Jeżeli uwielbiacie spaghetti i lazanię, to ta zapiekanka jest stworzona wprost dla Was. Spód zapiekanki tworzy spaghetti, zaś na górze znajduje się warstwa sera, na której rozmieszczone są pomidory posypane mozzarellą. Całość dobrze doprawiona tworzy przepyszną zapiekankę. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 puszka krojonych pomidorów oliwa 400 g makaronu wstążki (u mnie(...)blendera). Całość sosu zblendować i w razie potrzeby doprawić. Wymieszać ze sobą gotowe mięso mielone, makaron i sos pomidorowy. Całość przelać do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C. Ser zetrzeć na tarce, pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Masę spaghetti posypać żółtym serem, po czym wyłożyć na nim pomidory pokrojone w plastry. Górę posypać rozdrobnioną kulką mozzarelli, oprószyć
Passions hobbies lifeBardzo smaczna propozycja makaronu z pysznym, kremowym sosem na bazie sera mascarpone, jajek, białego wina z dodatkiem kurek, boczku i natki pietruszki. Przepis odrobinę inspirowany spaghetti carbonara, jednak nieco wzbogacony o kilka dodatków, dzięki czemu danie jest sezonowe i ciekawsze. Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu spaghetti, tagliatelle lub innego ulubionego 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 lampka(...)pieprz i sól 1 łyżka oliwy z oliwek Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, pozostawiając 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu (zawiera skrobię, która zagęści sos). Na oliwie z oliwek smażę posiekaną drobno szalotkę i czosnek. Dodaję pokrojony w kostkę boczek oraz kurki i smażę kilka minut. Wlewam wino, które redukuję o połowę. Dodaję wodę
Mango Papajamiałam za bardzo pomysłu na obiad, miałam składniki na ryż z warzywami, albo spaghetti bolognese a wyszło że oglądając zdjęcia na facebookowej grupie Gotowanie i Pieczenie z Pasją pewna użytkowniczka dodała przepis na takiego kurczaka ;) Więc czemu by nie spróbować ;) Składniki na sos (na ok. 3, 4 porcje): filet z kurczaka (ok. 300g) 2 cebule 2 małe ząbki
W kuchni bez szafekmożna zabrać ze sobą do pracy/szkoły/w podróż. Pamiętajcie, że makaron warto przygotować na półtwardo – zmięknie on jeszcze pod wpływem sosu. To nie pierwszy raz kiedy wykorzystuję połączenie cukinii i pomidorów, już wcześniej proponowałam Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese , wiem jednak że w 30-stopniowe upały częściej ma się ochotę na bezmięsne, wegetariańskie dania. Dodajmy
A to pestkaszkl octu 1 kg cukru 0,8 l koncentratu pomidorowego 2 łyżki bazylii 2 łyżki oregano 2 łyżki przyprawy do spaghetti 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej Każde warzywo gotować osobno w sosie własnym przez 30 minut, następnie połączyć wszystko razem i zmiksować. Składniki zalewy zagotować, połączyć ze zmiksowanymi warzywami i często mieszając gotować jeszcze przez 30 minut
Pieguskowa Kuchniawody, aby mięso nam się nie przypaliło. Dusimy pod przykryciem 15 minut. Wyjmujemy sakiewki, a powstały sos zagęszczamy mąką. W razie gdyby sos był mało wyrazisty możemy go jeszcze doprawić. Podajemy np z 3 kolorowym makaronem spaghetti. Pyszności! Skomentuj
MamaOskarkaZupa rybnaDorada pieczona po hiszpańskuSpaghetti z krewetkamiTunezyjska sałatka z tuńczykiemPity z grillowaną rybąEmpanadas z tuńczykiemSos z tuńczyka i anchoisDorada pieczona z oliwą i czosnkiem
Chilli Czosnek i Oliwaarrabiata itd., ale jeżeli chcecie skosztować czegoś wyjątkowego i regionalnego, to polujcie na makaron w sosie grzybowym z truflami lub pappardele z sosem z królika.Kolejna miejscowa specjalność to pici, produkowany pod Sieną makaron z kształcie grubszego spaghetti. Możecie zamówić go w restauracji, np. Pici con le Briciole z dodatkiem czerstwego chleba i anchois lub kupić w jednym(...)Florencji, które wyglądały niczym włochata pierzynka. Mój Mąż, wielki ich miłośnik, zamówił sobie flaki w restauracji w Montepulciano. Podano mu je arcy po włosku - zapieczone z serem i sosem pomidorowym.DeseryNajsławniejszym toskańskim deserem, którego popularność daleko przekroczyła granice tego regionu, jest oczywiście tiramisu. Choć o miano stolicy tiramisu pretenduje także Wenecja, według jednej z legend jego twórcą był władca Toskanii
Chilli Czosnek i OliwaProste, szybkie sosy są zawsze w cenie, zwłaszcza, gdy czasu mamy niewiele, a apetyt spory :) Sos neapolitański to bodaj najbardziej klasyczny z włoskich sosów, a na
Kulinarne zapędy KokosaMakarony są czymś co cieszy wśród mojej gromady zawsze ogromnym powodzeniem. Spaghetti bolognese to coś co zawsze znika, niezależnie od apetytu i kulinarnych zachcianek moich dzieci. Zazwyczaj robiłam z granulatem sojowym, jednak tym razem moje starsze dziecko orzekło, że musi być takie "prawidziwe" z pulpetami.No i masz babo placek:) Jest bolognese z pulpecikami z białego sera i kaszy jaglanej. Pycha(...)przyprawami. Wyrabiam całość przez chwilę a następnie formuję z niej nieduże okrągłe pulpety. Tak przygotowane pulpety wkładam do sosu. Całość delikatnie mieszam i duszę pod przykryciem około 10 minut. Na końcu dodaję posiekana świeżą bazylię. Podaję z makaronem spaghetti
Magiczna kuchnia DariiPulpeciki w sosie pomidorowym to jedno z ulubionych dań mojego męża. Są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Do sosu użyłam bardzo prostego w wykonaniu sosu pomidorowego z cukinii, na który przepis znajdziecie w tym poście - - > KLIK można go oczywiście zastąpić pomidorami z puszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level(...)całość dokładnie, formujemy pulpeciki. W głębokiej patelni podgrzewamy bulion z ketchupem z cukinii, wrzucamy klopsiki, pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy makaron spaghetti (około 4 porcji) i gotujemy do momentu aż pulpeciki będą ugotowane, a makaron miękki i sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true
Delusional TrinePesto to zimny, zielony sos o charakterze stricte śródziemnomorskim. Wywodzi się z Genui, miasta we Włoszech. Oryginalne, podstawowe pesto przyrządzane jest na bazie bazylii, istnieje jednak kilka odmian tego sosu. Według mnie jest to danie, które nie wymaga tego, aby kurczowo trzymać się receptury, ale należy kierować się swoimi upodobaniami i tym co lubimy. Jest doskonałym materiałem do eksperymentów. Żeby(...)migdałów 1/4 szklanki oleju lub oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól himalajska świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 300 – 350 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti świeże listki rukoli mała garść orzeszków ziemnych lub kilka migdałów Przygotowanie: 1) Orzeszki ziemne lub migdały podprażyć na suchej patelni (przeznaczone do pesto oraz do podania). 2) Prażone orzeszki/migdały, umytą
Fitsweet.mewszystkie składniki potrzebne do tego, aby w czasie, gdy gotuje się makaron przygotować pyszny i aromatyczny sos. Opcjonalnie, pod koniec gotowania, można dodać kilka pomidorków koktajlowych lub pokrojonego w dużą kostkę pomidora malinowego. SKŁADNIKI / 2-3 porcje 200 g makaronu spaghetti 2 łyżki oleju np. kokosowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów(...)WYKONANIE Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj ok 10 minut). Po ugotowaniu odcedzamy (najlepiej wyłowić go łyżką i od razu przełożyć do sosu), zachowując 5 łyżek wody z gotowania makaronu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce, pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Na większej patelni rozgrzewamy
cool and mintySkładniki: 300 g długiego makaronu (u mnie spaghetti); 250 g liści świeżego szpinaku baby; 1 puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą (waga netto wraz z zalewą - 400 g); 2 ząbki czosnku; 1 duża cebula; 250 g serka mascarpone; 3 łyżki startego parmezanu; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem(...)cebuli dodać posiekany szpinak, wymieszać i całość podsmażyć. Dodać zblendowane pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać i dusić na małym ogniu, aż sos delikatnie odparuje i lekko zgęstnieje. Następnie dodać serek mascarpone, delikatnie wymieszać i podsmażać, aż serek całkowicie się rozpuści i połączy z sosem (przez około 2 minuty). Zdjąć z ognia
Gospodyni Miejskawith chayote and mint sauce. Bucatini, znany również jako perciatelli, to spaghetti z dziurką. Składniki. 2 piersi z kurczaka 1 garść makaron bucatini 2 ząbki czosnku 2 łyżki natka pietruszki przyprawa do dań Kucharek pieprz 0,5 łyżeczki papryka słodka 10 dag mozzarella biała starta oliwa z oliwek Sos miętowy. zdeglasowany smak z upieczonej roladki 100 ml śmietana
Kulinarny karnet Christophera