy mozzarellą. Podajemy gorące w towarzystwie różnych dipów lub sosów np. z sosem czosnkowym lub tzatzikami . Smacznego Artykuł Łódeczki ze szpinakiem pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Przepis #23 Babka z brokułem w środku 105

kawałki mozarelli.  Całość przykrywamy drugą częścią ciasta.  Pieczemy w piekarniku przez nastepne 15 - 20 minut w temperaturze 160 stopni.  Babkę można podawać na przykład z sosem czosnkowym lub tzatziki - świetnie uzupełnią naszą potrawę. Danie jest bardzo delikatne w smaku oraz kruche. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego

Health-Fit-Life
Greckie placki pomidorowe (tomatokeftedes) 155

tłuszczu na ręczniku papierowym, ale niestety tomatokeftedes mają luźniejszą konsystencję od naszych placków ziemniaczanych, więc przy zdejmowaniu na docelowy talerz mogą się porwać :( Podawać np. z jogurtem greckim, sosem czosnkowym lub tzatzikami.  I jeszcze widoczek na Meteory, masyw skał w centralnej Grecji (zdjęcie wykonała moja siostra - dziękuję). Grecja - Meteory ----- Podobne: Placki cukiniowo-ziemniaczane Placki wielowarzywne Rozgrzewające placki dyniowe

Weekendy w domu i ogrodzie