sos spaghetti - 2648 przepisów (strona:37/177)

Spaghetti z serem pleśniowym i gruszką 100

połączenie wyśmienite:) Bardzo często ten duet wykorzystuję w sałatce (tutaj przepis -> klik ), ale tym razem postanowiłam wypróbować go w innym wydaniu. Wybór padł na makaron. Wyszło pysznie. Spaghetti w serowym sosie gorgonzola, a do tego orzeźwiająca gruszka, chrupiące prażone orzechy oraz ser pleśniowy. Doskonałe danie na obiad, jak i ciepłą kolację. Gruszkę można oczywiście pokroić na półplasterki wraz(...)skórką, ale ja jakoś ulubiłam sobie gruszkę kroić w kostkę. 1 op. makaronu spaghetti 100-120 g gorgonzoli 100 g sera Lazur błękitny (lub taka sama ilość gorgonzoli) 1 cebula 3-4 gruszki, najlepiej konferencje (niezbyt mocno dojrzałe) sok z połowy cytryny kilka orzechów włoskich 2 łyżki masła 1-1,5 szkl. kremówki garść posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Makaron

Smaki Na Talerzu
Spaghetti "Carbonara" 317

Carbonara to włoska potrawa składająca się z makaronu spaghetti oraz kremowego sosu na bazie żółtek i boczku. Mimo, że połączenie makaronu z jajkami może wydawać się dość kuriozalne, zachęcam do wypróbowania przepisu, ponieważ danie to jest niezwykłe i niejednej osobie przypadnie do gustu. Spaghetti Carbonara - Składniki:ok. 350 g makaronu spaghetti300 ml słodkiej śmietanki 30%4 żółtkaok

Słodka Strona
Spaghetti bolognese 266

Przedstawiam chyba najbardziej oczywistą propozycję na prosty i błyskawiczny obiad :) Nie znam dziecka, które nie lubiłoby spaghetti zwłaszcza z sosem bolognese :-) Dla nas, jak i pewnie dla wielu, to najbardziej kultowe domowe danie, dlatego nasza "domowa stołówka" przewiduje je w swoim menu regularnie - zawsze z dokładką, a nawet wylizaniem talerzy :) Składniki:500 g makaronu spaghetti,70 dag mięsa wieprzowego mielonego

Delicious Titbits
Wytrawne muffiny bolognese 230

parmezanu3 łyżeczki koncentratu pomidorowegoSól, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra, czosnek w proszkuPrzygotowanie:Mięso przysmażyć na 1 łyżce oliwy . Dodać pomidora oraz koncentrat. Dolewać wody tak aby powstał sos jak do spaghetti. Przyprawić solą, dużą ilością oregano, papryki słodkiej i bazylii. Dodać odrobinę papryki ostrej oraz czosnku w proszku.Do dużej miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Jajko rozbełtać

Czarnawisienka
Sos pomidorowy z mięsem 134

Pani mama A. od mojego lubego robi niesamowity sos mięsny do spaghetti. Mamy to szczęście że od czasu do czasu dostajemy w darze jakiś tam słoiczek ;) Wystarczy tylko ugotować makaron (ja akurat miałam kolorowy) i jak ktoś lubi zetrzeć na tace ser żółty do posypania. Jak zrobić taki wyśmienity sos - mam przepis. Składniki  30 dkg mięsa mielonego 4 ząbki

pink envelope
Sataye z kurczaka z imbirowym sosem 126

piersi kurczaka nabite na drewniany patyczek. Dopełnieniem dania jest makaron z fasoli Mung, który nie wymaga gotowania, i spaghetti z cukinii. Kropką nad i jest słodko-ostry sos ze świeżego imbiru i żółtych śliwek. Składniki: – 2 piersi z kurczaka – sól, pieprz do smaku – 2 łyżki sosu(...)minut. Gotowy sos zmiksować na gładki mus, doprawić solą i pieprzem. – Sataye z kurczaka podawać z makaronem fasolowym i spaghetti z cukinii oraz kleksem sosu imbirowego

To co kocham
Spaghetti z mięsnymi kuleczkami 188

Pełnoziarnisty makaron spaghetti z aromatycznymi, wyrazistymi wołowo-drobiowymi kuleczkami z sosem z dojrzewających w słońcu pomidorów. Brzmi bardzo klasycznie, ale smakuje rewelacyjnie. Składniki: Mięsne kuleczki: 250g fileta z kurczaka 250g wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka kaszy manny 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki natki z pietruszki 1 jajko oliwa sól pieprz Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów(...)papryki, zioła i oregano. Dusić około 10 minut, doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać mięsne kuleczki, wszystko razem delikatnie wymieszać. 3.  Makaron spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, podawać z sosem i mięsnymi kuleczkami

Szalona Kuchnia Eweliny
Spaghetti z mięsnymi kuleczkami 118

Pełnoziarnisty makaron spaghetti z aromatycznymi, wyrazistymi wołowo-drobiowymi kuleczkami z sosem z dojrzewających w słońcu pomidorów. Brzmi bardzo klasycznie, ale smakuje rewelacyjnie. Składniki: Mięsne kuleczki: 250g fileta z kurczaka 250g wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka kaszy manny 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki natki z pietruszki 1 jajko oliwa sól pieprz Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów(...)papryki, zioła i oregano. Dusić około 10 minut, doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać mięsne kuleczki, wszystko razem delikatnie wymieszać. 3.  Makaron spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, podawać z sosem i mięsnymi kuleczkami

Szalona Kuchnia Eweliny
Spaghetti w sosie pomidorowym z groszkiem 154

spory wybór makaronów i możemy wybierać według kształtu, koloru lub użytej mąki. Dzięki temu też możemy eksperymentować w kuchni przygotowując z nich pyszne dania. Ja zrobiłam kolorowe spaghetti z pysznym pomidorowym sosem z dodatkiem zielonego groszku. Palce lizać. Składniki: 250 g makaronu Spaghetti Tricolore Primo Gusto 500 g przecier pomidorowy śródziemnomorski Primo Gusto 0,5 puszki groszku konserwowego(...)maśle klarowanym. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlać przecier pomidorowy i podsmażać do częściowego odparowania płynu. Dodać odsączony z zalewy groszek, przegotować i zdjąć z pieca. Doprawić sos do smaku. W osolonej wodzie ugotować makaron al dente według czasu podanego na opakowaniu. Na talerz nałożyć porcję makaronu i obficie polać sosem pomidorowym z groszkiem. Inspiracja

Ala piecze i gotuje
Włoski sos bolognese 158

Bardzo smaczny… gęsty… sycący pomidorowo-mięsny sos W naszym kraju popularne stało się podawanie go do spaghetti, choć niektórzy twierdzą, że bardziej pasuje do tagliatelle. Ja polecam go nie tylko do makaronów, ale również do …ryżu …kasz …placków …klusków …lasagne. W składzie jest mleko, jednak jeśli masz alergię lub nietolerancję pokarmową, zastąp(...)przecier pomidorowy i listki laurowe – gotuj przez ok. 25-30 minut, po czym wlej mleko. Ja c ałość gotowałam na najmniejszym ogniu ok. 40 minut, ponieważ uznałam, że sos zgęstniał wystarczająco. W oryginalnym przepisie, sos powinien się gotować ok. 2-4 h., ponieważ wtedy bardziej zyskuje na smaku. Na końcu doprawiłam solą i pieprzem. Nadmiar sosu możesz przełożyć

Kulinarny S.O.S.
Włoski sos bolognese 158

Bardzo smaczny… gęsty… sycący pomidorowo-mięsny sos W naszym kraju popularne stało się podawanie go do spaghetti, choć niektórzy twierdzą, że bardziej pasuje do tagliatelle. Ja polecam go nie tylko do makaronów, ale również do …ryżu …kasz …placków …klusków …lasagne. W składzie jest mleko, jednak jeśli masz alergię lub nietolerancję pokarmową, zastąp(...)przecier pomidorowy i listki laurowe – gotuj przez ok. 25-30 minut, po czym wlej mleko. Ja c ałość gotowałam na najmniejszym ogniu ok. 40 minut, ponieważ uznałam, że sos zgęstniał wystarczająco. W oryginalnym przepisie, sos powinien się gotować ok. 2-4 h., ponieważ wtedy bardziej zyskuje na smaku. Na końcu doprawiłam solą i pieprzem. Nadmiar sosu możesz przełożyć

Kulinarne S.O.S.
Greckie spaghetti z cukinią, szparagami i marchewką 166

Spaghetti zawsze z sosami się kojarzą, ale co niektórzy o lekkiej wersji marzą, dlatego z warzywami polecam przygotować i smakiem się rozkoszować.  Marchew, cukinia i szparagi cieniutko w paseczki pokrojone, na patelni lekko podsmażone, z makaronem wymieszane i do całości listki bazylii dodane.  Doprawione greckimi przyprawami i można „zajadać” się spaghetti z warzywami.  Składniki: 2 porcje makaronu

Moniki Smakołyki
Włoskie spaghetti cake z krewetkami 114

Świetna i efektowna propozycja podania klasycznego włoskiego makaronu spaghetti z mocno pomidorowym sosem, pachnącym bazyliowym pesto,  delikatnym serem mozzarella oraz krewetkami. Składniki: 600g makaronu spaghetti 2 jajka 1 opakowanie  mozzarelli Galbani 100g śmietany 18% masło do wysmarowania formy Warstwa zielona: 40g liści świeżej bazylii 60ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 50g orzechów nerkowca 40g startego parmezanu(...)sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie dodać do trzeciej miseczki z makaronem i dokładnie wymieszać. 5. Formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i kolejno układać warstwy: czerwona, biała i zielona. Wyrównać wierzch łyżką, ułożyć plastry mozzarelli i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. 6. Wierzch spaghetti udekorować

Szalona Kuchnia Eweliny
Sos z mielonego mięsa 169

makaronu . Sos z mielonego mięsa Składniki: na 4 porcje 500 g mielonego mięsa 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki przecieru pomidorowego 500 g koktajlowych pomidorów 250 ml bulionu z mięsa 1 doniczka bazylii 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 250 g spaghetti Cebulę(...)pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj mielone, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i przecier pomidorowy. Smaż aż mięso przestanie być czerwone i wlej bulion. Gotuj sos przez 30 minut. Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Pomidory podsmaż na oliwie. Dodaj spaghetti i pokrojoną bazylię. Wymieszaj i nałóż makaron, wierzch polej sosem. Smacznego

codojedzenia
Spaghetti bolognese 149

zawsze ją dodaję.  Osobiście lubię, gdy sos bolognese jest dość gęsty, ale kto woli można zrobić trochę rzadszą wersję. Tym razem podałam z typowym makaronem spaghetti, ale tak naprawdę najbardziej lubię przygotowywać sos bolognese z makaronem tagliatelle! Też długi, ale gruby makaron cudownie oblepia się pysznym, bolońskim sosem i nabiera intensywnego smaku i aromatu! Uwielbiam! Składniki: 1/2 kg mięsa(...)pozbawione skórki) i paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy odrobiną gorącej wody i razem dusimy do miękkości. Pod koniec przyprawiamy. Podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti lub tagliatelle (chociaż z każdym smakuje doskonale

Kolorowy Przepisownik
Spaghetti bolognese 149

zawsze ją dodaję.  Osobiście lubię, gdy sos bolognese jest dość gęsty, ale kto woli można zrobić trochę rzadszą wersję. Tym razem podałam z typowym makaronem spaghetti, ale tak naprawdę najbardziej lubię przygotowywać sos bolognese z makaronem tagliatelle! Też długi, ale gruby makaron cudownie oblepia się pysznym, bolońskim sosem i nabiera intensywnego smaku i aromatu! Uwielbiam! Składniki: 1/2 kg mięsa(...)pozbawione skórki) i paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy odrobiną gorącej wody i razem dusimy do miękkości. Pod koniec przyprawiamy. Podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti lub tagliatelle (chociaż z każdym smakuje doskonale

Kolorowy Przepisownik