Dietetyczny sos paprykowy z czerwoną fasolą jest idealnym dodatkiem do mięs, makaronów czy placków ziemniaczanych. Jego konsystencja jest dosyć gęsta i zwarta, przez co można go również używać do zapiekanek zamiast zwykłego sosu pomidorowego. Przygotowanie tego sosu nie jest trudne a smak powala na kolan, sam możesz o tym się przekonać DIETETYCZNY SOS PAPRYKOWY: 0,5kg mięsa mielonego 1 papryka(...)smaku, można dodać do niego, jeszcze więcej słodkiej papryki. Kilka minut przed końcem smażenia dodajemy, odcedzoną z wody czerwoną fasolę. Wszystko dusimy kilka minut i gotowe SMACZNEGO Artykuł DIETETYCZNY SOS PAPRYKOWY pochodzi z serwisu Jemy i nie tyjemy
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiimąka do obtoczenia • olej do smażenia • makaron ryżowy – garść Tempura • 3 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • sól do smaku • 1/3 szklanki wody gazowanej Sos paprykowy • 2 łyżki cukru • 2 łyżki octu winnego • 1/3 słodkiej czerwonej papryki Wykonanie: • Obrać krewetki z pancerzy pozostawiając ogonki i usunąć przewód pokarmowy, nacinająć najpierw krewetkę(...)grzbiecie wzdłuż. • Krewetki, kalmary i paluszki krabowe obtoczyć w mące. • Dokładnie ubić składniki tempury. • Maczać owoce morza w tempurze i smażyć w głębokim tłuszczu. Sos paprykowy • Ocet zagotować z cukrem aż do uzyskanie konsystencji syropu. • Dodać paprykę pokrojoną w paseczki, chwilę pogotować. • Na rozgrzany tłuszcz wrzucić makaron ryżowy, pokręci się
To co kochamfiletu z mintaja • 1 jajko • 3 łyżki śmietany • sól, biały pieprz • 10 dkg szyjek rakowych z zalewy – 1 słoiczek • 6 liści z kapusty włoskiej Sos paprykowy • 1 szalotka • 1 ząbek czosnku • 1 papryka czerwona • 1 łyżka masła • 1/2 szklanki śmietany 30% • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Mintaja pokroić w kostkę, dodać jajko, śmietanę, przyprawy(...)sobie folią spożywczą. • Uformować zgrabny rulon w formie cukierka. Dodatkowo zawinąć w folię aluminiową. • Piec zanurzone w kąpieli wodnej w 175 st.C przez 40 minut. Sos paprykowy • Na maśle przesmażyć posiekaną szalotkę i czosnek. • Paprykę pokroić w kostkę, dodać do szalotki i poddusić. • Wlać śmietanę, pogotować chwilę, aby trochę odparowała. Doprawić
To co kochamWczorajszy sos paprykowy wykorzystałam na szaszłyki z kurczaka. Uważam sezon grillowy za otwarty choć grillowałam na elektrycznym grill. Nie miałam nawet ochoty wyjść na balkon. Mimo słońca wieje zimny wiatr. Wydaje się, że jest ciepło, a tu wciąż zimno…Dlatego skusiłam się ugrillować szaszłyki z kurczaka w domu i ciepełku. Takie szaszłyki z kurczaka można z powodzeniem podać(...)grilla w plenerze. Ja jednak w domu ugotowałam szafranowy ryż z czarnuszką. Szaszłyki z kurczaka Składniki: na 4 porcje 8 bambusowych szpikulców 600 g fileta z kurczaka 100 ml sosu paprykowego, tutaj przepis 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu Dodatkowo ryż z czarnuszką, tutaj przepis sałatka warzywna Przygotuj marynatę na mięso według przepisu wyżej, najlepiej na dzień
codojedzeniakoniec lata pojawiają się w sklepach piękne i czerwone papryki oraz najświeższe cukinie. Korzystając z okazji przygotowałam naleśniki z tartą cukinią, szpinakiem, fetą i serkiem białym oraz domowej roboty sosem paprykowym. Naleśniki (link do przepisu) Farsz: - 3 cukinie -paczka świeżego szpiaaku (250g) -2 ząbki czosnku- - 150g ricotty -100g fety -sól, pieprz do smaku -oliwa z oliwek -1 łyżka(...)oraz cebulę z czosnkiem. Następnie należy pokroić fetę w drobną kostkę. Do garnka z farszem dodać fetę oraz ricottę. Wszystko należy dokładnie wymieszać oraz doprawić do smaku. Sos paprykowy: -3 czerwone papryki - papryczka chilli -2 pomidory malinowe -1 cebula -1 ząbek czosnku -1 łyżeczka cukru -oliwa z oliwek -sól, pieprz Paprykę umyć, wyczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę
Receptura smakuMacie gotowe plany na obiad? Jeśli nie to polecam przepis na panierowany kurczak z sosem pomidorowo paprykowym i pesto z jarmużu. To danie podaję zazwyczaj z makaronem i powiem Wam, że smakuje wyśmienicie. Panierowany kurczak to filety z piersi kurczaka oprószone panko wymieszanym z ziołami i parmezanem. Kilku minut na patelni i soczysty panierowany kurczak jest gotowy. Lubię alternatywne panierki(...)zioła czy orzechy. Nieco dłużej schodzi się z przyrządzeniem sosu. Do sosu możecie wykorzystać świeże pomidory i paprykę, które ja grilluję w piekarniku zanim je zmiksuję na delikatny sos pomidorowo paprykowy. Taki sos przyrządzam latem, kiedy mam dostęp do świeżych pomidorów i papryki. W tym przepisie zadowoliłam się pomidorami z puszki i gotową grillowaną papryką marynowaną w zalewie octowej. Pesto
codojedzenianich. Kolendra polska w najmniejszym stopniu nie przypomina tej portugalskiej - aromat portugalskiej jest niesamowity. Ale nawet z naszą, to danie jest bardzo smaczne a równocześnie nie wymaga wielkiego wysiłku. Sos paprykowy kupiłam w owadzim sklepie, przyjechał prosto z Pingo Doce czyli od portugalskiego właściciela owada naszego. Można go (sos), moim zdaniem, zastąpić paprykową pastą - być może trzeba będzie dolać nieco(...)Portugal Składniki mięso: 600 g wieprzowiny pokrojonej w kostkę ( dałam schab) 50 ml oliwa z oliwek 2 średnie cebule 10 ząbków czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka sosu paprykowego (lub pasty z papryki) 100 ml białego, wytrawnego wina sól, pieprz do smaku kolendra do podania portugalski Migas: 200 g czerstwego białego chleba lub bułek
Stare GarySzybko, pysznie i do syta...czyli tortilla z chrupiącymi, świeżymi warzywami, soczystym mięskiem z kurczaka, polana ulubionym sosem (u mnie czosnkowo- paprykowy). Oczywiście można wykorzystać gotowe placki tortilli, ale ja dużo bardziej wolę te zrobione własnoręcznie, bo i taniej i smaczniej i zdrowiej. Wiemy co jemy;) Na 6 sztuk placków potrzebujemy: 30dkg mąki pszennej typ 550 150 ml gorącej, przygotowanej(...)pęcherzyki powietrza. Zdjąć z patelni i przykryć ściereczką, żeby nie wyschły. Do tortilli ze zdjęć użyłam stripsy z kurczaka , sałatę lodową, paprykę czerwoną, pomidor, ogórek i sos czosnkowo- paprykowy. Sos czosnkowo- paprykowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu ząbek czosnku (zmiażdżony) 1/2 łyżeczki mielonej papryki szczypta soli Składniki sosu wystarczy dobrze wymieszać. Placki posmarować
Maślane ciasteczkoSezon na papryki jest w pełni, postanowiłam to wykorzystać i przygotować spaghetti z sosem paprykowym. Sos jest pyszny, aromatyczny i bardzo paprykowy - fantastyczny dla wszystkich fanów tego warzywa. Wraz ze mną danie z makaronu z dodatkiem papryki przygotowała Malwina . Składniki : 4 czerwone papryki 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki słodkiej i pikantnej papryki szczypta(...)cebulę dokładnie zmiksować po czym przetrzeć przez sito, przełożyć do garnka, lekko podgrzewać i doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką (słodką i ostrą) oraz płatkami chilli. Chwilę gotować, aby sos zgęstniał, dodać makaron, wymieszać aby pokrył się sosem i natychmiast podawać. Smacznego
Codzienne GotowanieSchab w sosie paprykowym z dodatkiem cebulki i pomidorów. Duszony w gęstym sosie, miękki i kruchy. Doskonała alternatywa dla klasycznych schabowych, świetna propozycja dla tych którzy szukają ciekawego pomysłu na plastry schabu. Do tego ryż albo ziemniaki i jakaś surówka i klasyczny obiad gotowy. Schab w sosie paprykowym Składniki: ok 1 kg schabu pokrojonego w plastry 3 łyżki oleju(...)przykryć przykrywką i dusić na wolnym ogniu 1.5 h. Na koniec dodać koncentrat, całość dobrze wymieszać i dusić jeszcze 10 minut, w razie potrzeby można dodać trochę wody jak sos będzie za gęsty. Doprawić sola i pieprzem w razie potrzeby. Jeżeli spodobał Ci się ten przepis polubisz też Wieprzowinę ze śliwkami w piwnym sosie lub Gulasz
Smaczny zeszytTakie spontaniczne dania zawsze smakują najlepiej. Zapraszam dzisiaj na pyszne danie, pożywne a zasmakuje każdemu. Spaghetti, kulki mięsne i doskonały sos paprykowy, wspaniałe doznania smakowe, polecam do wypróbowania. Pulpeciki w sosie paprykowy ze spaghetti. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSos paprykowy Zapach lata w środku zimy? Czemu nie. Otwieram słoiczek z sosem paprykowym i cała kuchnia wypełnia się intensywnym, cudownym zapachem. Co roku zwiększam porcje i co roku znika ze spiżarni w tak samo szybkim tempie. Nakładam go po kryjomu by jak najwięcej trafiło do słoiczków:) Nadaje się właściwie do wszystkiego, do kanapek na wędlinkę, jako dip do mięs(...)malakserze, dodać sól, olej,cukier i wszystko gotować ok. 15 min.Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i liście laurowe i zagotowujemy. Jeszcze gorący sos nakładamy do słoiczków i pasteryzujemy ok. 10 min. Smacznego
na moim stole...bloga Goodful, pełnego rozmaitych pomysłów na dania proste i szybkie (z pewnością znacie go z Facebooka). Ale trochę ulepszyliśmy bo oryginał wymagał poprawek Na czym polegały? Dodaliśmy do paprykowego sosu sporo sosu pomidorowego, mniej więcej pół na pół, co pozwoliło przełamać smaki: słodki papryki i kwaśny pomidorów. Naszym zdaniem penne podlane takim sosem zyskuje na smaku. Tak w każdym razie(...)jest z makaronem pełnoziarnistym. Być może penne pszeniczne, lżejsze, dałoby radę z samym sosem paprykowym (jak jest w oryginale).. Musimy to kiedyś sprawdzić. A może ktoś z Was zrobi taką próbę? Jesteśmy ciekawi wyników eksperymentu. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwy Szacowany koszt dla 2 osób: 15 zł Składniki Opakowanie makaronu penne 2 papryki czerwone Mała cebula Ząbek czosnku Garść
Niedzielny kucharzmakreli często przyrządzam na kolację, jest bardzo smaczny i aromatyczny. Zupełnie inaczej smakuje niż ten z puszki, przynajmniej mamy pewność z czego go przygotowujemy. Do przygotowania dania użyłam ostrego sosu paprykowego oraz koncentratu pomidorowego od firmy Roleski . Składniki: 1 makrela wędzona 100 gram ryżu 100 gram koncentratu pomidorowego Roleski 3 łyżki ostrego sosu paprykowego Roleski 1 duża cebula(...)grubych oczkach, dodajemy do cebuli, smażymy razem przez kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i pastę paprykową, smażymy jeszcze przez chwilkę, doprawiamy do smaku słodką paprykę, solą i pieprzem. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, studzimy. Makrelę pozbawiamy ości, rozdrabniamy. Do ostudzonego sosu dodajemy ryż i makrelę, dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki. Paprykarz najlepiej smakuje schłodzony
Bajeczna Kuchniaminut. Ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną patelnie jak na naleśniki. Smażymy bez dodatku tłuszczu aż będą rumiane. Tortille możemy przygotować wcześniej. Możemy także je zamrozić. Nadzienie: 2 łyżki sosu paprykowego 4-6 łyżek gęstego naturalnego jogurtu pół zielonego ogórka ¼ papryki czerwonej ¼ papryki żółtej ¼ kapusty lodowej 4 listki bazylii sól, pieprz, papryka słodka Można oczywiście dodać inne warzywa, np. rzodkiewkę, świeże(...)suszone pomidory itd. Warzywa kroimy w paski, talarki lub drobną kostkę. Mieszamy sos paprykowy z jogurtem, pieprzem i solą. Tortillę podgrzewamy na suchej patelni lub w mikrofali około 1 minuty. Smarujemy sosem. Układamy warzywa i zwijamy tortillę lub przekładamy w pół. Wierzch smarujemy sosem i zdobimy listkiem bazylii. Zajadamy
Humanistka w kuchni