PASTA Z PESTO I KREWETKAMI Kochani zapraszam Was na pyszne spaghetti przywiezione prosto z Asyżu, najdłuższe jakie jadłam, nie mieściło mi się w żadnej szafce;-), z dodatkiem pesto ze świeżej bazylii, oliwy z oliwek i orzechów brazylijskich, podane z krewetkami w sosie limonkowym. Pychota ! przepis KLIK
SMYKWKUCHNIzrobić również za pomocą zwykłej, po prostu makaron będzie grubszy i zamiast spaghetti otrzymamy tagliatelle. Składniki: - 1 średniej wielkości bakłażan - mała paczka oliwek ok 195g - kilka łyżek jogurtu greckiego ( można użyć sojowy w wersji wegańskiej ) - oliwa, lub inny rafinowany olej - sól, pieprz, przyprawy, sos sojowy - 2 duże marchewki Przygotowanie: Bakłażan pokroić w kostkę polać oliwą, sosem
zdrowa vege kuchniaPASTA Z PESTO I KREWETKAMIKochani zapraszam Was na pyszne spaghetti przywiezione prosto z Asyżu, najdłuższe jakie jadłam, nie mieściło mi się w żadnej szafce;-), z dodatkiem pesto ze świeżej bazylii, oliwy z oliwek i orzechów brazylijskich, podane z krewetkami w sosie limonkowym. Pychota! przepis KLIK
SMYKWKUCHNIsłoiczek czarnych oliwek1 mała papryczka chilipół pęczka świeżej bazyliistary Parmezan lub Grana PadanosólpieprzPrzygotowanie:Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek, papryczkę. Dodajemy pokrojone pomidory, sól, pieprz i dusimy aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy przekrojone na pół oliwki i posiekaną bazylię. Makaron przekładamy do sosu
Oryginalny smakmakaronach. Ja swą miłość do Pasty poczułam dopiero na wakacjach w Rzymie . Teściowa faszerowała mnie makaronem w każdej postaci , nie mogłam pojąć połączenia makaronu z samym sosem z minimalnym dodatkiem bazylii . Dziś już wiem ,że to my Polacy lubimy eksperymenty które rodzą się w naszych kuchniach. I chwała nam za to !!! Za to że, kreatywnie możemy "przerobić(...)Spaghetti" 0,5 kg mięsa wołowego drobno zmielonego 4 ząbki czosnku przetartego na prasie do mięsa 1 większa cebula przetarta na tarce o małych oczkach sól, pieprz grubo mielone do smaku zioła: suszona bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn ilość wedle swego smaku Do dekoracji: włoski boczek PANCETTA ,kukurydza , parmezan ,świeża natka pietruszki i świeża bazylia Składniki do sosu
Viola cooks with passionDziś polecam Wam pyszne klopsiki w pomidorach. Możecie podać je z makaronem lub ryżem. Ja podałam z makaronem spaghetti. Pomidory jakich użyłam są z kartonika ale
Ewa w kuchnisolo do sosu sól i pieprz do smaku 2 łyżki ghee do smażenia (masło klarowane) 350 g mieszanych pieczarek , brunatne i białe 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 200 g serka philadephia 200 ml śmietanki 150 ml wywaru z zkurczaka 30 g utartego parmezanu 2 łyżki natki pietruszki Do podania 300 g makaronu, bucatini lub spaghetti 1 ząbek(...)plasterki. Usmaż na tej samej patelni co smażyłaś kurczaka. Dodaj serek, śmietankę i wywar z kurczaka. Mieszaj do rozpuszczenia serka. Następnie dodaj oregano, bazylię, przeciśnięty czosnek i dopraw sos solą i pieprzem. Na koniec wsyp parmezan i gotuj przez 5 minut. Włóż kawałki kurczaka i gotuj jeszcze przez 5 minut. Posyp pietruszką przed podaniem. Ugotuj makaron al dente i odcedź
codojedzeniaPyszny, włoski i klasyczny przepis na makaron z piersią kurczaka w sosie pomidorowym z dodatkiem suszonych pomidorów. Przepis jest jak zwykle bardzo prosty, a w dodatku szybki w zrobieniu. W tym przepisie użyłam makaronu penne, ale na pewno będzie tak samo smaczny z spaghetti lub świderkami. Polecam bardzo serdecznie :) Składniki: * 3 szklanki makaronu * 2 duże piersi z kurczaka * sól
Klasyka GotowaniaZapraszam do wypróbowania nowego przepisu na pyszne Spaghetti Bolognese. Jest wyśmienite i łatwe w wykonaniu . - SKŁAD - ✔ 500 g Mięsa Mielonego z Szynki ✔ 300 g Makaronu Pełnoziarnistego ✔ 2 Plasterki Seraka Topionego Light ✔ 1 Przecier Pomidorowy ✔ Marchewka ✔ Cebula ✔ 2 Ząbki Czosnku ✔ Sos Tabasco (opcjonalnie) - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie 1950 Węglowodany
Sylwetka Od Kuchnicukru. Odparować sos do pożądanej konsystencji. Pod koniec dodać musztardę do smaku. Gorący sos przelewać do słoików. Szczelnie je zamykać. Pozwolić, by zawartość powoli stygła. Słoiki można przechowywać w szafkach kuchennych, choć najlepiej im w chłodnym miejscu. ------- Podobne: Ketchup z cukinii Konfitura z czerwonej cebuli Spaghetti
Weekendy w domu i ogrodzieprzypadku szynka, najlepiej wiejska pachnąca, cudna szynka :) Przedstawiam Wam fantazję na temat "białego sosu". Składniki: szynka ok 40dag 3 serki topione (szynka, papryka, pieczarki, naturalny - do wyboru) 2 duże śmietany - 18% 1 duża cebula przyprawy (papryka ostra, bazylia, majeranek, tymianek, oregano, sól, pieprz) dodatkowo - makaron spaghetti Makaron gotujemy. Mięso kroimy w kostkę,cebulke drobno siekamy i przysmażamy. Dodajemy śmietany
ChilliJemySmażymy do zeszklenia cebuli. Następnie wrzucamy mięso, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą. Smażymy 5 minut. 3. Na patelnię z mięsem wlewamy sos i dodajemy posiekaną bazylię. Smażymy/gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut. Podajemy z makaronem spaghetti
My Culinary Artprzypalił. Dorzucamy do niego pokrojone pomidorki, które lekko solimy. Gdy ich skórka będzie już pomarszczona, dodajemy bazylię i chwilę jeszcze smażymy. Spaghetti gotujemy al dente według instrukcji podanej na opakowaniu. Po odcedzeniu makaronu, wsypujemy go do przygotowanego sosu, delikatnie mieszamy wszystko razem i wykładamy na talerz
wyzwania kuchennekucharki. Jest przepyszna ! Na około 4 miseczki zupy użyłam: ok 1 litr bulionu( może być z kurczaka ) sok z 3 limonek 6 łyżek sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego jasnego ( w razie potrzeby ) 0,5 kg dużych krewetek ( tym razem mrożonych ale najlepsze są świeże szare, wówczas widać kiedy są dobrze ugotowane ) 1 duża łodyga trawy cytrynowej(...)korzenia galangal pokrojonego w plasterki 2 ząbki czosnku garść liści kolendry 2 papryczki chilli 1 pomidor lub kilka koktajlowych dodałam jeszcze jedno opakowanie grzybów enoki ( przypominają wyglądem makaron spaghetti, można je zastąpić innymi azjatyckimi grzybami lub pieczarkami ) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki gotowej pasty Tom Yum można dodać jeszcze 1 małą pokrojoną w piórka cebulę Do wrzącego bulionu dodać zmiażdżoną
Jemy Pijemyspaghetti, wstawcie do lodówki dobre, białe półwytrawne wino. Pomoże na trawienie. Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Sery brie i camembert mają charakterystyczną, grubszą skórkę. Ścinamy ją ostrym nożem – ten fragment sera na pewno się nie rozpuści, a nie wniesie zbyt wiele dobrego ani do smaku, ani do samej konsystencji sosu. Sery kroimy w drobną(...)pietruszkę. Makaron odcedzamy, zostawiając sobie wazową łyżkę wody z gotowania, odcedzony wkładamy z powrotem do garnka, wlewamy wodę. Wlewamy serowy sos z rondelka i całość szybko, dynamicznie mieszamy, żeby sos obkleił dokładnie makaron. Rozdzielamy porcje między talerze, dekorujemy kleksem pesto rozrzedzonego wodą lub winem, , pomidorkami i odrobiną pietruszki. I to już pora otworzyć wino – teraz docenicie je jak rzadko kiedy
Karo in the Kitchenunicorne? Styl w którym rządzi kolor, kolor i jeszcze raz kolor. Ja postanowiłam z okazji dnia makaronu przygotować makaron unicorne. Danie jest słodkie, ale też nie przesłodzone. Jest w sosie trochę alkoholu więc ten makaron nie nadaje się dla dzieci. Ciemna deserowa czekolada niweluje słodki smak hibiskusowego cukru pudru. Dodatkowo czerwone porzeczki sprawiają, że całość jest idealnie wyważona(...)sprawia, że makaron jest cieniowany czyli czerwony przeplata się z jaśniejszym odcieniem. Do przygotowania dania użyłam makaronu Lubella. Składniki: pół główki czerwonej kapusty 1/2 soku z cytryny makaron spaghetti LUBELLA ser typu białego (np. ricotta) 100 g czekolady deserowej kieliszek wiśniówki 1 łyżeczka hibiskusowego cukru pudru ((1 łyżka suszonego hibiskusa, 2/3 szklanki cukru pudru - miksujemy do uzyskania efektu
Kuchnia w oparachPietro Barillę. Posiada 30 fabryk, w tym aż 14 we Włoszech i rozprowadza produkty do ponad 100 krajów na całym świecie. Jest światowym liderem na rynku makaronów i gotowych sosów w Europie kontynentalnej, produktów piekarniczych we Włoszech i chrupkiego pieczywa w Skandynawii. Przez te 140 lat nieprzerwanie się rozwijała stając się liderem a jednocześnie symbolem włoskiej wiedzy specjalistycznej. Barillę znają(...)OFERTA BARILLA W ofercie makaronowej znajdują się zarówno makarony klasyczne, jak i bezglutenowe, pełnoziarniste i z serii collezione. KLASYCZNE: * Bavette * Bucatini * Capellini * Farfalle * Fusilli * Gnocchi * Rigatoni * Risoni * Spaghetti * Spaghettini BEZGLUTENOWE: * Spaghetti * Penne Rigate PEŁNOZIARNISTE: * Pennette Rigate * Spaghetti Integrale COLLEZIONE: * Casarecce * Castallane * Lasagne * Mezze Penne Tricolore * Orecchiette * Pappardelle * Tagliatelle Ja do dzisiejszego dania wykorzystałam klasyczne spaghetti i przygotowałam dla Was przepis
Ostra na Słodko