sos spaghetti - 2648 przepisów (strona:82/177)

Spaghetti bolognese 151

Dzisiaj na obiad polecam spaghetti Bolognese. Klasyka  kuchni włoskiej, ciepły sos mięsny , historią sięgającą czasów średniowiecza, pochodzący z Boloni. Włosi uważają że sekretem tej potrawy jest długie gotowanie, nawet do 4 godzin. :) Moje bolognese  jest trochę zmodyfikowane I dostosowane do mojej kuchni. Zaczynamy  Składniki: 350 gr mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 marchew 400 ml pomidorów(...)Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą I pieprzem. Dusimy ok 20 min. Doprawiamy w razie potrzeby. Siekamy pietruszkę I dodajemy do Bolognese. Mieszamy I gotowe. :)  Podajemy z makaronem spaghetti , posypujemy świeżo startym parmesanem I natką pietruszki. Życzę smacznego

Smaki Edyty
Indycze pulpeciki ze spaghetti 124

ząbki czosnku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej Sól Pieprz 250 g śmietany 18% 150 ml wody 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki majeranku 200 g makaronu spaghetti 200 g brokuła Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Gotujemy go w delikatnie osolonej wodzie na półmiękko.  Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z pokrojona w kosteczkę cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem(...)odrobinie oleju. Śmietanę mieszamy z wodą. Doprawiamy ja sola, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem. Zalewamy nią pulpeciki i dusimy do momentu zgęstnienia sosu. Dokładamy brokuł i dusimy jeszcze kilka minut. Pulpeciki podajemy z ugotowanym al dente spaghetti

VioletoweKucharzenie
Spaghetti aglio olio 199

Dzisiaj zapraszam na kolejne danie idealnie pasujące do wakacyjnych klimatów. Niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym zaskakująco smaczne i sycące spaghetti aglio olio. Ten klasyczny dla kuchni włoskiej makaron bazuje na sosie z czosnku i ostrej papryki, który wzbogaciłem aromatem pietruszki i dodatkiem parmezanu.  Do przygotowania spaghetti użyłem: 300 gram spaghetti pełnoziarnistego, 70 ml wysokiej jakości(...)jest daniem wymagającym szczególnych umiejętności, jednak bardzo wymagającym, jeżeli chodzi o jakość użytych składników. Warto w szczególności zadbać o wysoką jakość użytej oliwy z oliwek, będącej głównym składnikiem sosu i nośnikiem smaku. Przygotowanie dania rozpocząłem od przyszykowania wszystkich składników. 3 ząbki czosnku po ich obraniu przecisnąłem przez praskę, a papryczkę chili wraz z pestkami najpierw pokroiłem pod lekkim ukosem

Wyprawy kulinarne
SPAGHETTI W SOSIE PIECZARKOWO - SZPINAKOWYM 142

Łatwy i prosty sos na bazie szpinaku i pieczarek , zagęszczony dla pysznego smaku serkiem topionym.Polecam . 1 po. Spaghetti 20 dag.obranych pieczarek Kilka kostek mrożonego szpinaku 1 duży kremowy serek topiony 1 cebulka Sól Biały pieprz Gałka muszkatołowa 100 ml.kremówki30% **************************** Makaron ugotować al' dente.Pieczarki pokroić w plasterki.W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną drobno cebulkę,poddusić chwilę,dodać pieczarki,posolić(...)popieprzyć,poddusić do miękkości.Podlač śmietaną kremówką,lekko zagotować na małym ogniu,mieszać,dołożyć rozmrozony szpinak,doprawić,wymieszać.Na końcu dodać w kawałkach serek topiony i zamieszać.Sos powinien mieć kremową konsystencję.Na talerze wyłożyć ciepły makaron,polać sosem i podawać.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Spaghetti bolognese 245

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Spaghetti bolognese to popularne włoskie danie makaronowe. Złożone z makaronu, sosu i sera jest szybkie w wykonaniu, a zarazem sycące i bardzo smaczne. Post Spaghetti bolognese pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Prawdziwe włoskie spaghetti alla carbonara 105

Szczerze powiedziawszy, bardzo lubię obie wersje carbonary, tę włoską i tę naszą spolszczoną. Co je różni? Prawdziwa włoska carbonara nie zawiera w sobie śmietany, a sos w którym obtoczony jest makaron powstaje jedynie z jajek. Zdziwieni? Włoska wersja jest o wiele mniej kaloryczna, a w smaku… zupełnie inna! Jeżeli nie znacie tej wersji, koniecznie musicie jej wypróbować. Będziecie zachwyceni(...)pieprzem. Następnie makaron polewamy roztrzepanymi jajkami i dokładnie mieszamy (jajka powinny zgęstnieć, ale nie mogą się ściąć, a mają utworzyć kremowy sos). Makaron przekładamy na talerze, posypujemy resztą sera i dekorujemy natką pietruszki. Smacznego! Artykuł Prawdziwe włoskie spaghetti alla carbonara pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Spaghetti primavera, czyli pyszna wiosenna pasta 163

oryginalnego przepisu szefa Sirio Maccione z restauracji Le Cirque w Nowym Jorku, który sos robił na bulionie. Polecamy Wam ten przepis, bo jest prosty do zrobienia, a danie wygląda pięknie i jest bardzo smaczne. Przepis bazuje m.in. na recepturze Melissy Clark . Składniki: Pół opakowania makaronu spaghetti (pełnoziarnisty) Mały brokuł Pół pęczka szparagów zielonych (8-10 sztuk) Mała cukinia Szklanka groszku(...)plastry. Smaż 2 minuty. Następnie dodaj jogurt, zamieszaj całość. Krok 5 Dodaj sos jogurtowy do makaronu. Wymieszaj. Dodaj warzywa, zetrzyj na wierzch parmezan, posyp posiekaną zieleniną. Smacznego! Szukasz więcej wiosennych dań? Sprawdź przepis na pęczotto primavera . Poznaj nasze wiosenne menu na tydzień – zielono na talerzu. Artykuł Spaghetti primavera, czyli pyszna wiosenna pasta pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Kimchi ogórkowe z imbirem 166

plasterki i wymieszaj z solą. Odstaw na 30 minut. Ogórki puszczą wodę. Nie odlewaj! Pokrój marchewkę w cienkie paski (u mnie spaghetti). Obierz czosnek, cebulę i pokrój w piórka. Pokrój kolendrę. Do ogórków dodaj ocet, chili i rybny sos. Wymieszaj a następnie dodaj resztę warzyw, kolendrę i jeszcze raz wymieszaj. Przykryj naczynie folią i odstaw na godzinę w pokojowej temperaturze

codojedzenia
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 27.01.2017r. 125

Zapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 12 przepisów. Gosia  Śledzie w sosie śmietanowo - majonezowym z koperkiem, kiszonym ogórkiem i kukurydzą  Angelika  Muffinki z rabarbarem i kruszonką   Agnieszka  Koktajl zdrowotny  - cytryna, imbir i miód Aga  Kotlety mielone z podsmażoną cebulką i jabłkiem   Małgorzata  Naleśniki(...)nadzieniem pieczarkowo - serowym Kasia  Zupa pomidorowa z mintajem   Marzena  Zielony koktajl pełen zdrowia   Magdalena  Spaghetti z pieczonych pomidorów i czosnku   Marta Łosoś na serowym szpinaku   Dorota  Makaron z brokułami i sosem pieczarkowym   Małgorzata  Kotleciki z kaszy jęczmiennej   Magdalena  Waniliowo - kakaowe ciasto z cynamonowym jabłuszkiem   A już dzisiaj

Magiczne Życie Marty
Ragoût à la bolognese 172

dobry sos pomidorowy, który robiłam już wiele, wiele razy i zrobię go pewnie jeszcze nie raz i nie dwa. Jest bardzo prosty i uniwersalny. Może stanowić sos do właściwie każdego rodzaju makaronu, od spaghetti, przez cannelloni, a na lasagne kończąc. Może również być farszem do nadziewania warzyw, naleśników, empanadas (czyli rodzaju pierożków), a także stanowić bazę do niezliczonej ilości innych

Ratunku obiad
Spaghetti z sosem mięsno-warzywny 176

Często przyrządzam makarony różnymi sosami, tym razem postanowiłam zrobić sos mięsny z dodatkiem warzyw, wyszedł bardzo smaczny, polecam. Składniki: 0,5 kilograma makaronu spaghetti 0,5 kilograma mięsa mielonego 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 1 duża cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy drobno posiekana(...)momentu aż warzywa i mięso zmiękną.  Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, podajemy z przygotowanym sosem

Bajeczna Kuchnia
Makaron z warzyw w stylu azjatyckim 148

się i smakuje z jajkiem w koszulce. Do przygotowania tego dania, wykorzystałam makarony ze świeżych warzyw od   Fit&Easy . Makaron z marchewki, krótko dusiłam z dodatkiem imbiru, sosu sojowego, czosnku i chili. Takie warzywa na pewno posmakują, osobom dbającym o zdrowe odżywianie. ➡️  Nowość w ofercie Marki Fit&Easy - makarony ze świeżych warzyw, gotowe od razu(...)zawierają konserwantów ani sztucznych barwników. ➡️ Kolorowe, kształtem przypominają spaghetti, pięknie prezentują się na talerzu.   Składniki: (dla 2 osób) 300 g Spaghetti z marchewki  Fit&Easy 2 łyżki świeżego imbiru (starty lub siekany) 4 łyżki sosu sojowego 2 cebule dymki 2 łyżki prażonych ziaren sezamu 3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany) 2 łyżki masła

Kuchcik gotuje
SPAGHETTI Z CUKINII Z SOSEM POMIDOROWYM (RAW) 120

opcjonalnie), 2 ząbki czosnku, 1 łyżka koperku, 1 łyżka bazylii, 1 łyżeczka oregano, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. Wykonanie: Cukinie kroimy na spaghetti przy pomocy nożyka Julienne. Pomidory, oliwę i czosnek blendujemy na gładki sos. Mieszamy z makaronem. dodajemy pokrojoną w półksięzyce cebulę i ewentualnie awokado. Dodajemy przyprawy. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Naleśniki z sosem bolognese 114

Przepis autorski (mój). Planowałam szybki obiad, więc padło na spaghetti bolognese, a że od dawna chodziły za mną naleśniki... zrobiłam duuużo sosu. Pierwszego dnia ekspresowo ugotowałam makaron, a następnego - bawiłam się z plackami. Przez cały dzień zajadałam się takim daniem i przyznam, że będzie powtórka i to baaardzo szybko. Zapewniam, że taka wersja każdemu przypadnie do gustu! Polecam! Placki naleśnikowe

Di gotuje
Makaron wonton z sosem mięsnym i cukinią 246

Lubię spaghetti, ale nie zawsze chce mi się gotować makaron, więc dzisiaj propozycja na makaron z sosem podobnym do bolońskiego, ale z polskim, sezonowym akcentem.  Jako makaronu użyłam takie z zupki chińskiej - zalany wrzątkiem potrzebuje dosłownie kilku chwil, by być gotowym do jedzenia. Składniki: makaron z 1 zupki chińskiej (typu wonton) 1/2 cukini 30 dag mielonego mięsa (u mnie

Pasja Smaku