sos spaghetti - 2648 przepisów (strona:59/177)

Spaghetti po amerykańsku + filmik 183

Zapraszam dziś na spaghetti po amerykańsku . Nie wiem skąd znam ten przepis. Ten rodzaj makaronu z sosem przyrządzam(...)kilkunastu lat i zupełnie nie pamiętam skąd znam recepturę, ale gwarantuję, że to danie jest przepyszne .  Do przepisu dołączam filmik. Zapraszam :-) Składniki (ilość sosu na około 5-6 osób): 250 g makaronu spaghetti (lub więcej) 500 g mielonego mięsa 2 cebule 3 ząbki czosnku 250 g pieczarek garść zielonych oliwek 1 litr passaty pomidorowej sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek

Kawa z mlekiem
Spaghetti carbonara 115

lepszego włoskiego nie może nas spotkać w kuchni! Spaghetti carbonara to makaron podany z sosem składającym się z jajek, boczku i tartego sera. W oryginalnym przepisie wykorzystuje się do tego dania pancettę , czyli zawijany boczek lekko suszony oraz tradycyjnie ser owczy zwany pecorino lub parmezan. W tej wersji wykorzystałam drobno tarty parmezan. Opcjonalnie możecie dodać także czosnek, cebulę lub śmietanę(...)takich przepisów jest mnóstwo w Internecie. Są równie smaczne, ale dziś chciałam być bliżej Włoch:) Jedyne co dodałam od siebie to średnią cebulę. Składniki: 500 g makaronu spaghetti 3 jajka 150 g wędzonego krojonego w kostkę boczku 1 mała cebula (opcjonalnie – nie ma jej w oryginalnym przepisie) 30 g tartego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek sól świeżo zmielony

Zasmakuj Kuchni
Spaghetti carbonara 177

lepszego włoskiego nie może nas spotkać w kuchni! Spaghetti carbonara to makaron podany z sosem składającym się z jajek, boczku i tartego sera. W oryginalnym przepisie wykorzystuje się do tego dania pancettę , czyli zawijany boczek lekko suszony oraz tradycyjnie ser owczy zwany pecorino lub parmezan. W tej wersji wykorzystałam drobno tarty parmezan. Opcjonalnie możecie dodać także czosnek, cebulę lub śmietanę(...)takich przepisów jest mnóstwo w Internecie. Są równie smaczne, ale dziś chciałam być bliżej Włoch:) Jedyne co dodałam od siebie to średnią cebulę. Składniki: 500 g makaronu spaghetti 3 jajka 150 g wędzonego krojonego w kostkę boczku 1 mała cebula (opcjonalnie - nie ma jej w oryginalnym przepisie) 30 g tartego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek sól świeżo zmielony pieprz

Zasmakuj Kuchni
Pikantna Pizza Bolognese 164

fast foodu ale w wersji domowej. Zapewne wszyscy znają sos Bolognese, który od lat jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Głownie podawany z makaronem spaghetti.  U mnie wariacja na ten temat, bo sos zrobiony od podstaw będzie głównym składnikiem pizzy. Oczywiście by trochę podrasować danie i nadać mu odpowiedni charakter użyłam również kilku innych składników wśród, których

vaniliowoczekoladowa
Adios pomidory 119

Niestety, to już ostatnie działkowe pomidory. Tutaj w wersji uduszonej na oliwie, dwukrotnie przetartej. Rzadki sos stał się pomidorową, gęsty został dodany do spaghetti. Razem z bazyliowym pesto, smakował wyśmienicie. Bazylia oczywiście też z ogródka. Orzeszki pinii niestety nie :) Sos mimo, że klasyczny z uduszoną cebulka i czosnkiem był niepowtarzalny. Do zobaczenia, drogie pomidory, w przyszłym roku

Cytryna&Co.
Wtorek: Makaron primavera 73

Lekko przekręcony przepis na kultową pastę primavera. Zamiast śmietanowego sosu dodaliśmy do makaronu smakowite pesto. Dzięki temu danie jest lżejsze i można je zjeść na zimno, jak sałatkę, albo na ciepło jak zwykły makaron. Czas : 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 duże Wiosenny makaron primavera Podstawowym składnikiem makaronu primavera są szparagi. Inne składniki można dodawać dowolnie Primavera(...)Makaron podawany jest w śmietanowym sosie na bazie bulionu. Dzisiaj wariacji na temat kultowej pasty jest nieograniczona liczba. W Niedzielnym Kucharzu znajdziecie przepis na spaghetti primavera , wersję zbliżoną do klasycznej, ale z lekkim, dietetycznym sosem jogurtowym. Polecamy też pyszne pęczotto primavera , w którym makaron zastąpiliśmy kaszą. Dzisiaj zachęcamy Was do spróbowania zupełnie nowego przepisu na makaron primavera z pesto zamiast

Niedzielny kucharz
Wtorek: Makaron primavera 100

Lekko przekręcony przepis na kultową pastę primavera. Zamiast śmietanowego sosu dodaliśmy do makaronu smakowite pesto. Dzięki temu danie jest lżejsze i można je zjeść na zimno, jak sałatkę, albo na ciepło jak zwykły makaron. Czas : 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 duże Wiosenny makaron primavera Podstawowym składnikiem makaronu primavera są szparagi. Inne składniki można dodawać dowolnie Primavera(...)Makaron podawany jest w śmietanowym sosie na bazie bulionu. Dzisiaj wariacji na temat kultowej pasty jest nieograniczona liczba. W Niedzielnym Kucharzu znajdziecie przepis na spaghetti primavera , wersję zbliżoną do klasycznej, ale z lekkim, dietetycznym sosem jogurtowym. Polecamy też pyszne pęczotto primavera , w którym makaron zastąpiliśmy kaszą. Dzisiaj zachęcamy Was do spróbowania zupełnie nowego przepisu na makaron primavera z pesto zamiast

Niedzielny kucharz
Carbonara ze szparagami 157

Kolejny raz postanowiliśmy w naszym daniu wykorzystać szparagi. Carbonara ze szparagami to dość nietypowe połączenie składników – kto by się spodziewał, że boczek, szparagi i jajko

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wtorek: Spaghetti ze szparagami, ziemniakami i pesto 139

Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Obierz ziemniaki i pokrój na plasterki. Zagotuj wodę (3-4 szklanki), posól 2 łyżeczkami soli, wrzuć ziemniaki. Po 2 minutach dodaj do ziemniaków spaghetti. Po kolejnych 8 minutach dodaj pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki szparagi, ale bez czubków. Te dodaj na samym końcu, na minutę przed końcem gotowania. Krok 2 W międzyczasie zrób pesto: zmiksuj(...)Krok 3 Odcedź makaron i warzywa, przełóż do misy z pesto. Wymieszaj i wcinaj! Smacznego! Lubisz szparagi? Sprawdź również szparagi z makaronem w maślanym sosie         oraz pęczotto primavera . Artykuł Wtorek: Spaghetti ze szparagami, ziemniakami i pesto pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Tarta bolognese na orkiszowym spodzie 183

boloński a właściwie ragout mięsno warzywne zwykle jada się w Polsce z makaronem spaghetti. Z tego powodu to danie nazywa się nawet spaghetti po polsku ponieważ ze Włoszech podaje się taki sos z grubym makaronem jajecznym i w takim właśnie zestawieniu ponoć smakuje najlepiej. Ale zawsze można przekręcić przepis jeszcze bardziej i zapiec ragout na kruchym spodzie i podać

Smaczna Pyza
Makaron z sosem serowym 145

rzucają hasełko, że na obiad chcą makaron z sosem serowym. A że w lodówce często mam różnego rodzaju sery to robię im ekspresowy makaron z sosem serowym. Składniki:     około 200gr makaronu spaghetti     200gr serka topionego śmietankowego     50gr sera gorgonzola     4-5 plasterków żółtego sera     250ml(...)Mieszać do rozpuszczenia. Wlać słodką śmietankę ciągle mieszając. Gdy składniki połączą się dodać żółty ser i gorgonzolę. Dokładnie wymieszać. Całość lekko posolić i popieprzyć świeżo mielonym pieprzem. Makaron polać sosem. Na wierzch posypać startym parmezanem

Amatorka kuchenna
Makaronowe muszle z sosem jogurtowym i zielonym groszkiem 155

przepis pochodzi z książki Jerozolima, pięknie wydanej i niezwykle smacznej pozycji, którą testuję już nie po raz pierwszy. Tym razem zachęcił mnie sos jogurtowy, nieco lżejszy niż tradycyjny śmietanowy którego używam przy innych makaronach. Ten makaron ma też mnóstwo pysznych dodatków, jest bardzo świeży i prosty w przygotowaniu. Naprawdę warto przetestować. Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów(...)makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami Makaronowe muszle z sosem jogurtowym i zielonym groszkiem Ilość porcji: 2-3 Przygotowanie: 15-20 minut Składniki: – 500 g makaronu muszle – 500 g greckiego jogurtu – 150 ml oliwy

nietylkopasta.pl
Wtorek: Bucatini all’Amatriciana 105

zrobienia pasta z zawiesistym sosem pomidorowym, którego bazę stanowi zasmażony boczek. Bucatini amatriciana to jedno z najpopularniejszych dań w Rzymie. Czas : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Cztery są główne pasty kuchni rzymskiej (nie tego starożytnego, ale mieszkańców Rzymu): amatriciana, carbonara, gricia oraz cacio e pepe. Podstawę każdej stanowi oczywiście makaron, zazwyczaj spaghetti i ser pecorino – ostry(...)się od miejscowi Amatrice w rejonie Lazio, gdzie oryginalnie powstała i skąd trafiła do Rzymu stając się jedną z emblematycznych potraw miejscowej kuchni. Zamienniki Do sosu matriciana (w rzymskim dialekcie matriciana) można podać spaghetti, choć bardzo popularne jest bucatini, czyli długi, cienki makaron pusty w środku. Podać to raczej złe słowo. Charakterystyczną cechą amatriciano jest to, że makaron gotuje się

Niedzielny kucharz
Pesto z sałaty z makaronem i tuńczykiem 158

własnym. :) Składniki: Pesto: sałata 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka nasion słonecznika 2 pomidorki koktajlowe sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, zioła prowansalskie 50g makaronu spaghetti z pszenicy durum  puszka tuńczyka z sosie własnym  Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do blendera wrzucamy umytą i osuszoną sałatę, Umyte i pokrojone pomidorki koktajlowe, oliwę

Truskawkowa Fiesta
Pulpeciki w sosie pomidorowym 136

Pulpeciki w sosie pomidorowym z wołowiny, podawane z makaronem spaghetti to włoskie klimaty ale przecież równie dobrze będą smakować z puree ziemniaczanym, ryżem czy pieczywem… Ja najczęściej podaję tradycyjnie, z ziemniakami. Charakterystyczny smak i aromat sosu pomidorowego znakomicie podkreśla smak mięsa wołowego. Pulpeciki w sosie pomidorowym to bardzo proste i szybkie danie, serdecznie zapraszam.Pulpeciki w sosie pomidorowym – składniki

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania