jest faszerowany bakłażan, zapiekany z sosem pomidorowym, parmezanem i świeżymi ziołami. Nie sposób także nie wspomnieć tutaj o różnego rodzaju sosach przygotowanych na bazie mielonego mięsa, pochodzących z kuchni włoskiej. Kto z nas nie lubi pysznego i aromatycznego spaghetti po bolońsku ? Do klasyków gatunku należą też oczywiście gołąbki. W zależności od regionu Polski i upodobań kulinarnych farsz do nich przygotowujemy
Kulinarne przygody Gatitykoperku. 9. Domowe falafele dyniowe z sosem pomidorowo-grzybowym Tym razem mamy pomarańczowe falafele z dynią, przygotowane niczym klopsiki w sosie pomidorowym wzbogaconym dodatkiem leśnych grzybów. Idealne danie na jesienny lub zimowy obiad. Polecam podać je z razowym spaghetti. 10. Domowe falafele ze świeżego bobu Falafele na lato, gdy mamy dostęp do świeżego bobu. Ciekawostką jest, że to właśnie
Chilli Czosnek i Oliwaczosnek, zeszkliłem, dodałem zioła. Smażyłem ok. pół minuty. Zdjąłem z ognia i energicznie mieszając połączyłem ze śmietaną. Doprawiłem do smaku. Spaghetti ugotowałem al`dente w osolonej wodzie. Odcedziłem, zachowałem pół szklanki wody z gotowania. Gorący makaron połączyłem z sosem i odcedzonymi warzywami. Dolałem trochę wody z gotowania makaronu. Posypałem startym serem oraz prażonymi orzeszkami piniowymi i pozostałymi ziołami. Podałem natychmiast
R'n'G Kitchentego typu są z pewnością gratką dla miłośników makaronu jako takiego - nie ma co ukrywać, że w towarzystwie tak prostych sosów, to on gra pierwszą rolę. Dlatego powinien być jak najlepszej jakości i dobrze ugotowany. Smacznego! :) Składniki: makaron spaghetti 1 duży pęczek pietruszki 3 łyżki prażonych pestek dyni 3 łyżki startego parmezanu (lub podobnego twardego sera) 6 łyżek oliwy
zadanie-gotowanietuńczykiem. Przygotujecie je w łatwy sposób w 20 minut. Zapraszam! #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaisposóbnajesień Składniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti Lubella szczypta soli 1 łyżeczka oliwy 6 dojrzałych pomidorów /(lub) pomidory w puszce - 2 puszki tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka 1/2 cebuli 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina oliwa 20 listków świeżej bazylii + bazylia do ozdoby natka
Trufelkowoskładniki to podsmażone wieprzowe podgardle (guanciale) i pomidory. Nie może w nim zabraknąć również twardego owczego sera pecorino romano. Nazwa sosu pochodzi od niewielkiego włoskiego miasta Amatrice w rejonie Lacjum. Składniki na 2-3 porcje: 300 g makaronu spaghetti 400 g pomidorów z puszki 150 g guanciale lub boczku 50 ml białego wina 70 g sera pecorino romano
wyzwania kuchennezanadrzu i bez problemu przygotować szybki obiad kiedy brak czasu i pomysłu. Składniki: (na 4 porcje) 400g makaronu razowego spaghetti 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka masła klarowanego 2 białe cebule ząbek czosnku 2 puszki tuńczyka w sosie własnym w kawałkach 400ml śmietanki słodkiej 12$ łyżka mąki biały pieprz, sól świeży tymianek Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente
Pyry na GazSkładniki: 400 g makaronu spaghetti 1 duża cebula 200 g boczku 4 żółtka 1-2 ząbki czosnku 4 łyżki startego parmezanu do sosu + do posypania wedle upodobań sól i świeżo zmielony pieprz 250 g mascarpone 100 ml białego wina - opcjonalnie Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, następnie przełożyć go do miseczki
The Sweet DamselCzy zastanawialiście się skąd wziął się ten pyszny sposób podania spaghetti?? Otóż pochodzi z Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski
Tradycyjna Kuchniamięsa mielonego wieprzowo-wołowego 5 ząbków czosnku świeża bazylia 10 listków zielona pietruszka - natka 150g zielonych oliwek Knorr Fix Spaghetti Bolognese ser mozzarella - wiórki 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego uniwersalna przyprawa do potraw - wegeta pieprz sos piri piri lub tabasco 1/2 kostki rosołowej oliwa z pestek winogron oregano kolendra Przygotowanie: MAKARON: Do wody dodajemy 2 łyżeczki soli, liście
ClauditteMissCookingeuropejskich są przyzwyczajeni do podawania śmietany, śmietanki czy też kremów w formie sosów do makaronów. Składniki: 3 jajka 300 g boczku surowego wędzonego 1 natka pietruszki 2 ząbki czosnku 1/2 drobno posiekanej cebulki 200 ml śmietanki 30% oliwa z oliwek makaron do spaghetti pieprz i sól Przygotowanie: Zagotuj w dużym garnku wodę z solą. Gdy zacznie
ClauditteMissCookinggarnkiem) aż muszle się otworzą, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i trzymamy jeszcze pod przykryciem ok. 1 minuty. Mule wraz z sosem wykładamy na talerz, my jedliśmy je z bagietką, ale doskonale będą smakować również z makaronem np. typu spaghetti. Smacznego! The post Małże w pomidorach z natką pietruszki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNajlepsze jakie do tej pory zjadłam. Polecam.Do przygotowania spaghetti potrzebne będzie: 0,5 kg mięsa mielonego 5-6 pieczarek 2 pomidory 1 papryka czerwona 500 g sosu pomidorowego (pakowany w kartoniki zagęszczony sok pomidorowy) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 kostka rosołowa sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, zioła prowansalskie. Pieczarki, paprykę, pomidory pokroić. Na patelni (2-3 łyżki
Malinowe Pocałunkimojego bloga. Może zainspiruje Was któryś z przepisów i coś ugotujecie. Makaron w sosie dyniowym i parmezanemPulpety z makaronem w sosie pieczarkowo porowym Pieczeń drobiowa z makaronem Zapiekanka mięsno makaronowa Zapiekanka z makaronem pieczarkami i kurczakiem Sałatka makaronowa Spaghetti z klopsikami Sałatka warzywna z tortellini. Ravioli z pieczarkami Spaghetti z cukinią ala carbonara Makaron z szpinakiem i kurczakiem
Ala piecze i gotujeSkładniki: 2 porcje 100 makaronu spaghetti, 1 puszka pomidorów w kawałkach, 100 g polędwiczki wieprzowej, 4 ząbki czosnku, 2 cebule szalotki, 2 łyżki sosu worcetershire, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony, świeża kolendra, 2 łyżki oleju rzepakowego, 10 oliwek zielonych z papryką, 2 plasterki sera żółtego, 4 mini suszone papryczki chili (do smaku) 2 pomidorki koktajlowe. Przygotowanie
Moniki Smakołykiziołowo:) Jeśli lubicie makarony i macie ochotę spróbować nowego połączenia (a pomysłów jest masa na sosy do makaronów) to wypróbujcie połączenie pomidorów z ziołami, puszystym serkiem śmietankowym i porem. Składniki (na 4 porcje): 500 g makaronu spaghetti 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki 2 średnie pomidory 1 duża cebula 6 pieczarek 1/3 z dużego pora łyżka serka śmietankowego(...)zmiękną dodaj 2 puszki pomidorów, serek i koncentrat, wymieszaj, dopraw do smaku. 4. Makaron ugotuj al dente wedle przepisu na opakowaniu. 5. Ugotowany makaron odcedź i połącz z sosem. Smacznego
Zasmakuj Kuchnizwariowaliśmy – alkohol całkowicie odparowuje z sosu, więc mogą go zjeść nawet karmiące mamy. Jest on natomiast wyjątkowo pyszny i świetnie nadaje się do mrożenia! Menu na tydzień – przepisy dla rodziców Niedziela: Szybki kurczak w marynacie zielonej bogini Poniedziałek: Pasta alla vodka z groszkiem i prosciutto Wtorek: Spaghetti z pesto i szparagami Środa: Picadillo z ryżem Czwartek: Włoska zupa(...)marynacie zielonej bogini Poniedziałek: Pasta alla vodka z groszkiem i prosciutto Wtorek: Spaghetti z pesto, szparagami i ziemniakami Środa: Picadillo z ryżem Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Piątek: Sushi bez zawijania- sushi bowl Jak gotowalismy Jak zawsze staraliśmy się większość dań zrobić w niedzielę: upiekliśmy sos do penne (to nie pomyłka, sos jest naprawdę pieczony), razem
Niedzielny kucharzkoniec duszenia papryki wrzuć spaghetti do wrzątku. Posiekaj łodyżki natki pietruszki i dodaj je do warzyw razem z czosnkiem, papryczką chilli i kaparami lub oliwkami, jeśli używasz. Smaż kolejne 5 minut. Dodaj miód, ocet winny i posiekane listki natki pietruszki i wymieszaj. Gdy makaron będzie al dente, przełóż go na patelnię z sosem i mieszaj razem przez około minutę(...)łyżki do makaronu, tak aby została na nim odrobina wody z gotowania i zagęściła sos. Możesz też tradycyjnie odcedzić makaron na durszlaku, pozostawiając jednak 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu, którą należy dodać na patelnię razem z makaronem. Na podstawie tego przepisu. Spaghetti peperonata serwuję w pięknej drewnianej misie, którą wykonała Justyna ze Sklepu 10x , partnera dzisiejszego wpisu
Chilli Czosnek i OliwaJuż dawno chodził za mną taki makaron. Robi się ekspresowo - sos był gotowy nawet szybciej niż makaron się ugotował ;-) A jaki pyszny, po prostu niebo w gębie. Zresztą spróbujcie sami! Polecam! Składniki (na 1 dużą lub 2 małe porcje): 100 g makaronu spaghetti 4 suszone pomidory 8 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 pełna łyżka serka mascarpone
Kuchnia domowa Anidelikatnego kurczaka w towarzystwie cukinii i pomidorów? Zapraszamy! składniki marynaty 2 piersi z kurczaka sos sojowy ok 1/4 szklanki łyżka miodu sok z połowy cytryny 3-4 ząbki czosnku czubata łyżka musztardy sarepskiej przyprawy: papryka słodka, imbir, pieprz, tymianek, bazylia , oregano składniki spaghetti 2 cukinie 7 pomidorów typu lima cebula 4 ząbki czosnku bazylia ,oregano ,sól ,pieprz(...)robimy spaghetti za pomocą obieraczki julienne. Pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dorzucamy pomidory przyprawiamy i dusimy do momentu odparowania nadmiaru wody. Na koniec na dosłownie kilka minut wrzucamy cukinie. A tu znajdziecie przepisy z wykorzystaniem tego sosiku tortilla-z-sosem-pomidorowym i pizza
Cukier&Puderdyniowymi przysmakami możemy cieszyć się aż do następnego sezonu. Makaron z sosem dyniowym Składniki na 4 porcje: 500g miąższu dyni startej na tarce o grubych oczkach 1 cebula szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego opakowanie makaronu Czanieckiego spaghetti 2 pomidory kawałek startego imbiru przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, curry, pieprz czarny 3 trójkąciki serka topionego(...)Wlewamy bulion, dodajemy 1/4 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy starty imbir, doprawiamy do smaku kurkumą, curry i pieprzem, dodajemy serki topione i podgrzewamy, aż się rozpuszczą. Sos miksujemy na gładką masę. Słonecznik prażymy na suchej patelni, aż się zrumieni. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy
Smak mojej kuchnipuszka marchewki 1/2 szkl czerwonego półwytrawnego wina oliwa z oliwek (np. Develey ) sól pieprz oregano bazylia zioła prowansalskie ziele angielskie liść laurowy pieprz w kulkach ulubiony ser do posypania spaghetti Wykonanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko smażyć, dodać mięso mielone. Gdy mięso(...)poczekać aż alkohol wyparuje. Dodać pomidory z puszki, ziele, pieprz w kulkach, liść laurowy. Po ok 10 minutach dodać marchewkę i groszek (można z zalewą wg uznania - będzie lepszy sos). Przyprawić wg uznania. Makaron wymieszać z sosem i posypać serem (np. parmezanem). I gotowe! :) Smacznego
Trufelkowoosłodę, zanim zupełnie się skończą zaserwowałyśmy w naszej kuchni makaron z kurczakiem i szparagami, a wszystko w kremowym sosie mascarpone…. totalna pychota!Podrzucamy przepis, aby nacieszyć się nim póki można ;) Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji 2 Składniki: Makaron spaghetti dla 2 osób 1 duża pojedyncza piersi z kurczaka Okło 8 zielonych szparagów 150g mascarpone (niecałe opakowanie) Przyprawy: przyprawa(...)główki i smażymy jeszcze minutę. Dorzucamy mascarpone i mieszamy aby się rozpuścił. Dolewamy nieco wody z ugotowanego makaronu do otrzymania pożądanej konsystencji. Układamy makaron na talerzu i nakładamy gotowy sos. Smacznego
Kolizje Smakówmasło są w tym daniu konieczne – dzięki nim wchłaniane są zawarte w cukinii witaminy A i K ( rozpuszczalne w tłuszczach). Porcja dla 2-3 osób. Składniki: 250g makaronu spaghetti 3-4 łyżki oliwy 4-5 łyżek masła 3 małe cukinie lub 2 większe sól, pieprz opcjonalnie: wędzona papryka lub ulubione zioła Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu, dodaj oliwę(...)mówiłam, tak zrobiłam - Long Phung po raz kolejny. Ciasteczko z wróżbą na początek. Później tofu w sosie curry (podawane w żeliwnym garnku z miseczką białego ryżu) – bardzo duża porcja. Można pysznie i wegetariańsko (a nawet wegańsko) w Rzeszowie? A pewnie, że tak! Spaghetti with zucchini It’s been my favourite dinner recently – delicious, quick to make and extremely easy
Qlinarnie i QlinarnieCześć i czołem! Dzisiaj znowu coś zdrowego, smacznego i pożywnego! Danie na dwa garnki, jeden na makaron, drugi na sos, ostatecznie i tak wszystko stworzy jedno danie. Na nasze danie dla 3 osób potrzeba nam: około 300 g makaronu na spaghetti, pełnoziarnistego. 300-400 g mielonego mięsa z piersi kurczaka lub indyka 400 g mrożonego szpinaku 1/3 szklanki mleka(...)wcisnąć lub wkroić. Teraz czas na naszą żurawinę, postarajcie się nie wlewać jej z całym mlekiem od razu. Dodajcie żurawinę z połową mleka, dokładnie rozmieszajcie, najwyższa pora doprawić nasz sos, jak wam wiadomo szpinak lubi czosnek z wzajemnością więc tutaj można sobie poszaleć z ilością czosnku, lecz jak zawsze wszystko z głową. Uważajcie również na zioła, nie każdy lubi
Kuba Gotujelepiej wchłania sos, idealnie komponując się z sosami mniej jednorodnymi. PORCJA MAKARONU NA OSOB Ę Nie uznaj ę zaglądania nikomu w talerz, sama nie lubię, gdy ktoś wylicza mi, ile zjem ;) dlatego, gdy ktoś ma wilczy głód i na talerzu ląduje pół opakowania spaghetti, nie jest to dla mnie żaden problem ;) Ale i stnieje standardowa porcja(...)pojemny, musi być dość wysoki dla suchego, długiego makaronu typu spaghetti; może być niższy, jeśli gotujemy krótki lub długi świeży makaron. ZASADA 10/100/1000 Zasadą jest, że 100 gramów makaronu gotujemy w 1000 ml czyli 1 litrze wody z dodatkiem 10 gram soli. Dawkę soli można nieco zmniejszyć, jeśli przygotowany sos jest wyjątkowo pikantny lub słony np. z owocami morza. KIEDY
La grande e la piccola cuocaDziś bardzo tłusto, kalorycznie, ekspresowo i oczywiście smacznie. Tradycyjny sos Alfredo składa się ze śmietany, parmezanu i natki pietruszki. Jako, że w lodówce miałam kilka suszonych pomidorów i kapary, dorzuciłam je do tego dania. Zmieniajcie, próbujcie i smakujcie różnych wersji:). Składniki: 250 g makaronu spaghetti 2-3 łyżki masła 1 szklanka śmietany 200 g startego, twardego żółtego sera sól, pieprz(...)Gotuj ok. 5-10 minut na małym ogniu, aż ser lekko się roztopi. Zestaw z ognia, dopraw solą, pieprzem, dodaj natkę pietruszki, pomidory i kapary. Dokładnie wymieszaj. Następnie wmieszaj sos z makaronem i od razu podawaj. Przepis bierze udział w akcjach: Hotel Splendide (2000, Terence Gross) - f ilm utrzymany w klimatach Delikatessen , absurdalny, szarawy i nieco mroczny
Qlinarnie i Qlinarniepasują do siebie idealne, a oblepiający nitki makaronu „sos” powstały z ich połączenia to po prostu poezja… Składniki (na ok. 4 porcje): 300 g świeżego szpinaku (szpinak baby zostawiamy w całości, duże liście warto pokroić) 100 g sera pleśniowego (Waszego ulubionego z niebieską pleśnią np. Lazur) 250-300 g makaronu spaghetti 2-3 ząbki czosnku pieprz sól 2 łyżki oliwy(...)posypania nimi porcji makaronu nałożonej na talerz) i dusimy tak długo, aż ser całkowicie się rozpuści i wymiesza ze szpinakiem. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Na koniec do sosu dodajemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy i nakładamy na talerze. Smacznego
MyCookBook.pl