blogu Spaghetti Carbonara . Danie jest kaloryczne za sprawą boczku, żółtek i 30% śmietanki. Ale tak musi być, w tym daniu nie można iść na ustępstwa. Spaghetti Carbonara to przepis na idealny sos śmietanowy z boczkiem, cebulą, żółtkami jaj i śmietanką. Dodatek białego wina podczas przygotowywania sosu jest kropką nad i… w tym daniu, kto raz spróbuje zakocha się(...)serem (nie dodajemy już soli, gdyż woda od gotowania makaronu była osolona) uważamy aby nie zrobiła nam się jajecznica ;) Doprawiamy pieprzem do smaku. Wyłączamy. Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie wszystko mieszamy. Spaghetti carbonara wyjmujemy na głęboki talerz, doprawiamy pieprzem i dekorujemy drobnymi listkami bazylii. Smacznego! The post Spaghetti Carbonara appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięspaghetti wegetariańskie. Składniki: 2 małe filety z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 małej cukini 6 szparagów Garść pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki sosu marinara (według tego przepisu) lub passata pomidorowej 1/3 opakowania makaronu spaghetti 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki cebuli w proszku 2 łyżeczki czosnku suszonego 2 łyżki tartego parmezanu Sól i pieprz Przygotowanie: Krok(...)Zagotuj litr wody, posól. Wsyp makaron. Gotuj 10 minut. Odcedź. Wlej do makaronu pół szklanki sosu marinara. Wymieszaj. Jeśli nie masz sosu marinara użyj zwykłej passata. Dopraw ją tylko solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Krok 2 Umyj warzywa. Pokrój papryki w paski a potem w kostkę. Cukinię w ćwierć talarki. Szparagi w dwucentymetrowe kawałki (wcześniej odłam zdrewniałe końcówki). Krok
Niedzielny kucharzspaghetti wegetariańskie. Składniki: 2 małe filety z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 małej cukini 6 szparagów Garść pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki sosu marinara (według tego przepisu) lub passata pomidorowej 1/3 opakowania makaronu spaghetti 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki cebuli w proszku 2 łyżeczki czosnku suszonego 2 łyżki tartego parmezanu Sól i pieprz Przygotowanie: Krok(...)Zagotuj litr wody, posól. Wsyp makaron. Gotuj 10 minut. Odcedź. Wlej do makaronu pół szklanki sosu marinara. Wymieszaj. Jeśli nie masz sosu marinara użyj zwykłej passata. Dopraw ją tylko solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Krok 2 Umyj warzywa. Pokrój papryki w paski a potem w kostkę. Cukinię w ćwierć talarki. Szparagi w dwucentymetrowe kawałki (wcześniej odłam zdrewniałe końcówki). Krok
Niedzielny kucharzdanie jest bardzo syte dzięki obecności mięsa. Zapraszam do wykonania! :-) SKŁADNIKI: "Spaghetti" - 1 dynia makaronowa - olej słonecznikowy - trochę wody Klopsy - 500 gram mielonej wieprzowiny - 2 małe cebule - 4 ząbki czosnku - garść słonecznika - 1/2 szklanki płatków owsianych - 2 jajka - przyprawy (zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy, przyprawa arabska, sól himalajska) - trochę sosu pomidorowego do polania Przygotowuję dynię: Kroję ją wzdłuż na pół, wyciągam(...)układam w piekarniku rozgrzanym do ok. 180' C. Piekę ok. 30 minut (klopsy mają być ładnie zarumienione). Z upieczonej dyni wyciągam nitki (jest to nasze spaghetti), kładę na nie klopsy, dodaję niewielką ilość sosu pomidorowego. Gotowe! SMACZNEGO
WielopokoleniowoKilka gałązek oregano Mięso, wędliny 1 kg filetów z kurczaka Szynka prosciutto (80 g) Makarony, kasze, ryż ½ opakowania makaronu spaghetti 1 szklanka ryżu 1 szklanka kaszy orkiszowej 2 szklanki mąki Nabiał, jaja 4 jajka 200 g gęstego jogurtu Dodatki Sos sojowy Miód Cukier Keczup Ocet Olej Oliwa Mąka ziemniaczana Drożdże instant Sól Pieprz Patenty na szybkie gotowanie Wspomnieliśmy(...)daniach chińskich, do których kurczaka na początku przygotowuje się tak samo, finalnie różni je tylko sos, w którym na koniec duszony jest kurczak. Drugi nasz sprawdzony sposób to pieczenie jak największej liczby składników, co upraszcza i przyspiesza gotowanie. W tym menu upiekliśmy warzywa do spaghetti, do peperonaty i do chińskich dań oraz prosciutto, które trafiło do zupy. I po trzecie
Niedzielny kucharzDania z makaronem przygotowuję bardzo często, ponieważ w przeciwieństwie do ziemniaków makaron gotuje się szybciej, a sos można przygotować w trakcie, kiedy gotujemy makaron. Danie, które dzisiaj przygotowałam jest podobne do tradycyjnego spaghetti bolognese, jednak smakiem się różni. Polecam spróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula 1 łyżka ostrej musztardy rosyjskiej 1 kajzerka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek makaron spaghetti wg potrzeb olej do smażenia mąka do obtoczenia klopsików Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów w kawałkach sól, pieprz, bazylia, oregano 1/2 szklanki bulionu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku
Danka Pichcidodaniu łyżeczki musztardy zamienia się w kremowy sos musztardowy. Z dodatkiem chrzanu staje się wyrazistym sosem chrzanowym. W duecie z koperkiem tworzy delikatny sos koperkowy. Wyśmienicie wypada też w towarzystwie boczku, śmietany i spaghetti jako uwielbiane spaghetti a’la carbonara czy kurczaka, szpinaku i ryżu jako rozpływający się w ustach kurczak w sosie szpinakowym. Sos jej idealny do pieczenia, duszenia
Kuchnia w oparachMiałam smak na spaghetti z mięskiem mielonym i hop siup zrobione. Składniki na sos: oliwa z oliwek - 4 łyżki stołowe czosnek - 4 ząbki woda - 200 ml sól do smaku pieprz biały ziołowy szczypta do smaku oregano na oko tak z łyżeczkę bazylia na oko tak z łyżeczkę łopatka wieprzowa - 250 g mięso wołowe (mielone(...)Koło godziny dusiłam wszystko razem) Krok 3 Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą .Makaron dodajemy do naszego sosu i przykrywamy pokrywką, makaron spokojnie dojdzie do siebie przez jakieś 15 minut. Krok 4 Gotowe spaghetti przekładamy na talerz .Ogórki kiszone kroimy drobno i posypujemy na około naszego dania, podajemy gorące
Różowa kuchniaprzyprawy oraz odrobinę soli i sporo pieprzu. Zagotowujemy całość i zmniejszamy ogień. Sos gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. W czasie, gdy sos bulgocze na ogniu, gotujemy makaron al dente np. penne lub spaghetti. Pamiętając, by pod koniec gotowania zostawić 2 łyżki wody spod makaronu do zagęszczenia sosu. Gdy sos będzie już niemal gotowy, dodajemy do niego
Cooking MonsterSpaghetti w moim wykonaniu Składniki: - makaron spaghetti - mięsko mielone wieprzowo - wołowe - pomidory z puszki - cebula - warzywa mrożone ( mieszanka brokułowa) - sos bolognese w proszku W naszym domu bardzo często goszczą potrawy a'la włoskie. Gotując je nie można nic popsuć a smakują wyśmienicie akurat nam. Sosy robię według własnych pomysłów czyli(...)wpadnie w rękę lub na co właśnie mamy ochotę. Zakupy: Makaron spaghetti koszt ok. 2,30 zł, mięso mielone koszt ok. 6 zł, pomidory w puszce koszt ok. 3 zł, cebula koszt ok. 0,50 zł, warzywa mrożone koszt ok. 3 zł, sos bolognese koszt ok. 2 zł. Przygotowanie: Ja najpierw podsmażam cebulkę na odrobinie oleju i dodaję do niej
Tanio smacznie i prostowrzuciłam jeszcze tego przepisu na mojego bloga Oryginalny przepis na ten makaron zawiera dużo warzyw (marchew, pietruszka, seler naciowy) i czerwone wino, a sos dusi się na małym ogniu przez minimum 2 godziny. Moje spaghetti jest wersją okrojoną i szybszą do wykonania. Całość zajmie Wam niecałą godzinę. Spaghetti bolognese 2 duże porcje Składniki: około 250 g makaronu spaghetti (około pół(...)startą na dużych oczkach marchewkę. Całość zalewamy passatą pomidorową, przykrywamy i dusimy przez około 30 minut. Jeśli nasz sos za bardzo zgęstnieje podczas duszenia, pod koniec dodajemy do niego kilka łyżek wody w której gotowaliśmy makaron. W razie potrzeby doprawiamy solą. Spaghetti bolognese podajemy obficie obsypane tartym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego Artykuł Spaghetti bolognese pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujemożna zastąpić śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, ale wpłynie to na smak sosu.Makaron pappardelle można zastąpić innym ulubionym makaronem np. spaghetti, rurkami czy kokardkami.250 ml gorącej wody można zastąpić szklanką wytrawnego, białego wina. Wówaczas nie ma już konieczności doprawiania sosu sokiem z cytryny
Gospodyni Miejskaciężko o takie w naszym kraju. Ja proponuje troszkę inne spojrzenie na spód, który na dobrą sprawę też możemy nazwać neapolitańskim :) Zrobimy go ze spaghetti neapolitańskiego. Składniki: - makaron do spaghetti - przecier pomidorowy - zioła Do tego kilka typowo polskich dodatków na pizzę, które muszą być kryzysowe, a jednocześnie spotykane na pizzach. - grzyby - bardzo populary składnik na wszelkiego rodzaju pizzach, dostępny prawie(...)czosnek Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Potrzebną nam część odsączamy na durszlaku, a to co zostało gotujemy dalej. Z przecieru i ziół robimy sos, który łączymy z makaronem. Tak powstałe spaghetti po neapolitańsku umieszczamy w okrągłej formie i wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Grzyby, po wszystkich niezbędnych zabiegach w zależności od rodzaju grzybów, podsmażamy
Kryzysowa Książka KucharskaDzisiejsza propozycja to totalny misz masz. Ale jaki pyszny. Połączenie makaronu, mięsa i sosu. Zapraszam na obiadek. Co nam trzeba? 300 g makaronu spaghetti polędwiczka wieprzowa- ok 300g świeży szpinak-opakowanie z popularnych sklepów olej rzepakowy do smażenia ser mozzarella w wiórkach 200g przyprawy: sól, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka 2 czubate łyżki sosu pomidorowego sos: 200ml ciepłego mleka
LatosiowydomPrzepis na pyszne, wegetariańskie spaghetti z orzechami arachidowymi. Jest bardzo smaczne i sycące. Pierwszy raz robiłam takie danie, ale na pewno nie ostatni. Dzięki uprzejmości Ol’Vity w przepisie miałam okazję wykorzystać mąkę z orzechów arachidowych, ale jeśli jej nie macie możecie użyć zwykłej mąki pszennej. Składniki(...)porcje): 2 łyżki mąki arachidowej 2 łyżki masła 50 g orzechów arachidowych 150 ml bulionu warzywnego łyżeczka soku z cytryny papryka ostra, czosnek granulowany łyżeczka sosu sojowego ciemnego sól, pieprz pół paczki makaronu spaghetti Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Orzechy wkładamy do woreczka i uderzamy tłuczkiem do mięsa, aby rozdrobniły się na mniejsze kawałki. Podprażamy
e-PrzepisyKulinarne