Czasem zdarza mi się kompletny blackout i nie wiem co mam zrobić na obiad…Skąd to znacie? Pewnie każdy z Was nieraz łapie się za
codojedzenianazwą carbonara podawane jest coś, co bardziej przypomina jajecznicę, albo rozgotowane kluski pływają w jajeczno-śmietankowym sosie? Przygotowanie carbonary wymaga pewnej sprawności ruchów, a dzięki opisanym poniżej trikom mam pewność, że efekt końcowy zadowoli każde podniebienie. Po pierwsze - makaron. Może to być spaghetti, tagliatelle lub inny rodzaj makaronu, jednak osobiście wolę długie kształty. Dobrze byłoby, gdyby makaron był ręcznie robiony(...)mamy? Możemy zatem przygotować carbonarę:) Składniki (na 2 porcje): 150g makaronu (spaghetti, tagliatelle) 2 żółtka 50g tartego włoskiego sera (pecorino romano, parmezan lub grana padano) 50g tłustego surowego wędzonego boczku świeżo mielony pieprz sól Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Póki makaron się gotuje, przygotować sos. Boczek pokroić w plastry, a następnie w paski. Wrzucić na patelnię
Obiad gotowyMakaron z sosem pomidorowym i kurczakiem to jedno z tych dań, które robi się ekspresowo, dużo szybciej niż spaghetti bolognese czy nawet spaghetti carbonar a. Wystarczy podsmażyć kurczaka, zalać przecierem pomidorowym lub pomidorami z puszki oraz dodać ulubione dodatki – u mnie to oliwki oraz kapary. Zapraszam Was serdecznie na ten prosty i smaczny przepis. Makaron z sosem pomidorowym
Kuchnia Bazyliibrokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pappardelle w ostrym sosie z żółtych warzyw z czarnuszką i natką z pietruszki Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem Spaghetti z cukiną, jajkiem i oliwkami Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Spaghetti(...)Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Spaghetti ze szpinakiem i oliwkami Świderki z salami,cukinią i grana padano Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Zapiekanka
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 1 filet z kurczaka 1 cebula 1/2 cukinii 100 g szpinaku baby 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka sosu chili 1 mini papryczka chili zioła prowansalskie słodka papryka jarzynka … Czytaj dalej Pełnoziarniste spaghetti
czarrna od kuchniJedną z pierwszych potraw, które przygotowałem jako dziecko, było spaghetti. Nie mogę nawet powiedzieć, że „ugotowałem” to danie, bo jako sosu użyłem keczupu. Łatwo wyobrazić
Vegan TasteJedną z pierwszych potraw, które przygotowałem jako dziecko, było spaghetti. Nie mogę nawet powiedzieć, że “ugotowałem” to danie, bo jako sosu użyłem keczupu. Łatwo wyobrazić sobie smak tego dania – nie było zbyt ambitnie. Już wtedy pokochałem makaron – szybki i prosty w przygotowaniu, który
Vegan TasteJedną z pierwszych potraw, które przygotowałem jako dziecko, było spaghetti. Nie mogę nawet powiedzieć, że „ugotowałem” to danie, bo jako sosu użyłem keczupu. Łatwo wyobrazić sobie smak tego dania – nie było zbyt ambitnie. Już wtedy pokochałem makaron – szybki i prosty w przygotowaniu, który dzięki różnorodnym sosom nigdy się
Vegan Tastespaghetti 😊 Oj jakie wyszło pyszne! Jeśli zwolennicy klasyki mnie nie powieszą, to śmiem twierdzić, że łazanki bolognese są jeszcze smaczniejsze niż spaghetti bolognese. Ale o tym, najlepiej ... przekonać się osobiście 😉 Składniki na sos: ok. 300 g mięsa mielonego (u mnie mielona karkówka) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka pomidory w sosie własnym lub pomidorowa passata pół
Walijskie PichcenieRzadko przygotowujemy skrzydełka, a przecież mogą być wspaniałą gorącą przekąską, jednym z kolacyjnych, czy obiadowych dań! Przygotowane w dobrej marynacie z dodatkiem ogórkowego spaghetti zaczarują Was smakiem! SKŁADNIKI: 1 kg. skrzydełek Marynata: 2 łyżki sosu sojowego lub maggi 2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu białego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę (plus 1, jeśli pieczemy
Kuchnia BeatyTeraz mamy tanią paprykę i pomidory więc warto się zaopatrzyć i zrobić na zimę kilka słoiczków pysznego sosu. Taki sos jest świetną bazą do zupy pomidorowej, klopsików jaki i do spaghetti. Składniki: 1 kg czerwonej papryki 800 g pomidorów lima 1i1/2 kg pomidorów malinowych 50g czosnku (ząbki) 8-10 łyżek oliwy z oliwek 3 małe gałązki rozmarynu 3-4 łyżeczki
Ala piecze i gotujeokiem uroczego (czy w przypadku Włocha może być inaczej?) Sycylijczyka - Andrea Scarantino , szefa kuchni w restauracji Mamma Marietta . Pod okiem Andrea przygotowaliśmy spaghetti z polędwicą cielęcą, świeżymi pomidorami i bazylią oraz penne w sosie szparagowym (mój faworyt - przepis poniżej). Oczywiście nie mogło się obyć bez deseru, którym był krem na bazie mascarpone z owocami leśnymi. Andrea nie tylko opowiadał
KUCHARNIA