Dziś bardzo tłusto, kalorycznie, ekspresowo i oczywiście smacznie. Tradycyjny sos Alfredo składa się ze śmietany, parmezanu i natki pietruszki. Jako, że w lodówce miałam kilka suszonych pomidorów i kapary, dorzuciłam je do tego dania. Zmieniajcie, próbujcie i smakujcie różnych wersji:). Składniki: 250 g makaronu spaghetti 2-3 łyżki masła 1 szklanka śmietany 200 g startego, twardego żółtego sera sól, pieprz(...)Gotuj ok. 5-10 minut na małym ogniu, aż ser lekko się roztopi. Zestaw z ognia, dopraw solą, pieprzem, dodaj natkę pietruszki, pomidory i kapary. Dokładnie wymieszaj. Następnie wmieszaj sos z makaronem i od razu podawaj. Przepis bierze udział w akcjach: Hotel Splendide (2000, Terence Gross) - f ilm utrzymany w klimatach Delikatessen , absurdalny, szarawy i nieco mroczny
Qlinarnie i Qlinarniepasują do siebie idealne, a oblepiający nitki makaronu „sos” powstały z ich połączenia to po prostu poezja… Składniki (na ok. 4 porcje): 300 g świeżego szpinaku (szpinak baby zostawiamy w całości, duże liście warto pokroić) 100 g sera pleśniowego (Waszego ulubionego z niebieską pleśnią np. Lazur) 250-300 g makaronu spaghetti 2-3 ząbki czosnku pieprz sól 2 łyżki oliwy(...)posypania nimi porcji makaronu nałożonej na talerz) i dusimy tak długo, aż ser całkowicie się rozpuści i wymiesza ze szpinakiem. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Na koniec do sosu dodajemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy i nakładamy na talerze. Smacznego
MyCookBook.pljego wykorzystanie. Spaghetti po genueńsku to inaczej makaron z zieloną fasolką i ziemniakami gotowanymi w tej samej wodzie polany pesto alla genovese (klasycznym bazyliowym pesto). Danie to pochodzi z Ligurii, regionu na północnym - zachodzie Włoch ze stolicą z Genui. Uwielbiam je za prostotę i szybkość - składniki gotujemy w jednym garnku, potem mieszamy z sosem i możemy podawać na stół(...)skrobiowy). W tej potrawie ziemniaki powinny się rozgotować i w ten sposób ułatwić przylepienie sosu do makaronu, najlepsze będą ziemniaki mączyste. Tradycyjnie w Ligurii danie podaje się z makaronem o nazwie trenette. Jest on podobny do linguine, ale od niego cieńszy i przypomina płaskie spaghetti. Jeżeli będziecie kiedyś w Ligurii, poproście o "trenette al pesto", a otrzymacie właśnie dzisiejszy makaron
Chilli Czosnek i Oliwaświeże i nie śmierdzi następnego dnia jak to które kupiłam ostatnio w Wierzejkach. Do przygotowania tytułowych klopsików potrzebujemy: 0,5 kg mięsa indyczego (ja zmieliłam pierś) ulubiony makaron (spaghetti lub tagliatelle) pół łyżeczki suszonego tymianku łyżeczka musztardy 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula pół słoika naszego fantastycznego przecieru pomidorowo-paprykowego (z TEGO przepisu) sól, pieprz oliwa z oliwek W misce(...)dajemy dodatkowo tłuszczu, gdyż w zupełności wystarczy ten który pokrywa już nasze mięsne kuleczki. Wrzucamy je do sosu i gotujemy 5-10 minut na wolnym ogniu. Podajemy z makaronem al dente. U nas było to tagliatelle, ale będzie pasowało również spaghetti. Zajadamy ze smakiem :) Smacznego! Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony
Marder&Marder Manufacturerobiłam ani chyba i nie jadłam. Miałam zbędne żółtka więc postanowiłam nadrobić te zaległości. Makaron z tym sosem bardzo mi zasmakował. Szybko się robi i można też przy okazji wykorzystać zbędne żółtka pozostałe po słodkich wypiekach. składniki: 400 g makaronu spaghetti 200 ml śmietanki 30 % 4 żółtka 150 g wędzonego boczku w cienkich plastrach 1 średnia cebula sól,pieprz gałka(...)się zarumieni na patelnię wlać masę śmietanowo-jajeczną. Podgrzewać aż masa zgęstnieje często mieszając. Jeśli potrzeba doprawić jeszcze do smaku. Makaron ugotować al'dente i osączyć. Następnie wrzucić do sosu i dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze i posypać startym serem, udekorować listkiem oregano lub bazylii i podawać
Monia miesza i gotujegęsta śmietana, surówka, sałatka obiadowa, twarożek, sos (np. grzybowy, mięsny, serowy), dip (np. czosnkowy, pomidorowy, sos tzatziki), keczup, chrzan, gulasz, pieczarki duszone z cebulką. Polecam Wam także inne dania : – Kurczak Tikka Masala – Placki ziemniaczane – Spaghetti z mięsem mielonym i warzywami – Spaghetti carbonara – Leczo z cukinią – Pizza z patelni
Kulinarne S.O.S.Cebulę szklimy na rozgrzanej patelni, dodajemy pieczarki. Po 5 minutach dokładamy makaron i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy przyprawą do spaghetti, solą i pieprzem. Na samym końcu podlewamy wszystko bulionem i dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy i czekamy aż sos ładnie się zredukuje i zgęstnieje. Zapraszam do sklepu RAFEX! Znajdziecie tam mnóstwo ciekawych przypraw! SKLEP RAFEX (klik
VioletoweKucharzeniepomidory i przyprawy - smażyć przez 3 minuty. Na koniec wlać wino i jeszcze kilka minut gotować. Na tak przygotowany sos wrzucić mule, przykryć pokrywką i dusić przez 5 minut, aż się otworzą. Mule można podawać z makaronem np. spaghetti czy pappardelle, lub z bagietką
Pasja Smakuboczkiem, kremowym sosem na bazie jajek (bez śmietany!) z dodatkiem sera, parmezanu lub grana padano. Oczywiście przepisów na tę potrawę jest wiele i każdy ją robi na swój sposób. Jeśli lubicie i robicie ze śmietaną, zróbcie według własnych upodobań. Dodajcie jednak pęczek zielonych szparagów i koperku, a gwarantuję że odkryjecie nowe oblicze carbonary. Składniki: 300 g makaronu spaghetti(...)startego sera, mieszamy widelcem. Makaron przekładamy bezpośrednio z garnka z wodą na patelnię z boczkiem i szparagami, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Dodajemy jajka, mieszamy, do momentu aż powstanie kremowy sos, który oblepi makaron. Wykładamy na talerze i posypujemy resztą sera
Smakowity Blog KulinarnyKukurydziany makaron w pikantnym sosie pomidorowym z dodatkiem ziaren bobu to smaczna propozycja na obiad, nie tylko dla osób będących na diecie bezglutenowej. 250 g kukurydzianego makaronu spaghetti 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 pierś z kurczaka 4 pomidory 200 g bobu sól pieprz czarny bazylia tymianek oliwa z oliwek pomidorki koktajlowe Makaron ugotować al’dente(...)zeszkli dołożyć pokrojonego w drobną kostkę kurczaka. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i wrzucić do mięsa. Doprawić sporą ilością przypraw. Dusić, aż pomidory zmiękną i z części zrobi się sos. Dołożyć wyłuskany bób i makaron. Chwilę jeszcze poddusić i można podawać. Udekorować pomidorkami koktajlowymi i można posypać mozzarellą. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z patelni , Kuchnie
https:KKuchniaMniamObiad idealny na piątek i upalne dni - makaron w sosie jogurtowym z pieczonym łososiem. Poniższe danie jest lekkie, sycące a zarazem szybkie do przygotowania. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem łososia - to zachęcam do przygotowania tarty z łososiem i pomidorkami koktajlowymi lub łososia w cieście francuskim . Składniki na 2-3 porcje: 400 g świeżego łososia 1 duży(...)piec pod przykryciem około 20 minut w 195 (ryba musi zmienić kolor). W międzyczasie makaron, np. do spaghetti ugotować al dente. Jogurt wymieszać z posiekanym szczypiorkiem (trochę szczypiorku pozostawić do dekoracji) i całość przyprawić pieprzem. Ugotowany makaron przełożyć na talerze. Polać sosem jogurtowym, a na samym wierzchu ułożyć kawałki upieczonego łososia. Od razu podawać
Ugotowaćświetnego źródła białka) oraz różnych warzyw, dzięki czemu są one naprawdę odżywcze. W stworzeniu idealnego smaku pomogła Vegeta Natur do mięsa mielonego , dzięki czemu smakują jak prawdziwe! Swoje spaghetti z klopsikami przygotowałem w wersji bezglutenowej z makaronem kukurydzianym, ale Wy możecie sięgnąć po swój ulubiony. Dodatek parmezanu jest opcjonalny. Jeśli chcecie, żeby danie było w 100% wegańskie, to zamieńcie(...)łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżka mielonego siemienia lnianego olej koksowy do smażenia sól Sos: 500 ml passaty 1 łyżka Vegety Natur do pomidorów i mozzarelli 1 mała cebula 1 ząbek czosnku odrobina cukru oliwa z oliwek sól do smaku Dodatkowo: 500 g makaronu spaghetti (u mnie kukurydziany) parmezan lub mielone migały i płatki drożdżowe w wersji wegańskiej * PRZYGOTOWANIE Klopsiki Kaszę
Food Squarenaszych ulubionych przepisów na sałatkę makaronową. Jest prosta, ale ma głęboki smak co jest zasługą pysznego sosu. Można ją jeść na zimno i na ciepło. Danie do przyrządzenia w 15 minut. Przepis na sałatkę makaronową Był czas kiedy za makaron uważaliśmy tylko spaghetti, a jego inne gatunki jakość niespecjalnie nas interesowały (no może z wyjątkiem lasagne). Teraz mamy zdecydowanie szersze(...)sprawdzają się w sałatkach – i na ciepło i na zimno. Dzisiaj zachęcamy Was właśnie do zrobienia mega szybkiej makaronowej sałatki ze świeżych pomidorków i muszelek z lekkim, aromatycznym sosem, którego ważnym składnikiem jest anchois. Warto je dodać, ale jeśli nie macie ich domu, albo za nimi nie przepadacie, możecie z nich zrezygnować. Sałatka i tak będzie pyszna. Możecie
Niedzielny kucharznaszych ulubionych przepisów na sałatkę makaronową. Jest prosta, ale ma głęboki smak co jest zasługą pysznego sosu. Można ją jeść na zimno i na ciepło. Danie do przyrządzenia w 15 minut. Przepis na sałatkę makaronową Był czas kiedy za makaron uważaliśmy tylko spaghetti, a jego inne gatunki jakość niespecjalnie nas interesowały (no może z wyjątkiem lasagne). Teraz mamy zdecydowanie szersze(...)sprawdzają się w sałatkach – i na ciepło i na zimno. Dzisiaj zachęcamy Was właśnie do zrobienia mega szybkiej makaronowej sałatki ze świeżych pomidorków i muszelek z lekkim, aromatycznym sosem, którego ważnym składnikiem jest anchois. Warto je dodać, ale jeśli nie macie ich domu, albo za nimi nie przepadacie, możecie z nich zrezygnować. Sałatka i tak będzie pyszna. Możecie
Niedzielny kucharzstartego sera żółtego Jajko do smarowania Sos: 1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego 3 łyżki oleju 3 łyżki wody 2-3 łyżki gęstej śmietany 18% 2-3 łyżki majonezu dekoracyjnego Mięso przesmażyć na oleju. Fix do spaghetti wymieszać z wodą, połączyć z mięsem (postępować zgodnie z opisem na opakowaniu(...)rulony. Pociąć na długość 4-5 cm, smarować jajkiem rozbełtanym z niewielką ilością wody. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, około 50 minut w temperaturze 175 stopni. Przygotowanie sosu: Sos sałatkowy przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu, następnie połączyć z majonezem i śmietaną
Praktyczna pl