sos paprykowy - 886 przepisów (strona:10/60)

Pasta śledziowa do pieczywa 204

pasta do pieczywa. Składniki na jej przygotowanie można mieć zawsze w zanadrzu i wyczarować w kilka minut pyszną pastę na kolację czy śniadanie.   Składniki: 2 puszki śledzi w sosie paprykowym 2 jajka średnia biała cebula 2 ogórki kiszone ½ pęczka natki pietruszki sól, świeżo mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Jajka i ryby wraz z sosem

Pyry na Gaz
PAPRYKOWE KLUSKI. 161

PAPRYKOWE KLUSKI. (przepis własny; ) kluski: szklanka mąki szczypta soli jajko woda lub mleko Wstawiłam garnek z osoloną wodą, z łyżką oliwy. Do roztrzepanego jaja wsypałam mąkę i sól. Dodałam wodę (lub mleko) i bardzo(...)dokładnie wymieszałam. Ciasto powinno miec konsystencję baardzo gęstego ciasta na naleśniki. Naprawdę, bardzo gęstego, jednak bez przesady. Kluseczki formowałam łyżką i kładłam na wrzątek. Gotowałam aż do ich wypłynięcia. sos paprykowy: 2 duże, dojrzałe papryki czerwone 1 zielona papryka puszka pomidorów w zalewie sól, cukier, pieprz, majeranek cebula łyżka masła Cebulę obrała, drobno posiekałam. W rondelku podsmażyłam ja na maśle

W kuchni Karmel-itki
"Sosik mega" 151

mówi, że dobre to dobre i tyle. Minęło trochę czasu, zanim znalazłam moment i wenę, żeby za ten sos się wziąć. Radzę Wam nie popełniać tego błędu;-) Do wykonania sosu nie użyłam naszej papryki. Nawet kiedy eksperymentowaliśmy z własną szklarnią, nie mogliśmy się pochwalić półtora kilogramowym zbiorem. Za to liść laurowy jest prosto z naszej uprawy. Kupiony jako taniuchne maleństwo(...)ananasa pokrojonego w kawałki krótko ugrillowaliśmy na patelni z dodatkiem małej ilości oleju. Potem to wszystko wylądowało w naczyniu do zapiekania- kurczak na dno, potem kawałki ananasa. Na to sos paprykowy właśnie i starty ser (łagodna gouda i ostrzejszy pecorino). Do piekarnika na 200*C, aż ser zbrązowieje i można jeść. Powiem tyle- ślinę przełykam jak to piszę. I została

les mirabelles
Pieczone nuggetsy z indyka z sosem paprykowym 202

sojowego 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki mąki 1 jajko sól, pieprz 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 4 szklanki płatków kukurydzianych Sos paprykowy: 3 łyżki majonezu 3 łyżeczki jogurtu greckiego 4 łyżeczki ostrego ketchupu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól Sposób wykonania: Mięso kroimy

Qchnia po prostu
Wołowina w sosie paprykowo-śmietanowym z pikantnym makaronem 139

wyciągamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do tego samego garnka wrzucamy teraz paseczki papryki i dusimy kilka minut. Następnie paprykę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietankę i chwilę dusimy. Sos paprykowy przekładamy do naczynia żaroodpornego gdzie jest wołowina i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 150 stopni i pieczemy ok. 20 min. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie

Kuchenne Wariacje
Sałatka z quinoa, batatem i fasolą 136

kolorowej quinoa, waga sucha 140 g świeżego szpinaku 1 czerwona cebula, mała 3 łyżki nasion słonecznika 1 łyżeczka kminu rzymskiego 4 łyżki kiełków, np. lucerny szczypta kajeńskiego pieprzu Sos paprykowy ½ kg papryczek pardon 2 czerwone chili 1 suszone chili ancho 100 ml wody 2 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku, pieczonego 4 łyżki świeżej kolendry 1 łyżeczka cukru 1 łyżka winnego

codojedzenia
Marynowany mintaj w sosie słodko-kwaśnym 131

Składniki: • 5 filetów z mintaja • sól, pieprz do smaku • sok z 1/2 cytryny • olej do smażenia Panierka • 2 łyżki mąki • 2 jajka • 2 łyżki majonezu Zalewa paprykowa • 1 cebula • 1 papryka czerwona • 1 papryka żółta • 2 szklanki wody • 1 szklanka cukru • 1/2 szklanki oleju • 1/4 szklanki octu • 1 łyżeczka soli • 200 g keczupu – 1 mały słoiczek(...)zalać usmażoną rybę ułożoną w szklanym naczyniu, w którym podamy ją na stół. • Odstawić na 1-2 dni do lodówki, aż ryba zamarynuje się sosem paprykowym. • Smakuje na ciepło i na zimno

To co kocham
Zupa paprykowa z wołowiną 181

Sierpień to miesiąc, w którym przygotowuję różne dania z papryką, gdyż wtedy to warzywo jest bardzo tanie. Marynuję paprykę w słoikach, przygotowuję paprykę faszerowaną, przygotowuję też zupy, pasty, czy sosy paprykowe do słoików. Tym razem ugotowałam gęstą, sycącą i rozgrzewającą Zupę paprykową z wołowiną. Zupa została przygotowana z dodatkiem niesamowicie smacznej pasty paprykowej, którą zrobiłam na zimę do słoików. Dzięki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie w pomidorach 167

Czas na rybkę...,a tu propozycja smażonych świeżych śledzi w zalewie słodko-kwaśnej ze względu na sos paprykowy - pomidorowo - cebulowy, prawda, że kuszą i zachęcają do degustacji? Składniki: 1 kg świeżych śledzi bez głów 2 jajka  mąka krupczatka  olej do smażenia  Zalewa  1 litr wody  2 łyżki octu 10 % 1 łyżka soli  1 łyżka(...)cukru  2 listki laurowe  3 ziarnka ziela angielskiego  2 słoiki pomidorów z cebulą  1 słoiczek przecieru pomidorowego 30% 1 słoiczek sosu paprykowo- pomidorowego cioci Rysi Wykonanie: Śledzie myjemy, suszymy. Na patelni rozgrzewamy olej. Śledzie panierujemy w roztrzepanym jajku a następnie obtaczamy w mące krupczatce, smażymy z obu stron na złoty kolor około 10 minut. Wodę zagotować

kgwjanczewo
Jajka, ziemniaki, szpinak i kozi ser – zapiekane w pikantnym pomidorowo-paprykowym sosie 179

zewnątrz, miękkie w środku. Zajmie to około 15-20 minut na średnim ogniu. Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C, góra-dół, bez termoobiegu. Zrumienione ziemniaki zalewamy gotowym zblendowanym pomidorowo-paprykowym sosem, wrzucamy szpinak i mieszamy, aż liście zaczną się kurczyć od temperatury sosu. Robimy w sosie z dodatkami wgłębienia – łyżką, i w każde wlewamy po surowym jajku, jak do szakszuki. Uważamy

Karo in the Kitchen
Tarta paprykowa 135

Tworząc ten przepis miałam przed oczami krem paprykowy stworzony przez Andrzeja Polana w programie w programie Polska ze smakiem. Tarta wyszła obłędna i mimo, że na zdjęciach nie udało mi się wychwycić jej smakowitości. Zapewniam- jest boska! Składniki: na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli 3 łyżki wody nadzienie: cebulki konserwowe (opcjonalnie) 2 jaja(...)śmietanowo- jajeczną. Wierzch naszej tarty obsyp gałązkami świeżego tymianku, dodaj pomidorki koktajlowe, tarty ser i mielony pieprz kolorowy. Całość zapiecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z sosem paprykowym. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Bellanuna, Festiwal Najlepszych Restauracji Restaurant Week 178

cydrze Wesele (ul. Rynek 20-23) Przystawka Roladka z grillowanej cukinii mus z pieczonego buraka i kozi ser Danie główne Gołąbek z nadzieniem z kaszy gryczanej i borowików , sos paprykowy i szparagi Deser Ciasto marchewkowe z lukrem pomarańczowym Lukr (ul. Kopisto 1/198) Przystawka Krem z cukinii z gruszką i prażonymi pestkami dyni Danie główne Kaszotto z kaszy pęczak z żurawiną(...)serem bałkańskim Deser Biszkopcik z musem mango, białą czekoladą i pudrem miętowym Garden (ul. Kopisto 1) Przystawka Zapiekana cukinia ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem serwowana na sosie z pieczonej papryki Danie główne Kremowe risotto ze szparagami Deser Rulette z prażonymi jabłkami, serkiem mascarpone i sosem czekoladowym   Wszystkie informacje pochodzą ze strony organizatora Festiwalu Najlepszych Restauracji. Życzę

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka z sardynkami i jajkiem 166

Bardzo szybka w przygotowaniu sałatka z sardynkami i świeżymi warzywami. Idealna do pracy lub na lekki obiad. 200 g mixu sałat 100 g sardynek w sosie paprykowym 2 jajka 3 pomidory 1 ogórek zielony 1 czerwona cebula Przyprawa do sałatek Sałaty dokładnie myjemy i suszymy. Pomidora kroimy w paseczki, zielonego ogórka obieramy i kroimy w pół plasterki. Jajka gotujemy(...)twardo, kroimy w kółka. Cebulę również kroimy w plastry. Sałaty mieszamy z pomidorami i ogórkiem. Wykładamy na półmisku. Na wierzchu rozkładamy sardynki, jajka i czerwoną cebulę. Wierzch oblewamy sosem z sardynek

VioletoweKucharzenie
Klops pod zieloną pierzynką w sosie paprykowym 223

Przekładamy do keksówki, uklepujemy i wygładzamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 90 minut.  3. W trakcie, gdy nasze mięso już się piecze, przygotowujemy sos. Paprykę oczyszczamy z pestek i białych błon, drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy paprykę i dusimy aż do miękkości - w między czasie możemy podlać odrobiną wody i odparować(...)wraz z jogurtem, ząbkiem czosnku 1/2 papryczki chilli (bez pestek) i gałązkami tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem.  4. Klopsa kroimy na 12 plastrów, układamy na półmisku i polewamy paprykowym sosem. Możemy podać z ubijanymi ziemniaczkami. Smacznego

My Culinary Art
Pikantne skrzydełka w chrupiącej panierce 319

skrzydełka przez całą noc i uwierzcie mi warto było czekać!.  Co będziecie potrzebować, czyli porcja dla 5 osób: - 20 skrzydełek Sos do marynowania: - 1/2 litra maślanki - 5 łyżek sosu paprykowego (ajvaru), mój domowy jest łagodny, jeśli macie sklepowy który jest bardzo ostry to radzę dodać tylko 2 łyżki, bo skrzydełka z pikantnych staną się bardzo ostre, a pozostałe(...)szklanka mąki razowej  - 1 łyżeczka kurkumy - można dodać suszone zioła wg. upodobań: majeranek, tymianek, bazylia Dodatkowo: - ok. 2 litrów oleju rzepakowego 1. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki na sos,  w dużej misce łączymy ze skrzydełkami, dłońmi wcieramy sos w mięso żeby wszędzie dotarł i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. 2. Olej rozgrzewamy na małym gazie

Apetyczna babeczka