smakuje. Z tego miejsca pozdeawiam wszysrich "słoikovców". SKŁADNIKI: Sos: Łyżka jogurtu (nie grecki-bo sos będzie zbyt gęsty) Łyżeczka musztardy (dałam francuską) Malutki ząbek czosnku Sól Pieprz Pozostałe składniki: Kukurydza Papryka czerwona Łosoś wędzony Koperek Jajko Szczypiorek Kilka czarnych oliwek Pomidor Spaghetti z cukinii Kapar jabłuszkowy PPRZYGOEOWANIE: Jogurt mieszamy z musztardą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiemy solą i pieprzem(...)paprykę, wędzonego łososia, którego posypujemy koperkiem. Na to, ugotowane na twardo jajko, posypujemy szczypiorkiem, dodajemy kilka oliwek, pomidora oraz zrobiony, przy pomocy obieraczki Julienne, spaghetti z cukinii, Słoik zamykamy-przed jedzeniem mocno nim potrząsamy, żeby sos pokrył resztę składników-Gotowe :) Dodałam kaparka jabłuszkowego-bo uwielbiam
Kopystką po garachCzęsto w domu przygotowuję sos pomidorowy z mięsem mielonym – jest idealne do lasagne, spaghetti czy innych makaronów. Tym razem wykorzystałam go jako farsz do słodkich ziemniaków. Rewelacja, wszystkim domownikom bardzo smakowało. Składniki: 300g mięsa mielonego o niskiej zawartości tłuszczu (ja użyłam 15%) mała cebulka ząbek czosnku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bazylia 200g pomidorów z puszki 4 małe słodkie(...)sól, i pieprz, przełóż do rękawa cukierniczego. Na łyżeczce oleju lub oliwy z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Zalej pomidorami i dodaj mięso mielone. Gotuj aż sos się zredukuje. Dopraw do smaku. Tak przygotowanym sosem faszeruj ziemniaki. Na wierzch wyciśnij słodkie pure. Zapiecz w piekarniku (około 15 minut
wysmienityDanie przygotowane dla tych którzy z powodów zdrowotnych nie mogą jeść potraw smażonych. Sos jest lekki. Przepis bardzo dobry dla osób na diecie ponieważ nie zawiera zbędnego tłuszczu. Spaghetti to jest też bardzo smaczne, więc osobom bez żadnych przeciwskazań żywieniowych także powinno przypaść do gustu. 250 g mięsa mielonego woda do jego gotowania + sól 2-3 pomidory obrane ze skórki(...)pomidorowej 2/3 łyżeczki cukru sól pieprz oregano bazylia Mięso ugotować w posolonej wodzie. Po ugotowaniu mięsa odlać część wody, aby pracować już tylko na takiej ilości wody, żeby przygotować sos( wody powinno być tylko tyle aby lekko przykryć mięso). Do mięsa w wodzie dodać pomidory pokrojone w kostkę, posiekaną cebulę, i startą na grubych oczkach marchewkę. Gotować do zmięknięcia
cukrem pudrem posypanepieczarkami. Smaczna, szybka i prosta smaczna do zrobienia potrawa bez dodatku mięsa, w sam raz dla jaroszów. Danie idealne na obiad . składniki na 3 porcje 300 g makaronu spaghetti puszka groszku konserwowego 1 cebula 20 dag pieczarek 2 łyżki masła 200 g śmietany 18% gałązka natki pietruszki sól przepis Umyte i osuszone pieczarki kroimy w kostkę lub paski . Cebulę kroimy(...)dodajemy odsączony z zalewy zielony groszek wszystko razem łączymy i chwilkę gotujemy . Natkę pietruszki drobno siekamy. Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron spaghetti i gotujemy według przepisu na opakowaniu.Ugotowany makaron odcedzamy. Porcję makaronu rozkładamy na talerzu polewamy sosem i posypujemy natka pietruszki
Smakowite Daniazrobi lekkie niedosolenie go niż przesolenie. Makaron do tego dania powinien być minimalnie bardziej twardy niż al dente – spokojnie dojdzie przez kilka minut gotowania w sosie. Sugo alla puttanesca tradycyjnie podaje się z makaronem spaghetti – ale ja osobiście spaghetti po prostu nie lubię i moja puttanesca zawsze zrobiona jest z makaronem bucatini (Barilla n.9). W rondlu rozgrzewamy 4 łyżki(...)passacie. Całe pomidory rozgniatam w dłoniach na mniejsze kawałki. Wszystko razem mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 4-5 minut aż odparuje mniej więcej ¼ płynu – dłużej nie potrzeba, sos może się zrobić za słony. Przekładamy do rondla z sosem ugotowany i odcedzony makaron, wsypujemy listki oberwane z natki pietruszki, wszystko dokładnie mieszamy aż makaron otoczy się w sosie
Karo in the Kitchenmięsa, gotujemy przez 10 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem, papryką słodką i ostrą. Dodajemy pokrojoną fasolkę, mieszamy. Chwile podduszamy. Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy. Na talerze przekładamy makaron, nakładamy mięsny sos z fasolką szparagową, oprószamy posiekaną natka pietruszki. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidodatkowo wybór kształtów makaronów jest tak duży, że na pewno nigdy nie będziemy się nudzić. Dania makaronowe, które należą do tych szybkich to wszelkiego rodzaju spaghetti, carbonara, makarony typu fusilli czy penne z dowolnymi sosami. Trochę więcej czasu zajmie nam przygotowanie tortelini czy lasagne właśnie. W przypadku lasagne oczywiście najwięcej czasu tracimy na przygotowanie sosu. Dodatkowo dochodzi nam czas jaki
mecookspasty z papryczek - piparry. Składniki: kiełbaska chistorra (opcjonalnie świeże chorizo) 2 kiełbaski grillowe chorizo pikantne ząbek czosnku łyżka piparry (pasty z papryki) słoiczek sosu sofrito/passaty smażona na oliwie cebula łyżka oliwy z oliwek makaron spaghetti ser do posypania Kiełbaskę kroimy w kawałki i podsmażamy na suchej patelni, ponieważ sama jest dosyć tłusta. Gdy już się zarumieni zdejmujemy ją z patelni
Cytryna&Co.latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Makaron z owocami morza i pomidorami koktajlowymi w sosie z wina marsala Składniki – 2 porcje: Makaron np. spaghetti – 200g Krewetki – 10 sztuk Mule – 20 sztuk Ośmiornica – 2-3 macki Kalmary baby – 6 sztuk Pomidory koktajlowe – 20 sztuk Czosnek – 3 ząbki Papryczka chili(...)smażmy przez około 1,5 minuty z każdej strony. Całość podlewamy winem i dodajemy pozostałe owoce morza. Wszystko smażymy na mocnym ogniu przez 3-4 minuty tak aby sos się zredukował. Pod koniec dodajemy masło, drobno posiekaną natkę pietruszki, liście bazylii i doprawiamy do smaku. Dla wielbicieli ostrych smaków polecam dodanie do sosu szczypty suszonych płatków chili. W między czasie
Kuchnia Bon Appetitsmaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta cząbru suszonego szczypta pieprzu chili-cayenne olej do smażenia niewielka ilość gorącej wody Dodatkowo: 30 dag makaronu spaghetti sól do gotowania gorąca woda do gotowania Wykonanie: 1. Sos: Warzywa obieramy, oczyszczamy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy. Czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę a cukinię w trochę większą,. Następnie na głębokiej patelni
IzabelawkuchniJest bardzo aromatyczne bo zawiera kilka intensywnych przypraw, które podbijają smak dyni. Pamiętajcie jednak, żeby z nimi nie przesadzić bo przyćmicie jej smak Makaron w sosie dyniowym Składniki: około 250 g makaronu (u mnie spaghetti) 1 kg dyni (waga po obraniu) 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 5 cm kawałek imbiru (ewentualnie można zastąpić suszonym) szczypta kurkumy 1/2 łyżeczki chili(...)paprykę, drobno straty imbir, chili, kurkumę i pieprz i blendujemy na gładki krem. Jeśli będzie zbyt gęsty dodajemy do niego jeszcze trochę wody. Doprawiamy solą, jeśli jest taka potrzeba. Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Na 3-4 minuty przed końcem dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy al dente. Ugotowany i odcedzony dodajemy
PatiGotujeodsłonie spaghetti... Mocno serowe, a co za tym idzie sycące - w związku z tym nie trzeba robić tego w dużych ilościach aby się najeść :) Naprawdę gorąco polecam Carbonare wszystkim, którzy chcą spróbować czegoś nowego. :) Składniki (na 3 porcje): 300 g. boczku wędzonego (warto sprawdzić czy nie jest bardzo słony. Jeśli jest to należy odpuścić sobie późniejsze solenie sosu(...)śmierdzący. Nie mieszamy zbyt starannie bo wszystko i tak dopiero na patelni się rozpuści. Do cebulki na patelni dodajemy wcześniej podsmażony boczek oraz cały sos serowy. Kilka minut grzejemy do rozpuszczenia się serów. Voila! Spaghetti Carbonara gotowe :) Wystarczy wyłożyć na ugotowany makaron, na wierzch zetrzeć ser śmierdzący i można już jeść :) Czyż nie proste? :) Naprawdę gorąco polecam wszystkim sero-, makarono
Jedzeniomaniakulek dodałam startej dyni, cynamonu i kurkumy, aby nadać im jesiennego charakteru i pięknego żółtego koloru. Falafele podałam z aromatycznym sosem pomidorowo-grzybowym przez co przypomina danie kuchni włoskiej. Dobrze skomponuje się z bułką lub makaronem spaghetti. Połączenie suszonych grzybów i pomidorów to dla mnie odkrycie. Ten niezwykle prosty, ale przepyszny patent na sos zapożyczyłam od Jamiego Olivera, kulinarnego
Chilli Czosnek i Oliwamakaronu spaghetti pełnoziarnistego, 12 średnich pieczarek, woda, 1 łyżka masła, 1 średnia cebula, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, 10 g sera gouda, 3 łyżki groszku konserwowego, sól, pieprz, majeranek do smaku, szczypta suszonego czosnku, szczypta papryczki chili w proszku, 50 g serka kremowego topionego, świeży lubczyk i bazylia, oliwki czarne i zielone. Przygotowanie: Sos: cebulę kroimy w kostkę i smażymy(...)całość mieszamy. Na końcu dodajemy zielony groszek, suszony czosnek i papryczkę chili. W oddzielnym garnku, w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti na al dente. Na talerz nakładamy makaron, robimy w środku otwór (gniazdo) nalewamy gorący sos pieczarkowy, na wierzch trzemy ser żółty, dodajemy oliwki, groszek i świeżej bazylii. Smacznego
Moniki Smakołykinaprawdę dobry. Fajnie chrupie i z sosem bolońskim smakuje bardzo dobrze! Polecam nawet dla tych, którzy nie są na diecie, a lubią zjeść po prostu zdrowo. Plus po świątecznym obżarstwie będzie jak znalazł! PS. W wersji wege mięso mielone można z powodzeniem zastąpić pokruszonym tofu. ;) * SKŁADNIKI na 2 porcje 250 g nitek spaghetti z marchewki 400 g mięsa mielonego(...)zrumienienia i kolejno wlej passatę. Gotuj kilka minut na małym ogniu. Na sam koniec dopraw bazylią, oregano, pieprzem oraz solą. Na talerz wyłóż spaghetti z marchewki (możesz je również uprzednio ugotować na parze). Polej gotowym sosem i podaj z otartym parmezanem i listami świeżej bazylii
Food Square