sos tzatziki - 611 przepisów (strona:29/41)

Tzatziki po polsku 116

Przepis na klasyczne tzatziki pojawił się na blogu w zeszłym roku. Tym razem chciałam Wam przedstawić moją wersję tego popularnego dipu. Tzatziki po polsku to nic

PatiGotuje
Placuszki z cukinii 118

dużej łyżce ciasta i smażyć placuszki do zarumienienia. Następnie przewrócić i zarumienić z drugiej strony. Każdy placuszek nie powinien być grubszy niż 1 cm. Podawać z sosem czosnkowym i ziarnami słonecznika, opcjonalnie tzatziki. Pysznie smakuje samodzielnie oraz jako dodatek do dań głównych. Zobacz też:  Cukinia warzywem pełnym walorów

Better Life By Auntie Ju
Turecki chlodnik ogórkowy 117

gorące lato, gdy nie chce się stać w kuchni a ma się ochotę na coś smacznego. Zupa swoim składem i konsystencją przypomina greckie tzatziki. Nie jest jednak używana jako sos tylko jako pierwsze danie obiadowe. Z doświadczenia powiem, że w zupełności może wystarczyć jako cały obiad

Milion Smaków
Młode ziemniaczki w rozmarynie 124

Proste i nie wymagające zachodu danie ! Czosnek, oliwa i rozmaryn... idealny tercet dla ziemniaków. Z reguły podaję je z sosem jogurtowo-ziołowym lub z

Kulinarne przygody Gatity
Wegeburgery 138

łyżka mąki Graham – typ 1850 (ok. 15 g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - 2 łyżki natki pietruszki (ok. 8 g), - przyprawy: sos sojowy, imbir, papryka chili, sól i pieprz. Tzatziki: - 1/2 ogórka (ok. 55 g), - ząbek czosnku, - łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - łyżka koperku (ok. 8 g), - 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 40 g), - przyprawy: sól, pieprz(...)Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku sosem sojowym, szczyptą imbiru, chili, soli, pieprzu. 6. Formujemy kotlety (przed formowaniem kotletów dłonie smarujemy olejem) i wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczeniem. 7. Kotlety pieczemy w 200 stopniach C ok. 30 min. (po ok. 20 min. obracamy kotlety na drugą stronę). 8. Przygotowujemy tzatziki: ogórka obieramy i trzemy na tarce

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Mizeria 159

lubię. Ciekawostka i mamy dip grecki: do wersji na jogurcie wystarczy dodać pokrojonego w drobną kostkę ogórka i czosnek, przyprawić i powstaje aromatyczny sos do dań grillowych, smażonych lub pieczonych - tzatziki. Niektórzy robią mizerię w wersji wytrawnej - sól, pieprz, czasem kilka talarków chili (dla urozmaicenia i dodania ostrości), inni na słodko przełamując smak mizerii cukrem

Zasmakuj Kuchni
Potrawy wegetariańskie 230

W tym dziale znajdziecie przepisy na dania niezawierające mięsa i drobiu, a oparte na warzywach, owocach i zbożach z dodatkiem produktów mlecznych i jajek. Jeżeli szukacie

Chilli Czosnek i Oliwa
Mini kofty z sosem tzatziki 174

Kofty: 300g mięsa mielonego 1 mała cebula 1 małe jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, oregano, tymianek Sos: 300 ml jogurtu greckiego 1 duży ogórek gruntowy przyprawa tzatziki 1. Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną drobno cebulę, jajko, bułkę tartą i przyprawy do smaku. 2. Z mięsa formujemy małe ruloniki, które nadziewamy na wykałaczki

Szefowa kuchni
Co warto kupić w Lidlu 109

jednak i na to brakuje czasu, a chcecie mieć fajny dodatek do pieczonych ziemniakó w , czy  kotlecików z cukinii polecam wypróbować powyższy sos. Produkt jest tani co zachęca, aby chociaż raz po niego sięgnąć. Tzatziki są dostępne podczas tygodnia greckiego, ale często można je spotkać już po zakończeniu akcji tematycznej.   Skład: jogurt 78%, ogórki 14%, czosnek

Bez Cebuli
Kubdari czyli gruziński placek drożdżowy z mięsem 171

przekładamy na drugą stronę i postępujemy tak samo. Tuż przed podaniem na placku rozpuszczamy łyżkę masła. Postępujemy tak samo z resztą składników. Podajemy z ulubionymi sosami, np. pomidorowym lub czosnkowym. Świetnie smakuje również z tzatziki. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Naleśniki ze szczypiorkiem 279

się zmarnować. Pokroiłam w kostkę szynkę, pół papryki czerwonej i pół żółtej, kukurydzę z puszki ( około 4 łyżki), kapustę pekińską ( pokrojoną w paski). Do tego sos czosnkowy u nas niestety gotowy, ale można zrobić tzatziki oraz ketchup. Danie gotowe było w niecałą godzinę. Stasiek zjadł

apetytnapieczenie
Tzatziki z botwinką 132

Śladem jednego z ostatnich wpisów na Filozofii smaku i ja postanowiłam wypróbować inną wersję przepisu na tzatziki, które są naszym ulubionym dodatkiem do letnich dań. Tzatziki z botwinką Składniki: 1/2 pęczka młodej botwinki 1 ser homogenizowany 500 g President 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek EV 2 łyżki posiekanego koperku sól(...)płuczemy, odcinamy końcówki, młode łodyżki i liście kroimy w małe kawałki, po czym przez chwilę blanszujemy. Odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą. W misce mieszamy wszystkie składniki sosu razem z odciśniętą botwinką

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z tortellini i sosem tzatzyki 90

Sałatka z tortellini i sosem tzatzyki – to również przepis od mojej czytelniczki Sary i jej Mamy. Wersja z tzatziki to idealna propozycja na sałatkę do grilla, zwłaszcza w sezonie ogórkowym, aczkolwiek w pozostałe dni w roku z dodatkiem ogórka The post Sałatka z tortellini i sosem tzatzyki appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Domowy kebab z surówką 471

pekińskiej  - marchew, cebula  - 2 ogórki kiszone  -  2 łyżki oleju  - sól, pieprz  - cukier, ocet ( ok. 1 łyżeczka )  Sos  - 2 łyżki jogurtu naturalnego  - 2 łyżki majonezu  - ½ opakowania przyprawy tzatziki Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni proszę abyś przed opuszczeniem(...)dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić  w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Włożyć mięso i ogórki. Posypać przyprawą i papryką. Smażyć kilkanaście minut. Wyłożyć na talerz, polać sosem i podawać z surówką i frytkami Uwaga – sprawdzona rada 1)       najlepiej przygotować podwójną porcję sosu Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie

Świat Smaku
Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów 210

nierafinowanym olejem. Z czym jeść baba ghanoush? Tak jak hummus – jako przystawkę ze świeżymi warzywami, z chlebkiem naan lub pita . Z grillowanym mięsem, obok tzatziki. Jako pasta na kanapce, czy w wersji fusion – jako sos do makaronu. SKŁADNIKI 4 małe bakłażany (łącznie 800-900g) 3-4 łyżki pasty sezamowej tahini 1-2 małe ząbki czosnku 2-3 łyżki oleju

Karo in the Kitchen
Grecki sos ogórkowo-koperkowy 92

Pachnący wiosną pyszny sos na bazie świeżego ogórka i jogurtu. Smakiem przypomina nieco tzatziki ale zamiast świeżej mięty mamy tutaj koperek. Idealnie pasuje do dań kuchni greckiej oraz wszelkich dań na bazie drobiu i warzyw

Milion Smaków