sos spaghetti - 2648 przepisów (strona:85/177)

Spaghetti z tuńczykiem i kaparami 181

przepis na szybki makaron w moim stylu bo na bogato ;) Składniki: pełnoziarnisty makron spaghetti (pół paczki) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mały słoiczek kaparów 8 pomidorków koktajlowych 1 pęczek natki pietruszki oliwa do smażenia lub olej kokosowy 2 łyżki słonecznika sól, pieprz Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty
Bavette w sosie pomidorowym z mango 148

Bavette narodziło się w Genui i ma kształt spłaszczonego spaghetti. To długi, typowo liguryjski makaron. Danie z użyciem makaronu bavette wyszło znakomicie, sos doskonale otula makaron i rezultat jest znakomity. Polecam gorąco bo danie szybko się robi, trochę się czeka a potem szybko znika. Bavette w sosie pomidorowym z mango. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Afgańska frittata 118

skomplikowanych posiłków.  Ja zauważyłam ostatnio, że im mniej wyszukana potrawa tym bardziej mi smakuje. Lubię proste dania, takie jak na przykład makaron spaghetti z czosnkiem i oliwą, z pesto, albo po prostu ugotowany kalafior polany sosem   warzywnym. Pyszne.  Do takich szybkich prostych i smacznych dań należy zielona afgańska frittata (pewnie nikomu frittata nie kojarzy się z daniami

Moja Mama Gotuje
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 13.01.2017r. 115

Justyna Francuskie ślimaczki z makiem     Magdalena  Ciasto z konfiturą z borówki   Agnieszka Wegański sos bolognese     Magdalena  Piwny piernik z marmoladą   Marzena  Chlebek bananowy z chia     Małgorzata  Spaghetti florentine z kurczakiem, grzybami i szpinakiem A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny piątek

Magiczne Życie Marty
Makaron w pomidorowo-sardynkowym sosie 157

lubicie sardynki, powinniście spróbować. Dodatkowo to danie jest bardzo szybkie do przygotowania, idealne na zabiegany dzień. Składniki (dla 3 osób): - 300 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego - 200 g pomidorów krojonych (z puszki/z kartonika) - 125 g sardynek w sosie pomidorowym - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - czarne oliwki - olej rzepakowy - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, chili cayenne Cebulę i czosnek drobno pokroić. Cebulę

Corner With Recipes
Jajka w potrawce 133

osączam z zalewy i dodaję do sosu i gotuję ok. 5 min. Dodaję posiekaną zieleninę, zagotowuję. Doprawiam solą i pieprzem i polewam sosem pokrojone jajka.  Można podawać z białym pieczywem,  ja zaś podałam z domowym spaghetti.  SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Spaghetti carbonara 198

śmietany 12%, 300 g boczku wędzonego lub parzonego, 100 g żółtego sera, 2 cebule, natka pietruszki.  Przygotowanie:     Makaron spaghetti gotujemy, dodając do wody łyżeczkę soli. Nie dodajemy oleju! Olej powoduje, że sos będzie spływał po makaronie, zamiast się przyklejać do niego. Boczek kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy  na patelni, aż się lekko przypiecze. Cebulkę

Aga w kuchni
Warsztaty kulinarne z makaronem Malma 161

rodowity Sycylijczyk. Jestem ogromną wielbicielką makaronu, więc muszę przyznać, że temat warsztatów mnie bardzo ucieszył.  W trakcie warsztatów przygotowaliśmy spaghetti z polędwicą cielęcą, świeżymi pomidorami i bazylią, penne z zielonymi szparagami i sosem z mascarpone, a na deser zrobiliśmy krem na bazie mascarpone z owocami leśnymi.  W międzyczasie Andrea opowiadał

Kulinarne przygody Gatity
PENNE Z SOSEM Z ROQUEFORTA 128

PENNE Z SOSEM Z ROQUEFORTA Szybkie, pełnowartościowe danie dla miłośników makaronu, w ten sam sposób możesz przygotować spaghetti. 4 porcje Przygotowanie: ok.15 min.   Składniki: 300 g makaronu penne 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 20 g masła 35 cl gęstej śmietany* 20 g startego parmezanu mały k awałek pokruszonego sera typu Roquefort   Kilka wyłuskanych orzechów włoskich Sól(...)bardzo słabym ogniu przez kilka minut. Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem. Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedź. Przełóż na półmisek, wlej podgrzany sos, wymieszaj i popieprz. Udekoruj połówkami orzechów włoskich. Podawaj od razu. *Na przykład śmietany Szefa Danone’a, lub jeśli wolisz, śmietany kremówki 33 lub 36%.   Smacznego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Polędwiczka wieprzowa z gorącymi wiśniami na whisky i makaronem sezamowym z parmezanem i migdałami 116

szczypty cząbru odrobinka estragonu szczypta soli suszona papryczka chili w dużych kawałkach 2 szczypty pieprz cayenne odrobina zwykłego świeżo mielonego pieprzu sos wiśniowy: szklanka mrożonych wiśni łyżka miodu z aronii 2 łyżki whisky makaron sezamowy: makaron spaghetti połamany w pół olej sezamowy parmezan płatki migdałów, około 2 garści dekoracja: 2 plastry pomarańczy garść liści świeżej mięty Przygotowanie: Mięso posmarować(...)naciętej strony łyżeczką miodu po każdym kawałku i posypać sporymi kawałkami papryczki chili (do smaku). Obrócić jeszcze miodem ku dołu by smaki się połączyły i miód się zarumienił. Sos: Na patelni kładziemy wiśnie zalewamy whisky, dodajemy odrobinę świeżego pieprzu. Gdy wiśnie będą odmrożone ale nadal w całości zestawiamy z palnika. Grillujemy w tym samym czasie 2 plastry pomarańczy

KreatywnePiny
Spaghetti z cukinią i boczkiem 166

coś zupełnie innego. Na główny plan poszła cukinia i boczek, które zostały połączone w sosie śmietanowym. Wyszedł prosty, ale smaczny obiad, który raz dwa możecie zrobić po pracy. Nie zajmie Wam to więcej niż ugotowanie makaronu :) Składniki na 2 porcje: 160-180g makaronu spaghetti Malma 1 cukinia 2 ząbki czosnku 100g wędzonego boczku 200g śmietany (u mnie 18%) ½ łyżeczki(...)kostkę cukinię. Smażyć do miękkości kilka minut. Dodać śmietanę. Chwilę gotować na wolnym ogniu uważając, aby śmietana się nie zwarzyła. Doprawić do smaku oregano, solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wymieszać z ugotowanym makaronem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Makaron z pesto bazyliowym 145

oczywiście można kupić gotowe pesto. Jednak nic nie zastąpi doskonałego pesto przygotowanego samemu w domu. Czym jest pesto? Jest to zielony sos, którego głównym składnikiem jest bazylia. Jest ono szybkie i łatwe do przygotowania. Składniki: 200 g makaronu spaghetti 25 g liści bazylii 1/3 ząbek czosnku 25 g orzeszków pinii 10 g tartego parmezanu 70 ml oliwy z oliwek sól

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zupa kokosowa z krewetkami i makaronem z cukinii. 161

cukinii. Makaron z cukinii to nic innego jak świeża cukinia starta na podłużne cienkie paseczki, przypominające makaron spaghetti. W internecie można znaleźć całą masę obieraczek do robienia warzywnego spaghetti i to w całkiem przystępnych cenach, bardzo polecam, bo taki makaron to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej mącznej wersji. Na pewno pojawi się jeszcze sporo przepisów z użyciem warzywnego makaronu(...)ząbki czosnku 2 łyżeczkii zielonej pasty curry 1 łyżeczka pasty z tamaryndowcka 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oleju kokosowego 10 liści limonki kaffir sok z 1/2 limonki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Cukinię dokładnie umyć i przy pomocy specjlanej obieraczki zetrzeć ją na "spaghetti". Jeżeli  nie mamy takiej obieraczki wystarczy ją pokroić w cieniutkie słupki. 2. W woku rozgrzać olej

DefinicjaSmaku
Spaghetti sycylijskie 202

koncentrat) 400 g posiekanych pomidorów (można dać pomidory z puszki lub passate) 1 łyżeczka sosu Worcester 1 łyżeczka świeżego majeranku lub oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego 60 g czarnych oliwek pokrojonych w plasterki 1 papryka (może być każdy kolor) pokrojona w kostkę 175 g makaronu spaghetti 115 g sera parmezan startego na tarce sól, pieprz Do dzieła!!! Bakłażany kroimy(...)smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia i ponownie smarujemy masłem. W rondelku dusimy czosnek z cebulą. Dodajemy wołowinę i smażymy aż całość się zetnie. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory, sos Worcester, zioła, sól i pieprz. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy oliwki i paprykę. Smażymy ok 10 minut. Makaron wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 2-4 minuty

sierotka maRysia w kuchni
Makaron z kurkami 242

Makaron z kurkami Dziś pomysł na makaron w sosie z kurkami. W przepisie użyłem makaronu spaghetti, można go zamienić na dowolnie inny. Przepis można też nazwać spaghetti cobonara z kurkami, różnice od klasyki są niewielkie, głównie polegają na użyciu dodatkowo kurek. Opcjonalnie można też dodać parę łyżek białego wina. Składniki na 2/3 porcje 200 g Makaronu spaghetti 100 g kurek(...)tłusta. Kurki oczyszczamy i płuczemy pod bieżącą wodą, dodajemy je na patelnię i razem z pozostałymi składnikami smażymy około 5 minut. 2. Do podsmażonych składników dolewamy śmietankę, gotujemy sos na małym ogniu około 10/15 min do zredukowania się śmietany i powstania lekko gęstego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem, oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem. Odcedzony makaron dodajemy na patelnie, mieszamy z sosem

zjem to blog kulinarny
Kurczak a’la Carbonara 78

Spaghetti Carbonara to jedno z wielu dań kuchni włoskiej, które na dobre zagościło w naszej kuchni. Robię je dość często, ponieważ bardzo nam smakuje. Przepis na nią już pojawił się na moim blogu i znajdziecie go tutaj . Dzisiaj w podobny sposób zrobiłam filet z kurczaka. Jednak nie jest to typowy sos Carbonara, ponieważ jajka zostały zastąpione śmietanką kremówką. Mimo(...)dusić na małym ogniu (około 5-6 minut). Po tym czasie dodać starty ser. Całość wymieszać i dusić, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić pieprzem, ewentualnie solą. 4. Danie przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z makaronem spaghetti lub tagliatelle. Ważne jest, aby użyć boczku wędzonego, a nie parzonego, ponieważ to właśnie wędzonka nadaje charakterystycznego smaku tej potrawie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Danka Pichci
kremowe spaghetti z wędzonym łososiem 170

pochłonęliśmy i pochłonęlibyśmy pewnie jeszcze więcej (też o zgrozo!) Składniki: - 200 g łososia wędzonego (u mnie warkocz) - 250 g mascarpone - pęczek natki pietruszki - cebula - 3 ząbki czosnku - makaron spaghetti 1/2 opakowania - sól, pieprz - masło do smażenia Wstawiam wodę na makaron i gotuję al'dente. A w tym czasie: Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na maśle, dodaję mascarpone, zmniejszam ogień(...)łososia rozdzielam na mniejsze cząstki, dodaję do rozpuszczonego już mascarpone. Przyprawiam solą, pieprzem, dodaję posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszam i gotuję razem jeszcze chwilę.  Makaron odcedzam, dodaję do sosu i dokładnie mieszam. Smacznego

Cook&Love
Sos paprykowo-czosnkowy do słoików 168

Działajcie póki papryka jest w dobrej cenie bo naprawdę warto! Ten sos zachwycił mnie podany na pierogach! Jest genialny do wszystkiego... idealny na kanapki np zamiast ketchupu, super do spaghetti gdy chcemy je zrobić na szybko, wspaniale pasuje do dań z grilla. Jeśli ktoś lubi można go podkręcić np bazylią lub tymiankiem. Ja wolę je dodać świeże już w daniu

sierotka maRysia w kuchni
Spaghetti pomidorowe z serem feta i pietruszką 144

niej cukier, majeranek oraz 2 płaskie łyżki słodkiej papryki. Dzięki duszeniu cebuli w przyprawach i fecie zanim doda się krojone pomidory sos zyskuje delikatny cebulowo-paprykowy smak. Będzie on wyczuwalny podczas jedzenia. Składniki: 300 g makaronu spaghetti puszka 400 g pomidorów krojonych 2 czubate łyżki sera typu feta 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę   przyprawy: sól, świeżo zmielony(...)mniejszym garnku rozgrzej masło klarowane, dodaj cebulę. Gdy lekko się zeszkli przypraw solidnie przyprawami, szczególnie ziołowymi (z solą i pieprzem ostrożnie, będzie je można dodać pod koniec przygotowywania sosu). Teraz najważniejsze będzie duszenie cebuli z ziołowymi przyprawami, słodką papryką i czosnkiem. Gdy cebula w przyprawach będzie miękka, a w kuchni uniesie się piękny aromat dodaj fetę, wszystko dobrze wymieszaj

Zasmakuj Kuchni
Pyszny makaron w kremowym sosie z brokułami i szynką [PRZEPIS] 179

Lubią go wszyscy, a szczególnie dzieci. Makaron w kremowym sosie z brokułami świetnie sprawdzi się na szybki obiad. Składniki: 250 gramów ulubionego makaronu (u nas spaghetti), ćwierć kostki masła, duża cebula, 2 ząbki czosnku, średniej wielkości brokuł, 150 gramów szynki, dwie łyżki mąki, około 0,8 litra mleka, 100 gramów sera żółtego, sól, pieprz. Zrób tak: makaron ugotuj w osolonej(...)posiekaną cebulę, pod koniec dorzuć posiekany czosnek. Do cebuli z masłem dodaj mąkę, zasmażkę dokładnie wymieszaj, następnie powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając rózgą, aby rozbić wszystkie grudki. Gdy sos się zagotuje i zgęstnieje, dodaj szynkę pokrojoną w paseczki i brokuła oraz pokrojony ser. Jeśli sos jest za gęsty, dolej mleko. Wszystko dokładnie połącz i gotuj pod przykryciem około

Kulinarna Polska
Jak przygotować idealne zielone pesto? Pesto z rukoli z makaronem. 121

soku z cytryny i oczywiście sól oraz pieprz do smaku. Zielone pesto to istna feeria aromatów, a jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia i granice dobrego smaku, naszego smaku. Gotowy, domowy sos, zamknięty w szczelnym pojemniku spokojnie wytrzyma w lodówce kilka dni, a my możemy sięgać po niego wedle potrzeb i używać do różnych potraw. Jak? Mieszając z makaronem, smarując ciabattę, dodając(...)migdałów 1/4 szklanki oleju lub oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól himalajska świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 300 – 350 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti świeże listki rukoli mała garść orzeszków ziemnych lub kilka migdałów Przygotowanie: 1) Orzeszki ziemne lub migdały podprażyć na suchej patelni (przeznaczone do pesto oraz do podania). 2) Prażone orzeszki/migdały, umytą

Fitsweet.me
ZAPIEKANKA MAKARONOWA BOLOGNESE (bezglutenowa) 169

powstała zapiekanka makaronowa bolognese. Smak podobny, ale inna forma podania, a zamiast makaronu spaghetti makaron penne i to w wersji bezglutenowej od Incola . Każdy z nas dobrze zna smak spaghetti bolognese, więc nie muszę pisać jak dobra była ta zapiekanka 😉 Z takimi składnikami zapiekanka nie mogła się nie udać! Składniki: 250 g makaronu penne Incola 500 g mięsa mielonego wołowo(...)mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy. Dodajemy cukier, mieszamy i trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Studzimy. Następnie do letniego sosu wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, według przepisu na opakowaniu, tak aby był al dente. Odcedzamy, przelewamy

Kuchnia MagdaLeny
Spaghetti pomidorowe z oliwkami 153

SKŁADNIKI: 1 opakowanie makaronu spaghetti malma 1 kg mięsa mielonego wołowego 150-200 g oliwek całych zielonych bez pestek 2 puszki pomidorów krojonych 4 ząbki czosnku

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania