Kilka dni temu prezentowałam spaghetti śliwkowo-pomidorowe. Sos tak nam smakował, że przygotowałam polędwiczki w bardzo podobnym sosie. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 czerwona cebula kilka miękkich śliwek (świeżych lub mrożonych) 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sos lub ocet balsamiczny do smaku 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cynamon, imbir, suszony czosnek, papryka, curry olej do smażenia Polędwiczki
Czerwień i błękitwersja pad thai i steki z kapusty. Uwielbiam zupę czosnkową i chowder z kukurydzy, więc na pewno wypróbuję wersję wegańską z tej książki. Chętnie spróbuję cymesu i spaghetti z cukinii z sosem chimichurri. A na deser ciastka z cieciorki z masłem orzechowym i koniecznie surowe ciasto marchewkowe. Jeśli podoba Wam się kuchnia Wegan Nerd, to autorkę będzie można spotkać
Ugotowane pozamiataneZachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych! Jest błyskawiczna do zrobienia i śmiało może konkurować w ten dzień z klasyczną włoską pizzą. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( foremka 28 cm ) * makaron spaghetti Lubella – 3/4 op SOS BESZAMELOWY: * mąka – 1 łyżka * masło – 1 łyżka * mleko – 250 ml * gałka muszkatołowa, sól, pieprz – 1 szczypta DODATKI: * filet z kurczaka – 150 g * pomidory koktajlowe
Ostra na Słodkoprzygotowaniu. Do każdego wyboru postanowiłem się ustosunkować i wpisać go jedną z trzech kategorii. NAJLEPSZE ZDJĘCIE Pierwszym zgłoszeniem, które chciałbym nagrodzić jest Michał Frąckowiak ze swoją interpretacją Spaghetti z cukinii z sosem tahini, płatkami chili i orzechami włoskimi . Uważam, że zdjęcie zrobione potrawie przez Michała zasługuje na publikację w najlepszych magazynach kulinarnych. Minimalizm i dynamika, którą uchwycił Michał, prezentując
Food SquarePolecam spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym
Ugotujmy Cośniej jedną z najsłynniejszych scen z jedzeniem? No właśnie, mi też na samą myśl ślinka cieknie. Odkąd obejrzałam ją w dzieciństwie chciałam jeść tylko pulpety w sosie pomidorowym z makaronem spaghetti. Teraz mój syn został wielkim fanem tej bajki i męczy mnie dokładnie o to samo. Nie pozostaje minic innego tylko lepić pulpety :) Wam również polecam bo są naprawdę smaczne
Kolizje SmakówNaprawdę, ale to naprawdę nie znam osoby, która nie lubiłaby makaronu z sosem bolońskim :) Na ten poczciwy pomidorowy sos z mięsem mielonym, ziołami i czosnkiem jest
DefinicjaSmakudelikatna, wspaniała… i ta salsa. Idealnie skomponowane smaki – granat, rodzynki, kapary, orzeszki pinii… a i jeszcze delikatne, kruche krążki czerwonej cebuli. Wspaniała przystawka. Następnie otrzymaliśmy „Spaghetti carbonara” (35 zł) . Sos ze śmietaną – ja wolę bez śmietany ale chyba u nas przyjęło się, że carbonara musi być ze śmietaną. I tu mogę się „przyczepić” – jak dla mnie rucola jako garnie
królestwo garówroku przed wyjazdem na wakacje, musimy przygotować nasze żołądki na śródziemnomorskie pyszności :) Tym razem Spaghetti z mulami w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: 300-400 g makaronu mule (świeże lub ze słoika w sosie własnym) 2 puszki pomidorów krojonych 100ml białego wina 3 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz, papryczka chili, oregano, parmezan, bazylia Cebulki pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać
MarciochaKucharzyaglane pulpety powracają! Tym razem w nowej, pieczarkowej odsłonie! Poprzedni przepis na sycące spaghetti z pulpetami w sosie z bakłażana i pomidorów cieszył się ogromnym uznaniem. Dlatego też postanowiłem przygotować podobne danie w klasycznej domowej odsłonie - z pysznym, aromatycznym pieczarkowym sosem oraz różową sałatką z pieczonych buraczków i czerwonej fasoli. Mam nadzieję, że zasmakują Wam one równie mocno. ;) Pulpety
Food SquareGotujemy na małym ogniu aż sos będzie miał dla nas odpowiednią konsystencję. Ja gotowałam około godziny. Gorące wlewamy do słoików. Pasteryzujemy od zagotowania 15 minut. Sos wykorzystujemy do mięsnego spaghetti
Humanistka w kuchniPomidory mojego Taty są bardzo smaczne. Dostałam od Niego sporo dojrzałych a nie zjedlibyśmy ich szybko, przerobiłam więc część i zrobiłam pyszny, ostry sos. Będzie super do spaghetti, lasagne czy też pizzy. Zresztą domowe przetwory są najlepsze a jeszcze jak są zrobione ze zdrowych warzyw to już po prostu jest super.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniSkładnikina 2 porcje: 100 g makaronu spaghetti razowego, 1 łyżeczka sosu worcetershire, 1 duży pomidor, 4 ząbki czosnku, 5 pomidorów suszonych, 8 szt. kapary, 6 oliwek, 1 łyżeczka słonecznika, 1 łyżka oliwy z oliwek, bazylia, pieprz, suszone papryczki chili, 1 plaster sera żółtego. Przygotowanie: Makaron gotujemy w wodzie, bez soli, na al dente. W tym samym czasie, pomidor sparzamy
Moniki Smakołykisezamowym. W garnku zagotuj wodę, na wrzątek wybij jajka, gotujemy około 45-50 sekund. Żółtko powinno pozostać płynne, a białko całkowicie ścięte. Wyjmujemy łyżką cedzakową, na spaghetti ogórkowe. Podajemy z sosem i świeżą figą. Można skropić olejem sezamowym lub oliwą z oliwek! Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni
SMYKWKUCHNImożemy zrobić z chlorellą? Wszystko na co nam pozwoli nasza wyobraźnia. Zmieszać z serkami, mlekiem, wodą, dodawać do koktajli mlecznych, ale nie tylko. Ja przygotowałam sobie pyszne spaghetti z sosem pesto genuese z chlorellą, Spirulinę wypijam w koktajlach. Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi propozycjami na glony, w których opisuję jak mocno można wyczuć posmak glonów. Dziś opracowałam koktajl
Blondynka Gotuje