smaku łosoś ( użyłam łososia MOWI), szpinak i śmietana, skórka z cytryny, czosnek, koperek i parmezan. Przepyszne a takie proste. Makaron ze szpinakiem i łososiem w sosie śmietanowym 2 porcje Składniki: 250 g makaronu spaghetti 1 łyżka masła 1 porcja świeżego łososia MOWI 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 150 g szpinaku 150 ml kwaśnej śmietany 18% trochę skórki z cytryny(...)dodać szpinaki, smażyć aż zmięknie. Dodać śmietanę, kilka łyżek wody z gotowania, sok i skórkę z cytryny, chwilę gotować mieszając, posolić i popieprzyć do smaku. Przełożyć do sosu makaron i posiekany koperek, wymieszać. Przełożyć makaron na 2 talerze, na wierzchu ułożyć rozdrobnionego łososia, posypać startym parmezanem i podawać
Smaczny zeszytilość cukru do 1/2 kg bo wcześniej sos był dla mnie za słodki. Składniki: 1 kg czerwonej papryki 1 kg cebuli 3 kg cukinii 1,5 szkl. octu 1/2 kg cukru 4 słoiczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka curry sól, pieprz 2 łyżki przyprawy do spaghetti 1 łyżka suszonej bazylii Dodatkowo(...)pomidorowy i przyprawy i gotujemy 30 min. Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Ps. Taki sos nadaje się do makaronu, kurczaka lub jako dodatek do spaghetti Smacznego
IMPRESJA SMAKUmakaronem i razem tworzą całość. Sos fajnie ” obkleja ” makaron, co sprawia, że jemy świetne i soczyste danie, a nie ” makaron osobno i sos osobno ” Uwielbiam takie jedzonko Jeżeli użyjemy makaronu spaghetti, będziemy mieli spaghetti carbonara Składniki: 250g makaronu tagliatelle 300 g wędzonego boczku 250 ml śmietanki 30% 3 żółtka 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki startego(...)przyprawy ( sól, pieprz ). Wlewamy to na patelnię i dodajemy wcześniej obsmażony boczek i cebulę. Mieszamy dokładnie i po chwili dolewamy resztę śmietanki, mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia, do sosu dodajemy nasz ugotowany makaron, mieszamy do połączenia się całości. Dekorujemy świeżą bazylią. Artykuł Tagliatelle Carbonara pochodzi z serwisu
NiePieprz.plcielęciny, choć wersja z polo czyli kurczakiem jest często spotykana. Polpette podaje się w formie przekąski, w zupie, albo na danie główne, w sosie pomidorowym lub saute, często bez zdanych dodatków. Pulpety ze spaghetti znane Wam pewnie, to wynalazek amerykański. Z drugiej jednak strony występują też w tak klasycznych makaronowych daniach jak lasagnia. Małe kuleczkami – polpettini – z pecorino
Niedzielny kucharzW naszej kuchni unosi się piękny zapach czosnku i pomidorów. Uwielbiamy jadać makarony z różnymi sosami. Dziś taki wariant z pulpecikami z mielonego
cookplgotowych krewetek 300 ml Béchamel sos- znajdziesz tutaj ok 100 gr swieżo startego parmezanu sól 250 gr makaronu fettuccine lub spaghetti Wykonanie: Gotujemy ok 250 gr makaronu- spaghetti lub według uznania :) Szykujemy sos béchamel z dodatkiem jednego ząbka czosnku ( przeciśniętego przez praskę ) Nasmarowujemy masłem naczynie ( resztę masła zostawiamy ). Kładziemy na dno połowę makaronu. Na makaron kładziemy plastry
Smaki Edytyktóre liczą kalorie. Tym razem postanowiłam poeksperymentować z azjatyckimi smakami. Jak wiadomo, marchew bardzo lubi się z imbirem , a orzechy dodatkowo podkreślają ich smak. Zrobiłam sos, który nie potrzebuje gotowania, a ciepło łapie od spaghetti z marchewki. Aby danie było bardziej sycące, do marchewki dodałam uprażoną ciecierzycę (możecie też wykorzystać ją jako zdrową przekąskę !). Całość to bardzo szybkie i smaczne
Okolice Palnikarodzaj dyni nie bez powodu nosi swą nazwę, może bowiem stanowić doskonały zamiennik makaronu we wszystkich makaronowych przepisach. Spaghetti z dyni świetnie komponuje się z wszelkimi sosami dodawanymi zwykle do makaronu. Dynia makaronowa - jak ją przyrządzić Z pozoru zwykła dynia lecz po upieczeniu miąższ rozpada się na pasemka, podobne do makaronu. Makaronowy miąższ bardzo łatwo można oddzielić zwykłym widelcem. Dynia(...)minut, do momentu aż będzie miękka. Najlepiej sprawdzić widelcem czy "makaron" już się oddzielił. Gotowe ! Z jednej dyni wychodzi naprawdę dużo makaronu, nie sposób zjeść na raz. Dyniowe spaghetti można przechowywać w lodówce 2-3 dni, przed podaniem wystarczy podgrzać
Marta próbujemało bo był pyszny, i zjadłoby się więcej. Na upalne letnie dni taki obiad to raj dla podniebienia. Na pewno będzie smakował dzieciom. Spaghetti w wersji na słodko :-) 200 g truskawek 1 łyżka sosu balsamico 1 łyżka cukru trzcinowego 1 garść porzeczek 1/2 szklanki malin 100 g serka twarogowego 1/2 szklanki śmietany 30 % mięta świeża Truskawki obieram, myję
wesoła kuchniaDzisiaj przepis na makaron z warzywami i tofu. Składniki: dowolne warzywa, Wasze ulubione - świeże lub z mrożonki 200 g serka tofu makaron, najlepiej typu spaghetti, długie, cienkie nitki, np. chiński, soba, razowy,.. sos sojowy, sos rybny sezam, ew. siemię lniane chilli szczypior Wykonanie: Na patelnie przekładamy pokrojone warzywa, dolewamy trochę wody i gotujemy pod przykryciem przez kilka minut. Gdy odrobinę
Taste Of My Dayzioła - 1 łyżka oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) - 1-2 łyżeczki mała klarowanego (nie trzeba) - 1-2 łyżeczki skrobi (u mnie ziemniaczana) Dodatkowo: - tarty ser (Parmezan lub Grana Padano) - makaron spaghetti lub dowolny ulubiony (w wersji bezglutenowej-bez glutenu) Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oleju kokosowego, posolić, pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zamieszać. Do garnka(...)również dodać skrobię ziemniaczaną wymieszaną z małą (50ml) ilością wody, wówczas sos zyska bardziej na konsystencji, będzie taka jednolita, bardziej gęsta. Po dodaniu skrobi sos należy zagotować mieszając. Podawać z makaronem (u nas spaghetti z mąki kamut) z dużą ilością tartego sera (u nas Parmezan lub Grana Padano) Smacznego
Smaczne ZdroweNiby zwykłe spaghetti z pomidorowo-mięsnym farszem, ale jednak całkowicie inaczej smakuje. Dodatek startej cukini i gotowego sosu firmy Orzech świetnie urozmaicił smak klasycznego makaronu - wyszedł nieco słodszy i delikatniejszy niż zwykłe bolognese, a do tego zdrowszy, bo z dodatkiem warzyw. W prawdzie użyłam do niego gotowego sosu, jednakże takiego, w którego składzie są jedynie naturalne produkty i żadnych konserwantów(...)brakuje nam czasu, siły lub po prostu ochoty na "stanie przy garnkach". SKŁADNIKI: 1 op. makaronu spaghetti (porcja dla 4 osób) 50 dag miesa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych 1 szkl bulionu 1 czubata szklanka startej cukini (ok 20 dag) 1 sos pieczarkowy Orzech (sos pomidorowy z pieczarkami, cebulą i marchwią) 1 łyżeczka soli 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki czosnku
Kto ugości moich gości?makaron w sosie truskawkowym. Danie idealne dla osób zabieganych jak i wegetarian. Do poniższego przepisu możecie użyć makaronu typu rurki, świderek jak i spaghetti :) Jeżeli chcecie bardziej sycący obiad to przygotujcie makaron z twarogiem i sosem truskawkowym (przepis tutaj ). Składniki na 2 porcje: 0,5 kg truskawek (z szypułkami) makaron, np. serduszka, świderki cukier zwykły do smaku 1 łyżeczka cukru
Ugotowaćprzecieru pomidorowego 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki miodu kiełki na patelnie stir- fry 1 łyżka sezamu kilka listków kolendry makaron spaghetti Sposób przyrządzenia : mięso kroimy i marynujemy w 1 łyżce miodu i 2 łyżkach sosu sojowego resztę miodu mieszamy z sokiem z pomarańczy, resztą soku sojowego i przecierem pomidorowym warzywa kroimy w paski grzyby mun lekko podgotowujemy
zobacz ich smakDanie idealne na smaczny, niezawodny obiad... muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym, całość posypana serem i zapiekana w sosie pomidorowym. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego spaghetti bolognese czy lazanii. Tak naprawdę danie to może posłużyć nie tylko jako obiad ale także jako ciepłe danie imprezowe. Przygotować je można nie tylko z mięsem, ale np ze szpinakiem. Jeśli szukasz pomysłu(...)przygotowanym mięsem mielonym, układać je obok siebie w naczyniu żaroodpornym, Do garnka wlać passatę pomidorową, wodę, dodać koncentrat pomidorowy wsypać do smaku sól, paprykę ostrą i bazylię suszoną, wymieszać. Sos zagotować. Tak przygotowanym sosem zalać muszle makaronowe, wierzch posypać żółtym startym serem. Naczynie żaroodporne zakryć przykrywką i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180'C około 20-25 minut
Zrób to smacznie