Spaghetti przyrządzone w thermomiksie.Robiłam prawie tak jak w opisie, jedyne co to ser zamiast zetrzeć w thermomiksie, starłam na tarce. Ser 60 g sera np gouda Sos bolognese 1 cebula 2 ząbki czosnku 30 g oliwy 400 g mięsa mielonego 3 łyżeczki zioła prowansalskie,oregano,bazylia 2 łyżeczki papryka ostra / słodka 200 g wody 1 kostka rosołowa 1 puszki(...)min/100 stopni/obr.1. Przez otwór w pokrywie dodać makaron spaghetti, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu 100 stopni/ /obr.1 Gdy cały makaron znajdzie się w naczyniu, zamiast miarki na pokrywę nałożyć koszyczek. Ugotowany makaron odcedzić w przystawce Varoma lub cedzaku i przelać zimną wodą.Makaron wyłożyć na talerz, na to sos bologonese,a na wierzch ser żółty. Źródło- klik
Moje domowe kucharzeniekonsystencja - grudkowata, delikatna i bardzo bardzo aromatyczna. Spróbujcie inaczej, chociażby po to aby mieć porównanie. Kilka słów na temat powstawania oryginalnego Pesto alla Genovese: Jest to zielony sos, który pochodzi z Genui we Włoszech. Głównym jego składnikiem jest bazylia. Tradycyjnie wytwarzany jest w marmurowych moździerzach. Składnikami jest oliwa z oliwek, bazylia, parmezan lub inny drobno starty twardy ser, orzeszki(...)starty drobno parmezan, posiekany czosnek, orzechy, bazylia. Na końcu dodajemy po odrobinie oliwę z oliwek, próbujemy i solimy. Oliwy dodajemy tyle, aby sos łatwo rozprowadził się po makaronie. Na końcu wystarczy odcedzić ugotowany al dente makaron spaghetti i wymieszać z naszym pesto. Mój syn lubi do tego dania włożyć sobie na talerz tuńczyka w sosie własnym, ale to tylko taka
Blondynka GotujeMakarony bardzo lubimy a to spaghetti lubimy najbardziej. Często je robię i jakoś nam się nie przejadło. Szybkie i bardzo smaczne danie. Tym razem w wersji dla dorosłych podałam z włoskim czerwonym , półwytrawnym winem Celebro . Jest to wino wyprodukowane ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron, rosnących w słonecznych winnicach północnej Italii. Najlepiej podawać w temp. 16-18°C. Idealne(...)ugotowany al dente w osolonej wodzie makaron, wymieszać i od razu podawać. Przed podaniem posypać na wierzchu odłożonym boczkiem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Do spaghetti carbonara świetnie pasuje czerwone półwytrawne wino Celebro. Jeśli sos będzie za gęsty możemy podlać bulionem lub śmietaną
Ala piecze i gotujedosłownie w kilkanaście minut! Polecam gorąco:) Oparłam się na przepisie z Kuchni Lidla Scroll down for recipe in English Spaghetti carbonara z pieczarkami (4 porcje) Składniki: 500 g makaronu spaghetti 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 250 ml śmietanki 30% 3 żółtka 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 cebula, pokrojona w kostkę(...)Zmniejsz ogień i dodaj jajka ze śmietaną i serem. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj aż sos lekko zgęstnieje. Do sosu przełóż ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Podawaj danie posypane bazylią. Smacznego! English version Mushroom spaghetti carbonara (4 servings) Ingredients: 500 g spaghetti 200 g smoked bacon, diced 200 g mushrooms, sliced 250 ml of double cream
karmelowyzaszkodzi ;) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki dla 2 osób: 240g makaronu spaghetti 200g boczniaków 1 cebula dymka 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek + 1 do gotowania makaronu 200g sosu jasnego uniwersalnego Łowicz Sól, pieprz do smaku Natka pietruszki Płatki świeżo startego parmezanu Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al’dente z odrobiną
Kuchnia w czekoladzietakich przepisów – penne z kurczakiem w sosie śmietanowo-pomidorowym z papryką i bazylią . Bazą do mojego sosu było wspaniałe pesto pomidorowe z papryką i bazylią od Greckie Przysmaki . Polecam! Takie pesto idealnie sprawdzi się również samodzielnie jako dodatek np. do spaghetti. Na stronie Greckie Przysmaki znajdziecie o wiele więcej dobrej jakości produktów. W szczególności polecam oliwę z oliwek
Słodkie okruszkiWitam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny makaron z sosem warzywnym. Makaron jest bez mięsa więc idealnie nadaje się na piątkowy obiad. Polecam wypróbować przepis bo makaron jest naprawdę bardzo smaczny. Do przygotowania makaronu będziemy potrzebowali: 500 g makaronu spaghetti 2 papryki (około 450 g) 3 marchewki (około 350 g) 2 cebule (około 150 g) 4 łodygi selera(...)paseczki, a potem na około 2-3 centymetrowe kawałki i dodaję do selera. Papryczkę chili razem z nasionkami drobno kroję i dodaję do papryki – jeżeli nie lubimy ostrych sosów, to możemy usunąć nasionka a później doprawić ostrą papryką. Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o grubych oczkach. Przygotowanie sosu: W tym czasie gdy przygotowuję sos, gotuję makaron według przepisu
Uwaga Babcia Gotujedanie z nim dla zdrowie będzie idealne. Ser grana padano spaghetti dodał smaku owocowego , a horapha czyli bazylia tajska lekko anyżowego. Składniki: 450 g świeżo mielonego mięsa wieprzowego z szynki, 1 biała cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki, 2 łyżki sosu sojowego, sól do smaku, ok. 10 pomidorków cherry, 500 ml przecieru pomidorowego(...)grana padano, makaron spaghetti 100% pszenicy durum. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z całymi pomidorkami cherry. Przekładamy do garnka, dolewamy przecier pomidorowy, dodajemy cukier puder i podgrzewamy na małym ogniu. Na tej samej patelni podsmażamy mięso z dodatkiem ostrej papryki i soli. Przekładamy do garnka z pomidorami. Następnie dodajemy czosnek, sos sojowy, doprawiamy solą
Moniki Smakołykikontrola non stop… Jak zacznie chodzić, to nie wiem jak cokolwiek ogarnę w domu Dziś szybki, ale baaardzo pyszny obiad. Sos do makaronu z warzywami i jabłkami jest ciekawą kombinacją. Lekki i pyszny! SKŁADNIKI 4 porcje makaronu spaghetti 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 średnie cebule 2 czerwone papryki 2 marchewki 2 średnie jabłka (najlepiej szara reneta
zabawa smakiemsos miał kremową i gładką konsystencję. Jeżeli jest za gęsty, dodaj wody z makaronu , aby go nieco rozrzedzić. Wsypać starty parmezan i dokładnie wmieszać go w makaron . Smacznego! ____________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu/ Firma Podravka przygotowała dla swoich klientów kolejną propozycję – najwyższej jakości makarony. Nowe produkty dostępne są w sklepach w 9 najpopularniejszych kształtach, takich jak: spaghetti, świderki, pióra(...)być z powodzeniem wykorzystywane w połączeniu z innymi produktami tej firmy – zwłaszcza z sosami i pastami pomidorowymi. Idealnie nadają się także do zup oraz do wielu potraw kuchni polskiej i włoskiej. Dobrze sprawdzą się do spaghetti oraz zapiekanek. Wybornie smakują także z dodatkiem różnego rodzaju mięs, ryb oraz duszonych warzyw. * przepis pochodzi
CookYourselfjest squash z dyni makaronowej, który często udaje makaron. Z upieczonej dyni bez problemu można widelcem oddzielić pojedyncze niteczki miąższu, przypominające makaron spaghetti (no albo może bardziej cienki makaron). Można go podać na różne sposoby, również z sosem al ragu. Squash potrzebuje wyrazistego towarzystwa, bo dynia sama w sobie jest raczej mdła w smaku. My proponujemy squash w formie makaronu(...)długimi pociągnięciami, podziel upieczony miąższ dyni na makaron. Dodaj go do rondla z czosnkową oliwą i podgrzej, mieszając całość, żeby połączyć składniki. Posól do smaku. Dodaj posiekaną bazylię. Podawaj spaghetti z tartym parmezanem. Artykuł Spaghetti z dyni aglio e oglio pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzJeżeli uwielbiacie spaghetti i lazanię, to ta zapiekanka jest stworzona wprost dla Was. Spód zapiekanki tworzy spaghetti, zaś na górze znajduje się warstwa sera, na której rozmieszczone są pomidory posypane mozzarellą. Całość dobrze doprawiona tworzy przepyszną zapiekankę. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 puszka krojonych pomidorów oliwa 400 g makaronu wstążki (u mnie(...)blendera). Całość sosu zblendować i w razie potrzeby doprawić. Wymieszać ze sobą gotowe mięso mielone, makaron i sos pomidorowy. Całość przelać do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C. Ser zetrzeć na tarce, pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Masę spaghetti posypać żółtym serem, po czym wyłożyć na nim pomidory pokrojone w plastry. Górę posypać rozdrobnioną kulką mozzarelli, oprószyć
Passions hobbies lifeBardzo smaczna propozycja makaronu z pysznym, kremowym sosem na bazie sera mascarpone, jajek, białego wina z dodatkiem kurek, boczku i natki pietruszki. Przepis odrobinę inspirowany spaghetti carbonara, jednak nieco wzbogacony o kilka dodatków, dzięki czemu danie jest sezonowe i ciekawsze. Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu spaghetti, tagliatelle lub innego ulubionego 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 lampka(...)pieprz i sól 1 łyżka oliwy z oliwek Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, pozostawiając 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu (zawiera skrobię, która zagęści sos). Na oliwie z oliwek smażę posiekaną drobno szalotkę i czosnek. Dodaję pokrojony w kostkę boczek oraz kurki i smażę kilka minut. Wlewam wino, które redukuję o połowę. Dodaję wodę
Mango Papajamiałam za bardzo pomysłu na obiad, miałam składniki na ryż z warzywami, albo spaghetti bolognese a wyszło że oglądając zdjęcia na facebookowej grupie Gotowanie i Pieczenie z Pasją pewna użytkowniczka dodała przepis na takiego kurczaka ;) Więc czemu by nie spróbować ;) Składniki na sos (na ok. 3, 4 porcje): filet z kurczaka (ok. 300g) 2 cebule 2 małe ząbki
W kuchni bez szafekmożna zabrać ze sobą do pracy/szkoły/w podróż. Pamiętajcie, że makaron warto przygotować na półtwardo – zmięknie on jeszcze pod wpływem sosu. To nie pierwszy raz kiedy wykorzystuję połączenie cukinii i pomidorów, już wcześniej proponowałam Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese , wiem jednak że w 30-stopniowe upały częściej ma się ochotę na bezmięsne, wegetariańskie dania. Dodajmy
A to pestka