sos tzatziki - 611 przepisów (strona:23/41)

MOJA SAŁATKA Z SELEREA 218

być też jogurt naturalny, lub majonez - według uznania          2 ząbki czosnku (im więcej tym ostrzejszy będzie sos)          Przyprawa Tzatziki          Pieprz ziołowy          Przyprawa Curry(...)chipsów lub po prostu jako sos do kanapek.       Do jogurtu dodaję obrany czosnek, wyciśnięty przez praskę, 2 łyżeczki przyprawy tzatziki , 1-2   łyżeczki pieprzu   ziołowego,   curry, szczyptę pieprzu. Gotowy sos wkładam do lodówki. Ugotowane jajka obieram   ze skorupek i   kroję w grubą kostkę. Z kukurydzy wylewam wodę, seler lekko wyciskam

Zdrowo i kolorowo
Placuszki z cukinii i sera feta 186

uwielbiam cukinię. Jest pyszna, zdrowa i szybka w obróbce. A połączenie cukinii i sera feta - to poezja smaku. Dziś przygotowałam placuszki właśnie z cukinii i fety, do tego sos czosnkowy bądź tzatziki i pyszny obiad gotowy w kilka minut. Składniki: 2 średnie cukinie, 1 duże jajo, 4-5 łyżek mąki pszennej, 70-100 g fety, 1/2 małej cebuli, pieprz, olej(...)miski, dodać jajko i mąkę, cebulę oraz rozdrobnioną fetę i pieprz. Wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć placuszki na złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym  lub tzatziki  bądź z kleksem kwaśnej śmietany.  Smacznego

Moja kraina smaków
Bułeczki piknikowe z nadzieniem z liści rzodkiewki i fety 171

Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ziarnami. Wstaw je do piekarnika i piecz przez ok. 15-20 minut, aż się lekko zezłocą. Takie bułeczki dobrze smakują z sosem, np. z tzatziki lub z sosem z pieczonych pomidorów .  *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być

Chilli Czosnek i Oliwa
Kofty 221

Grillujemy na patelni lub na grillu (odległość od żaru ok. 15 cm), na średniej temperaturze, ok. 6-7 minut z każdej strony. 3. Podajemy z dipem miętowo-jogurtowym, sosem czosnkowym, tzatziki lub kwaśną śmietaną. Można też podawać polane sosem pomidorowym lub pieczeniowym - moim zdaniem opcje dyktują osobiste preferencje smakowe - jedzcie z czym lubicie. ;) I tak smakuję każdemu, niezależnie od towarzystwa

Kuchnia Prezydentowej
Zielony Shrek na niedzielnym stole – przepis na shreka 201

Gdy dopadnie Cię ochota na coś słodkiego warto przygotować zielone ciasto Shrek. Co prawda przepis na Shreka jest nieco skomplikowany i czasochłonny, ale warto się poświęcić

sierotka maRysia w kuchni
Greckie tzatziki z polską nutą – z ogórkiem małosolnym 242

Najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej. Sos podawany do smażonego, grillowanego i pieczonego mięsa, zapieczonego pieczywa, grillowanych warzyw. Na pewno go znacie. Ale moje tzatziki ma polski akcent – w postaci rzodkiewek ogrodowych i ogórków małosolnych. Lubię mieszać smaki i komponować nowe na bazie tego, co już znam. A czy małosolne ogórki kiedyś komuś zaszkodziły? Pasują do tego zestawu tak samo dobrze(...)Tzatziki jest przez to jeszcze świeższe, trochę bardziej kolorowe. Zyskuje w smaku nowego wymiaru, ale dalej jest tak samo pyszne i orzeźwiające. Świeże górki dokładnie umyjcie i nie obierajcie ich – zetrzyjcie je na tarce o grubych oczkach, delikatnie posólcie i odstawcie na sicie, aby puściły wodę. Po 10-15 minutach dokładnie je odciśnijcie. Woda z ogórków tylko niepotrzebnie rozrzedziłaby sos

Karo in the Kitchen
SZASZŁYKI Z PIERSI KURCZAKA 173

rulon i kroję na około dwu centymetrowe plastry. Nadziewam na patyczki do szaszłyków, smaruję oliwą i  smażę na grillowej patelni. Piersi z kurczaka można podawać z sosem typu tzatziki: jogurt grecki,kiszony ogórek,czosnek,koperek,ser feta,pieprz. Składniki miksujemy. Sos idealnie pasuje do pieczonych mięs a także ryb. Smacznego

potrawyregionalne
Burgery z batata i kaszy kuskus 174

rukola, pomidorki koktajlowe, kiełki rzodkiewki oraz ser cheddar. 3. Następnie przygotowujemy ulubiony sos. Do burgera z batatów w szczególności polecam  guacamole , ale pasować też będą  tzatziki  lub sos tysiąca wysp . 4. Kuskus przyrządzamy wg instrukcji na opakowaniu. 5. Upieczonego batata obieramy ze skóry, przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Następnie dodajemy do niego pozostałe składniki i całość

Bez Cebuli
Tzatziki 134

Grecka klasyka, czyli tzatziki. Jest to sos (dip) na bazie jogurtu i ogórka, który robi międzynarodową karierę. Moja rodzina wprost za nim przepada. Generalnie żadne grillowanie nie może się obyć bez niego. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to czas najwyższy Tzatziki: 1 opakowanie jogurtu greckiego 400 ml (opcjonalnie bałkańskiego) 2 średnie ogórki sałatkowe 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy(...)lodówki na minimum 30 minut aby smaki się przegryzły, a sos schłodził. Podajemy jako do datek do grillowanego, pieczonego lub smażonego mięs. Świetnie komponuje się jako dodatek do warzyw, zarówno tych grillowanych jak i tych świeżych. Smacznego *w wielu przepisach koperek zastępowany jest drobno posiekaną miętą Artykuł Tzatziki pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Cukinia na słodko w słoiku – cukinia jak ananas przepis 184

Cukinia to zdrowe warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Doskonale smakuje w postaci, cukiniowej tarty czy tradycyjnego leczo. Warto ją też zamarynować w słoiku, a

sierotka maRysia w kuchni
Pomidorówka naszej babci – zupa pomidorowa inaczej 168

Któż z nas nie zajada się przepyszną zupą pomidorową. Ta powszechnie znana zupa jest nie tylko przepyszna, lecz także bardzo zdrowa. Można ją przyrządzić na wiele

sierotka maRysia w kuchni
Pyszny kurczak w czosnku – marynata czosnkowa do kurczaka 178

Czosnek to nie tylko niezwykle zdrowe warzywo posiadające działanie bakteriobójcze. Wszystkie dania mięsne przyrządzone na bazie marynat z dodatkiem czosnku mają niepowtarzalny, jedyny w swoim rodzaju

sierotka maRysia w kuchni
Pyszny sernik z czekoladową masą budyniową 212

Trudno wyobrazić sobie ważną uroczystość rodzinną czy święta bożonarodzeniowe bez przepysznego sernika na stole. Niezwykle smaczny jest nieco inny od tradycyjnego, sernik z budyniem czekoladowym. sernik

sierotka maRysia w kuchni
Wiosenne wrapy (wersja light) 196

szpinaku cebula papryka groszek pomidor ogórek seler naciowy brzoskwinia szynka szwardzwaldzka Sos:  Można użyć dowolnego sosu, który lubimy. Najlepiej pasują takie sosy jak czosnkowy, koperkowy czy tzatziki.  Przepis na sosy znajdziesz tutaj! Wszystkie składniki wrapów mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na trochę (około 20 minut) by „odpoczęło”. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Liści sałat myjemy

Kolizje Smaków
Gofry ziemniaczane 127

Gofry ziemniaczane – przepis na pyszne i proste gofry z ugotowanych ziemniaków. Do ich wykonania można specjalnie ugotować ziemniaki tego samego dnia lub wykorzystać ziemniaki z

Kulinarne Przeboje
ZAPIEKANKA Z CUKINII Z MOZZARELLĄ 248

wymieszać wszystkie składniki w misce i zapiec w naczyniu żaroodpornym.  Pyszna propozycja idealna na obiad lub kolację... Podobnie jak placki z cukinii świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym, tzatziki lub po prostu z jogurtem naturalnym. Składniki: 2 duże cukinie 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 125 g sera mozzarella (kulka lub tarty) 3 jajka

Kuchnia MagdaLeny
ZAPIEKANKA Z CUKINII Z MOZZARELLĄ 248

wymieszać wszystkie składniki w misce i zapiec w naczyniu żaroodpornym.  Pyszna propozycja idealna na obiad lub kolację... Podobnie jak placki z cukinii świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym, tzatziki lub po prostu z jogurtem naturalnym. Składniki: 2 duże cukinie 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 125 g sera mozzarella (kulka lub tarty) 3 jajka

Kuchnia MagdaLeny
PLACKI Z CUKINII Z KOPERKIEM 410

prostu pyszne! Najlepsze wychodzą w sezonie z młodej cukinii. Przygotowuje się je w kilka chwil i mogą pełnić rolę zarówno obiadu, jak i kolacji. Świetnie smakują podane z sosem czosnkowym,  tzatziki lub po prostu z jogurtem naturalnym. Składniki: 2 średnie cukinie 2 jajka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kuchnia MagdaLeny
PLACKI Z CUKINII Z KOPERKIEM 410

prostu pyszne! Najlepsze wychodzą w sezonie z młodej cukinii. Przygotowuje się je w kilka chwil i mogą pełnić rolę zarówno obiadu, jak i kolacji. Świetnie smakują podane z sosem czosnkowym,  tzatziki lub po prostu z jogurtem naturalnym. Składniki: 2 średnie cukinie 2 jajka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kuchnia MagdaLeny
Kofty z mięsa mielonego 193

środku na patyczki i pieczemy na średnio rozgrzanym grillu. Ps. Aby mięso po upieczeniu ładnie dochodziło od patyczków warto namoczyć patyczki w zimnej wodzie . Można również podawać z Tzatzikami lub sosem Ajvar

Andzia Pichci
Tzatziki 186

Sos (dip) Tzatziki to moja ostatnia miłość. Najbardziej lubię go z pitą i gyrosem.  Jest mega orzeźwiający, lekki i naprawdę - pyszny! U mnie z ogromną ilością świeżych ziół i dodatkowym ząbkiem czosnku. Składniki: 1 ogórek 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego koperku lub mięty  Sól, pieprz  Oliwa Przygotowanie:  Ogórka obieramy

Czarnawisienka
Naleśniki zapiekane z dynią, boczkiem, indykiem i serem kozim 219

użyłam delikatnej mozzarelli. Dodatki: 200g sera mozzarella Pieczenie: Temperatura - 180ºC z termoobiegiem Czas - ok. 15 minut Swoje naleśniki podałam z dobrej jakości ketchupem, ale sprawdzi się tu także sos czosnkowy, tzatziki, a nawet gęsta śmietana. Dodajcie prostą sałatkę i pyszna uczta gotowa - smacznego

Cooking Monster
Placek ziemniaczany z piekarnika 145

sobie tyle tłuszczu. Jeśli lubicie ziemniaki (a kto nie lubi?), to ta potrawa z pewnością wam zasmakuje. Placek podałam ze śmietaną, można również zaserwować z maślanką, sosem czosnkowym, tzatziki albo ulubioną surówką. Możecie również pokombinować z dodatkami, np. zamiast kiełbasy dodać boczek, albo w wersji wegetariańskiej w ogóle zrezygnować z wędlin. [embed]https://youtu.be/gbZt3J4prP8[/embed] Składniki na placek ziemniaczany

e-PrzepisyKulinarne
Cukinia z miodem lub musztardą – cukinia w zalewie miodowej 226

Kiedy dopisze urodzaj na wartościową i bogatą w składniki odżywcze cukinię czasem brakuje nam pomysłów na jej ciekawe przyrządzenie. Co zatem zrobić z nadmiarem cukinii? Warto

sierotka maRysia w kuchni
Czebureki z mięsem 218

patelni, gorące, wtedy mają w środku pyszny rosołek, podobnie jak rosyjskie pielmieni czy gruzińskie chinkali. W barach najczęściej podawane są w ketchupem, chociaż ja wolę je z sosem typu tzatziki czy innym jogurtowym. Fotografowanie czeburekow to dla mnie nie lada wyzwanie. Pomyślcie tylko: gorące chrupiące ciasto, w środku soczyste aromatyczne nadzienie i cudowny rosołek. Zapach unosi się po całym domu

Obiad gotowy
Wiosenne Placki Z Cukinii 145

całość do uzyskania niezbyt gęstej konsystencji. 3. Rozgrzewamy patelnie z niedużą ilością oleju i smażymy placuszki na rumiana z oby dwóch stron. Podajemy ze śmietaną/jogurtem, ketchupem lub sosem np. tzatziki. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Chaczapuri adżarskie 214

żeby odchodził od boków, jednak nie jest to konieczne) i dodajemy kawałek masła. Zapiekamy jeszcze 2-3 minuty. Podajemy gorące w towarzystwie różnych dipów lub sosów np. z sosem czosnkowym , tzatzikami lub raitą miętową . U mnie w towarzystwie tzatzików po polsku. Smacznego Artykuł Chaczapuri adżarskie pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Chaczapuri megruli 270

piekarnika. Możne je podawać jako przystawkę, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsnego dania głównego. Doskonale komponuje się także z różnymi dipami i sosami np. z sosem czosnkowym , tzatzikami lub raitą miętową . Chaczapuri megruli Składniki: 400 g mąki 15g świeżych drożdży 3 łyżki gęstego jogurtu (najlepiej typu bałkańskiego) około 150 ml ciepłej wody łyżeczka cukru sół 5 łyżek oleju

PatiGotuje
tortilla ze szpinakiem,twarogiem,serem i sosem tzatzyki... 202

opakowanie, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 6 łyżek, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, twaróg 15 dag, ser żółty 15 dag, Tzatziki – pikantny sos czosnkowy 1 opakowanie, ogórek zielony 1 mały, ząbki czosnku 2 sztuki, jogurt naturalny 380 ml szpinak trochę odmrozić, na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, zabki czosnku z praski, dodać kucharka, warzywa

W Mojej Kuchni Lubię
Placuszki z Cukinii 825

Mieszamy całość do uzyskania niezbyt gęstej konsystencji. 3. Rozgrzewamy patelnie z niedużą ilością oleju i smażymy placuszki na rumiana z oby dwóch stron. Podajemy ze śmietaną/jogurtem lub sosem np. tzatziki

Gotowanie...to proste !
GRILLOWANE CEVAPCICI 152

grillowej i smażyłam  około 10 minut często obracając aż przybrały piękną złotobrązową barwę. Te typowo bałkańskie danie jest szybie w wykonaniu. Można je podawać z surówkami i sosem typu tzatziki. Smacznego

potrawyregionalne
Nadziany kaszą jęczmienną patison 164

pieczeniu, to wszystko szybciej się zrobiło. Gdybyśmy nadziali go na początku, to potrzebował by znacznie więcej minut by zmięknąć. Można go jeść jako samodzielne danie, z ulubionym sosem np. tzatziki lub jako dodatek do sałatki

Karczma Honorietty
Cevapčići - chorwackie kotleciki grillowane 271

cielęciny (ale z każdego rodzaju mięsa są pyszne!), podaje się z jasnym chlebem, przypominającym naszą bułkę wrocławską (ja uwielbiam je z tureckim chlebem), do tego obowiązkowo ajvar i sos typu tzatziki, często sałatkę z pomidorów i cebuli. Przynajmniej tak jadłam je wiele razy w Chorwacji i tak podawało się je w moim domu. Koniecznie spróbujcie

Kuchnia Prezydentowej
Frytki belgijskie 5875

Zwiększamy temperaturę frytownicy do 180ºC, ponownie wkładamy odsączone z tłuszczu frytki i smażymy do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy na papierowy ręcznik. Podajemy oprószone solą morską i z ulubionym sosem (orzechowym, tzatziki, andaluzyjskim, belgijskim, alioli… lub z ketchupem, czy majonezem). Wyśmienicie smakują podane z samym jogurtem. Oryginalne frytki belgijskie , zwane Vlaamse friet , są nawet marką handlową i symbolem najwyższej jakości

mojewypiekiinietylko
Bagietka z mięsem i warzywami 258

jogurt-majonez   Mięso kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą kebab-gyros i skrapiamy olejem.Warzywa kroimy w drobną kostkę, delikatnie przyprawiamy warzywkiem i mieszamy.Z jogurtu, majonezu i przyprawy tzatziki robimy sos.Bagietki nacinamy wzdłuż, lekko rozchylamy i układamy na blaszce.   Na patelni podsmażamy mięso do zrumienienia.   Nagrzewamy piekarnik do temp. 160 st. C i wstawiamy bagietki(...)piekarnika i wykładamy je plastrami żółtego sera.   Jeszcze na chwilę wędrują do pieca, aby ser się roztopił.   Nakładamy niewielką ilość mięsa.   Polewamy delikatnie sosem.    Wypełniamy warzywami po brzegi bagietki.   Polewamy solidnie sosem.   Bagietka gotowa.Najlepiej jeść nad półmiskiem, bo danie jest solidne w rozmiarach. Po kilku zjedzonychbagietkach nabiera się

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania