kryzysowy kucharz z bloga Kryzysowa Książka Kucharska DYNIA, GRZYBY, TOPINMBUR - RISOTTO autorka: garnkofilia z bloga Garnkofilia Makaron kukurydziany z brukselką i zieloną soczewicą w sosie pomidorowym autorka: KwartetZdrowychSmakow z bloga Kwartet Zdrowych Smaków Spaghetti z pesto z buraków i jarmużem autorka: KwartetZdrowychSmakow z bloga Kwartet Zdrowych Smaków Jesienna orkiszowa tarta z dynią, grzybami i jarmużem (quiche) autorka: KwartetZdrowychSmakow(...)Pęczotto z grzybami i brukselką autorka: Follow The Taste z bloga Follow The Taste Penne a’la łazanki zapiekane z kapustą i maślakami autorka: edytaha z bloga Kuchenne zapiski SOS Z MAŚLAKÓW czyli prosty sos grzybowy autorka: Na Dokładkę z bloga Na Dokładkę Zapiekanka ziemniaczana z grzybami autorka: Kulinarna Arkadia z bloga mojakulinarnaarkadia.blogspot.com Placki ziemniaczane z cukinią autorka: stokrotka123
Weekendy w domu i ogrodziepomidorami, serem albo szynką. Danie świetne na każdą porę dnia. Ja zapraszam na wersję makaronową z tuńczykiem. FRITTATA Z TUŃCZYKIEM Składniki: makaron spaghetti na 1 porcję 3 jajka 1/2 cebuli 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym 3 łyżki ser żółty startego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 szczypta soli do smaku 1 szczypta pieprzu do smaku pomidorki
Bon appetit mon amiemasło się rozpuści dodajemy krewetki, skórkę cytrynową, sól, i pieprz. Chwilę smażymy. Odcedzamy makaron. Do krewetek wlewamy wino. Redukujemy sos i wrzucamy na patelnię makaron. Skrapiamy olejem sezamowym, posypujemy natką pietruszki i suszoną natką kolendry – mieszamy. Podajemy natychmiast. Kolorowe spaghetti z krewetkami to danie, które działa na zmysły, a jego przygotowanie nie zajmie więcej, jak 30 minut (z obieraniem, wyparzaniem(...)krojeniem). Dodatek krewetek to już „wisienka na torcie”, bo już sam makaron z sosem jest bardzo aromatyczny. Jeśli ktoś nie przepada za krewetkami może zamiast nich użyć, np. wędzonego łososia. Danie można przygotować z użyciem każdego makaronu. Ja miałam resztkę czarnego spaghetti, dlatego połączyłam go ze zwykłym. Danie wyszło niezwykle barwnie i naprawdę pysznie. Może brzmi to niewiarygodnie, ale dania
mojewypiekiinietylkososu który smakuje idealnie z grubymi makaronami. Oryginalnie był penne, jednak ja zaryzykowałam i użyłam farfalle i smakował wyśmienicie. Nie widzę go z spaghetti... Polecam bo myślę, że będziecie bardzo mile zaskoczeni tym smakiem. Makaron z sosem z pieczonej papryki i łososia Składniki: opakowanie makaronu penne (u mnie farfalle) 2 duże czerwone papryki mała cebula ząbek czosnku świeża bazylia
sierotka maRysia w kuchnismakuje. Z tego miejsca pozdeawiam wszysrich "słoikovców". SKŁADNIKI: Sos: Łyżka jogurtu (nie grecki-bo sos będzie zbyt gęsty) Łyżeczka musztardy (dałam francuską) Malutki ząbek czosnku Sól Pieprz Pozostałe składniki: Kukurydza Papryka czerwona Łosoś wędzony Koperek Jajko Szczypiorek Kilka czarnych oliwek Pomidor Spaghetti z cukinii Kapar jabłuszkowy PPRZYGOEOWANIE: Jogurt mieszamy z musztardą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiemy solą i pieprzem(...)paprykę, wędzonego łososia, którego posypujemy koperkiem. Na to, ugotowane na twardo jajko, posypujemy szczypiorkiem, dodajemy kilka oliwek, pomidora oraz zrobiony, przy pomocy obieraczki Julienne, spaghetti z cukinii, Słoik zamykamy-przed jedzeniem mocno nim potrząsamy, żeby sos pokrył resztę składników-Gotowe :) Dodałam kaparka jabłuszkowego-bo uwielbiam
Kopystką po garachCzęsto w domu przygotowuję sos pomidorowy z mięsem mielonym – jest idealne do lasagne, spaghetti czy innych makaronów. Tym razem wykorzystałam go jako farsz do słodkich ziemniaków. Rewelacja, wszystkim domownikom bardzo smakowało. Składniki: 300g mięsa mielonego o niskiej zawartości tłuszczu (ja użyłam 15%) mała cebulka ząbek czosnku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bazylia 200g pomidorów z puszki 4 małe słodkie(...)sól, i pieprz, przełóż do rękawa cukierniczego. Na łyżeczce oleju lub oliwy z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Zalej pomidorami i dodaj mięso mielone. Gotuj aż sos się zredukuje. Dopraw do smaku. Tak przygotowanym sosem faszeruj ziemniaki. Na wierzch wyciśnij słodkie pure. Zapiecz w piekarniku (około 15 minut
wysmienityDanie przygotowane dla tych którzy z powodów zdrowotnych nie mogą jeść potraw smażonych. Sos jest lekki. Przepis bardzo dobry dla osób na diecie ponieważ nie zawiera zbędnego tłuszczu. Spaghetti to jest też bardzo smaczne, więc osobom bez żadnych przeciwskazań żywieniowych także powinno przypaść do gustu. 250 g mięsa mielonego woda do jego gotowania + sól 2-3 pomidory obrane ze skórki(...)pomidorowej 2/3 łyżeczki cukru sól pieprz oregano bazylia Mięso ugotować w posolonej wodzie. Po ugotowaniu mięsa odlać część wody, aby pracować już tylko na takiej ilości wody, żeby przygotować sos( wody powinno być tylko tyle aby lekko przykryć mięso). Do mięsa w wodzie dodać pomidory pokrojone w kostkę, posiekaną cebulę, i startą na grubych oczkach marchewkę. Gotować do zmięknięcia
cukrem pudrem posypanepieczarkami. Smaczna, szybka i prosta smaczna do zrobienia potrawa bez dodatku mięsa, w sam raz dla jaroszów. Danie idealne na obiad . składniki na 3 porcje 300 g makaronu spaghetti puszka groszku konserwowego 1 cebula 20 dag pieczarek 2 łyżki masła 200 g śmietany 18% gałązka natki pietruszki sól przepis Umyte i osuszone pieczarki kroimy w kostkę lub paski . Cebulę kroimy(...)dodajemy odsączony z zalewy zielony groszek wszystko razem łączymy i chwilkę gotujemy . Natkę pietruszki drobno siekamy. Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron spaghetti i gotujemy według przepisu na opakowaniu.Ugotowany makaron odcedzamy. Porcję makaronu rozkładamy na talerzu polewamy sosem i posypujemy natka pietruszki
Smakowite Daniazrobi lekkie niedosolenie go niż przesolenie. Makaron do tego dania powinien być minimalnie bardziej twardy niż al dente – spokojnie dojdzie przez kilka minut gotowania w sosie. Sugo alla puttanesca tradycyjnie podaje się z makaronem spaghetti – ale ja osobiście spaghetti po prostu nie lubię i moja puttanesca zawsze zrobiona jest z makaronem bucatini (Barilla n.9). W rondlu rozgrzewamy 4 łyżki(...)passacie. Całe pomidory rozgniatam w dłoniach na mniejsze kawałki. Wszystko razem mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 4-5 minut aż odparuje mniej więcej ¼ płynu – dłużej nie potrzeba, sos może się zrobić za słony. Przekładamy do rondla z sosem ugotowany i odcedzony makaron, wsypujemy listki oberwane z natki pietruszki, wszystko dokładnie mieszamy aż makaron otoczy się w sosie
Karo in the Kitchenmięsa, gotujemy przez 10 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem, papryką słodką i ostrą. Dodajemy pokrojoną fasolkę, mieszamy. Chwile podduszamy. Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy. Na talerze przekładamy makaron, nakładamy mięsny sos z fasolką szparagową, oprószamy posiekaną natka pietruszki. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidodatkowo wybór kształtów makaronów jest tak duży, że na pewno nigdy nie będziemy się nudzić. Dania makaronowe, które należą do tych szybkich to wszelkiego rodzaju spaghetti, carbonara, makarony typu fusilli czy penne z dowolnymi sosami. Trochę więcej czasu zajmie nam przygotowanie tortelini czy lasagne właśnie. W przypadku lasagne oczywiście najwięcej czasu tracimy na przygotowanie sosu. Dodatkowo dochodzi nam czas jaki
mecookspasty z papryczek - piparry. Składniki: kiełbaska chistorra (opcjonalnie świeże chorizo) 2 kiełbaski grillowe chorizo pikantne ząbek czosnku łyżka piparry (pasty z papryki) słoiczek sosu sofrito/passaty smażona na oliwie cebula łyżka oliwy z oliwek makaron spaghetti ser do posypania Kiełbaskę kroimy w kawałki i podsmażamy na suchej patelni, ponieważ sama jest dosyć tłusta. Gdy już się zarumieni zdejmujemy ją z patelni
Cytryna&Co.latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Makaron z owocami morza i pomidorami koktajlowymi w sosie z wina marsala Składniki – 2 porcje: Makaron np. spaghetti – 200g Krewetki – 10 sztuk Mule – 20 sztuk Ośmiornica – 2-3 macki Kalmary baby – 6 sztuk Pomidory koktajlowe – 20 sztuk Czosnek – 3 ząbki Papryczka chili(...)smażmy przez około 1,5 minuty z każdej strony. Całość podlewamy winem i dodajemy pozostałe owoce morza. Wszystko smażymy na mocnym ogniu przez 3-4 minuty tak aby sos się zredukował. Pod koniec dodajemy masło, drobno posiekaną natkę pietruszki, liście bazylii i doprawiamy do smaku. Dla wielbicieli ostrych smaków polecam dodanie do sosu szczypty suszonych płatków chili. W między czasie
Kuchnia Bon Appetitsmaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta cząbru suszonego szczypta pieprzu chili-cayenne olej do smażenia niewielka ilość gorącej wody Dodatkowo: 30 dag makaronu spaghetti sól do gotowania gorąca woda do gotowania Wykonanie: 1. Sos: Warzywa obieramy, oczyszczamy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy. Czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę a cukinię w trochę większą,. Następnie na głębokiej patelni
IzabelawkuchniJest bardzo aromatyczne bo zawiera kilka intensywnych przypraw, które podbijają smak dyni. Pamiętajcie jednak, żeby z nimi nie przesadzić bo przyćmicie jej smak Makaron w sosie dyniowym Składniki: około 250 g makaronu (u mnie spaghetti) 1 kg dyni (waga po obraniu) 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 5 cm kawałek imbiru (ewentualnie można zastąpić suszonym) szczypta kurkumy 1/2 łyżeczki chili(...)paprykę, drobno straty imbir, chili, kurkumę i pieprz i blendujemy na gładki krem. Jeśli będzie zbyt gęsty dodajemy do niego jeszcze trochę wody. Doprawiamy solą, jeśli jest taka potrzeba. Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Na 3-4 minuty przed końcem dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy al dente. Ugotowany i odcedzony dodajemy
PatiGotuje